Environment MCQ PDF | Objective Type Questions Answers Environmental Science

Environmental Pollution & Global Warming
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Botany Topic Environment MCQs ( Environment and Environmental Science Quiz ) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

Objective Type Questions Answers Environmental Science pdf | MCQ on Air Pollution

1. Major aerosol pollutant present in the jet plane emission is

(a) SO2

(b) Fluorocarbon

(c) CCI4

(d) CO

Ans. b

2. Environment planning organisation is

(a) CSIR 

(b) NEERI

(c) ICAR

(d) CEPHERI

Ans. b

3. Acid rain occurs in areas where

(a) where large plantation occurs

(b) where small plantation occurs

(c) there are big industries and the atmosphere is polluted with SO2

(d) there are no industries

Ans. c

4. Fly ash is an environmental pollutant produced by

(a) thermal power plant

(b) oil refinery

(c) fertilisation plant

(d) strip mining

Ans. a

5. Greenhouse effect is enhanced in the environment by the gas  

(a) CO2

(b) CO

(c) Fluorocarbons

(d) NO2

Ans. a

6. Which air pollutant could cause rains to be acidic?

(a) Dust particles from cement factories

(b) Insecticides from crop sprays

(c) Smoke from wood fires

(d) Sulphur dioxide from coal-fired powerstations

Ans. d

7. Acid precipitate kills fish by causing release of

(a) aluminum ions 

(b) CO

(c) anticoagulants

(d) mercury

Ans. a

Environmental Studies Objective Questions and Answers pdf | Environmental Science and Engineering MCQ pdf

8. CO is a pollutant because it

(a) inactivates nerves 

(b) combines with oxygen

(c) combines with Hb

(d) inhibits growth

Ans. c

9. Pollutant causing leaf curling is

(a) SO2

(b) CO

(c) H2S

(d) O3

Ans. a

10. Which kind of powerstation produces sulphur dioxide, causing air pollution and acid rain?

(a) Coal-fired

(b) Nuclear

(c) Hydroelectric

(d) Wind-powered

Ans. a

11. Most hazardous metal pollutant of automobile exhaust is

(a) Cd 

(b) Hg

(c) Cu

(d) Pb

Ans. b

12. Taj Mahal is threatened to the effect of

(a) CI

(b) SO2

(c) O2

(d) H2

Ans. b

13. The chemical that contributes to the destruction of ozone  layer above the earth’s surface is

(a) Hg

(b) CO

(c) SO2

(d) CFCS

Ans. d

14. Photochemical smog always contains

(a) Al ions

(b) CH4

(c) O3

(d) P

Ans. c

15. Why does the oxygen concentration in the water decrease when sewage is discharged into a river?

(a) Decrease in the number of plants

(b) Increase in the number of fish

(c) Less oxygen absorbed from the air

(d) Rapid growth of bacteria

Ans. d

16. The most harmful types of environment pollutants are

(a) human organic wastes

(b) wastes from faecal

(c) non-biodegradable chemicals

(d) natural nutrients present in excess

Ans. c

17. Özone hole is the

(a) absence of O3 in troposphere

(b) absence of O3 in stratosphere

(c) deficiency of O3 in stratosphere

(d) deficiency of O3 in troposphere

Ans. c

18. Ozone day is observed on

(a) January 30 

(b) April 29

(c) September 16

(d) December 25

Ans. c

Multiple Choice Questions on Environmental Pollution | Environmental Studies Objective Questions and Answers pdf in hindi

19. The main indicators of SO, pollution are

(a) lichens 

(b) ferns

(c) algae

(d) bryophytes

Ans. a

20. Air pollution effects are usually found on the 

(a) leaves

(b) flowers

(c) stems

(d) roots

Ans. a

21. If water pollution continue at its present rate, it will eventually 

(a) stop the water cycle

(b) make O2 molecule unavailable to water plants 

(c) make nitrate molecules unavailable to water plants

(d) prevent precipitate

Ans. b

22. Domestic waste is

(a) effluent

(b) biodegradable

(c) non-biodegradable

(d) air pollutant

Ans. b

23. Noise was recognised as an air pollutant through the amendment of

(a) Environment Protection Act

(b) Air Prevention and Control of Pollution Act

(c) Noise Control and Pollution Act

(d) All of the above

Ans. b

24. In addition to SO,, metals and textiles are damaged by

(a) nitrogen oxides

(b) fluorides

(c) carbon monoxide 

(d) aldehydes

Ans. a

25. Lead pollution in Indian cities had been mainly due to

(a) lead pencils

(b) batteries

(c) automobiles

(d) electronic gadgets

Ans. c

Environmental Studies MCQ with Answers pdf | Air Pollution Multiple Choice Questions and Answers pdf | Water Pollution Multiple Choice Questions and Answers pdf

26. Classical smog was first observed in

(a) Tokyo 

(b) New York

(c) Sydney

(d) London

Ans. b

27. Kyoto conference is concerned with

(a) limiting production of SO2

(b) developing alternatives to ODS (Ozone Depleting Substance)

(c) reduced emission of greenhouse gases

(d) reduction in use of energy

Ans. c

28. A pollutant is any substance, chemical or other factor that changes

(a) natural geochemical cycle

(b) the natural balance of our environment

(c) the natural flora of our environment

(d) the natural wildlife of our region

Ans. b

29. Which one of the following diseases not occurs due to contamination of water?

(a) Hepatitis-B 

(b) Jaundice

(c) Cholera

(d) Typhoid

Ans. a

30. World’s most problematic aquatic weed is

(a) Azolla 

(b) Woiffia

(c) Eichhornia

(d) Trapa

Ans. c

Environmental Pollution Questions and Answers pdf | MCQ on Environmental Pollution with Answers pdf | Multiple Choice Questions on Air Pollution with Answers | Shankar IAS environment mcq pdf |

31. Greenhouse gases

(a) absorb large wave radiations from the earth

(b) are transparent to both large and short

(c) absorb solar radiations for warming the atmosphere of earth

(d) are transparent to emissions from the earth for passage into outer space

Ans. a

32. The material generally used for sound proofing of rooms like a recording studio or auditorium, etc is

(a) cotton 

(b) coir

(c) wood

(d) styro foam

Ans. d

33. Ozone is

(a) harmful in the upper atmosphere

(b) beneficial in the upper atmosphere

(c) beneficial in the lower atmosphere

(d) harmful in the upper atmosphere and beneficial in the lower atmosphere

Ans. b

34. A lake has been polluted by sewage, Compared with unpolluted water, the water in this lake will have

(a) tewer bacteria

(b) more fish

(c) more nitrogen compounds

(d) more oxygen

Ans. c

35. The most outstanding danger at present for the survival of living beings on earth is

(a) glaciation 

(b) deforestation

(c) radiation hazards

(d) desertification

Ans. c

environmental studies mcq pdf diploma | mcq on environmental pollution | environment and ecology mcq for upsc pdf |mcqs on business environment pdf | environmental engineering mcq pdf | environmental science mcq pdf | mcq on environmental engineering | environmental pollution mcq | mcq on business environment with answers pdf | out of energy economy and environment mcq | business environment mcq pdf | environmental law mcq pdf | mcqs on pollution | mcqs on environmental law

36. If BOD of a river water is found to be very high. This means that the water is

(a) ciean

(b) highly polluted

(c) having algae 

(d) contain dissolved minerals

Ans. b

37. BOD stands for

(a) Biotic Oxygen Demand

(b) Biological Organic Decay

(c) Biological Organism Death

(d) Biochemical Oxygen Demand

Ans. d

38. Chemical causing bone cancer and degeneration of tissues is 

(a) I-131

(b) Ca -40

(c) l-127

(d) Sr-90

Ans. d

39. Contamination of radioactive materials are dangerous because it causes

(a) biological magnification

(b) gene mutation

(c) photochemical smog

(d) ozone destruction

Ans. b

40. The first biocide used on a large scale was  

(a) DDT 

(b) 2, 4-D

(c) mercury

(d) melathion

Ans. a

For More Topic Wise Botany MCQs CLICK HERE

For Zoology MCQs CLICK HERE

For Environment and Ecology MCQs Click Here

Environmental Science Books

Principles of TaxonomyClassification of Living WorldStructure of Bacterial Cell and BacteriophageFungi and Lichens
CryptogamsPhanerogamsMorphology and Vegetative Organs (Root, Stem and Leaf)Morphology of Reproductive Organs (Plants)
TissueHistological Organisation of Root and Shoot ApexInternal Structure of Root, Stem and Leaf Secondary Growth in Root and Stem of Dicot (Sunflower)
Wood AnatomyDevelopment of Male GametophytesDevelopment of Female GametophytePollination
Fertilisation and Development of an EmbryoStructure, Development and Types of EndospermStructure of Dicot and Monocot SeedUltrastructure of Cell and Chromosome
Cell Cycle, Cell Division and Cell SignallingBasis of Genetics and Mendelian Law of InheritanceChromosomes and their BehaviourSex Determination, Mutation and Chromosomal Aberration
Gene ExpressionRegulation of Gene ExpressionEvolutionPlant-Water Relation and Transpiration
Mineral Nutrition and Transport of Water and Organic SolutePhotosynthesis and RespirationPlant Growth and DevelopmentRole of Microbes in Human Welfare (Part I)
Microbes in Healthcare and MedicineControl Methods of Plant DiseaseIntroduction to Ecology and EnvironmentBiogeochemical Cycles
Organism, Population and their CommunityBiodiversityEnvironmental Pollution and Global WarmingBiotechnology
Basic Concepts of Plant BreedingHybridisation and HeterosisPlant Resource UtilisationAnalytical Techniques in Plant Science
Biostatistics

Spread the knowledge

Related posts

One Thought to “Environment MCQ PDF | Objective Type Questions Answers Environmental Science”

Leave a Comment