Gas Chromatography MCQ

Gas Chromatography MCQ
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Botany Topic Gas Chromatography MCQs ( Gas Chromatography Quiz ) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

Gas Chromatography MCQ | MCQ on Gas Chromatography

Multiple choice questions of Gas chromatography , Analytical Techniques in Plant Science for NEET, UPSC, PPSC, GATE and other competitive examinations.

1. Separation of molecules on the basis of their partition coefficient is called

(a) electrophoresis

(b) centrifugation

(c) chromatography

(d) All of these

Ans. c

2. Separation of molecules on the basis of difference in charge is called

(a) electrophoresis 

(b) centrifugation

(c) chromatography

(d) None of these

Ans. a

3. Molecular are separated on the basis of their sedimentation is called

(a) chromatography 

(b) electrophoresis

(c) centrifugation

(d) None of these

Ans. c

4. Immunoblotting uses

(a) antigen 

(b) antibody

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Ans. b

5. Planer chromatography uses following stationary phase

(a) tube 

(b) column

(c) cube

(d) None of these

Ans. d

6. Partition chromatography relies on 

(a) man differences

(b) charge differences

(c) solubility differences

(d) None of these

Ans. c

7. Stationary phase is tubular in

(a) paper chromatography

(b) column chromatography

(c) absorption chromatography

(d) All of the above

Ans. b

8. Size exclusion chromatography separates the molecules on the basis of

(a) size 

(b) shape

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Ans. c

9. Action of opposite ion is utilised in

(a) affinity chromatography

(b) size exclusion chromatography

(c) ion exchange chromatography

(d) None of these

Ans. c

Multiple Choice Questions in Analytical Chemistry pdf | Analytical Chemistry MCQ Questions and Answers

10. Agarose and polyacrylamide gels are used in

(a) centrifugation 

(b) chromatography

(c) microscopy

(d) None of these

Ans. d

11. Discontinuous gel electrophoresis uses

(a) sample gel

(b) stacking gel

(c) separating gel

(d) All of these

Ans. d

12. SDS is used in SDS page for

(a) equating the charge 

(b) equating the mass

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Ans. a

13. Ultracentrifuge has following RPM

(a) 40-60 K

(b) 20-40 K

(c) 5-10 K

(d) 60-70 K

Ans. c

14. Proteins are used in normal state in which of the following electrophoresis

(a) SDS page

(b) Native page

(c) Both (a) and (b) 

(d) None of these

Ans. b

15. 2D page utilise how many direction

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

Ans. b

16. The maximum magnification possible with light microscopy is

(a) 400 X 

(b) 500 X

(c) 1000 X

(d) 2000 X

Ans. c

17. The outline of a cell, nucleus, mitochondria and vacuoles are viewed with the help of

(a) bright field microscopy

(b) dark field microscopy

(c) fluorescent 

(d) ultraviolet

Ans. b

18. The size of objects that can be seen with the light microscope is

(a) larger than 0.24

(b) larger than 1u

(c) larger than 1nm

(d) larger than 2A

Ans. a

19. The blank used to calibrate the spectrophotometer for testing the absorbance spectrum of chlorophyll is

(a) water

(b) acetone

(c) chlorophyll-a

(d) cobalt chloride

Ans. b

Multiple choice questions on analytical techniques | multiple choice questions on analytical method validation | analytical chemistry mcq questions and answers pdf | analytical chemistry mcqs | analytical chemistry multiple choice questions with answers pdf | analytical chemistry questions and answers multiple choice | analytical chemistry mcqs pdf | basic concept of analytical chemistry mcqs | mcq on analytical chemistry | hplc chromatography

20. The path followed by spectrophotometer is

(a) meter, photodetector, filter, sample, light source

(b) meter, sample, filter, light source, photodetector

(c) light source, filter, sample, photodector, meter

(d) light source, sample, filter, photodetector,

Ans. c

21. Microscopes that are will remain nearly focused after the low-power objective lens is changed to the high-power objective lens

(a) monocular

(b) parcentered 

(c) parfocal

(d) properly adjusted

Ans. c

22. Which system consists of a camera and/or a video screen?

(a) Viewing and recording

(b) lluminating

(c) Imaging

(d) Contrasting

Ans. a

23. If the ocular of a microscope is 10X and the objective is set at 100X then what is the total magnification of the microscope?

(a) 10X

(b) 43X 

(c) 1000X

(d) 430X

Ans. c

24. Always begin examining microscope slides with which power objective?

(a) High

(b) Low

(c) 100X

(d) It doesn’t matter which objective

Ans. b

25. What must be done to a specimen to increase the contrast of the structures viewed?

(a) Illuminated

(b) Stained

(c) Placed under a cover slip

(d) Thinly sliced

Ans. b

26. For which of the following specimens would you use a dissecting scope?

(a) Human skin cells 

(b) E.coli

(c) Insect mouth parts

(d) Newspaper print

Ans. c

27. Which of these techniques is often considered a suitable ‘polishing’ step in a protein purification?

(a) Affinity Chromatography (AC)

(b) lon-Exchange Chromatography (IEX)

(c) Hydrophobic Interaction Chromatography (HIC)

(d) Size-Exclusion Chromatography (SEC)

Ans. d

28. What properties of a protein does hydrophobie interaction chromatography exploit for purification?

(a) Charged amino acids

(b) Hydrophobic amino acids on the protein surface

(c) Molecular weight

(d) Enzyme activity

Ans. b

29. To elute target proteins from an affinity chromatography matrix, which of the following conditions would be the most appropriate?

(a) Low salt concentrations

(b) High salt concentrations

(c) Adding a soluble ligand which competes with the atffinity tagged protein for binding to the column

(d) Just keep washing buffer through the column, isocratic elution

Ans. c

30. Which of the following methods could be used to check the molecular weight of your purified protein?

(a) SDS-PAGE

(b) Mass spectrometry

(c) Analytical SEC

(d) All of the above

Ans. d

For More Topic Wise Botany MCQs CLICK HERE

For Zoology MCQs CLICK HERE

For Environment and Ecology MCQs Click Here

Principles of TaxonomyClassification of Living WorldStructure of Bacterial Cell and BacteriophageFungi and Lichens
CryptogamsPhanerogamsMorphology and Vegetative Organs (Root, Stem and Leaf)Morphology of Reproductive Organs (Plants)
TissueHistological Organisation of Root and Shoot ApexInternal Structure of Root, Stem and Leaf Secondary Growth in Root and Stem of Dicot (Sunflower)
Wood AnatomyDevelopment of Male GametophytesDevelopment of Female GametophytePollination
Fertilisation and Development of an EmbryoStructure, Development and Types of EndospermStructure of Dicot and Monocot SeedUltrastructure of Cell and Chromosome
Cell Cycle, Cell Division and Cell SignallingBasis of Genetics and Mendelian Law of InheritanceChromosomes and their BehaviourSex Determination, Mutation and Chromosomal Aberration
Gene ExpressionRegulation of Gene ExpressionEvolutionPlant-Water Relation and Transpiration
Mineral Nutrition and Transport of Water and Organic SolutePhotosynthesis and RespirationPlant Growth and DevelopmentRole of Microbes in Human Welfare (Part I)
Microbes in Healthcare and MedicineControl Methods of Plant DiseaseIntroduction to Ecology and EnvironmentBiogeochemical Cycles
Organism, Population and their CommunityBiodiversityEnvironmental Pollution and Global WarmingBiotechnology
Basic Concepts of Plant BreedingHybridisation and HeterosisPlant Resource UtilisationAnalytical Techniques in Plant Science
Biostatistics

Spread the knowledge

Related posts

Leave a Comment