Photosynthesis MCQ for neet pdf | Photosynthesis & Respiration

Photosynthesis & Respiration
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Botany Topic Photosynthesis MCQ for neet pdf and Photosynthesis & Respiration MCQs ( Photosynthesis MCQ for neet pdf and Photosynthesis & Respiration Quiz ) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

Photosynthesis mcq pdf | MCQ on Respiration

1 For each glucose molecule that is broken down in glycolysis there is a net grain of

(a) 1 ATP molecule 

(b) 2 ATP molecules

(c) 3 ATP molecules

(d) 4 ATP molecules

Ans. b

2. Which of the following enzymes catalyses a non-reversible reaction in glycolysis?

(a) Phosphofructokinase

(b) Enolase

(c) Triose phosphate isomerase

(d) Phosphohexose isomerase

Ans. a

3. Glucose-6-phosphate inhibits which of the following enzymes?

(a) Hexokinase

(b) Glucokinase

(c) Phosphorylasekinase

(d) Fructose-1, 6-bisphosphatase

Ans. a

4. The end product of fermentation of molasses by yeast is

(a) pyruvate 

(b) ethyl alcohol

(c) lactate

(d) methyl alcohol

Ans. b

5. The oxidation of 1 mol of glucose by anaerobic glycolysis yield a net of

(a) 2 mol of acetyl Co-A and 2 mole of ATP

(b) 2 mol of lactate and 2 mol of ATP

(c) 2 mol of lactate, 2 mol of NAD* and 6 mole of ATP

(d) 2 mole of lactate, 2 mol of NADH and 2 mol of ATP

Ans. b

6. Glucokinase is characterised as

(a) it has a much higher Michaelis constant for glucose than hexokinase

(b) it is an allosteric enzyme

(c) it is found in most cells

(d) it phosphorylates most hexoses

Ans. a

7. Fluoride inhibits which glycolytic enzyme

(a) enolase

(b) glucokinase

(c) phosphofructokinase

(d) lactate dehydrogenase

Ans. a

8. Iodoacetate inhibits which glycolytic enzyme  

(a) hexokinase

(b) enolase

(c) glyceraldehyde-3-phosphate dehydrogenase

(d) phosphoglycerate kinase

Ans. c

Respiration mcqs with answers | multiple choice questions on Photosynthesis with answers

9. Glycolysis occurs

(a) mitochondria

(b) cytosol

(c) Both (a) and (b)

(d) nucleus

Ans. b

10. Which enzyme is not present in muscle?

(a) Hexokinase

(b) Glucose-6-phosphatase

(c) Glycogen synthase

(d) Phosphorylase-b

Ans. b

11. Which glycolytic enzyme is used in gluconeogenesis?

(a) Pyruvatekinase 

(b) Glucokinase

(c) Aldolase

(d) Phosphoglycerate kinase

Ans. d

12. Which enzyme cleaves C-C bond in glycolysis?

(a) Aldolase

(b) Enolase

(c) Phosphoglyceratekinase

(d) Phosphoglyceratemutase

Ans. a

13. Which enzyme is inhibited by arsenate?

(a) Glyceraldehyde-3 phosphate dehydrogenase

(b) Lactate dehydrogenase

(c) Hexokinase

(d) Phosphofructokinase

Ans. a

14. An embryo with complete deficiency of pyruvatekinase, how many net moles of ATP would be generated in conversion of one mole of glucose to one mole of pyruvate?

(a) 0

(b) 1

(d) 3

(c) 2

Ans. a

15. Malonate is an inhibitor of

(a) citrate synthase

(b) aconitase

(c) succinate dehydrogenase

(d) malate dehydrogenase

Ans. c

16. Which enzyme in TCA cycle is involved in formation of GTP from GDP?

(a) Succinate dehydrogenase

(b) Malate dehydrogenase

(c) Citrate synthase

(d) Succinate thiokinase

Ans. d

17. Which vitamin is required for the synthesis of co-factor, required in conversion of succinate to fumarate?

(a) Riboflavin 

(b) Thiamine

(c) Lipoic acid

(d) Niacin

Ans. a

18. Which of the following is utilised as precursor for cholesterol biosynthesis?

(a) Succinyl Co-A 

(b) Acetyl Co-A

(c) Succinate

(d) Malate

Ans. b

19. How many molecules of CO, are produced per mole of acetyl Co-A in TCA cycle? 

(a) 2

(b) 1

(c) 3

(d) 4

Ans. a

20. Which of the following is a component of succinate dehydrogenase in an electron transport chain? 

(a) Niacin

(b) FMN

(c) FAD

(d) Co-enzyme-Q

Ans. c

21. Which of the following ETC components accepts only one electron?

(a) Cytochrome-b 

(b) Oxygen

(c) FAD

(d) FMN

Ans. a

22. Which of the following enzymes catalyses the conversion of hydrogen peroxide to water?

(a) Hydratase

(b) Catalase

(c) Dioxygenase

(d) Dismutase

Ans. b

mcq on photosynthesis class 10 | mcq on light reaction of photosynthesis | multiple choice questions on respiration

23. Which process does not involve cytochrome-c?

(a) Apoptosis

(b) TCA cycle

(c) Electron transport

(d) Oxidative phosphorylation

Ans. b

24. Light reaction is dependent on light and produce  

(a) ATP

(b) NADPH

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Ans. c

25. Which of the following pigments is found in the reaction centre?

(a) Phycobilins

(b) Chlorophyll

(c) Carotenoids

(d) All of these

Ans. b

26. The wavelength absorbed by chlorophyll-a is

(a) 430 

(b) 660

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Ans. c

27. Non-cyclic photophosphorylation utilise which of the following?

(a) Only PS-I 

(b) Only PS-I

(c) Both PS-I and PS-II

(d) None of these

Ans. a

photosynthesis mcq for neet pdf | mcqs on photosynthesis in higher plants

28. Which of the following ion is involved in ATP synthesis? 

(a) Ca 2+

(b) Zn2+

(c) CI-

(d) H+

Ans. d

29. During photosynthesis, which process releases electrons that return chlorophyll molecules to their reduced state?

(a) Nutrition of photosystem-l

(b) Oxidation of reduced NADP

(c) Phosphorylation of ADP

(d) Photolysis of water

Ans. d

30. Which statement is correct about compensation point?

(a) No, growth occurs

(b) Rate of photosynthesis is equal to respiration

(c) Neither O, nor CO, is given off

(d) Occurs, when light intensity falls to 20% of normal

Ans. b

31. PS-II is not concerned with

(a) photolysis of water

(b) flowering

(c) reduction of CO2

(d) release of energy

Ans. b

32. Agranal chloroplasts are characteristics of

(a) mesophyll of pea leaves

(b) bundle sheath of mango leaves

(c) mesophyll of maize leaves

(d) bundle sheath of sugarcane leaves

Ans. d

33. If intensity of light increases 20 times, the rate of photosynthesis will

(a) increase

(b) constant

(c) decrease

(d) increase till feed back inhibition

Ans. d

34. Which of the following is essential for the process of photosynthesis?

(a) Carbohydrates and oxygen

(b) Water, minerals and CO2

(c) Light, chlorophyll and optimum temperature

(d) Both (b) and (c)

Ans. d

35. Chloroplast contains the maximum concentration which of the following? ion 51.

(a) Starch 

(b) Fructose

(c) 3-PGA

(d) RUBP carboxylase

Ans. d

36. All photosynthetic green plants contain

(a) chlorophyll-a

(b) chlorophyll-b 

(c) chlorophyll- c

(d) chlorophyll-e

Ans. a

37. Photo centres in higher plants are

(a) P700

(b) P680

(c) Both (a) and (b) 

(d) Chlorophyl-a

Ans. c

38. Which of the following is most effective in photosynthesis?

(a) Blue light 

(b) Green light

(c) Red light

(d) Yellow light

Ans. c

39. Chlorophyll contains

(a) Fe

(b) Mg

(c) K

(d) Mn

Ans. b

40. The number of oxygen molecules produced per quantum of light absorbed is  

(a) oxygen yield

(b) photosynthesis yield

(c) quantum yield

(d) organic yield

Ans. b

For More Topic Wise Botany MCQs CLICK HERE

For Zoology MCQs CLICK HERE

For Environment and Ecology MCQs Click Here

Principles of TaxonomyClassification of Living WorldStructure of Bacterial Cell and BacteriophageFungi and Lichens
CryptogamsPhanerogamsMorphology and Vegetative Organs (Root, Stem and Leaf)Morphology of Reproductive Organs (Plants)
TissueHistological Organisation of Root and Shoot ApexInternal Structure of Root, Stem and Leaf Secondary Growth in Root and Stem of Dicot (Sunflower)
Wood AnatomyDevelopment of Male GametophytesDevelopment of Female GametophytePollination
Fertilisation and Development of an EmbryoStructure, Development and Types of EndospermStructure of Dicot and Monocot SeedUltrastructure of Cell and Chromosome
Cell Cycle, Cell Division and Cell SignallingBasis of Genetics and Mendelian Law of InheritanceChromosomes and their BehaviourSex Determination, Mutation and Chromosomal Aberration
Gene ExpressionRegulation of Gene ExpressionEvolutionPlant-Water Relation and Transpiration
Mineral Nutrition and Transport of Water and Organic SolutePhotosynthesis and RespirationPlant Growth and DevelopmentRole of Microbes in Human Welfare (Part I)
Microbes in Healthcare and MedicineControl Methods of Plant DiseaseIntroduction to Ecology and EnvironmentBiogeochemical Cycles
Organism, Population and their CommunityBiodiversityEnvironmental Pollution and Global WarmingBiotechnology
Basic Concepts of Plant BreedingHybridisation and HeterosisPlant Resource UtilisationAnalytical Techniques in Plant Science
Biostatistics

Spread the knowledge

Related posts

3 Thoughts to “Photosynthesis MCQ for neet pdf | Photosynthesis & Respiration”

Leave a Comment