Internal Structure of Root MCQs | Roots Questions

Internal Structure of Root, Stem & Leaf
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Botany Topic Internal Structure of Root MCQs with Answers ( Internal Structure of Root Quiz ) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

Anatomy of Flowering Plants NEET Questions

1. Undifferentiated ground tissue characteristically occurs in

(a) Zea mays stem

(b) Cucurbita stem

(c) Helianthus stem

(d) Helanthus root

Ans. a

2. Which of the following characteristics differentiates monocot root from a dicot root?

(a) Radial vascular bunales

(b) Less developed large pith

(c) Scattered vascular bundles

(d) Open vascular bundles

Ans. d

3. The guard cells of the stomata present in the epidermis of dicot stems are

(a) dumb-bell shaped

(b) elliptical

(c) rounded

(d) kidney-shaped

Ans. d

4. Sclerenchymatous hypodermis is found in

(a) monocot roots

(b) dicot roots

(c) dicot stems

(d) monocot stems

Ans. d

5. Casparian strips are the deposition of

(a) cellulose

(b) chitin

(c) suberin

(d) cutin

Ans. c

Internal Structure of Dicot Root | Internal Structure of Monocot Root

6. The oldest layer of secondary phloem in a stem lies

(a) outward to vascular cambium

(b) inward to vascular cambium

(c) inward to primary xylem

(d) outward to primary phloem

Ans. a

7. In an isobilateral (monocot) leaf, the stomata are

(a) usually absent or less abundant in upper epidermis

(b) usually absent or less abundant in iower epidermis

(c) almost equally distributed in upper and lower epidermis

(d) numerous in lower epidermis

Ans. c

8. Phloem parenchyma is absent in the phloem elements of

(a) dicots

(b) monocots

(c) only dicot stem

(d) only monocot stem

Ans. b

9. Bulliform cells occur in the epidermis of

(b) dicot stems

(a) dicot leaves

(b) dicot stems

(c) monocot leaves

(d) monocot stems

Ans. c

10. Root hairs originate from

(a) pericycle

(b) epidermis

(c) endodermis

(d) exodermis

Ans. b

11. Vascular bundle is enclosed within a well-developed sclerenchymatous sheath in

(a) monocot stem

(b) dicot stem

(c) monocot root

(d) dicot root

Ans. a

Anatomy of Flowering Plants NEET mcq | Anatomy of Flowering Plants mcq

12. Y-shaped arrangement of xylem vessels is found in

(a) monocot stem

(b) dieot stem

(c) monocot root

(d) dicot root

Ans. a

13. When the vascular cambium is present between the xylem and phloem, the vascular bundle is called

(a) closed

(b) open

(c) endarch

(d) exarch

Ans. b

14. Scattered vascular bundles are the feature of

(a) monocot stem

(b) dicot stem

(c) monocot leaf

(d) dicot leaf

Ans. a

15. Vascular bundles are completely absent in

(a) angiosperms

(b) gymnosperms

(c) pteridophytes

(d) bryophytes

Ans. d

Anatomy of Flowering Plants neet questions pdf

16. Polyarch vascular bundles generally occurs in

(a) dicot stem

(b) monocot stem

(c) dicot roots

(d) monocot roots

Ans. d

17. Tissue below the endodermis in dicot root, constitute

(a) cortex

(b) pith

(c) hypodermis

(d) stele

Ans. d

18. Cortex in the stem of dicot plant made up of hypodermis, endodermis and

(a) epidermis

(b) pith

(c) cortical cells

(d) None of these

Ans. c

19. Centrally located pith is absent in

(a) monocot stem

(b) dicot stem

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Ans. c

20. Cortex is known to be lying between

(a) epidermis and endodermis

(b) endodermis and pith

(c) endodermis and stele

(d) hypodermis and endodermis

Ans. d

Anatomy of flowering plants mcq for neet pdf

21. The vascular bundles in dicot stems are

(a) arranged in a ring

(b) scattered

(c) amphicribral

(d) xylem and phloem situated alternately

Ans. a

22. When phloem and cambium are present on both sides a xylem, the vascular bundle is called

(a) collateral

(b) bicollateral

(c) cocentric

(d) radial

Ans. b

23. The oldest layer of the secondary phloem in a stem lies

(a) outward to the primary phloem

(b) outward to vascular cambium

(c) inward to primary phloem

(d) inward to vascular cambium

Ans. c

24. A monocot stem with secondary growth is

(a) Lilium

(b) Cocos

(c) Asparagus

(d) Yucca

Ans. a

MCQ on Anatomy of Flowering Plants

25. Interfascicular cambium develops from the cells of

(a) xylem parenchyma

(b) endodermis

(c) pericycle

(d) medullary rays

Ans. d

26. Anatomically fairly old dicotyledonous root is distinguished from the dicotyledonous stem by

(a) the absence of secondary xylem

(b) the absence of secondary phloem

(c) the presence of cortex

(d) position of protoxylem

Ans. d

27. Cork tissue arises from

(a) phelloderm

(b) periderm

(c) phellogen

(d) phellem

Ans. c

28. The vascular bundles in a typical leaf are

(a) collateral and open

(b) conjoint and concentric

(c) collateral and closed 

(d) bicollateral

Ans. c

29. Leaf of a bean plant does not possess.

(a) lenticels

(b) stomata

(c) phloem

(d) guard cells

Ans. a

30. Which of the following statements is not correct about the arrangement of tissues in the dicot root?

(a) The specialised root tissues are seen at the zone of maturation

(b) The epidermis of the root has no cuticle on its outer surface, unlike other epidermal tissues

(c) The pericycle is the outer layer of cells in the vascular cylinder, with the ability to form secondary or branch roots

(d) The star-shaped phloem is located in the centre of the vascular cylinder, with xylem arranged between the arms of phloem

Ans. d

31. Of the following, which is not characteristic of a monocotyledon plant?

(a) Vascular tissue in a ring in the root

(b) Vascular bundles scattered in the stem

(c) Netted venation of leaf vascular bundles

(d) Flower parts in multiples of trees

(e) All of the above

Ans. c

32. Conjoint, collateral and closed vascular bundles are found in the stem of

(a) sunflower

(b) grass

(c) Cucurbita

(d) Aristolochia

Ans. d

33. An anatomical cross section with two to six exarch xylem bundles, small pith, cambium, cork cambium in the pericycle is the characteristic of

(a) dicot root

(b) dicot stem

(c) monocot root

(d) monocot stem

Ans. a

34. In monocot stems, the vascular bundles are 

(a) radial

(b) open collateral

(c) bicollateral

(d) closed collateral

Ans. d

35. The hypodermis in monocot stem is

(a) parenchymatous

(b) collenchymatous

(c) sclerenchymatous

(d) collenchymatous

Ans. c

For More Topic Wise Botany MCQs CLICK HERE

For Zoology MCQs CLICK HERE

For Environment and Ecology MCQs Click Here


Spread the knowledge

Related posts

3 Thoughts to “Internal Structure of Root MCQs | Roots Questions”

Leave a Comment