Plant Tissue Culture MCQ | Structure, Development & Types of Endosperm

Structure, Development & Types of Endosperm
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Botany Topic Plant Tissue Culture MCQ and Structure, Development & Types of Endosperm MCQs with Answers ( Plant Tissue Culture MCQ and Structure, Development & Types of Endosperm Quiz ) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

Plant Tissue Culture MCQ

1. The ploidy level of endosperm is

( a ) haploid

( b ) diploid

( c ) triploid

( d ) None of these

Ans. c

2. Major types of endosperms are

( a ) 2

( b ) 3

( c ) 6

( d ) 8

Ans. b

3. Which of the following types of endosperm is found in 25 % of angiosperms ?

( a ) Cellular

( b ) Nuclear

( c ) Helobial

( d ) All of these

Ans. a

4. During nuclear type of endosperm development , primary endosperm mother cell divide by

( a ) mitosis

( b ) meiosis

( c ) free nuclear division

( d ) Both ( a ) and ( b )

Ans. c

5. Which of the following types of endosperm is found in Datura ?

( a ) Nuclear

( b ) Cellular

( c ) Helobial

( d ) None of these

Ans. c

6. Acer , Lomatia and Calotropis have which of the following ?

( a ) Cellular

( b ) Nuclear

( c ) Helobial

( d ) Both ( b ) and ( c )

Ans. b

7. Which of the following type of endosperm is common in monocots ?

( a ) Helobial

( b ) Cellular

( c ) Nuclear

( d ) None of these

Ans. a

8. In cereals , the cells of the outermost layer of the endosperm becomes morphologically and physiologically specialised and form a layer of cells called

( a ) perisperm

( b ) tapetum

( c ) aleurone layer

( d ) All of these

Ans. c

9. Asphodelus shows which type of endosperm ?

( a ) Cellular

( b ) Nuclear

( c ) Helobial

( d ) None of these

Ans. c

10. In nuclear division , the nuclei after free division arranged themselves towards ….. of embryo sac .

( a ) center

( b ) periphery

( c ) Both ( a ) and ( b )

( d ) None of these

Ans. b

mcq on plant tissue culture

11. Milky water of green coconut is liquid

( a ) nucellus

( b ) of female gametophyte

( c ) endosperm

( d ) chalaza

Ans. c

12. The aleurone layer of endosperm in monocot seed is related to

( a ) growth of endosperm

( b ) digestion of reserve food of endosperm

( c ) store the food of endosperm

( d ) formation of endosperm

Ans. b

13. Nuclear endosperm is found in which of the following ?

( a ) Adoxa

( b ) Datura

( c ) Citrus

( d ) Asphodelus

Ans. c

14. Endosperm of angiosperms is produced after the fertilisation of male gamete with

( a ) synergids

( b ) secondary nucleus

( c ) ospore

( d ) antipodals

Ans. b

Angiosperms mcq pdf | plant tissue culture mcq question bank | mcq on protoplast culture

15. In Oenothera , the ploidy level of endosperm is

( a ) 2n

( b ) 3n

( c ) 4n

( d ) n

Ans. a

16. Double fertilisation in angiosperms results in the formation of

( a ) embryo

( b ) endosperm

( c ) Both ( a ) and ( b )

( d ) None of these

Ans. c

17. Double fertilisation in angiosperm was discovered by whom ?

( a ) Nawaschin

( b ) Nageli

( c ) Darwin

( d ) None of these

Ans. a

18. Development of an endosperm occurs in

( a ) pollen sac

( b ) ovule

( c ) embryo sac

( d ) locule

Ans. c

19. Three types of endosperm are cellular , nuclear and

( a ) celluloid

( b ) helobial

( c ) Both ( a ) and ( b )

( d ) All of these

Ans. b

20. Which of the following is an intermediate type of endosperm ?

( a ) Cellular

( b ) Nuclear

( c ) Helobial

( d ) None of the above

Ans. c

Plant Tissue Culture MCQ with Answers pdf

21. An endosperm having irregular boundaries is termed as

( a ) nuclear

(b) cellular

( c ) helobial

( d ) ruminate

Ans. d

22. Endosperm is generally

( a ) diploid

( b ) triploid

( c ) haploid

( d ) polyploid

Ans. b

23. The maximum ploidy seen in the secondary nucleus is

( a ) 7n

( b ) 14n

( c ) 15n

( d ) 10n

Ans. b

24. The term Xenia denotes the effect of pollen on the

( a ) endosperm

( b ) egg

( c ) nucellus

( d ) seed coat

Ans. a

25. Endosperm in angiosperms results after fertilisation form

( a ) zygote

( b ) secondary nucleus

( c ) antipodals

( d ) synergids

Ans. b

MCQ on Seed Dormancy | Plant tissue culture multiple choice questions | Megasporogenesis

26. Aleurone layer is present in

( a ) the peripheral part of endosperm

( b ) the peripheral part of scutellum

( c ) the peripheral part of coleoptile

( d ) the peripheral part of cotyledons

Ans. a

27. The aleurone layer of endosperm in monocot seed is related to

( a ) growth of endosperm

( b ) digestion of reserve food of embryo

( c ) store the food of endosperm

( d ) formation of endosperm

Ans. b

28. In which of the following helobial endosperm occurs ?

( a ) Acalypha

( b ) Cocos

( c ) Cannabis

( d ) Adoxa

Ans. b

29. The structure which can show the effect of traits brought by the male gamete immediately after its formation is

( a ) embryo

( b ) cotyledons

( c ) endosperm

( d ) plumule

Ans. c

30. Free nuclear divisions are characteristic of

( a ) cellular endosperm

( b ) nuclear endosperm

( c ) helobial endosperm

( d ) Both ( b ) and ( c )

Ans. d

For More Topic Wise Botany MCQs CLICK HERE

For Zoology MCQs CLICK HERE

For Environment and Ecology MCQs Click Here

Principles of TaxonomyClassification of Living WorldStructure of Bacterial Cell and BacteriophageFungi and Lichens
CryptogamsPhanerogamsMorphology and Vegetative Organs (Root, Stem and Leaf)Morphology of Reproductive Organs (Plants)
TissueHistological Organisation of Root and Shoot ApexInternal Structure of Root, Stem and Leaf Secondary Growth in Root and Stem of Dicot (Sunflower)
Wood AnatomyDevelopment of Male GametophytesDevelopment of Female GametophytePollination
Fertilisation and Development of an EmbryoStructure, Development and Types of EndospermStructure of Dicot and Monocot SeedUltrastructure of Cell and Chromosome
Cell Cycle, Cell Division and Cell SignallingBasis of Genetics and Mendelian Law of InheritanceChromosomes and their BehaviourSex Determination, Mutation and Chromosomal Aberration
Gene ExpressionRegulation of Gene ExpressionEvolutionPlant-Water Relation and Transpiration
Mineral Nutrition and Transport of Water and Organic SolutePhotosynthesis and RespirationPlant Growth and DevelopmentRole of Microbes in Human Welfare (Part I)
Microbes in Healthcare and MedicineControl Methods of Plant DiseaseIntroduction to Ecology and EnvironmentBiogeochemical Cycles
Organism, Population and their CommunityBiodiversityEnvironmental Pollution and Global WarmingBiotechnology
Basic Concepts of Plant BreedingHybridisation and HeterosisPlant Resource UtilisationAnalytical Techniques in Plant Science
Biostatistics

Spread the knowledge

Related posts

2 Thoughts to “Plant Tissue Culture MCQ | Structure, Development & Types of Endosperm”

Leave a Comment