MCQ on Genetics with Answers | Mutation & Chromosomal Abberation(50+ Questions)

Mutation & Chromosomal Abberation
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Botany Topic Genetics with Answers and Mutation & Chromosomal Abberation MCQs ( Genetics with Answers and Mutation & Chromosomal Abberation Quiz ) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

Quiz on chromosomal abnormalities | chromosomal aberrations mcq questions | Mutation & Chromosomal Abberation

1. A segment of the DNA has a base sequence AAG GAG GAC CAA CCA, which of the following sequences represents a frameshift mutation?

(a) AGG AGG ACC AAC CA

(b) AAG GCG GẠC CCA AC

(c) ACG GAC GẠC CAG CCA

(d) AAG GAG GAC CAA CCA

Ans. a

2. Who has introduced X-ray mutations in barley and maize? 

(a) Stadler

(b) Muller

(c) Morgan

(d) All of these

Ans. a

3. If the DNA codons are ATG ATG ATG and a cytosine base is inserted at the beginning, which of the following will result?

(a) CA TGA TGA TG

(b) CATG ATG ATG

(c) CAT GAT GATG

(d) A non-sense mutation

Ans. c

4. If a mutation occurs in a gamete, it would influence

(a) only a single individual

(b) sterility in the progeny

(c) all successive generation of the parents

(d) only the particular sex of the progeny, whose gamete had undergone mutation

Ans. c

5. ZO-ZZ type of sex determination is

(a) opposite of XX-XO 

(b) opposite of XX-XY

(c) opposite of ZZ-ZW

(d) None of these

Ans. a

6. Which one of the following is not an example of chromosomal disorder?

(a) Down’s syndrome

(b) Turner’s syndrome

(c) Klinefelter’s syndrome

(d) None of these

Ans. d

7. Any change during cell division that results in loss or gain of one or more chromosomes is known as

(a) aneuploidy

(b) euploidy

(c) monopioidy

(d) hypoploidy

Ans. a

8. X-chromosome is

(a) telocentric

(b) metacentric 

(c) acrocentric

(d) acentric

Ans. b

9. A mutant rice is

(a) allopolyploid

(b) autopolyploid

(c) autoallopolyploid

(d) segmental polypioid

Ans. c

10. The site of the gene, at which the mutations occur with usually high frequency are

(a) recons

(b) hot spots

(c) mutons

(d) palindromes

Ans. b

11. Type of gene mutation which involves the replacement of purine with pyrimidine or vice versa or the substitution of one type of base with another type of base is

(a) transition

(b) transduction

(c) translation

(d) transversion

Ans. d

12. The gene that controls the rate of mutation of another gene is

(a) mutator gene

(b) inducer gene

(c) mutable gene

(d) regulator gene

Ans. a

13. Which of the following will cause a more effective mutation?

(a) One codon

(b) One base deletion

(c) Base substitution

(d) Base deamination

Ans. b

14. A single gene mutation affecting more than one phenotype is called

(a) azotrophic

(b) pleiotropic

(c) auxotropic

(d) pleiotrophic

Ans. b

15. A mutation that change a codon specifying one amino acid to a termination codon is called

(a) mis sense mutation

(b) transition mutation

(c) non-sense mutation

(d) frameshift mutation

Ans. c

16. Tendency of genes to get inherited together is called

(a) differential inheritance

(b) sex linkage

(c) linkage

(d) None of these

Ans. c

17. Exchange of segments between non-homologous chromosome is called

(a) crossing over

(b) inversion

(c) duplication

(d) translocation

Ans. d

18. Father of Neurospora genetics (haploid genetics) is

(a) Lindegren

(b) Dodge

(c) Morgan

(d) Muller produced

Ans. b

19. Hereditary variations in plants have been produced by the use of

(a) DDT

(b) auxins

(c) X-rays

(d) gibberellic acid

Ans. a

20. Which of the following is a type of base pair mutation?

(a) Deletion

(b) Insertion

(c) Transitions

(d) None of these

Ans. c

21. Recessive mutations are expressed normally in

(a) heterozygous condition

(b) homozygous condition

(c) neither in homozygous nor in a heterozygous condition

(d) Both (a) and (b)

Ans. b

22. Mutations are mainly responsible for

(a) increasing population rate

(b) maintaining genetic continuity

(c) controlling variation in organisms

(d) controlling extinction of organisms

Ans. c

23. A frameshift mutation could result from

(a) a base deletion only

(b) a base insertion only

(c) either an insertion or a deletion of base

(d) deletion of three consecutive bases

Ans. c

24. Inheritable mutations can be studied by

(a) pure line breeding

(b) Punnett square

(c) using chemical mutagens

(d) generating a pedigree of a family

Ans. a

25. Exchange of genetic material from non-sister chromatid is called

(a) transformation

(b) crossing over

(c) translocation

(d) deletion

Ans. b

26. Sex chromosome of a female bird are represented by

(a) XO

(b) XX

(c) XY

(d) ZW

Ans. d

27. Genes when combined together on a chromosome are known

(a) linkage

(b) mutation

(c) translation

(d) transcription

Ans. a

28. Frameshift mutation occurs when

(a) base is deleted

(b) base is added

(c) base is added or deleted

(d) None of the above

Ans. c

29. Sex-chromosomes of a male silkworm is

(a) X

(b) y

(c) XX

(d) XY

Ans. c

30. Which one is caused by the mutation in animals?

(a) Change in habit

(b) Change in Golgi body

(c) Change in gene structure

(d) Change in peroxysome

Ans. c

31. A well known autosomal abnormality at birth is

(a) Klinefelter’s syndrome

(b) Down’s syndrome

(c) Patau’s syndrome

(d) Turner’s syndrome

Ans. b

32. The genetic defect deficiency can be cured permanently by Adenosine Deaminase (ADA)

(a) the enzyme replacement therapy

(b) periodic infusion of genetically engineered lymphocytes having functional ADA CDNA

(c) introducing bone marrow cells producing ADA into cellsat early embryonic stages

(d) administering adenosine deaminase activators

Ans. c

mcq on aneuploidy | mutation multiple choice questions and answers pdf

33. Of a normal couple, half the sons are haemophilic while half the daughters are carriers. The gene is located in

(a) X- chromosome of father

(b) Y-chromosome of father

(c) one X chromosome of mother

(d) Both X-chromosomes of mother

Ans. c

34. Of both normal parents, the chance of a male child becoming colourblind are

(a) no

(b) possible only when all four grand parents had normal vision

(c) possible only when father’s mother was colourblind

(d) possible only when mother’s father was colourblind

Ans. d

35. A fruitfly is heterozygous-for sex-linked genes when mated with normal female fruit fly, the males specific chromosome will enter egg cell in the proportion.

(a) 3:1

(b) 7:1

(c) 1:1

(d) 2:1

Ans. c

36. Which of the following disease sets an example of pleiotropy?

(a) Haemophilia

(b) Thalassemia

(c) Sickle cell anaemia

(d) Colour blindness

Ans. c

37. XY sex chromosomes were discovered by

(a) Mendel

(b) R Brown

(c) Nettie Stevens

(d) MJD White

Ans. c

38. XX male and XY females are very few in humans. They are due to

(a) genes of Y- chromosomes are on X- chromosome

(b) crossing over between X and Y

(c) Non disjunction of chromosomes

(d) All of the above

Ans. a

39. Genes located on Y-chromosome are

(a) autosomal genes

(b) sex influential genes

(c) holandric genes

(d) Mutant genes

Ans. c

40. One of the genes present exclusively on X-chromosome in humans is concerned with the

(a) baldness

(b) ved green colour blindness

(c) night blindness

(d) None of these

Ans. b

41. Genic balance theory of sex determination was given by

(a) Morgan

(b) Bridges

(c) Darwin

(d) Mendel

Ans. b

42. Sex determination was first of all studied in which plant?

(a) Rumex

(b) Datura

(c) Mirabilis

(d) Melandrium

Ans. d

43. The probability that a male inherited his Y-chromosome from his maternal grand father is

(a) 0%

(b) 25%

(c) 50%

(d) 100%

Ans. a

44. Which one of the following genetic condition is n sex-linked?

(a) Ichtyosis

(b) Colour blindness

(c) Sickle cell anaemia

(d) Both (a) and (c)

Ans. c

45. A women whose brother has haemophilic is concerned about passing this trait to her offspring. What is the risk that she will have a son with haemophilia?

(a) 1/8

(b) 1/4

(c) 1/2

(d) 1

Ans. b

46. Can a male be a carrier for a sex-linked disease?

(a) Yes, if the trait is recessive

(b) Yes, if the male’s father and mother were carriers

(c) No, males have only a single copy of sex-linked genes

(d) No way to predict

Ans. c

47. X-inactivation can be used to identify individuals who are

(a) homozygous unaffected

(b) heterozygous

(c) homozygous affected

(d) Missing X-linked genes

Ans. b

48. Beard growth in humans is an example of a …. trait.

(a) sex linked

(b) sex influenced

(c) sex limited

(d) Y- linked

Ans. c

49. What would be the sex of an xxy individual?

(a) Male

(b) Female

(c) Hermaphrodite

(d) Mosaic

Ans. a

50. A female whose father was colourblind marries a normai male whose father was also colourblind. What is the probability that their son will be colour blind?

(a) 0%

(b) 25%

(c) 50%

(d) 75%

Ans. c

For More Topic Wise Botany MCQs CLICK HERE

For Zoology MCQs CLICK HERE

For Environment and Ecology MCQs Click Here

Principles of TaxonomyClassification of Living WorldStructure of Bacterial Cell and BacteriophageFungi and Lichens
CryptogamsPhanerogamsMorphology and Vegetative Organs (Root, Stem and Leaf)Morphology of Reproductive Organs (Plants)
TissueHistological Organisation of Root and Shoot ApexInternal Structure of Root, Stem and Leaf Secondary Growth in Root and Stem of Dicot (Sunflower)
Wood AnatomyDevelopment of Male GametophytesDevelopment of Female GametophytePollination
Fertilisation and Development of an EmbryoStructure, Development and Types of EndospermStructure of Dicot and Monocot SeedUltrastructure of Cell and Chromosome
Cell Cycle, Cell Division and Cell SignallingBasis of Genetics and Mendelian Law of InheritanceChromosomes and their BehaviourSex Determination, Mutation and Chromosomal Aberration
Gene ExpressionRegulation of Gene ExpressionEvolutionPlant-Water Relation and Transpiration
Mineral Nutrition and Transport of Water and Organic SolutePhotosynthesis and RespirationPlant Growth and DevelopmentRole of Microbes in Human Welfare (Part I)
Microbes in Healthcare and MedicineControl Methods of Plant DiseaseIntroduction to Ecology and EnvironmentBiogeochemical Cycles
Organism, Population and their CommunityBiodiversityEnvironmental Pollution and Global WarmingBiotechnology
Basic Concepts of Plant BreedingHybridisation and HeterosisPlant Resource UtilisationAnalytical Techniques in Plant Science
Biostatistics

Spread the knowledge

Related posts

4 Thoughts to “MCQ on Genetics with Answers | Mutation & Chromosomal Abberation(50+ Questions)”

  1. […] Sex Determination, Mutation and Chromosomal Aberration […]

  2. […] 24. Sex Determination, Mutation and Chromosomal Aberration […]

Leave a Comment