Reproduction in Flowering Plants mcq pdf neet download | Pollination

mcq on reproduction in flowering plants pollination
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Botany Topic Reproduction in Flowering Plants mcq pdf neet download and Pollination MCQs with Answers ( Reproduction in Flowering Plants mcq pdf neet download and Pollination Quiz ) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

MCQ on Sexual Reproduction in Flowering Plants | Exam Questions on Pollination

1. Dichogamy that favours cross – pollination is a type of floral mechanism in which

( a ) anthers and stigma are placed at different levels

( b ) stamens and stigma mature at different times

( c ) structure of anther and stigma acts as barrier

( d ) pollen is unable to germinate on its own stigma

Ans. b

2. Pollen grains of a flower fall on the stigma of another flowers of same plant . The phenomenon is

( a ) genetically autogamy and ecologically allogamy

( b ) genetically autogamy

( c ) ecologically allogamy

( d ) genetically allogamy and ecologically autogamy

Ans. a

3. Cross – pollination offers certain Advantages as well as disadvantages of plants . Which one of the following statements is not true about cross – pollination ?

( a ) It can fail to take place due to distance barrier

( b ) It is less economic because plants have to produce large number of pollen grains

( c ) It often gives high yield of crop

( d ) It takes place only in monoecious flowers

Ans. d

4. Occurrence of a fence or barrier between anthers and stigma of a flower is called

( a ) dichogamy

( b ) cleistogamy

( c ) herkogamy

( d ) heterostyly

Ans. c

5. What is the condition called in which a pollen of a flower falls on the stigma of another flower of the same plant ?

( a ) Ecologically cross – pollination

( b ) Genetically and ecologically cross – pollination

( c ) Genetically self – pollination and ecologically cross – pollination

( d ) None of the above

Ans. c

6. Some flowers are usually closed . It is seen in

( a ) homogamy

( b ) cleistogamy

( c ) protogamy

( d ) allogamy

Ans. b

7. For the process of pollination , pollen grain must

( a ) mature and has three nuclei

( b ) land on stigma

( c ) release its sperm nuclei

( d ) release its sperm

Ans. a

8. Hydrophily is an excellent demonstrative property of

( a ) Eichhornia

( b ) Nymphaea

( c ) Vallisneria

( d ) Nelumbium

Ans. c

Reproduction in flowering plants mcq pdf neet

9. Cleistogamy is commonly seen in

( a ) Ficus

( b ) Commelina

( c ) Anthocephalus

( d ) Vallisneria

Ans. b

10. The Yucca flower is pollinated by

( a ) butterfly

( b ) moth

( c ) honey bee

( d ) bumble bee

Ans. b

11. Pollination in the sausages occurs by

( a ) bats

( b ) birds

( c ) insects

( d ) wind

Ans. a

12. Cleistogamous flowers

( a ) never open

( b ) open in day

( c ) always open

( d ) few open and some remain closed

Ans. a

13. Chalazogamy is the common features of

( a ) Casuarina

( b ) Betula

( c ) Both ( a ) and ( b )

( d ) Cucurbita

Ans. c

Reproduction in flowering plants questions and answers pdf

14. Pollination in Salvia occurs through the agency of

( a ) insects

( b ) bats ( c ) ants

( d ) snails

Ans. a

15. Insect – pollinated flowers have

( a ) brightly coloured pollen

( b ) dry pollens with smooth surface

( c ) sticky pollen with rough surface

( d ) large quantities of pollen

Ans. c

16. Which of the following can prevent the self – pollination ?

( a ) Herkogamy

( b ) Dichogamy

( c ) Self – sterility

( d ) All of these

Ans. d

17. Flower pollinated by humming birds is

( a ) Bignonia

( b ) Peepal

( c ) Magnolia

( d ) Bougainvillea

Ans. a

18. ……… is / are favoured by heterostyly in Primula .

( a ) Autogamy

( b ) Allogamy

( c ) Homogamy

( d ) All of these

Ans. b

19. Pollination which can occur in the same plants is

( a ) dichogamy

( b ) dicliny

( c ) cleistogamy

( d ) herkogamy

Ans. c

20. Plants pollinated by moths possess

( a ) strong scents

( b ) long corolla tube

( c ) nectaries

( d ) All of these

Ans. d

Sexual reproduction in flowering plants mcq

21. The cross – pollinated flowers are

( a ) brightly coloured

( b ) small ‘

( c ) scented

( d ) Both ( a ) and ( c )

Ans. d

22. Pollen of anemophilous plants are

( a ) large and heavy

( b ) small and sticky

( c ) small , dry and unwettable

( d ) large , light and hygroscopic

Ans. c

23. Self – pollination in potato is performed in

( a ) bud condition

( b ) cleistogamous condition

( c ) bending of filaments to bring anthers in contact with stigma

( d ) when style bends to bring stigma in contact with anthers .

Ans. d

24. Pollination in Vallisneria is

( a ) hydrophilous

( b ) cleistogamous

( c ) anemophilous

( d ) entomophilous

Ans. a

25. Maize is

( a ) cleistogamous

( b ) anemophilous

( c ) entomophilous

( d ) hydrophilous

Ans. b

26. In custard apple ,

( a ) self pollination is highly likely

( b ) the flowers are dioecious

( c ) anthers and stamens may mature at different times

( d ) All of the above

Ans. c

27. Distance between the stigma and anthers in the same flower

( a ) reduces the chances of self pollination

( b ) enhances the chances of self pollination

( c ) reduces the chances of cross pollination

( d ) enhances the chances of cross pollination

Ans. a

Reproduction in plants class 12 mcq pdf

28. In the angiosperm life cycle which of the following is not a member of the sporophyte generation ?

( a ) Carpel

( b ) Anther

( c ) Pollen

( d ) Ovary

Ans. c

29. A plant that flowers in its second year of growth and then dies is

( a ) a biennial

( b ) a semi – annual

( c ) an annual

( d ) a perennial

Ans. a

30. Which of the following flowering arrangements promotes self – pollination ?

( a ) Monoecious

( b ) Dioecious

( c ) Dichogamous

( d ) None of these

Ans. d

31. Early seed plants were pollinated by

( a ) wind

( b ) bees

( c ) birds

( d ) butterflies

Ans. a

32. A number of megaspores degenerate after being produced by the meiosis of the megaspore mother cell . That number is

( a ) 2

( b ) 3

( c ) 1

( d ) 4

Ans. b

33. A trend in floral evolution is

( a ) bilateral symmetry

( b ) lateral symmetry

( c ) spiral symmetry

( d ) radial symmetry

Ans. a

34. Which of the following is not part of the innermost whor of the flower ?

( a ) Stamen

( b ) Style

( c ) Pistil

( d ) Ovary

Ans. b

35. Self – pollination can occur in which of the following :

( a ) Dioecious plants

( b ) Dichogamous plants

( c ) Pistillate plants

( d ) None of these

Ans. d

mcq on reproduction in flowering plants

36. Which of the following is not an annual plant ?

( a ) Cabbage

( b ) Corn

( c ) Sunflower

( d ) Wheat

Ans. a

37. If a flower is to be pollinated by birds , it should be

( a ) blue

( b ) white

( c ) yellow

( d ) red

Ans. d

38. Pollination is characteristic of

( a ) gymnosperms

( b ) fungi

( c ) angiosperms

( d ) pteridophytes

Ans. v

39. Wind pollinated plants differ from insect pollinated plants in having

( a ) small petals and sticky pollen

( b ) small coloured petals and heavy pollen

( c ) coloured petal and large pollens

( d ) no petals and light pollen

Ans. d

40. A typical example of self pollination is

( a ) rice

( b ) wheat

( c ) maize

( d ) cotton

Ans. c

41. Deposition of pollen on the stigma of another flower of the same plant is

( a ) homogamy

( b ) dichogamy

( c ) xenogamy

( d ) geitonogamy

Ans. d

42. Pollen grain of flowers pollinated by insects or wind are

( a ) large and showy

( b ) rough and sticky

( c ) rough and smooth

( d ) rough and dry

Ans. b

43. Pollination by bats is called ?

( a ) Ornithophily

( b ) Entomophily

( c ) Malacophily

( d ) Cheiropterophily

Ans. d

44. Insect pollinated flowers usually possess

( a ) dry pollens with smooth surface

( b ) sticky pollens with rough surface

( c ) large quantities of pollen

( d ) brightly coloured pollens

Ans. b

45. If a pollen of a flower falls on the stigma of another flower belonging to the same plant it is

( a ) genetically self pollination and ecologically cross pollination

( b ) ecologically cross pollination

( c ) genetically and ecologically cross pollination

( d ) None of the above

Ans. d

For More Topic Wise Botany MCQs CLICK HERE

For Zoology MCQs CLICK HERE

For Environment and Ecology MCQs Click Here


Spread the knowledge

Related posts

11 Thoughts to “Reproduction in Flowering Plants mcq pdf neet download | Pollination”

  1. Skip the Drive has a free of charge, uncomplicated to use job board full of telecommute possibilities.

  2. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I will certainly return.

  3. chattrubate dongsss RT @ditanggray Idih mainnya omegelRT hammadAnto: @ditanggray nanti ketemunya dipelaminan lah bego amat lu

  4. Luci Wallace

    Usually I do not read post on blogs, howeverI would like to say that this write-up very compelled me to take a look at and do so!Your writing taste has been surprised me. Thank you, very great article.

  5. I cannot thank you enough for the blog article.Really thank you! Keep writing.

  6. Thanks for sharing your thoughts on bathroom mirror cabinet with lights and shaver socket wiring.
    Regards

  7. Hiya! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d
    ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa?

    My blog addresses a lot of the same topics as yours and I
    believe we could greatly benefit from each
    other. If you might be interested feel free to send
    me an e-mail. I look forward to hearing from you! Fantastic blog by
    the way!

Leave a Comment