Monocot Seed Example | Dicot Seed Example | Monocotyledonous Seed MCQ

Structure of Dicot & Monocot Seed
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Botany Topic Monocot Seed Example and Dicot Seed Example and Monocotyledonous Seed MCQ MCQs with Answers ( Monocot Seed Example, Dicot Seed Example and Monocotyledonous Seed MCQ Quiz ) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

Monocot and Dicot Seeds | Monocot Plants Examples | dicot embryo MCQ

1. A ripened / mature ovule is

( a ) fruit

( b ) flower

( c ) seed

( d ) ovary

Ans. c

2. Which of the following is not found in the dicot seed

( a ) Seed coat

( b ) Coleoptile

( c ) Endosperm

( d ) Radicle

Ans. b

3. Which of the following develops seed coat ?

( a ) Pericarp

( b ) Endosperm

( c ) Ovary

( d ) Integuments

Ans. d

4. Which of the following is not found in seed

( a ) Endosperm

( b ) Cotyledons

( c ) Style

( d ) All of these

Ans. c

5. Cotyledons are part of which of the following ?

( a ) Endosperm

( b ) Embryo

( c ) Both ( a ) and ( b )

( d ) None of these

Ans. b

6. Which of the following does not have dicotyledonous seed ?

( a ) Pea

( b ) Gram

( c ) Mango

( d ) Rice

Ans. d

7. In which of the following non – endospermic seeds are found ?

( a ) Apple

( b ) Orchids

( c ) Millets

( d ) Cereals

Ans. b

Dicotyledonous seed | Dicot seed diagram | Monocotyledon seed

8. The ploidy level of endosperm is

( a ) 2n

( b ) 3n

( c ) n

( d ) None of these

Ans. b

9. A small pore above the hilum in gram seed is called

( a ) chalaza

( b ) micropyle

( c ) integuments

( d ) None of these

Ans. b

10. Radicle and plumule are found on the two side of

( a ) ovule

( b ) embryonal axis

( c ) ovary

( d ) nucellus

Ans. b

11. Seed coat of maize seed is

( a ) fleshy

( b ) membranous

( c ) rough

( d ) None of these

Ans. b

12. Monocotyledonous seeds are generally

( a ) endospermic

( b ) non – endospermic

( c ) Both ( a ) and ( b )

( d ) None of these

Ans. a

13. Which of the following proteinaceous layer separate endosperm from embryo in maize seed ?

( a ) Integuments

( b ) Hyalurone layer

( c ) Aleurone layer

( d ) None of these

Ans. c

14. Embryo is small in maize and situated on one end on the groove of

( a ) ovule

( b ) cotyledons

( c ) endosperm

( d ) All of these

Ans. c

15. The cotyledon of maize seed is also called

( a ) scutellum

( b ) coleoptile

( c ) coleorhiza

( d ) None of these

Ans. a

Monocot seed and Dicot seed

16. Starchy endosperm is a feature of

( a ) gram seed

( b ) mango seed

( c ) pea seed

( d ) maize seed

Ans. d

17. Two cotyledonous of gram seeds are

( a ) membranous

( b ) fleshy

( c ) leathery

( d ) None of these

Ans. b

18. Number of cotyledon in maize is

( a ) 2

( b ) 3

( c ) 1

( d ) None of these

Ans. c

19. Mature ovary is …… and mature ovule is

( a ) ovule , ovary

( b ) ovule , ovum

( c ) fruit , seed

( d ) seed , fruit

Ans. c

20. Seed coat of gram seed has two layers called

( a ) testa , integuments

( b ) tagmen , aleurone

( c ) testa , tagmen

( d ) None of these

Ans. c

21. The outgrowth that develops along with hilum of the seed is called

( a ) perisperm

( b ) raphe

( c ) plumule

( d ) straphiole

Ans. d

Monocot Plants and Dicot Plants

22. Seed in actual is a

( a ) fertilised ovule

( b ) tertilised and ripened ovule

( c ) fertilised ovary

( d ) ripened ovary

Ans. b

23. The part of Castor seed responsible for the extraction of oil is

( a ) testa

( b ) endosperm

( c ) hypocotyi

( d ) cotyledon

Ans. b

24. Region where food is stored in albuminous seeds is

( a ) plumule

( b ) cotyledon

( c ) testa

( d ) endosperm

Ans. d

25. Scutellum is the alternate name of

( a ) leaf like cotyledon

( b ) caruncle

( c ) aleurone layer

( d ) shield shaped cotyledon

Ans. d

26. An example of dicot plant is

( a ) corn

( b ) bean

( c ) rice

( d ) wheat

Ans. b

27. Which of the structure is unique to the seed of a monocot

( a ) Endosperm

( b ) Cotyledon

( c ) Coleoptile

( d ) Radicle

Ans. c

28. When seeds germinates , the radicle emerges before the shoot . This allows the seedling to quickly

( a ) obtain a dependable water supply

( b ) mobilise stored carbohydrates

( c ) protect the emerging coleoptile

( d ) avoid etiolation

Ans. a

29. Which of the following is not matched correctly ?

( a ) One cotyledon Monocot only

( b ) Two cotyledons Dicot only

( c ) Coleoptile Monocot only

( d ) Endosperm Both monocot and dicot

Ans. d

For More Topic Wise Botany MCQs CLICK HERE

For Zoology MCQs CLICK HERE

For Environment and Ecology MCQs Click Here

Principles of TaxonomyClassification of Living WorldStructure of Bacterial Cell and BacteriophageFungi and Lichens
CryptogamsPhanerogamsMorphology and Vegetative Organs (Root, Stem and Leaf)Morphology of Reproductive Organs (Plants)
TissueHistological Organisation of Root and Shoot ApexInternal Structure of Root, Stem and Leaf Secondary Growth in Root and Stem of Dicot (Sunflower)
Wood AnatomyDevelopment of Male GametophytesDevelopment of Female GametophytePollination
Fertilisation and Development of an EmbryoStructure, Development and Types of EndospermStructure of Dicot and Monocot SeedUltrastructure of Cell and Chromosome
Cell Cycle, Cell Division and Cell SignallingBasis of Genetics and Mendelian Law of InheritanceChromosomes and their BehaviourSex Determination, Mutation and Chromosomal Aberration
Gene ExpressionRegulation of Gene ExpressionEvolutionPlant-Water Relation and Transpiration
Mineral Nutrition and Transport of Water and Organic SolutePhotosynthesis and RespirationPlant Growth and DevelopmentRole of Microbes in Human Welfare (Part I)
Microbes in Healthcare and MedicineControl Methods of Plant DiseaseIntroduction to Ecology and EnvironmentBiogeochemical Cycles
Organism, Population and their CommunityBiodiversityEnvironmental Pollution and Global WarmingBiotechnology
Basic Concepts of Plant BreedingHybridisation and HeterosisPlant Resource UtilisationAnalytical Techniques in Plant Science
Biostatistics

Spread the knowledge

Related posts

2 Thoughts to “Monocot Seed Example | Dicot Seed Example | Monocotyledonous Seed MCQ”

Leave a Comment