Consumer Protection Act MCQs

Consumer Protection Act MCQs

Multiple choice questions of Subject Business Studies Class 12th MCQ Questions with Answers pdf | Consumer Protection Act MCQs( Business Studies MCQ Questions with Answers pdf | Consumer Protection Act MCQs Quiz) for Entrances (Entrance Exam) Conducted by different Central and State Universities are given below.

NOTE: Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, Be Active. All the Best

Consumer Protection Act MCQs | Consumer Protection Act 2019

1. To avail the benefit of Consumer Protection Act. the consumer

(a) must insist on cash memo

(b) no necessity for cash memo

(e) need a certificate of consumer

(d) None of the above

Ans. (a)

2. Coka Crackers Ltd., a fire eracker manufacturing company, launched some new products on the eve of Diwali which attracted many customers. To meet the increased demand, the company employed children from near by villages and in the urgency of work, they ignored to specify safety warnings on packets of erackers. Identify which consumer right is being ignored.

(a) Right to be assured

(b) Right to be heard

(c) Right to be informed

(d) Right to seek redressal

Ans. (c)

3. Raman bought a room heater of a reputed brand of 1,500, but it caused an electric shock while it was being used. Raman wants to exercise his ‘right. Identify the ‘right’ under which he can be protected?

(a) Right to seek redressal

(b) Right to be assured

(c) Right to be informed

(d) Right to consumer education

Ans. (a)

4. Aarushi purchased a pack of biscuits. When she felt the biscuits were stale. She carefully read the label on the pack of biseuits which mentioned “If you are not satisfied with the product quality, write to our Customer Care Cell at Bell Foods Pvt. Ltd. B/321, Jalandhar, Punjab.” The biscuit company has set up its own consumer service and grievance cell to promote and protect the following right

(a) Right of safety

(b) Right to be heard

(c) Right to be informed

(d) Right to consumer reducation

Ans. (b)

5. ….. means right to know the MRP, expiry date, weightage and quantity of the product.

(a) Right to be heard

(b) Right to be informed

(c) Right to consumer education

(d) Right to be assured

Ans. (b)

6. A consumer court in Pune slapped a 55,000 fine on a reputed online food delivery company along with a hotel for delivering non-vegetarian food to a lawyer who had ordered paneer butter masala but was delivered butter chicken instead . When he reportedly registered the complaint, the hotel promised to replace it and send another parcel of food with the correct dish. However, Deshmukh allegedly received butter chicken instead of paneer butter masala the second time as well. Deshmukh sent notices to both the restaurant and the online food-delivery company for ‘hurting religious sentiments’. Identify the right of consumer being violated in the given case.

(a) Right to be heard

(c) Right to be assured

(b) Right to seek redressal

(d) Right to safety

Ans. (c)

7. As per…….. the consumer should have the right to make wise choice by comparing different products available at competitive prices,

(a) Right to safety

(c) Night ta lbe informed 

(b ) Right to be assured

(d) Right to be heard

Ans. b

8. Sellers often adopt unfair trade practices to increase the sales of their products. give few examples of such practices adopted by seller.

(a) Misleading advertisements

(b) Fake price stickers on products

(c) Supply of cheap quality product

(d) All of the above

Ans. (d)

9. Saumya purchased a watch from a Titan Gallery. As a proof of purchase, what she should ask for?

(a) Invoice

(c) Warranty card

(b) Cash memo

(d) None of these

Ans. b)

10. For the following two statements, choose the correct option.

Statement I Anshika wants to buy a packet of juice. As an aware customer, she can be sure about the quality of juice she plans to buy by looking for FPO marks on the packet of juice.

Statement II Consumer Protection Act provides required information related to the rights and remedies available to consumers.

Alternatives (a) Statement I is correct and Statement II is wrong

(b) Statement Il is correct and Statement l is wrong

(c) Both the statements are correct

(d) Both the statements are incorrect

Ans. (C)

The Consumer Protection Act | Consumer Fraud Laws | CA Consumer Rights

11. Mr. Mahesh who lives in London, bought a motorbike worth 56 lakh from Delhi and gifted it to his friend Mr. Ramesh, who also lives in Delhi. Later on Mr Ramesh observed certain d efficiencies in the bike and requested the seller to either remove the defects or to replace the bike with new one, however the manufacturer denied. Comment who among the following can file a complaint against the seller?

(a) Mr. Mahesh

(b) Mr. Ramesh

(e) Mr. Ramesh through consumer association

(d) All of the above

Ans. d

12. Sumit filed a case against Domestic Cooling Ltd, in the District Commission but he was not satisfied with the order of the District Commission. Where he can appeal further against the decision of Distriet Commission

(b) National Commission

(d) None of these

(a) State Commission

(c) Consumer Committee

Ans. (a)

13. Raghu purchased a truck worth 35 lakhs. The truck had some inbuilt problems and after some days stopped starting. Since it was in the guarantee period, it was shown to the company. The people in the company refused to attend his complaints. It was heart breaking for him so he decided to file a complaint in the State Commission. The State Commission on hearing the pleas from both the parties gave decision in favor of the truck company. It was shockingly bad news for Raghu. At what level of authority, should Raghu file a complaint now?

(a) Supreme Court

(b) State Commission

(c) District Commission

(d) National Commission

Ans. (d)

14. A consumer should follow which responsibility while purchasing, using and consuming goods and services?

(a) He must ensure that he gets a fair deal

(b) He should be aware about the various goods and services available in the market

(c) He should always ask for a cash memo

(d) All of the above

Ans. (d)

15. State commission entertains complaints of goods or services whose value exceeds ….. but less than

(a) 40 lakh and 50 lakh

(b)rs. 1 crore, 10 crore

(c) rs. 10 crore, 100 crore

(d) None of these

Ans. (b)

16. Which of the following major activities is/are performed by the Bureau of Indian Standards?

(a) Formulation of quality standards for goods

(b) Certification of goods through the BIS certification scheme

(c) Handling complaints about quality of goods carrying ISI mark

(d) All of the above

Ans. d

Related posts

Leave a Comment