Biotechnology and its Applications NEET Questions

Biotechnology and its Applications
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Botany Topic Biotechnology and its Applications NEET Questions MCQs ( Biotechnology and its Applications NEET Questions Quiz ) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

NEET Questions on Biotechnology and its Applications | MCQ on Biotechnology and its Applications

1. Protein engineering is used to study the proteins compare the catalytic properties of

(a) normal and mutated form of enzyme

(b) normal form of enzyme

(c) mutated form of enzyme

(d) normal and mutated form of proteins

Ans. a

2. Plasmids that carry genes to provide resistance antibiotics are called

(a) R-plasmids 

(b) C-plasmids

(c) A-plasmids

(d) Ti-plasmids

Ans. a

3. DNA sequencing is

(a) nucleoside sequence of mRNA fragments

(b) nucleotide or base sequence of a DNA fragment

(c) nucleotide design of DNA fragment

(d) nucleotide or base sequence of tRNA

Ans. b

4. Cells, in which recombinant DNA multiplies is

(a) E. coli

(b) virus

(c) fungi

(d) algae 

Ans. a

5. In order to express human gene in a bacterium, cDNA must be made because bacteria

(a) splice RNA

(b) destroy human DNA

(c) cannot remove introns

(d) have reverse transcriptase

Ans. c

6. Sticky ends are produced by following restriction enzymes except

(a) Pst I

(b) Smal

(c) Hae II

(d) Bam HI

Ans. b

7. Primer DNA, MRNA hybrids are made by using

(a) reverse transcriptase

(b) DNA polymerase

(c) RNA polymerase

(d) DNA hybridase

Ans. a

8. Which of the following could be a restriction enzyme recognition site?

(a) ATGCAT

(b) ATCATC

(c) AAAGGA

(d) ATCCTA

Ans. a

Gate Biotechnology Question Bank | Biotechnology and its Applications NEET MCQs pdf

9. Which of the following restriction enzymes produce blunt ends?    

(a) Sma l

(b) Hae III

(c) Alu l

(d) All of these

Ans. d

10. What is the basis of tissue culture technique that enables the cloning of plants?

(a) Plant cells have a semi-rigid cell wall that increases their ability to divide

(b) Plants have no resistance to pathogens, so they need to be grown in sterile conditions

(c) Plant cells are totipotent

(d) Plant cells are pleuripotent

Ans. c

11. Protoplast fusion between Nicotiana glauca and N. langsdorffii was obtained by

(a) Robertis

(b) Carlson

(c) Kuchko

(d) Vasil

Ans. b

12. A’genomic library’ is a term used to describe a

(a) collection of books about genes in DNA technology

(b) collection of known DNA sequences

(c) collection of genes that code for specific protein sequences

(d) culture of bacteria that contain DNA fragments representing the genome of an organism

Ans. d

13. Genetic modification has

(a) made crops more tolerant to abiotic stresses

(b) reduced reliance on chemical pesticides

(c) helped to reduce post harvest losses

(d) All of the above

Ans. d

14. The linking of antibiotic resistance gene with the plasmid vector become possible with the enzyme

(a) DNA ligase 

(b) RNA polymerase

(c) DNA polymerase

(d) All of these

Ans. a

15. Aprocedure, through whicha piece of DNA is introduced in a host bacterium is

(a) transduction

(b) transformation 

(c) conjugation

(d) rDNA technology

Ans. b

Biotechnology Question Bank | Plant Biotechnology MCQ with Answers pdf | MCQ on Biotechnology and its Applications pdf

16. The cutting of DNA at specific locations became possible with the discovery of

(a) cloning 

(b) restriction endonuclease

(c) restriction enzyme

(d) vectors

Ans. b

17. The plasmid vector is cleaved by

(a) exonuclease 

(b) ribonuclease

(c) endonuclease

(d) any nuclease

Ans. c

18. A method of cellular defence that takes place in all eukaryotic organisms is

(a) RNA

(b) downstrearn processing 

(c) extension

(d) annealing

Ans. b

19. The process by which multiple copies of the gene of interest is synthesised in vitro using two of primers is known as

(a) PCR

(b) gel electrophoresis 

(c) downstream processing

(d) genetic printing

Ans. a

20. Now-a-days, the most commonly used matrix in gel electrophoresis is

(a) agarose

(b) ethidium bromide 

(c) sulphate bromide

(d) sulphite bromide

Ans. a

21. When an alien DNA is linked with the origin of replication, so that this alien piece of DNA can replicate and multiply itself in the host organism, this can be called as

(a) gene transfer

(b) gel electrophoresis

(c) cloning

(d) transformation

Ans. c

22. In recombinant DNA technology, the plasmid vector DNA is cleaved by

(a) ribonuclease

(b) exonuclease

(c) endonuclease

(d) any nuclease

Ans. c

23. The bacterial resistance to antibiotics is a genetic qualification present in

(a) virus

(b) bacterial DNA

(c) bacterial membrane

(d) plasmid

Ans. d

24. Plasmid that has the ability of integrating into the bacterial DNA are called

(a) nucleotides

(b) hyposomes

(c) virion

(d) episome

Ans. d

Biotechnology and its Applications MCQ with Answers | Biotechnology and its Applications MCQ

25. A gene carried by recombinant DNA is cloned when

(a) its host bacterium divides by binary fission

(b) it is transcribed

(c) it is fragmented by restriction enzymes

(d) it is hybridised

Ans. a

26. DNA of plasmid is

(a) double-stranded and circular

(b) single-stranded and circular

(c) double-stranded and linear

(d) single-stranded and linear

Ans. a

27. Rennet enzyme obtained from calf’s stomach was reported by

(a) A Fleming 

(b) Christian Gram

(c) Waksman

(d) Christian Hansen

Ans. b

28. Retroviruses, in animals have the ability to transform normal cell into

(a) dead cell

(b) RNA containing cell

(c) DNA containing cell

(d) cancerous cell

Ans. d

29. The Father of DNA fingerprinting is

(a) Sunder Lal Bahuguna

(b) Vishwanath

(c) Jeffreys 

(d) Rockfeller

Ans. c

30. Genetically identical copy of individual cell or gene known as   

(a) species

(b) phagemid

(c) clone

(d) plasmid

Ans. c

31. The technique of breakage of DNA fragment and inserting it into another DNA molecule, is related to  

(a) gene splicing

(b) gene cloning

(c) gene typing

(d) DNA fingerprinting

Ans. b

32. The number of copies of a gene present in a cell is called

(a) gene dosage 

(b) gene pool

(c) gene amplification

(d) gene frequency

Ans. a

33. Type-I restriction enzyme

(a) recognise the specific sequence and cleave DNA at the specific sequence

(b) do not recognise or cleave the specific sequence

(c) recognise specific sequence but cleave non-specific sequen

(d) None of the above

Ans. c

34. Which of the following is not associated with genetic engineering?

(a) Plastids

(b) Plasmids

(c) ATPase

(d) Histones

Ans. c

35. VNTRS are

(a) Variable Number Tandem Repeats

(b) Very Narrow Tandem Repeats

(c) Variable Non-cistronic Transposon Repeats

(d) Valuable Non-cistronic Transposic Regions

Ans. a

36. In a chromosome, there is a specific DNA sequence, which is responsible for initiating replication, known as

(a) vector

(b) origin of replication

(c) recognition sequence

(d) marker gene

Ans. b

37. The cutting of DNA by restriction endonucleases results in the fragments of DNA. These fragments can be separated by a technique known as

(a) PCR

(b) SDS page

(c) Northern blotting

(d) Gel electrophoresis

Ans. d

38. You can see bright orange coloured bands of DNA in a ethidium bromide stained gel exposed to

(a) X-rays

(b) sun rays

(c) UV rays

(d) gamma rays

Ans. c

39. What are important products of yeast fermentation?

(a) Ethanol and acetic acid

(b) Butanol, glycerol and pyric acid

(c) Phenylethanol, amylalcohol and caproiacid

(d) All of the above

Ans. d

40. A thermostable DNA polymerase, which remains active during the high temperature induced denaturation of double-stranded DNA is isolated from a bacterium

(a) E. coli 

(b) Thermus aquaticus

(c) Salmonella

(d) Thermus coccus

Ans. b

For More Topic Wise Botany MCQs CLICK HERE

For Zoology MCQs CLICK HERE

For Environment and Ecology MCQs Click Here

Principles of TaxonomyClassification of Living WorldStructure of Bacterial Cell and BacteriophageFungi and Lichens
CryptogamsPhanerogamsMorphology and Vegetative Organs (Root, Stem and Leaf)Morphology of Reproductive Organs (Plants)
TissueHistological Organisation of Root and Shoot ApexInternal Structure of Root, Stem and Leaf Secondary Growth in Root and Stem of Dicot (Sunflower)
Wood AnatomyDevelopment of Male GametophytesDevelopment of Female GametophytePollination
Fertilisation and Development of an EmbryoStructure, Development and Types of EndospermStructure of Dicot and Monocot SeedUltrastructure of Cell and Chromosome
Cell Cycle, Cell Division and Cell SignallingBasis of Genetics and Mendelian Law of InheritanceChromosomes and their BehaviourSex Determination, Mutation and Chromosomal Aberration
Gene ExpressionRegulation of Gene ExpressionEvolutionPlant-Water Relation and Transpiration
Mineral Nutrition and Transport of Water and Organic SolutePhotosynthesis and RespirationPlant Growth and DevelopmentRole of Microbes in Human Welfare (Part I)
Microbes in Healthcare and MedicineControl Methods of Plant DiseaseIntroduction to Ecology and EnvironmentBiogeochemical Cycles
Organism, Population and their CommunityBiodiversityEnvironmental Pollution and Global WarmingBiotechnology
Basic Concepts of Plant BreedingHybridisation and HeterosisPlant Resource UtilisationAnalytical Techniques in Plant Science
Biostatistics

Spread the knowledge

Related posts

3 Thoughts to “Biotechnology and its Applications NEET Questions”

Leave a Comment