MCQ on Biodiversity and Conservation with Answers

Biodiversity and Conservation
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Botany Topic Biodiversity and Conservation MCQs ( Biodiversity and Conservation Quiz ) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

MCQ on Biodiversity and Conservation with Answers | Biodiversity Question Bank

Multiple Choice Questions of Biodiversity and conservation with answers for competitive Examinations NEET, UPSC, PPSC and all.

1. Maintenance which biome requires grazing and periodic fire. It is

(a) scrub forest

(b) grassland

(c) tropical/temperate deciduous forest

(d) taiga

Ans. b

2. In India, per capita forest cover is

(a) 1.06 hac 

(b) 0.06 hac

(c) 0.6 hac

(d) 1,6 hac

Ans. b

3. Deforestation generally decreases

(a) rainfall 

(b) drought

(c) global warming

(d) soil erosion

Ans. a

4. Renewable source of energy is

(a) petroleum 

(b) coal

(c) trees

(d) nuclear fuel

Ans. c

5. Most biodiversity zones are

(a) Western Ghats and North-East region

(b) Deccan Peninsula and Sunderbans

(c) Semi-arid Zone and North-East region

(d) Andaman and Nicobar Islands

Ans. a

6. The key criteria for determining a hot spot are

(a) biological augmentation

(b) disruption of interaction networks

(c) number of endemic species and degree of threat

(d) habitat destruction

Ans. c

7. Silent valley of Kerala is preserved because

(a) it contains very rare species of plants and animals

(b) the soil is rich in minerals

(c) the areas of land were used extensively for agricultural purposes

(d) it has pine trees

Ans. a

Biodiversity Questions and Answers pdf

8. Estuaries are

(a) freshwater wetlands

(b) salt water wetland

(c) least productive ecosystems

(d) None of the above

Ans. b

9. Forest area in India is about

(a) 9% 

(b) 19%

(c) 29%

(d) 50%

Ans. b

10. The integration of several sciences such as ecology and genetics to sustain biological diversity at all levels is known as

(a) conservation biology

(b) restoration ecology 

(c) ecology

(d) bioremediation

Ans. a

11. Swamps differ from marshes in having

(a) grasses 

(b) floating leaves plants

(c) trees and shrubs

(d) None of these

Ans. c

12. What percentage of national forest policy envisages for cover for the hills?

(a) 33% 

(b) 45%

(c) 67%

(d) 51%

Ans. c

13. Which of the following factors does not play role in increasing biodiversity?

(a) Complex population interactions

(b) Introduced species

(c) A higher degree of habitat heterogeneity

(d) Narrower niches

Ans. b

14. The three levels of biodiversity are

(a) genetic, species and biome

(b) molecular, species and biome

(c) genetic, population and ecosystem

(d) genetic, species and ecosystem

Ans. d

15. Wetland of world occupies land about

(a) 6%

(b) 10%

(c) 12%

(d) 14%

Ans. a

16. National forest policy was enunciated in  

(a) 1972

(b) 1978

(c) 1982

(d) 1988

Ans. d

Biodiversity Quiz Questions and Answers pdf | Biodiversity Multiple Choice Questions with Answers pdf

17. Mild grazing in grassland

(a) stimulates growth of grasses

(b) arrests growth of grasses

(c) retards its growth

(d) destroys vegetation

Ans. a

18. Dodo of Mauritius became extinct due to the

(a) over-exploitation 

(b) habitat destruction

(c) global warming

(d) predation

Ans. a

19. Important function of wetland is

(a) recycling of groundwater

(b) controlling floods

(c) purify run-off water

(d) All of these

Ans. d

20. Soil erosion can be prevented by

(a) deforestation 

(b) afforestation

(c) overgrazing

(d) vegetation removal

Ans. b

21. Total land available for grazing in India is

(a) 23%

(b) 29%

(c) 31%

(d) 37%

Ans. a

MCQ on Biodiversity and its Conservation pdf | MCQ on Threats to Biodiversity | Biodiversity Conservation Quiz

22. The state which have all the three species of crocodile and  started saving crocodile project is

(a) Uttar Pradesh

(b) Karnataka

(c) Kerala

(d) Maharashtra

Ans. a

23. The convention on biological diversity consists of

(a) 45 articles 

(b) 42 articles

(c) 52 articles

(d) 75 articles

Ans. b

24. The number of ecological hot spots in world is

(a) 14 

(b) 16

(c) 20

(d) 34

Ans. d

25. Recently extinct bird is

(a) Carolina parakeet 

(b) peacock

(c) Kirtland’s warbler

(d) reed bunting

Ans. a

26. Buffer zone of biosphere reserve is where

(a) no human activity is allowed

(b) human activity is limited

(c) free human activity occurs

(d) wild animals are absent

Ans. b

Multiple Choice Questions on Biodiversity and Evolution | Biodiversity and Conservation MCQ NEET

27. Earth Summit of Rio de Janerio (1992) resulted in

(a) compilation of red list

(b) establishment of biosphere reserves

(c) conventions on biodiversity

(d) IUCN

Ans. c

28. The term hot spots for high diversity ecological region was coined by

(a) IUCN

(b) Myer

(c) Odum

(d) Kormandy

Ans. b

29. Which of the following is classified as B-diversity?

(a) Habitat diversity 

(b) Ecosystem diversity

(c) Resource diversity

(d) Species diversity

Ans. b

30. Rare endangered and endemic taxa can be found intact and flourishing in

(a) sacred groves 

(b) buffer zones

(c) tropical forests

(d) temperate forests

Ans. a

Biodiversity MCQs with Answers | Biodiversity and its Conservation mcq with Answers pdf

31. Which example below is not a threat to biodiversity?

(a) Habitat destruction

(b) Bioremediation

(c) Introduced species

(d) Over-exploitation

Ans. b

32. The integration of several sciences such as ecology and genetics to sustain biological diversity at all levels is known as

(a) conservation biology 

(b) restoration ecology

(c) ecology

(d) bioremediation

Ans. a

33. The key criteria for determining a hot spot are

(a) biological augmentation

(b) disruption of interaction networks

(c) number of endemic species and degree of threat

(d) habitat destruction

Ans. c

34. First National Park of India was

(a) Panna National Park

(b) Jim Corbett National Park

(c) Kaziranga National Park

(d) Satpura National Park

Ans. b

35. Gir sanctuary is mainly for

(a) rhino 

(b) tiger

(c) lion

(d) elephant

Ans. c

36. WCU is

(a) World Conservation Union

(b) Wide Conservation Union

(c) World Conserve Union

(d) None of these

Ans. b

37. Convention of biodiversity came into force on

(a) 29 December, 1993 

(b) 6 June, 1992

(c) 3 October, 1994

(d) 4 October, 1993

Ans. a

38. 34 hot spots of the world occupy an area of about

(a) 12%

(b) 8%

(c) 10%

(d) 15.7

Ans. d

39. Arboretum is

(a) a forest patch

(b) a piece of social forestry

(c) botanical garden with trees and shrubs

(d) botanical garden with cacti and herbs

Ans. c

40. A sacred lake is

(a) Dal lake

(b) Khecheopalri lake of Sikkim

(c) Suraj Khand lake

(d) Chilka lake

Ans. b

For More Topic Wise Botany MCQs CLICK HERE

For Zoology MCQs CLICK HERE

For Environment and Ecology MCQs Click Here

Principles of TaxonomyClassification of Living WorldStructure of Bacterial Cell and BacteriophageFungi and Lichens
CryptogamsPhanerogamsMorphology and Vegetative Organs (Root, Stem and Leaf)Morphology of Reproductive Organs (Plants)
TissueHistological Organisation of Root and Shoot ApexInternal Structure of Root, Stem and Leaf Secondary Growth in Root and Stem of Dicot (Sunflower)
Wood AnatomyDevelopment of Male GametophytesDevelopment of Female GametophytePollination
Fertilisation and Development of an EmbryoStructure, Development and Types of EndospermStructure of Dicot and Monocot SeedUltrastructure of Cell and Chromosome
Cell Cycle, Cell Division and Cell SignallingBasis of Genetics and Mendelian Law of InheritanceChromosomes and their BehaviourSex Determination, Mutation and Chromosomal Aberration
Gene ExpressionRegulation of Gene ExpressionEvolutionPlant-Water Relation and Transpiration
Mineral Nutrition and Transport of Water and Organic SolutePhotosynthesis and RespirationPlant Growth and DevelopmentRole of Microbes in Human Welfare (Part I)
Microbes in Healthcare and MedicineControl Methods of Plant DiseaseIntroduction to Ecology and EnvironmentBiogeochemical Cycles
Organism, Population and their CommunityBiodiversityEnvironmental Pollution and Global WarmingBiotechnology
Basic Concepts of Plant BreedingHybridisation and HeterosisPlant Resource UtilisationAnalytical Techniques in Plant Science
Biostatistics

Spread the knowledge

Related posts

2 Thoughts to “MCQ on Biodiversity and Conservation with Answers”

Leave a Comment