Plant Breeding MCQ

Plant Breeding mcqs
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Botany Topic Plant Breeding MCQs ( Plant Breeding Quiz ) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

MCQ on Plant Breeding | Plant Breeding MCQ

1. ln tissue culture medium, the embryoids formed from pollen grains is due to the

(a) cellular totipotency 

(b) organogenesis

(c) double fertilisation

(d) test tube culture

Ans. a

2. Haploid plantlets can be produced by

(a) pollen culture

(b) cotyledon culture

(c) embryo culture

(d) meristem culture

Ans. a

3. The three topmost major crops of the world in the order of total production are

(a) maize > wheat > rice

(b) rice > wheat > maize

(c) wheat > maize > rice

(d) rice > maize > wheat

Ans. a

4. Bread wheat is

(a) autopolyploid

(b) allopolyploid

(c) aneuploid

(d) trisomic

Ans. b

5. Which variety is not a result of induced mutations?

(a) Sharbati Sonara of wheat

(b) Jagannath of rice

(c) Bombay green of banana

(d) Aruna of castor

Ans. c

6. Most cultivated plants are

(a) autopolyploids 

(b) allopolyploids

(c) aneuploids

(d) haploids

Ans. b

7. Naturally occurring mutation in nature as an example of rice strain is

(a) Padma

(b) Jaya 

(c) Taichung Native

(d) GEB 24

Ans. d

8. Improved dwarf wheat variety with higher percentage of lysine/protein is

(a) Kalyan 

(b) Sonalika

(c) Lerma Roja

(d) Sharbati Sonara

Ans. d

9. Androgenic haploid culture was first performed by

(a) Guha and Maheshwari

(b) Steward

(c) Skoog and Miller

(d) Halperrin and Wetherell

Ans. a

10. Seedless watermelon is  

(a) hexaploid

(b) tetraploid

(c) triploid

(d) pentaploid

Ans. c

plant breeding question bank pdf | plant breeding questions pdf | plant breeding objective questions pdf | online mcq on genetics and plant breeding | plant breeding and genetics mcqs | icar net question paper of genetics and plant breeding pdf | asrb net old question papers genetics and plant breeding

11. Polyploidy leads to rapid formation of new species through the 

(a) genetic recombination

(b) isolation

(c) mutation

(d) development of multiple sets of chromosomes

Ans. d

12. Polyploidy gives

(a) hybrid vigour

(b) improved varieties 

(c) gigas effect

(d) All of these

Ans. d

13. Crosses between the plants of the same variety are called

(a) interspecific 

(b) intervarietal

(c) intravarietal

(d) intergeneric

Ans. c

14. Drastic pruning of root system yields Bonsai. It involves the

(a) deficiency of cytokinin

(b) impairment of water absorption

(c) insufficient mineral absorption

(d) deficiency of auxin

Ans. d

15. Bagging is done to

(a) achieve desired pollination

(b) prevent contamination of unwanted pollen

(c) avoid self-pollination

(d) avoid cross-pollination

Ans. b

16. Tomato and potato belongs to

(a) North America

(b) South America

(c) Asia Minor

(d) Ethiopia

Ans. b

17. The reason why vegetatively reproducing crop plants are best suited for maintaining hybrid vigour is that

(a) these can be easily propagated

(b) once a desired hybrid has been produced there are few chances of losing it

(c) they have a longer life span

(d) they are more resistant to diseases  

Ans. b

18. Picking up plants with superior phenotype for further propagation is called

(a) pure line selection 

(b) mass selection

(c) hybrid vigour

(d) introduction

Ans. b

19. Artificial male sterility can be obtained for hybridisation experiments with the help of

(a) NAA 

(b) 2, 4-D

(c) Maeic hydraside

(d) All of these

Ans. d

20. Which method of crop improvement can be practised by a farmer if he is inexperienced?

(a) Clonal selection 

(b) Mass selection

(c) Pure line selection

(d) Hybridisation

Ans. b

21. The first cultivated wheat was

(a) Triticum tauschi 

(b) T. monococum

(c) T. boeoticum

(d) T. speltoides

Ans. b

22. Main technique involved in agricultural biotechnology is called

(a) plant breeding 

(b) replication

(c) tissue culture

(d) hybridisation

Ans. c

23. Emasculation is called

(a) killing pollen grains

(b) removal of stamens

(c) removal of anthers

(d) All of these

Ans. d

24. Cellular totipotency was demonstrated by

(a) Robert Hooke

(b) FC Steward

(c) Theodore Schwann

(d) Antony von Leeuwenhoek

Ans. b

25. For isolation of protoplasts, one needs  

(a) cellulase

(b) pectinase

(c) Both ‘a’ and ‘b’

(d) chitinase

Ans. c

26. Progeny obtained as a result of repeat self-pollination of a cross-pollinated crop is called

(a) pure line 

(b) pedigree line

(c) inbreed line

(d) heterosis

Ans. c

27. The reason why some mutations, which are harmful do not get eliminated from gene pool is that

(a) they have future survival value

(b) they are recessive and carried by heterozygous individuals

(c) they are dominant and show up more frequently

(d) genetic drift occur because of a small population

Ans. b

Hybridisation & Heterosis MCQs

1. A cybrid is a hybrid carrying

(a) genornes and cytoplast of two different plants

(b) cytoplasm of two different plants

(c) cytoplasm of two different plants but genome of one plant

(d) genome of two different plants

Ans. c

2. Hybrid vigour occurs mainly due to

(a) heterozygosity

(b) superiority of all the genes

(c) homozygosity of pure characters

(d) mixing up of cytoplasm of the male with that of the female exclusively

Ans. a

3. Who is known as the Father of Green Revolution in India?  

(a) Prof MS Swaminathan

(b) Guha

(c) Maheswari

(d) Prof Kashyap

Ans. a

4. The Indian Agricultural Research Institute is located in  

(a) New Delhi

(b) Calcutta

(c) Odisha

(d) Bhopal

Ans. a

5. A progeny that has resulted due to a cross between two genetically unrelated parents is known as

(a) hybrid 

(b) variety

(c) species

(d) None of these

Ans. a

6.The another name for hybrid vigour is

(a) heterosis 

(b) hybridisation

(c) mutation

(d) male sterility

Ans. a

7. Somatic hybridisation can be used for

(a) gene transfer  

(b) transfer of cytoplasm

(c) formation of allopolypioids

(d) All of these

Ans. d

8. Hybridisation process performed between more than two plants is known as

(a) single cross 

(b) multiple cross

(c) dihybrid cross

(d) intergeneric cross

Ans. b

9. Heterosis means

(a) hybrid vigor

(b) hybrids are weak

(c) hybrids are weak as well as vigorous

(d) hybrids are neither weak nor vigorous

Ans. a

10. Two methods of selection in plants are 

(a) mass selection

(b) pure line selection

(c) hybridisation

(d) Both (a) and (b)

Ans. d

11. Hybridoma cells are

(a) fusion product of two somatic cells

(b) fusion product of two sex cells

(c) fusion product of cancer cell and antibody producing cel

(d) fusion product of two intergenic animals

Ans. c

12. The hybrid variety is

(a) genetic 

(b) F-generation

(c) sterile

(d) fertile

Ans. b

13. In hybridisation, the haploids combines the advantages of  

(a) recombination

(b) segregation

(c) fixation

(d) All of these

Ans. d

14. Heterosis lost of inbreeding is known as

(a) outbreeding depression 

(b) inbreeding depression

(c) hybrid vigor

(d) None of these

Ans. b

15. Hybridisation performed between two plants belonging to the same variety is known as  

(a) intervarietai cross

(b) interspecific cross

(c) intergeneric cross

(d) intravarietal

Ans. d

16. Hybrid vigour is best maintained in

(a) emasculation

(b) vegetatively propagated crops

(c) hybridisation

(d) None of the above

Ans. b

17. Somatic hybridisation (protoplast fusion of parasexual hybridisation or cybrid hybridisation) is

(a) protoplast culture 

(b) cell culture

(c) organ culture

(d) None of these

Ans. a

18. Bromato is made from

(a) brinjal 

(b) tormato

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Ans. c

19. Which of the following is not a part of methods of hybridisation?

(a) Bagging

(b) Tagging

(c) Emasculation

(d) PCR

Ans. d

20. Triticale is  

(a) monoploid 

(b) hexaploid

(c) dipioid

(d) None of the above

Ans. b

For More Topic Wise Botany MCQs CLICK HERE

For Zoology MCQs CLICK HERE

For Environment and Ecology MCQs Click Here

Principles of TaxonomyClassification of Living WorldStructure of Bacterial Cell and BacteriophageFungi and Lichens
CryptogamsPhanerogamsMorphology and Vegetative Organs (Root, Stem and Leaf)Morphology of Reproductive Organs (Plants)
TissueHistological Organisation of Root and Shoot ApexInternal Structure of Root, Stem and Leaf Secondary Growth in Root and Stem of Dicot (Sunflower)
Wood AnatomyDevelopment of Male GametophytesDevelopment of Female GametophytePollination
Fertilisation and Development of an EmbryoStructure, Development and Types of EndospermStructure of Dicot and Monocot SeedUltrastructure of Cell and Chromosome
Cell Cycle, Cell Division and Cell SignallingBasis of Genetics and Mendelian Law of InheritanceChromosomes and their BehaviourSex Determination, Mutation and Chromosomal Aberration
Gene ExpressionRegulation of Gene ExpressionEvolutionPlant-Water Relation and Transpiration
Mineral Nutrition and Transport of Water and Organic SolutePhotosynthesis and RespirationPlant Growth and DevelopmentRole of Microbes in Human Welfare (Part I)
Microbes in Healthcare and MedicineControl Methods of Plant DiseaseIntroduction to Ecology and EnvironmentBiogeochemical Cycles
Organism, Population and their CommunityBiodiversityEnvironmental Pollution and Global WarmingBiotechnology
Basic Concepts of Plant BreedingHybridisation and HeterosisPlant Resource UtilisationAnalytical Techniques in Plant Science
Biostatistics

Spread the knowledge

Related posts

Leave a Comment