Embryology MCQ | Fertilization & Development of a Plant Embryo

Embryology MCQ Fertilization & Development of a Plant Embryo
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Botany Topic Embryology MCQ and Fertilization & Development of a Plant Embryo MCQs with Answers ( Embryology MCQ and Fertilization & Development of a Plant Embryo Quiz ) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

Embryology question bank pdf | Embryology important questions

1. What is meant by double fertilisation ?

( a ) Fusion between egg and male gamete

( b ) Fusion between secondary nucleus and male gamete

( c ) Both ( a ) and ( b )

( d ) Formation of two zygotes

Ans. c

2. Of the two cells of zygote , the cell near to micropyle is termed as

( a ) terminal cell

( b ) basal cell

( c ) embryo cell

( d ) zygote cell

Ans. b

3. When pollen tube enters through the funiculus or integument it is called

( a ) porogamy

( b ) chalazogamy

( c ) mesogamy

( d ) isogamy

Ans. c

4. In the post – fertilisation changes within the ovule , the oospore forms the ……. , while the fertilised fusion nucleus ( product of triple fusion ) develops the …….. respectively .

( a ) endosperm , embryo

( b ) embryo , endosperm

( c ) nucellus , embryo

( d ) embryo , nucellus

Ans. b

5. In which of the following plants , pollen tube enters through integuments ?

( a ) Casuarina

( b ) Malva neglecta

( c ) Cucurbita

( d ) Beta vulgaris

Ans. c

6. Double fertilisation occurs in

( a ) Pinus

( b ) Selaginella

( c ) Funaria

( d ) Dalbergia

Ans. d

7. Which of the following forms the embryo ?

( a ) Egg apparatus

( b ) Antipodal cell

( c ) Fertilised ovum

( d ) Fertilised synergid

Ans. c

8. A mature dicot embryo has

( a ) one cotyledon

( b ) two cotyledons

( c ) three cotyledons

( d ) four cotyledons

Ans. b

9. Pollen tube enters through chalazal tissue is called chalazogamy and is found in

( a ) Cucurbita

( b ) Pistacia

( c ) Casuarina

( d ) None of these

Ans. c

10. Fertilisation of the egg takes place inside the

( a ) anther

( b ) stigma

( c ) pollen tube

( d ) embryo sac

Ans. d

Langman embryology mcqs pdf | Medical embryology practice questions pdf

11. Which of the following cells secrete enzymes to dissolve ?

( a ) Synergid cell

( b ) Egg cell

( c ) Central cell

( d ) Both ( a ) and ( b )

Ans. a

12. In porogamy , the pollen tube enters into the ovule via

( a ) chalaza

( b ) micropyle

( c ) integuments

( d ) None to these

Ans. b

13. Ovule converts into which of the following after fertilisation ?

( a ) Fruit

( b ) Embryo

( c ) Seed

( d ) Both ( a ) and ( c )

Ans. c

14. Fruit is formed after fertilisation by which of this following part ?

( a ) Ovule

( b ) Ovary

( c ) Calyx

( d ) Synergids

Ans. b

15. Zygote divides first into basal cell and terminal cell which of these cell is present towards chalazal pole ?

( a ) Basal cell

( b ) Terminal cell

( c ) Antipodal cell

( d ) Suspensor cell

Ans. b

16. The portion of the embryonal axis was above the level of cotyledons forms

( a ) hypocotyl

( b ) epicotyl

( c ) Both ( a ) and ( b )

( d ) None of these

Ans. b

Embryology questions medical school pdf | General embryology mcq pdf

17. Cotyledons in embryo is formed from

( a ) basal cell

( b ) terminal cell

( c ) Both ( a ) and ( b )

( d ) None of these

Ans. b

18. Calyx after fertilisation

( a ) develop into fruit

( b ) develop into seed

( c ) develop into ovary

( d ) fall off

Ans. d

19. The portion below the epicotyl is

( a ) suspensor

( b ) cotyledons

( c ) hypocotyl

( d ) None of these

Ans. c

20. In Beta vulgaris , the pollen tube reaches the embryo sac via

( a ) micropyle

( b ) integuments

( c ) chalaza

( d ) None of these

Ans. c

21. Longest pollen tube occurs in

( a ) Cucurbita

( b ) Dahlia

( c ) grass

( d ) maize

Ans. d

22. What is the another name of vegetative fertilisation ?

( a ) Triple fusion

( b ) Double fertilisation

( c ) Somatogamy

( d ) Syngamy

Ans. a

23. In a flowering plant , the pollen tube first arrives in

( a ) an antipodal cell

( b ) a synergid

( c ) a central cell

( d ) egg

Ans. b

24. Which out of these mechanism does not lead to the formation of clones ?

( a ) Vegetative reproduction

( b ) Apomixis

( c ) Double fertilisaion

( d ) Tissue culture

Ans. c

25. What does the phenomenon called if the pollen tube enters the embryo sac through base of a funiculus or the integument ?

( a ) Mesogamy

( b ) Isogamy

( c ) Porogamy

( d ) Chalazogamy

Ans. a

26. Agamospermy is

( a ) diplospory

( b ) apospory

( c ) adventitious embryony

( d ) All of these

Ans. d

27. Formation of an embryo from egg of an embryo sac developed directly from a cell nucellus is

( a ) diplospory

( b ) apospory

( c ) adventitious embryony

( d ) None of these

Ans. b

28. Structure whose outgrowth helps in fertilisation is

( a ) stigma

( b ) placenta or funiculus

( c ) pollen tube

( d ) pollen grains

Ans. b

29. Chalazogamy is found in

( a ) Pisum

( b ) Pistacia

( c ) Casuarina

( d ) Cucurbita

Ans. c

30. Embryo from an unfertilised egg is

( a ) allogamy

( b ) apogamy

( c ) parthenocarpy

( d ) parthenogenesis

Ans. d

31. Double fertilisation in angiosperm was first explained by

( a ) N. Borlaug

( b ) Nawaschin

( c ) Maheshwari

( d ) Stewart

Ans. b

32. Apomixis is the type of reproduction that result in the development of

( a ) embryo from nucellus

( b ) embryo from endosperm

( c ) new organism without fusion of gametes

( d ) None of the above

Ans. c

33. A plant has 25 chromosomes in ‘ microspore mother cell ‘ . The number of chromosomes in its endosperm will be

( a ) 36

( b ) 24

( c ) 48

( d ) 12

Ans. a

34. Process in which fertilisation occurs without fusion of gametes

( a ) amphimixis

( b ) parthenogenesis

( c ) apomixis

( d ) autogamy

Ans. c

35. During the process of fertilisation , when one nucleus fuses with egg and the second with the secondary nucleus , it is called

( a ) double fertilisation

( b ) triple fusion

( c ) single fertilisation

( d ) triple fertilisation

Ans. a

For More Topic Wise Botany MCQs CLICK HERE

For Zoology MCQs CLICK HERE

For Environment and Ecology MCQs Click Here


Spread the knowledge

Related posts

8 Thoughts to “Embryology MCQ | Fertilization & Development of a Plant Embryo”

  1. […] Fertilisation and Development of an Embryo […]

  2. […] Fertilisation and Development of an Embryo […]

Leave a Comment