Morphology of Flowering Plants questions and answers pdf

morphology of flowering plants
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Botany Topic Morphology of Flowering Plants MCQs with Answers ( Morphology of Flowering Plants Quiz ) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

MCQ on Reproduction in Flowering Plants | Morphology Questions and Answers pdf

1. Arrangement of flowers on the floral axis is 

(a) inflorescence

(b) phyllotaxy

(c) placentation

(d) corymb

Ans. a

2. The whorl of bracts present below the inflorescence of sunflower is

(a) epicalyx

(b) spathe

(c) involucel

(d) involucre

Ans. d

3. Both hypanthodium and cyathium possess

(a) unisexual flowers

(b) bisexual sessile flowers

(c) bisexual pedicellate flowers

(d) sterile peduncle

Ans. c

4. In a racemose, the flower arrangement is

(a) basipetal

(b) centripetal

(c) centrifugal

(d) acropetal

Ans. d

5. Inflorescence consisting of unisexual sessile flowers, is

(a) spike

(b) spikelet

(c) catkin

(d) umbel

Ans. c

6. Name the inflorescence, in which flowers reach the same level through which they arise from different points.

(a) Umbel

(b) Catkin

(c) Corymb

(d) Capitulum

Ans. c

morphology of flowering plants mcq for neet pdf download

7. Opening of flowers in a cymose inflorescence is

(a) centrifugal

(b) acropetal

(c) centripetal

(d) basipetal

Ans. d

8. In mulberry, the inflorescence is

(a) catkin

(b) capitulum

(c) spadix

(d) cyathium

Ans. a

9. When the five sepals are arranged in such a way that two are completely external and other two are completely internal, while one is partially external, then the mode of arrangement of sepals on the thalamus is

(a) valvate

(b) quincuncial

(c) twisted

(d) imbricate

Ans. b

10. The aestivation of corolla in pea (Pisum sativum) is

(a) quincuncial

(b) vexillary

(c) ascending imbricate

(d) descending imbricate

Ans. b

11. The condition, in which stamens are united throughout their whole length is

(a) synandrous

(b) syngenesious

(c) polyandrous

(d) adelphous

Ans. b

12. Epipetalous is the condition of

(a) adhesion of stamens with corolla

(b) cohesion of stamens with calyx

(c) aestivation of petals

(d) position of sepals with respect to petals

Ans. a

13. An additional floral, whorl is present in Hibiscus roso sinensis called

(a) involucre

(b) spathy

(c) epicalyx

(d) calyx

Ans. c

reproduction in flowering plants mcq pdf neet

14. A flower is said to be zygomorphic, if

(a) any vertical section passing through its centre divides it into two equal vertical halves

(b) only one vertical section divides it into two equal vertical halves

(c) cannot be divided into two equal vertical halves by any vertical section

(d) only one vertical section passing through its centre divides it into two equals vertical halves

Ans. b

15. Which one of the following is a false fruits?

(a) Cashewnut

(b) Banana

(c) Apple

(d) Tomato

Ans. c

16. Pepo is a fruit of

(a) Cruciferae

(b) Leguminosae

(c) Cucurbitaceae

(d) Liliaceae

Ans. c

17. Marginal placentation is found in

(a) Pisum and Lathyrus

(b) Citrus and Solanum

(c) Triticum and Ranunculus

(d) Zea mays and Nymphaea

Ans. a

18. Apocarpous gynoecium is found in

(a) Ranunculaceae

(b) Malvaceae

(c) Solanaceae

(d) Liliaceae

Ans. a

sexual reproduction in flowering plants mcq | mcq on sexual reproduction in flowering plants

19. The edible part in litchi is

(a) pericarp

(b) aril

(c) mesocarp

(d) None of these

Ans. b

20. Perianth is

(a) outer part of flower in which calyx and corolla are not always distinguishable

(b) when stamens and gynoecium are not distinguishable

(c) when only calyx is present

(d) None of the above

Ans. a

21. A fruit that develops from a complete condensed inflorescence, is called

(a) schizocarpic

(b) composite

(c) aggregate

(d) etaerio

Ans. b

22. From of the following contains all others structures given in gynoecium except

(a) ovary

(b) stigma

(c) carpel

(d) filament

Ans. d

reproduction in flowering plants mcq pdf neet download

23. A pome fruit is said to be false because

(a) the pericarp is in conspicuous

(b) the endocarp is cartilaginous

(c) the fruit is present in fleshy of edible thalamus

(d) the fruit is derived from inferior ovary

Ans. c

24. An inflorescence always forms a

(a) multiple or composite fruit

(b) simple fruit

(c) dry dehiscent fruit

(d) aggregate fruit

Ans. c

25. The correct match for edible part of fruit is

(a) Guava –  Pericarp with placenta

(b) Maize – Cotyledon

(c) Tomato – Thalamus

(d) Date palm – Epicarp

Ans. a

morphology of flowering plants neet questions pdf download

26. Which one of the following is the wrong pair

(a) Raceme – Mustard

(b) Spice – Achyranthus

(c) Compound umbel – Onion

(d) Spadix – Musa

Ans. c

27. Drupe has

(a) hard epicarp

(b) hard endocarp

(d) no epicarp

(d) hard mesocarp

Ans. b

28. Seed is a

(a) fertilised ovary

(b) fertilised embryo

(c) fertilised fruit

(d) fertilised ovule

Ans. d

29. How many plants in the list given below have composite fruits that develops from an inflorescence walnut, poppy, radish, pineapple, apple, tomato, mulberry?

(a) 5

(b) 2

(c) 3

(d) 4

Ans. b

For More Topic Wise Botany MCQs CLICK HERE

For Zoology MCQs CLICK HERE

For Environment and Ecology MCQs Click Here


Spread the knowledge

Related posts

4 Thoughts to “Morphology of Flowering Plants questions and answers pdf”

  1. […] Morphology of Reproductive Organs (Plants) […]

Leave a Comment