MCQ on Fungi | MCQ on Algae | Fungi & Lichens

mcq on fungi quiz on lichens
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Botany Topic Fungi, Lichens and Algae MCQs with Answers ( Fungi, Lichens and Algae Quiz ) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

Gneet Biology | NEET Bio mcq | NEET Biology mcq pdf

1. Roots of Pinus seedling are associated with

(a) algae

(b) fungus

(c) microbes

(d) bacteria

Ans. b

2. Fungal cell wall is composed of

(a) chitin

(b) chitin and cellulose

(c) hemicellulose

(d) only cellulose

Ans. a

3. Oomycetes is the alternate name of

(a) Zygomycetes

(b) Phycomycetes

(c) Ascomycetes

(d) Club fungi

Ans. 4.

4. In Rhizopus, we find white cottony mycelium, which shows black spots during asexual reproduction. These spots are

(a) zoospores

(b) spores

(c) oospores

(d) sporangia

Ans. d

5. One of the common fungal diseases of man is

(a) cholera

(b) plague

(c) typhoid

(d) ringworm

Ans. d

6. Sac fungi are

(a) Ascomycetes

(b) Basidiomycetes

(c) Phycomycetes

(d) Zygomycetes

Ans. a

7. White rust of crucifers is caused by

(a) Albugo

(b) Pythium

(c) Cercospora

(d) Phyllactinia

Ans. a

8. Yeast is abundantly found in

(a) moist bread

(b) horse dung

(c) organic substances rich in fats

(d) organic substances rich in sugar

Ans.  d

9. The edible fungi are

(a) rusts

(b) moulds

(c) mildews

(d) mushrooms

Ans. d

10. Phycomycetes are characterised by

(a) flagellate zoospores

(b) septate mycelium

(c) oogamous reproduction

(d) imperfect sexual organ

Ans. a

NEET biology mcq |Biology mcq for neet pdf |biology neet question bank

11. The common method of reproduction in yeast is

(a) budding

(b) fragmentation

(c) sexual reproduction

(d) apomixis Ans. a

12. Sexual reproduction is absent in

(a) Phycomycetes

(b) Ascomycetes

(c) Basidiomycetes

(d) Deuteromycetes

Ans. d

13. Fungus without mycelium is

(a) Puccinia

(b) Phytophthora

(c) Rhizopus

(d) Saccharomyces

Ans. d

14. Lomasomes are commonly found in

(a) bacterial cell

(b) fungal cell

(c) algal cell

(d) cyanobacterial cell

Ans. b

15. Mycorrhiza is an example of

(a) symbiotic relationship

(b) ectoparasitisnm

(c) endoparasitism

(d) decomposers

Ans. a

16. A sexual reproduction in fungi occurs by

(a) conidia

(b) oospores

(c) basidiospores

(d) ascospores

Ans. a

17. Lichens are pioneers of vegetation in a

(a) xerosere

(b) hydroponics

(c) marine life

(d) hydrosere

Ans. a

18. The common method of reproduction in yeast is

(a) fragmentation

(b) fission

(c) fusion

(d) budding

Ans. d

19. Lichen known as reindeer moss is

(a) Lecanora

(b) Cetraria

(c) Cladonia

(d) Aspicila

Ans. c

20. Component secrete by lichens in high amount

(a) enzymes

(b) hormones

(c) alkaloids

(d) acids

Ans. d

Biology NEET questions | MCQ on Algae and Fungi

21. Fungi living on dead and decaying matter are often incapable of infecting living organisms. These are known as

(a) facultative saprobes

(b) obligate saprobes

(c) obligate parasities

(d) None of these

Ans. b

22. Sexual reproduction seems to be absent in

(a) Deuteromycetes

(b) Rhizopus

(c) Ascomycetes

(d) Zygomycetes

Ans. a

23. Basidiospores are produced by

(a) mycelium

(b) conidia

(c) basidium

(d) hyphae

Ans. c

24. The lichens are

(a) fast growing, long lived

(b) fast growing, short lived

(c) slow growing, long lived 

(d) slow growing, short lived

Ans. c

25. The loser component in a lichen is

(a) phycobiont

(b) mycobiont

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Ans. a

26. The fungal partner in lichen is called mycobiont whereas, algal partner is called

(a) phycobiont

(b) mycobiont

(c) often referred as algal partner

(d) algobiont

Ans. a

27. Graphis is a

(a) foliose lichen

(b) crustose lichen

(c) filamentous lichen

(d) fruticose lichen

Ans. b

28. Lichens are the major pollution indicators of

(a) SO2

(b) NO2

(c) mercury

(d) Co

Ans. a

29. Benefit of algae in this association is

(a) food

(b) vitamins

(c) protection

(d) growth substances

Ans. c

30. Major group of algae involved in lichen formation is

(a) red algae

(b) brown algae

(c) blue-green algae

(d) All of these

Ans. c

For More Topic Wise Botany MCQs CLICK HERE

For Zoology MCQs CLICK HERE

For Environment and Ecology MCQs Click Here


Spread the knowledge

Related posts

4 Thoughts to “MCQ on Fungi | MCQ on Algae | Fungi & Lichens”

  1. Thank you a lot for giving everyone an extremely nice possiblity to read articles and blog posts from this site.

Leave a Comment