Plant Kingdom NEET mcq | Cryptogams

Plant Kingdom Cryptogams
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Botany Topic Plant Kingdom and Cryptogams MCQs with Answers ( Plant Kingdom and Cryptogams Quiz ) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

Power Plant Engineering mcq | Plant Kingdom mcq for neet

1. FE Fritsch (1935) divided algae into classes

(a) eleven

(b) thirteen

(c) twenty

(d) five

Ans. a

2. The reserve food material of plants of class- Chlorophyceae is

(a) starch

(b) laminarian

(c) glycogen

(d) mannitol

Ans. a

3. The most abundant carotene in algae is

(a) B-carotene

(b) lycopene

(c) a -carotene

(d) None of these

Ans. a

4. Another name for class-Cyanophyceae is

(a) Myxophyceae

(b) Blue-green algae 

(c) Chlorophyceae

(d) Both (a) and (b)

Ans. b

5. In which class of algae, flagella are totally absent?

(a) Phaeophyceae

(b) Rhodophyceae

(c) Chlorophyceae

(d) Bacillariophyceae

Ans. b

6. Volvox belong to the class

(a) Chlorophyceae

(b) Cyanophyceae

(c) Rhodophyceae

(d) Bacillariophyceae

Ans. a

Getting to know plants class 6 mcq with answers | plant kingdom mcq neet

7. The class of algae which has red pigment?

(a) Phaeophyceae

(b) Rhodophyceae

(c) Chlorophyceae

(d) Cyanophyceae

Ans. b

8. The Gracilaria algae belongs to class

(a) Chlorophyceae

(b) Rhodophyceae

(c) Cyanophyceae

(d) Bacillariophyceae

Ans. b

9. Brown algae belong to class

(a) Phaeophyceae

(b) Chlorophyceae

(c) Rhodophyceae

(d) Bacillariophyceae

Ans. a

10. Which of the following is not a class of bryophytes?

(a) Hepaticopsida

(b) Anthocerotopsida

(c) Eplepsodia

(d) Bryopsida

Ans. c

11. Another name for class-Bryopsida is

(a) Musci

(b) Chlorophyceae

(c) Malvaceae

(d) Lycophyta

Ans. a

Respiration in plants neet mcq

12. The members of class-Hepaticopsida are popularly known as

(a) liverworts

(b) mosses

(c) hornworts

(d) ferns

Ans. a

13. The sporogonium of members of class-Bryopsida is differentiated into

(a) foot

(b) seta

(c) capsule

(d) All of these

Ans. d

14. The members of class-Anthocerotopsida are popularly, known as

(a) hornworts

(b) mosses

(c) liverworts

(d) None of these

Ans. a

mcq on hydro power plant pdf

15. Heterosporous plants produce

(a) megaspores that develop into female gametophytes and microspores that develop into male gametophytes

(b) megaspores that develop into male gametophytes and microspores that develop into female gametophytes

(c) megaspores that bear antheridia and microspores that bear archegonia

(d) spores that produce both archegonia and antheridia

Ans. a

16. Pteridophytes are also known as

(a) cryptogams

(b) vascular cryptogams

(c) amphibious plants

(d) phanerogams

Ans. b

17. Pteridophytes differ from bryophytes in the

(a) motility of sperms

(b) vasculature

(c) archegonia

(d) alternation of generations

Ans. b

18. When a plant produces two kind of spores the condition is known as

(a) homospory

(b) heterospory

(c) apospory

(d) sporogenesis

Ans. b

19. Equisetum is commonly called as

(a) club moss

(b) spike moss

(c) horsetail

(d) bog moss

Ans. c

20. Sporophyte of fern produces

(a) pollen grains

(b) spores

(c) seeds

(d) gametes

Ans. b

21. Sporangia in ferns is covered by

(a) strobilus

(b) leaf margin

(c) ligule

(d) indusium

Ans. d

mcq on plant kingdom for neet pdf

22. The tallest pteridophyte is

(a) Alsophila

(b) Azolla

(c) Adiantum

(d) Cyathea

Ans. d

23. In ferns, we find

(a) sori on dorsal surface

(b) circinate venation

(c) thalloid body

(d) buds on leaves

Ans. b

24. Pteridophytes, in which sporangium develops from a single initial cell are known as

(a) leptosporangiate

(b) eusporangiate

(c) mesosporangiate

(d) metasporangiate

Ans. a

25. Laminarin and mannitol are the reserve food of

(a) Chlorophyceae

(b) Phaeophyceae

(c) Rhodophyceae

(d) Cyanophyceae

Ans. b

26. In ferns, young leaves are protected by the presence of

(a) indusium

(b) ramenta

(c) sori

(d) rhizome

Ans. b

27. Carrageenin, a jelly-like substance is derived from marine algae known as

(a) kelp

(b) flagellates

(c) irish moss

(d) diatoms

Ans. a

Hydroelectric power plant is mcq

28. Which of the following is found in blue-green algae?

(a) Chrysene

(b) Cyanophycean starch

(c) Starch

(d) Cellulose

Ans. b

29. Agar-agar is obtained from

(a) Ulva

(b) Ulothrix

(c) Sargassum

(d) Gelidium

Ans. d

30. The largest algae is

(a) Ulva

(b) Chara

(c) Microcystis

(d) Macrocystis

Ans. d

31. All algae have

(a) chlorophyll-a and b

(b) chlorophyll-b and carotenoids

(c) chlorophyll-a and carotenoids

(d) phycobilins and carotenoids

Ans. c

32. Fucoxanthin pigment is found in

(a) blue-green algae

(b) green algae

(c) red algae

(d) brown algae

Ans. d

mcq Botany graduate level pdf | mcq on Pteridophytes | mcq on Algae

33. Water bloom is generally caused by

(a) Hydnilla

(b) bacteria

(c) blue-green algae

(d) green algae

Ans. c

34. Bryophytes are called as

(a) vascular cryptogams

(b) flowering plants

(c) amphibians of the plant kingdom

(d) None of the above

Ans. c

35. Which part of moss capsule help in the nutrition of spores?

(a) Columella

(b) Theca

(c) Peristome teeths

(d) None of these

Ans. a

36. One character common to all pteridophytes is

(a) protostele

(b) heterospory

(c) absence of ovules

(d) leptosporangiate sporangia

Ans. c

37. Which of the following plant group is found in freshwater, marine water and on terrestrial habitats?

(a) Bryophytes

(b) Fungi

(c) Algae

(d) Pteridophytes

Ans. c

38. Plant body of algae may be

(a) unicellular

(b) colonial

(c) filamentous

(d) All of these

Ans. d

39. In which of the following plant group, rhizoids-like roo are found?

(a) Algae

(b) Pteridophytes

(c) Bryophytes

(d) Cyanophyceae

Ans. c

40. In which of the following plant group true roots, stem and leaves are found?

(a) Algae

(b) Bryophytes

(c) Fungi

(d) Pteridophytes

Ans. d

morphology of flowering plants mcq | sexual reproduction in flowering plants mcq

41. Haploid plant body is dominant in which of the following plant group?

(a) Algae

(b) Pteridophytes

(c) Bryophytes

(d) Fungi

Ans. a

42. Bryophytes are showing which of the following type of alternation of generation?

(a) Haplontic

(b) Diplohaplontic

(c) Haplodiplontic

(d) Diplontic

Ans. c

Photosynthesis mcq | Plant kingdom mcq

43. Diplohaplontic life cycle or alternation of generation is the main characteristics of which of the following?

(a) Algae

(b) Bryophytes

(c) Monera

(d) Pteridophytes

Ans. d

44. Which of the following type of vegetative reproduction common in algae, bryophytes and pteridophytes?

(a) Fragmentation

(b) Bulbils

(c) Budding

(d) Adventitious branching

Ans. a

45. Asexual reproduction by flagellated zoospore is common in which of the following?

(a) Bryophytes

(b) Gymnosperms

(c) Algae

(d) Pteridophytes

Ans. c

For More Topic Wise Botany MCQs CLICK HERE

For Zoology MCQs CLICK HERE

For Environment and Ecology MCQs Click Here


Spread the knowledge

Related posts