Organisms and Populations Important Questions

organism population community ecosystem
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Botany Topic Organisms and Populations MCQs ( Organisms and Populations Quiz ) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

Organisms and Populations Important Questions | Multiple Choice Questions on Population

Important Questions of Organism, Population & their Community Multiple Choice Questions for NEET, UPSC, PPSC and all competitive examinations.

1. The relationship between species and another within community that has evolved through interaction is based upon

(a) requirement and mode of obtaining food only

(b) requirement and mode of obtaining shelter only

(c) on the habits of the species only

(d) All of the above

Ans. d

2. Communities that exist in the aphotic zone ultimately depend on food manufactured by the chemoautotrophic bacteria or

(a) algae and cyanobacteria that also live in the aphotic zone

(b) algae and cyanobacteria that live in the photic zone

(c) decomposers

(d) minerals found on the ocean bottom

Ans. b

3. An association of different inter-related populations belonging to different species in common environment. which can survive in nature is called

(a) herd

(b) family

(c) population

(d) community

Ans. d

4. Why is a new island more hospitable to the colonisers than an older island?

(a) Competition is more intense on the newer island

(b) Predation is loss of a factor on older islands

(c) The extinction rate is higher on the newer island

(d) The intensity of both competition and predation is less on the newer island

Ans. d

Species Population Community Ecosystem Biome Biosphere | Population and Community Ecology | Ecological Population

5. Which of the following is an omnivore?

(a) Man

(b) Crow

(c) Both (a) and (b)

(d) Rat

Ans. c

6. Humans who have pets are healthier than humans, who do not have pets, which of these terms applies to the relationship between a human and a pet?

(a) Competition 

(b) Parasitism

(c) Commensalism

(d) Mutualism

Ans. d

7. When the carrying capacity is equal to the population size, the net rate of increase in the population is equal to

(a) the carrying capacity

(b) less than zero

(c) the intrinsic rate of growth

(d) zero

Ans. d

8. The parasite, which come in contact with host for only a part of their life or occasionally at the time of feeding are called intermittent parasites. Which of the following is not an intermittent parasite?

(a) Leech 

(b) Bed bug

(c) Female mosquito

(d) Ascaris

Ans. d

Organisms and Population NEET MCQ pdf

9. The animal, which captures and feeds on other animals is called

(a) predator 

(b) prey

(c) parasite

(d) host

Ans. a

10. In world populations, individuals most often show a . pattern of dispersion.

(a) random 

(b) density-dependent

(c) equilibrium

(d) clumped

Ans. d

11. Which of the following plants is not a predator plant?  

(a) Hydrilla

(b) Drosera

(c) Utricularia

(d) Dionaea

Ans. a

12. The sum total of the populations of the same kind of organisms constitute

(a) colony 

(b) genus

(c) community

(d) species

Ans. d

13. Intracellular endoparasite is

(a) Trichinella

(b) Plasmodium 

(c) Trypanosoma

(d) Ascaris

Ans. b

14. A synthetic character of biotic community is

(a) fidelity 

(b) dominance

(c) physiogamy

(d) All of these

Ans. d

MCQ on Population | Organism and Population mcq pdf | Multiple Choice Questions on Population Growth

15. Which one is a qualitative character?

(a) Abundance

(b) Frequency 

(c) Biomass

(d) Phenology

Ans. d

16. A climax community is recognised by

(a) grasses, herbs and shrubs

(b) trees

(c) high biomass

(d) uniform composition

Ans. b

17. The phenomenon of having higher number of species in ecotone is called

(a) edge effect 

(b) abundance

(c) frequency

(d) dominance effect

Ans. a

18. Wuchereria is a

(a) ectoparasite of man

(b) endoparasite of man

(c) predator of animals

(d) parasite of dog

Ans. b

19. What relationship persist between birds and cattle?

(a) Commensal 

(b) Predator

(c) Protocooperation

(d) Mutualism

Ans. c

20. Female Anopheles visit the host for sucking blood at intervals. The type of parasitism is

(a) hemiparasite 

(b) endoparasite

(c) holoparasite

(d) intermittent parasite

Ans. d

21. The type of relationship between sea anemone and hermit crab is

(a) commensalism

(b) mutualism 

(c) symbiosis

(d) parasitism

Ans. b

22. Territory is defended against

(a) predator  

(b) any intruder

(c) intruder of another species

(d) intruder of same species

Ans. b

Important Questions from Organisms and Populations | MCQ on Population Genetics | Population Ecology MCQ

23. Mycorrhiza, an association of fungus and angiospermic root is referred as

(a) ammensalism

(b) mutualism 

(c) parasitism

(d) commensalism

Ans. b

24. The non-obligatory mutually beneficial relationship is represented by

(a) symbiosis 

(b) protocooperation

(c) commensalism

(d) mimicry

Ans. b

25. Species interaction with negative influence on both is called

(a) predation 

(b) parasitism

(c) ammensalism

(d) competition

Ans. d

26. An association of two species in which both species are benefitted is called

(a) protocooperation 

(b) mutualism

(c) ammensalism

(d) All of these

Ans. b

27. Lichen is a symbiotic association of algae with

(a) protozoan 

(b) fungi

(c) roots of plants

(d) bacteria

Ans. b

28. In aquatic mammals, a blubber is present

(a) in the skin

(b) around the different organs

(c) in the muscles

(d) in the connective tissue

Ans. d

29. The interdependent evolution of flowering plants and pollinating insects together is known as

(a) mutualism 

(b) cooperation

(c) commensalism

(d) co-evolution

Ans. d

30. Exotic species sometimes become serious pest because of

(a) better environmental conditions in new locality

(b) better adaptability to new environment

(c) increase in reproductive potential

(d) the absence of natural competition

Ans. d

For More Topic Wise Botany MCQs CLICK HERE

For Zoology MCQs CLICK HERE

For Environment and Ecology MCQs Click Here

Principles of TaxonomyClassification of Living WorldStructure of Bacterial Cell and BacteriophageFungi and Lichens
CryptogamsPhanerogamsMorphology and Vegetative Organs (Root, Stem and Leaf)Morphology of Reproductive Organs (Plants)
TissueHistological Organisation of Root and Shoot ApexInternal Structure of Root, Stem and Leaf Secondary Growth in Root and Stem of Dicot (Sunflower)
Wood AnatomyDevelopment of Male GametophytesDevelopment of Female GametophytePollination
Fertilisation and Development of an EmbryoStructure, Development and Types of EndospermStructure of Dicot and Monocot SeedUltrastructure of Cell and Chromosome
Cell Cycle, Cell Division and Cell SignallingBasis of Genetics and Mendelian Law of InheritanceChromosomes and their BehaviourSex Determination, Mutation and Chromosomal Aberration
Gene ExpressionRegulation of Gene ExpressionEvolutionPlant-Water Relation and Transpiration
Mineral Nutrition and Transport of Water and Organic SolutePhotosynthesis and RespirationPlant Growth and DevelopmentRole of Microbes in Human Welfare (Part I)
Microbes in Healthcare and MedicineControl Methods of Plant DiseaseIntroduction to Ecology and EnvironmentBiogeochemical Cycles
Organism, Population and their CommunityBiodiversityEnvironmental Pollution and Global WarmingBiotechnology
Basic Concepts of Plant BreedingHybridisation and HeterosisPlant Resource UtilisationAnalytical Techniques in Plant Science
Biostatistics


Spread the knowledge

Related posts

One Thought to “Organisms and Populations Important Questions”

Leave a Comment