Morphology of Flowering Plants mcq for neet pdf download

Morphology of Flowering Plants mcq for neet
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Botany Topic Morphology of Flowering Plants MCQs with Answers ( Morphology of Flowering Plants Quiz ) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

Morphology of Flowering Plants neet questions

1. Prop roots are modified roots found in

(a) Banyan tree

(b) Hibiscus

(c) Vine

(d) Passifiora

Ans. a

2. Identify the correctly matched pair.

(a) Unifoliate compound leaf Citrus

(b) Opposite phyllotaxy Hibiscus

(c) Palmate convergent venation – Musa

(d) Bipinnate ieaf – Mustard

Ans. a

3. What does the cells of root cap possess that helps in participating graviperception?

(a) Starch grains

(b) Inulin

(c) Fat bodies

(d) Protein bodies

Ans. a

4. The function of root cap is

(a) food-storage

(b) formation of new cells

(c) protection of root meristem

(d) water and mineral absorption

Ans. c

5. Absorption of water and minerals is mainly related to

(a) root hair zone

(b) zone of elongation

(c) zone of mature cells

(d) Both (b) and (c)

Ans. a

the last leaf mcq | mcq on morphology of flowering plants

6. Zone of maturation is the name of

(a) zone of elongation

(b) root hair zone

(c) zone of mature cells

(d) meristematic zone

Ans. c

7. Fibrous roots of Zea mays (maize) develop from

(a) lower nodes

(b) upper nodes

(c) internodes

(d) leaves

Ans. a

8. The maximum growth in roots takes place

(a) root cap region

(b) behind the root cap

(c) in zone of elongation

(d) in zone of mature cells

Ans. b

9. Prop roots of Ficus benghalensis are

(a) negatively geotropic

(b) negatively hydrotropic

(c) positively heliotropic

(d) positively geotropic

Ans. d

10. An example of tuberous root is

(a) Colocasia antiquorum

(b) Ipomoea batata

(c) Solanum tubercsum

(d) Raphanus sativus

Ans. b

11. Roots that develop from any part of the plant but not from the radicle are called

(a) stilt roots

(b) prop roots

(c) adventitious roots

(d) tap roots

Ans. c

Morphology of Flowering Plants neet notes pdf

12. Prolonged elongation of radicle in dicot seeds gives rise to the

(a) primary roof

(b) secondary root

(c) tertiary root

(d) adventitious root

Ans. a

13. Roots of Dahlia are

(a) tuberous and fasciculated

(b) napiform

(c) fibrous

(d) photosynthetic

Ans. a

14. Which of the following is not a modified stem?

(a) Ginger

(b) Turnip

(c) Colocasia

(d) Potato

Ans. d

15. The arrangement of leaves is called

(a) phyllotaxy

(b) phyllotaxis

(c) ptyxis

(d) venation

Ans. a

16. The largest leaf belongs to

(a) Victoria amazonica

(b) Rafflesia

(c) Raphia vinifera

(d) Nerium

Ans. a

17. Sucking roots are found in

(a) Cuscuta

(b) Tinospora

(c) Piper betal

(d) Orchids

Ans. a

Morphology of Flowering Plants mcq | Anatomy of Flowering Plants neet mcq

18. Isobilateral leaves are most commonly found in

(a) monocots

(b) dicots

(c) angiosperms

(d) gymnosperms

Ans. a

19. The venation of a leaf acts as the channel for the transport of

(a) food

(b) food, water and minerals

(c) water and minerals

(d) food and water

Ans. b

20. The most common type of compound leaves occurring in nature are

(a) pinnately

(b) palmately

(c) trifoliate

(d) decompound

Ans. a

21. Bud is the modification of

(a) shoot

(b) root

(c) leaf

(d) flower

Ans. a

22. Tendrils modified from leaflets are not found in

(a) Lathyrus aphaca

(b) Lathyrus odoratus

(c) Pisum sativum

(d) Both (a) and (b)

Ans. a

23. Tuberous roots are thick and fleshy, and are found in

(a) carrot

(b) radish

(c) turnip

(d) 4’0 clock plant

24. Whorled arrangement of leaves is found in

(a) Tobacco

(b) Nerium

(c) Calotropis

(d) Ocimum

Ans. b

25. Modification of stem for food storage is not found in

(a) potato and ginger

(b) turmeric and gaurikand

(c) potato and Colocasia

(d) Citrus and Bougainvillea

Ans. d

26. Prop roots are modified into adventitious roots in

(a) Ficus

(b) Hibiscus

(c) Vine

(d) Passiflora

Ans. b

27. Tuberous roots are found in

(a) Beta vulgaris

(b) Daucus carota

(c) Ipomoea batata

(d) Raphanus sativus

Ans. c

28. Stem modification in Gladiolus is

(a) Corm

(b) bulbil

(c) bulb

(d) rhizome

Ans. d

29. The photosynthetic or assimilatory roots are observed in

(a) Cuscuta

(b) Banyan

(c) Vanda

(d) Tinospora

Ans. d

30. Identify the modification of leaf from the following

(a) phyllode

(b) phylloclade

(c) corm

(d) cladode

Ans. a

31. The region of root responsible for the absorption of water.

(a) Zone of mature cells

(b) Meristematic zone

(c) Zone of elongation

(d) Root cap

Ans. a

anatomy of flowering plants mcq | neet questions on morphology of flowering plants

32. Type of modification of tap root responsible for respiration

(a) pneumatophores

(b) fusiform

(c) conical form

(d) napiform

Ans. a

33. Type of underground stem in which stem is reduced and represented by a short disc is

(a) rhizome

(b) bulb

(c) tuber

(d) corm

Ans. b

34. Modification of type of root that provides mechanical support to the plants by fixing the plant at its normal position.

(a) Climbing roots

(b) Stilt roots

(c) Hanging roots

(d) Buttress roots

Ans. c

35. Type of the phyllotaxy, when opposite leaves of two successive nodes lies in the same plane.

(a) Whorled and verticillate

(b) Opposite and decussate

(c) Opposite and superposed

(d) Spiral

Ans. c

36. Ginger multiplies vegetatively by

(a) tuber

(b) bud

(c) stem

(d) rhizome

Ans. d

37. Cotyledons and testa are edible parts in

(a) groundnut and pomegranate

(b) walnut and tamarind

(c) french bean and coconut

(d) cashewnut and litchi

Ans. a

Morphology of Flowering Plants neet questions pdf download

38. Petiole is modified into tendril in

(a) Gloriosa

(b) Passiflora

(c) Pisum

(d) Clematis

Ans. d

39. Find the incorrect match.

(a) Still root – Turnip

(b) Taproot – Carrot

(c) Adventitius – Sweet potato

(d) Proproot – Banyan tree

Ans. a

40. Parallel venation is a characteristic of

(a) grasses

(b) legumes

(c) parasitic plants

(d) xerophytic plants

Ans. b

anatomy of flowering plants mcq for neet pdf | morphology of flowering plants neet questions pdf download

41. Wheat grains is an example of

(a) nut

(b) follicle

(c) caryopsis

(d) achene

Ans. b

42. Leaves are attached to the stem at

(a) apical meristem

(b) internode

(c) node

(d) axillary meristem

Ans. c

43. Potatoes are borne in

(a) primary roots

(b) axil of scaly leaves

(c) lateral roots

(d) adventitious roots

Ans. b

44. Root pocket does not occur in

(a) mangrove plants

(b) Trapa

(c) Pistia

(d) Ipomoea

Ans. c

45. Placentation in legumes is

(a) basal

(b) marginal

(c) axile

(d) free central

Ans. b

For More Topic Wise Botany MCQs CLICK HERE

For Zoology MCQs CLICK HERE

For Environment and Ecology MCQs Click Here


Spread the knowledge

Related posts

10 Thoughts to “Morphology of Flowering Plants mcq for neet pdf download”

  1. […] 7. Morphology and Vegetative Organs (Root, Stem and Leaf) […]

  2. […] Morphology and Vegetative Organs (Root, Stem and Leaf) […]

  3. […] Morphology and Vegetative Organs (Root, Stem and Leaf) […]

  4. […] Morphology and Vegetative Organs (Root, Stem and Leaf) […]

  5. […] Morphology and Vegetative Organs (Root, Stem and Leaf) […]

  6. Rahmatullah

    Exellent

    1. admin

      Thank you Rahmatullah

  7. […] Morphology and Vegetative Organs (Root, Stem and Leaf) […]

Leave a Comment