NEET Questions on Microbes in Human Welfare

Role of Microbes in Human Welfare
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Botany Topic NEET Questions on Microbes in Human Welfare MCQs ( NEET Questions on Microbes in Human Welfare Quiz ) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

Microbes in Human Welfare NCERT pdf | Human Health and Disease Important Questions

1. Sterilisation is an autoclaving that

(a) destroys the bacterial activity

(b) denatures the enzymes

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

Ans. c

2. An antifungal drug is obtained from

(a) Penicilium griseofulvum 

(b) P. camemberti

(c) P. roqueforti

(d) P. notatum

Ans. a

3. First hormone obtained from genetically engineered bacteria is

(a) adrenaline

(b) thyroxine

(c) insulin

(d) testosterone

Ans. c

4. Saccharomyces cerevisiae is used in

(a) tanning

(b) brewing

(c) baking

(d) Both (b) and (c)

Ans. d

5. Father of fermentation is

(a) Louis Pasteur 

(b) Nageli

(c) Porterq

(d) None of these

Ans. a

6. Curd, cheese and butter are produced by

(a) Yeast

(b) Penicillium

(c) Streptococcus

(d) None of these

Ans. c

7. Distribution of clean and quality milk throughout the world has been made possible through the work of

(a) Leeuwenhoek

(b) Koch 

(c) Pasteur

(d) Blackman

Ans. c

8. During alcoholic fermentation, conversion of sugar into alcohol is due to direct action of

(a) temperature

(b) microorganisms

(c) concentration of sugar solution

(d) zymase enzyme

Ans. d

Microbes in Human Welfare pdf | Microorganisms Questions and Answers class 8

9. Vitamin-B, is produced by

(a) Propionibacterium 

(b) Ashbya gossypii

(c) Saccharomyces

(d) Rhizopus

Ans. b

10. Vinegar is produced by

(a) two step processes, i.e. first fermentation of sugar by yeast and second fermentation of ethyl alcohol by acetic acid bacteria

(b) fermentation of sugar by Lactobacillus

(c) fermentation of sugar by Aspergillus

(d) fermentation of sugar by Saccharomyces

Ans. a

11. Father of microbiology is

(a) Robert Koch

(b) Lister

(c) Pasteur

(d) Robert Brown

Ans. c

12. Distillation of wine is necessary as it

(a) increases quality

(b) prevents further fermentation and spoilage

(c) decreases toxicity

(d) None of the above

Ans. a

13. Tetracycline is extracted from

(a) Streptomyces ramosus

(b) Streptomyces aurofaciens

(c) Streptomyces scolens

(d) Bacilus lichenformis

Ans. b

14. Cyclosporin is obtained from

(a) Bacillus subtilis

(b) Trichoderma polysporum

(c) Tolypociadium inflatum

(d) Both (b) and (c)

Ans. d

15. An amylase enzyme is produced by fungus

(a) Aspergillus oryzae

(b) Aspergillus flavus

(c) Aspergillus niger

(d) Trichoderma polysporum

Ans. a

16. Which vitamin is synthesised by bacteria in human gut?

(a) Vitamin-A 

(b) Vitamin-C

(c) Vitamin-D

(d) Vitamin-K

Ans. d

Microbes in Human Welfare class 12 ncert pdf | Living World and Classification of Microbes Questions and Answers

17. A broad spectrum antibiotic is

(a) penicillin 

(b) streptomycin

(c) erythromycin

(d) All of these

Ans. d

18. A bioreactor is

(a) a fermentation tank

(b) culture containing radioactive isotopes

(c) culture for synthesis of new chemicals

(d) hybridoma

Ans. a

19. Streptomycin is used for the treatment of

(a) Gram + ve

(b) Gram – ve

(c) Both (a) and (b)

(d) Any type of bacterial infection

Ans. c

20. Penicillin was discovered by Alexander Fleming in the year yeast

(a) 1901-02 

(b) 1919-20

(c) 1928-29

(d) 1899-1900

Ans. c

21. Fermentation to produce alcohol by yeast (Saccharomyces) is due to

(a) amylase 

(b) invertase

(c) zymase

(d) All of these

Ans. c

22. Streptococcus is employed in the manufacture of

(a) wine 

(b) bread

(c) cheese

(d) All of these

Ans. c

23. Which is not correct about antibiotics?

(a) Fleming discovered the first commercial antbictic

(b) Waksman coined the term antibictic in 1942

(c) Allergy may develop against an antibiotic

(d) An antibiotic is effective against one specific pathogen

Ans. d

24. Clostridium butyricum has been used in the synthesis of

(a) vitamin-B

(b) vitamin-A

(c) vitamin-C

(d) vitamin-D

Ans. a

25. Mucor javonicus synthesises

(a) lipase 

(b) amylase

(c) protease

(d) streptokinase

Ans. a

Living world and classification of microbes class 8 questions and answers | Microbes in human welfare neet notes pdf

26. Dosa and idli are prepared by the action of

(a) Lacto bacilus

(b) Saccharomyces cenvisae

(c) Bacilus subells

(d) Rhizopus oryzae

Ans. c

27. The microorganisms grown on molasses and sold as a food flavouring substance is

(a) Saccharomyces

(b) Rhizopus

(c) Acetobacter

(d) Lactobacillus

Ans. a

28. Tetracycline is extracted from

(a) Streptomyces ramosus 

(b) S aurofaciens

(c) S. scolens

(d) Bacillus lichenformis

Ans. b

29. Anaerobic respiration of yeast produces

(a) alcohol

(b) carbon dioxide

(c) alcohol, carbon dicxide and other beverages

(d) None of the above

Ans. c

30. Antibiotics are mostly obtained from

(a) fungi 

(b) Actinomycetes bacteria

(c) Both (a) and (b)

(d) cyanobacteria

Ans. b

31. An important drug is obtained from the bark of

(a) Withania

(b) Cinchona 

(c) Papaver

(d) Momordica

Ans. b

32. Morphine, which is used as an analgesic is obtained from

(a) Taxus brevifolia

(b) Papaver somniferum

(c) Cinchona officinalis

(d) Berberis nilghiriensis

Ans. b

33. The term antibiotic was coined by

(a) Howard Florey 

(b) John Tyndall

(c) Selman Waksman

(d) Gerhard Domagk

Ans. c

Microbes in Human Welfare class 12 pdf | Microbes in human welfare notes pdf

34. The yeast that is used in alcohol production and bread making is

(a) Escherichia coli 

(b) Saccharomyces cerevisiae

(c) Bacillus subtilis

(d) Pseudomonas putida

Ans. b

35. Which of the following bacterium produces butyric acid?

(a) Acetobacter aceti 

(b) Clostridium butylicum

(c) Lactobacillus

(d) None of the above

Ans. b

36. Which one of the following is a wrong matching of a microbe and its industrial product, while the remaining three are correct?

(a) Clostridium butylicum – Lactic acid

(b) Aspergillus niger – Citric acid

(c) Yeast – Statins

(d) Acetobacter aceti – Acetic acid

Ans. a

Mock Test for Microbes in Human Welfare

37. Ethanol is commercially produced through a particular species of

(a) Aspergillus 

(b) Saccharomyces

(c) Clostridium

(d) Trichoderma

Ans. b

38. Bread becomes porous due to release of CO, by the action of

(a) yeast

(b) bacteria

(c) virus

(d) protozoans

Ans. a

39. Yeast cannot ferment starch and complex carbohydrates because they

(a) lack diastase 

(b) lack lipase

(c) lack zymase

(d) lack invertase

Ans. a

40. Yeast grows abundantly on

(a) cowdung and cow urine

(b) organic matter rich in sugar

(c) organic matter rich in fats

(d) nectar

Ans. b

For More Topic Wise Botany MCQs CLICK HERE

For Zoology MCQs CLICK HERE

For Environment and Ecology MCQs Click Here

Principles of TaxonomyClassification of Living WorldStructure of Bacterial Cell and BacteriophageFungi and Lichens
CryptogamsPhanerogamsMorphology and Vegetative Organs (Root, Stem and Leaf)Morphology of Reproductive Organs (Plants)
TissueHistological Organisation of Root and Shoot ApexInternal Structure of Root, Stem and Leaf Secondary Growth in Root and Stem of Dicot (Sunflower)
Wood AnatomyDevelopment of Male GametophytesDevelopment of Female GametophytePollination
Fertilisation and Development of an EmbryoStructure, Development and Types of EndospermStructure of Dicot and Monocot SeedUltrastructure of Cell and Chromosome
Cell Cycle, Cell Division and Cell SignallingBasis of Genetics and Mendelian Law of InheritanceChromosomes and their BehaviourSex Determination, Mutation and Chromosomal Aberration
Gene ExpressionRegulation of Gene ExpressionEvolutionPlant-Water Relation and Transpiration
Mineral Nutrition and Transport of Water and Organic SolutePhotosynthesis and RespirationPlant Growth and DevelopmentRole of Microbes in Human Welfare (Part I)
Microbes in Healthcare and MedicineControl Methods of Plant DiseaseIntroduction to Ecology and EnvironmentBiogeochemical Cycles
Organism, Population and their CommunityBiodiversityEnvironmental Pollution and Global WarmingBiotechnology
Basic Concepts of Plant BreedingHybridisation and HeterosisPlant Resource UtilisationAnalytical Techniques in Plant Science
Biostatistics

Spread the knowledge

Related posts

2 Thoughts to “NEET Questions on Microbes in Human Welfare”

Leave a Comment