Secondary Growth in Dicot Stem Diagram MCQs | Secondary Growth Absent mcqs

Secondary Growth in Root & Stem of Dicot (Sunflower)
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Botany Topic Secondary Growth in Dicot Stem Diagram and Secondary Growth Absent MCQs with Answers ( Secondary Growth in Dicot Stem Diagram and Secondary Growth Absent Quiz ) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

Secondary Growth in Root & Stem of Dicot (Sunflower) Multiple Choice Questions

1. Growth that increase the girth and thickness of the plant is called

(a) primary growth

(b) secondary growth

(c) tertiary growth

(d) None of these

Ans. b

2. The secondary growth in dicot roots takes place both in stellar and extrastellar region by

(a) cork cambium only

(b) cork cambium and vascular cambium

(c) vascular cambium and cork cambium

(d) None of the above

Ans. c

3. Cambium produces secondary xylem towards and secondary phloem towards….

(a) outside and inside

(b) inside and outside

(c) outside only

(d) None of the above

Ans. b

4. Cork cambium is also called

(a) phellem

(b) phellogen

(c) phelloderm

(d) All of these

Ans. b

5. Vascular cambium becomes meristematic in dicot stem and form new secondary meristem called

(a) primary cambium

(b) tertiary cambium

(c) interfascicular cambium

(d) None of these

Ans. c

6. Cells of cambium in dicot stem divides

(a) anticlinally

(b) periclinally

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Ans. b

7. Phellem, phellogen and phelloderm are together called

(a) cork

(b) cork cambium

(c) vascular bundles

(d) periderm

Ans. d

stelar secondary growth in dicot stem | secondary growth in stem ppt

8. Aerating pores found in the bark of stem of dicot plants are called

(a) stomata

(b) plasmodesmata

(c) guard cells

(d) lenticels

Ans. d

9. Lenticels serve or exchange the gases to and from atmosphere. They also help in

(a) photosynthesis

(b) respiration

(c) transpiration

(d) None of these

Ans. c

10. Cork cambium gives rise to

(a) phellogen and secondary cortex

(b) cork and phellogen

(c) cork and secondary cortex

(d) phellogen, phelloderm and secondary cortex

Ans. c

anatomy of flowering plants neet questions

11. Which of the following layers of cell lies above the protoxylem and also becomes meristematic forming the strip of cambium?

(a) Hypodermis

(b) Endodermis

(c) Pericycle

(d) None of these

Ans. c

12. During secondary growth, the tissue of endodermis, general cortex become

(a) disorganised

(b) sloughed off

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these 

Ans. c

13. The vascular cambial ring develop as a circular ring since beginning in dicot stem but in dicot root it is

(a) circular in beginning

(b) wavy in beginning and circular later on

(c) circular in beginning and wavy later on

(d) None of the above

Ans. b

14. The vascular rays are narrow in dicot stem, while in dicot root they are

(a) narrow in the beginning

(b) wider in the beginning

(c) narrow always

(d) None of the above

Ans. b

15. When bark is removed, phloem gets damaged first and root dies due to

(a) photosynthesis

(b) respiration

(c) starvation

(d) guttation

Ans. c

16. Secondary growth occurs in

(a) bryophytes

(b) gymnosperms

(c) angiosperms

(d) Both (b) and (c)

Ans. d

plant tissue culture mcq with answers pdf

17. Secondary growth occurs in stellar region and

(a) non-stellar region

(b) extrastellar region

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Ans. b

18. Outward layers of the cortex give birth to cork cambium in dicot stem while in dicot roots ……. gives birth to cork cambium.

(a) endodermis

(b) xylem

(c) pericycle

(d) Both (a) and (b)

Ans. c

19. The thickness produced by secondary growth is due to the following type of activity of cambium

(a) more division of cambium inside

(b) more division of cambium outside

(c) equal division of cambium on both sides

(d) None of the above

Ans. c

20. Quercus suber is economically important due to the extraction/production of

(a) antibiotics

(b) single cell protein

(c) commercial cork

(d) All of these

Ans. c

21. Abnormal secondary growth is seen in

(a) Triticum

(b) Cucurbita

(c) Dracaena

(d) Helianthus

Ans. c

anatomy of flowering plants neet mcq

22. The cells of cambial ring are known as

(a) ray initials

(b) interfascicular initials

(c) fusiform initials

(d) Both (a) and (c)

Ans. d

23. Lenticels are formed due to the rupture of

(a) sclerenchymatous cells

(b) parenchymatous cells

(c) Both (a) and (b) 

(d) collenchymatous cells

Ans. b

24. The components of a vascular bundle develops from… of the primary meristem.

(a) procambial strands

(b) paravascular fibres

(c) vascular cryptogams

(d) monocat roots

Ans. a

25. Medullary vascular bundles commonly occur in the members of the family

(a) Brassicaceae

(b) Malvaceae

(c) Amaranthaceae

(d) Cucurbitaceae

Ans. c

26. For a critical study of secondary growth in plants, which one of the following pairs is suitable?

(a) Wheat and maiden hair fern

(b) Sugarcane and sunflower

(c) Teak and pine

(d) Deodar and fem

Ans. c

27. Interfascicular cambium is a

(a) type of protoderm

(b) primordial meristem

(c) primary meristematic tissue

(d) secondary meristematic tissue

Ans. d

anatomy of flowering plants mcq

28. Identity the plant parts whose transverse sections show a clear and prominent pith.

(a) Dicot stem and monocot stem

(b) Dicot stem and dicot root

(c) Dicot root and monocot root

(d) Dicot stem and monocot root

Ans. d

29. Which one of the following is the correct sequence of tissues present in dicot stem during secondary growth?

(a) Primary cortex, secondary cortex, phellogen, cork

(b) Cork, primary cortex, secondary cortex, phellogen

(c) Phellogen, cork, primary cortex, secondary cortex

(d) Secondary cortex, cork, phellogen primary cortex

Ans. a

30. Ina dicotyledonous stem, the sequence of tissues from the outside to the inside is

(a) phellem-phloem-endodermis-phloem

(b) phellem-pericycle-endodermis-phloem

(c) phellem-endodermis-pericycle-phloem

(d) phellem-endodermis-pericycle-phloem

Ans. a

31. Which of the following gives rise to procambium?

(a) Vascular cambium

(b) Primary vascular bundle

(c) Cork cambium

(d) Both (a) and (c)

Ans. c

32. Vascular bundle in root takes place its origin in

(a) pericycle

(b) conjunctive parenchyma

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Ans. c

33. Secondary growth in dicot stem is the activity of

(a) xylem

(b) cork cambium

(c) vascular cambium

(d) cambium ring

Ans. d

anatomy of flowering plants mcq for neet pdf

34. Cork cambium and vascular cambium are the examples of

(a) lateral meristem

(b) intercalary meristem

(c) apical meristem 

(d) wound tissue

Ans. a

35. Vascular tissue in flower develops from

(a) periblem

(b) dermatogen

(c) phellogen

(d) plerome

Ans. d

36. Which one of the following is the primary lateral meristem?

(a) Interfascicular cambium

(b) Intrafascicular cambium

(c) Cork cambium

(d) Phellogen

Ans. b

37. Old dicotyledonous root is distinguished from from dicotyledonous stem by

(a) the absence of secondary phłoem

(b) the presence of cortex

(c) position of protoxylem

(d) the absence of secondary xylem

Ans. c

38. Which of the following pair is an example of lateral meristem ?

(a) Procambium and phelloderm

(b) Interfascicular cambium and phellem

(c) Phellogen and phelloderm

(d) Phellogen and fascicular cambium

Ans. d

39. Youngest layer of secondary xylem in wood of dicot plants is located between

(a) pith and primary xylem

(b) just outside vascular cambium

(c) just inside vascular cambium

(d) just inside cork cambium

Ans. c

mcq on anatomy of flowering plants

40. Between the bark and wood in a woody stem , there is a layer of meristem called

(a) cork cambium

(b) apical meristem

(c) vascular cambium

(d) zone of cell division

Ans.  a

41. Cork cambium , cork and cortex are collectively called

(a) phelloderm

(b) phellogen

(c) periderm

(d) phellem

Ans. c

42. Which of the following is not a lateral meristem ?

(a) Intrafascicular cambium

(b) Interfascicular cambium

(c) Phellogen

(d) Intercalary meristem

Ans. c

43. During secondary growth in dicot root , phellogen form ……… towards outside .

(a) periderm

(b) secondary vascular tissue

(c) cork cambium

(d) phellem

Ans. d

44. In dicot roots , cork cambium originates in

(a) pith

(b) pericycle

(c) epidermis

(d) hypodermis

Ans. b

45. Secondavy growth absent in

(a) Funaria

(b) Sun flower

(c) Mangifera

(d) Cycas

Ans. a

46. In dicot stem secondary growth occurs due to activity of

(a) apical meristem

(b) laternal meristem

(c) intercalary meristem

(d) None of the above

Ans. b

47. The term wood refers to

(a) primary xylem

(b) secondary xylem

(c) protoxylem

(d) metaxylem

Ans. b

48. The difference between alburnum and duramen is the presence in the former of

(a) companion cell

(b) living cell

(c) race cell

(d) lighnified cell

Ans. b

49. Heartwood is

(a) outer part of secondary xylem

(b) outer part of secondary phloem

(c) inner part of secondary xylem

(d) inner part of secondary phloem

Ans. c

50. Secondary phloem remains functional generally

(a) for one year

(b) for less then one year

(c) for many year

(d) as long as plant alive

Ans. d

For More Topic Wise Botany MCQs CLICK HERE

For Zoology MCQs CLICK HERE

For Environment and Ecology MCQs Click Here


Spread the knowledge

Related posts

6 Thoughts to “Secondary Growth in Dicot Stem Diagram MCQs | Secondary Growth Absent mcqs”

  1. […] Secondary Growth in Root and Stem of Dicot (Sunflower) […]

  2. […] Secondary Growth in Root and Stem of Dicot (Sunflower) […]

  3. […] Secondary Growth in Root and Stem of Dicot (Sunflower) […]

  4. […] Secondary Growth in Root and Stem of Dicot (Sunflower) […]

Leave a Comment