Sexual Reproduction in Flowering Plants MCQ | Development of Male Gametophytes

Sexual-Reproduction-in-Flowering-Plants-Development-of-Male-Gametophytes
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Botany Topic Sexual Reproduction in Flowering Plants MCQ and Development of Male Gametophytes MCQs with Answers ( Sexual Reproduction in Flowering Plants MCQ and Development of Male Gametophytes Quiz ) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

MCQ on Sexual Reproduction in Flowering Plants | MCQ on Reproduction in Flowering Plants

1. Exine of pollen grain is made up of

( a ) pectocellulose

( b ) lignocellulose

( c ) sporopollenin

( d ) pollen kitt

Ans. c

2. In flower , androecium is the male reproductive organ . It is a group of stamen that consist of filament and

( a ) embryo sac

( b ) nucellus

( c ) stamen

( d ) None of these

Ans. d

3. Microscopic structure in a flower that contains the polar nuclei is

( a ) polar tube

( b ) pollen sac

( c ) embryo sac

( d ) male gametophyte

Ans. c

4. Each anther is made up of two lobes and each lobe is divided into two chambers . These chambers are also called as

( a ) chalaza

( b ) funicle

( c ) theca

( d ) None of these

Ans. c

5. The male gametes of angiosperms are

( a ) uniflagellate

( b ) biflagellate

( c ) non – motile as there is no flagellated stage in the life cycle of angiosperms

( d ) None of the above

Ans. c

6. Which of the following is male gametophyte in angiosperms ?

( a ) Embryo sac

( b ) Pollen grain

( c ) Stamen

( d ) Male gamete

Ans. b

7. Tapetum is

( a ) parietal in origin

( b ) innermost wall layer of pollen sac

( c ) nutritive and provides wall material to pollen grains

( d ) All of the above

Ans. d

8. intine of pollen grain is made of

( a ) callose

( b ) pectocellulose

( c ) cellulose

( d ) fat – like sporopollenin

Ans. c

9. in anther , meiosis occurs in

( a ) tapetal cells

( b ) endothelial cells

( c ) pollen mother cells

( d ) stomium cells

Ans. c

Reproduction in Flowering Plants mcq pdf NEET

10. The function of anther is to

( a ) produce embryo sac

( b ) produce pollen grains

( c ) store and protect eggs

( d ) All of these

Ans. b

11. A pollinium consists of

( a ) a bag of pollen grains formed in a microsporangium

( b ) a cluster of pollen grains belonging to the chamber of microsporangium

( c ) group of four pollen grains derived from a single mother cell

( d ) two pollen tetrads attached by the small stalks

Ans. a

12. Each corner of anther is made up of four walls are epidermis , endothecium , middle layers and

( a ) hypodermis

( b ) tapetum

( c ) theca

( d ) Both ( a ) and ( b )

Ans. b

13. The cells capable of forming microspore cells are called

( a ) PMC

( b ) CMC

( c ) DMC

( d ) None of these

Ans. a

14. Each microspore develops into

( a ) embryo sac

( b ) pollen grain

( c ) pollen sac

( d ) egg cell

Ans. b

Reproduction in Flowering Plants MCQ pdf neet download

15. The general diameter of pollen grains is

( a ) 100-150 nm

( b ) 25-50 nm

( c ) 10-20 um

( d ) None of these

Ans. b

16. Mature pollen grain contains two cells , first one is the vegetative cell and the second one is

( a ) tube cell

( b ) synergids

( c ) generative cell

( d ) Both ( b ) and ( c )

Ans. c

17. Which of the following is the hardest material ?

( a ) Collagen

( b ) Sporopollenin

( c ) Cellulose

( d ) None of these

Ans. b

18. In most cases , the pollen grain shed at the stage of

( a ) two cells

( b ) five cells

( c ) four cells

( d ) All of these

Ans. a

19. Which of the following cells generates male gametes ?

( a ) Vegetative cell

( b ) Tube cell

( c ) Generative cell

( d ) Both ( a ) and ( b )

Ans. c

20. Which of the following cells is involved in the formation of pollen tube ?

( a ) Pollen grain

( b ) Generative cell

( c ) Vegetative cell

( d ) None of these

Ans. c

21. The usual arrangement of microspores in a tetrad is

( a ) tetrahedral and bilateral

( b ) tetrahedral and linear

( c ) tetrahedral and T – shaped

( d ) tetrahedral and decussate

Ans. a

Reproduction in Plants class 12 mcq pdf

22. The colour of a pollen kitt is

( a ) red

( b ) brown

( c ) blue

( d ) yellow

Ans. d

23. A young pollen grain is best defined as

( a ) male gamete

( b ) spore mother cell

( c ) mature male gametophyte

( d ) partially developed male gametophyte

Ans. a

24. Germination of pollen is stimulated by

( a ) zincates

( b ) chlorides

( c ) borates

( d ) molybdates

Ans. a

25. Which one of the following forms a male gametes in angiosperms ?

( a ) Generative cell

( b ) Body cell

( c ) Tube cell

( d ) Antheridial cell

Ans. a

26. Immature anther wall is made up of

( a ) epidermis

( b ) middle layers

( c ) endothecium

( d ) tapetum

Ans. a

27. Which one of the following represents male gametophyte ?

( a ) Zygote

( b ) Secondary nucleus

( c ) Pollen grain

( d ) Antipodals

Ans. c

28. What does a microspore mother cell undergoes , during the formation of pollen grains ?

( a ) One mitotic division

( b ) One meiotic division

( c ) One meiotic and one mitotic division

( d ) One meiotic and two mitotic divisions

Ans. b

29. Outer layer of a pollen grain is made up of

( a ) cellulose

( b ) lignin

( c ) sporopoilenin

( d ) chitin

Ans. c

Reproduction in Flowering Plants Questions and Answers pdf

30. The most resistant material found in the pollen grain is

( a ) cuticle

( b ) intine

( c ) pectocellulose

( d ) sporopollenin

Ans. d

31. A microspore is a

( a ) male gamete

( b ) first cell of male gametophyte

( c ) last cell of male gametophyte

( d ) diploid cell

Ans. b

32. In a fully developed male gametophyte , number of nuclei is

( a ) one

( b ) two

( c ) three

( d ) four

Ans. c

33. Male gametophyte of an angiosperms is shed at

( a ) four – celled pollen grains

( b ) three – celled pollen grains

( c ) microspore mother cell

( d ) anther

Ans. b

34. Male gametophyte of angiosperms / monocots is

( a ) nucellus

( b ) microspore

( c ) microsporangium

( d ) stamen

Ans. b

35. In an angiospermic plant , how many microspore mother cells are required to produce 100 pollen grains ? 

( a ) 75

( b ) 100

( c ) 25

( d ) 50

Ans. c

36. In angiosperm , all the four microspores of tetrad are covered by a layer which is formed by

( a ) pectocellulose

( b ) callose

( c ) cellulose

( d ) sporopollerin

Ans. a

Reproduction in Plants class 7 mcq with answers

37. Male gametes in angiosperms are formed by the division of

( a ) generative cell

( b ) microspore mother cell

( c ) vegetative cell

( d ) microspore

Ans. a

38. Development of male gametophyte begins

( a ) after pollination

( b ) before pollination

( c ) on the stigma

( d ) in the embryo sac

Ans. b

39. 2 to 3 celled male gametophyte , starts its further development after pollination

( a ) in the style

( b ) in the ovary

( c ) on the stigma

( d ) in the ovule

Ans. c

40. Which part of male gametophyte , disintigrates before fertilisation ?

( a ) Generative nucleus

( b ) Tube nucleus

( c ) Male gamete

( d ) Germ pore

Ans. b

41. Pollen grains preserved for long periods in fossils due

( a ) cellulose

( b ) sporopollenin

( c ) carotenoids

( d ) ubisch bodies

Ans. b

42. Ubisch bodies are provided by

( a ) tapetum

( b ) pollen kitt

( c ) exine

( d ) intine

Ans. a

43. Smallest pollens are in

( a ) Cucurbita

( b ) Nyctoanthes

( c ) Myosotis

( d ) Hyacinthus

Ans. c

44. Which forms maximum proportion in chemica composition of pollens ?

( a ) Proteins

( b ) Fats

( c ) Carbohydrates

( d ) Water

Ans. c

45. ‘ Nemec phenomenon ‘ relates to

( a ) 7 celled female gemetophyte

( b ) 8 nucleated male gemetophyte

( c ) formation of pollen kitt

( d ) None of the above

Ans. b

For More Topic Wise Botany MCQs CLICK HERE

For Zoology MCQs CLICK HERE

For Environment and Ecology MCQs Click Here


Spread the knowledge

Related posts

10 Thoughts to “Sexual Reproduction in Flowering Plants MCQ | Development of Male Gametophytes”

  1. It’s going to be finish of mine day, however before end I am reading this fantastic piece of writing to increase my know-how.

Leave a Comment