Nutrition in Plants MCQs with Answers | Plant-Water Relation & Transpiration

Nutrition in Plants MCQs with Answers Plant-Water Relation & Transpiration
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Botany Topic Nutrition in Plants MCQs with Answers and Plant-Water Relation & Transpiration MCQs ( Nutrition in Plants MCQs with Answers and Plant-Water Relation & Transpiration Quiz ) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

Plant water relations pdf | Plant water relations lecture notes pdf

1. Process of selective transmission of a liquid through semipermeable membrane is called

(a) diffusion

(b) osmosis

(c) plasmolysis

(d) transmission

Ans. b

2. When a cell is fully turgid which of the following will be zero?

(a) Wall pressure

(b) Osmotic pressure

(c) Turgor pressure

(d) Water potential

Ans. d

3. Selective permeability identifies the phenomenon of

(a) imbibition

(b) osmosis

(c) diffusion

(d) plasmolysis

Ans. b

4. Change in diffusion pressure of a pure solvent, when it is added with a solute, is called

(a) osmosis

(b) diffusion

(c) DPD

(d) imbibition

Ans. c

5. The process of osmosis involves

(a) movement of solute through a semipermeable membrane

(b) movement of solvent through a semipermeable membrane

(c) movement of solution through a semipermeable membrane

(d) None of the above

Ans. b

6. With the increase in a turgidity of a cell, the wall pressu will

(a) increase

(b) decrease

(c) fluctuates

(d) remain unchanged

Ans. a

7. If a cell kept in a solution of unknown concentration gets deplasmolysed, then the solution is called

(a) hypotonic

(b) hypertonic

(c) isotonic

(d) detonic

Ans. a

MCQ on mineral nutrition | Mineral nutrition mcq | Plant water relations ppt

8. DPD is equal to

(a) OP – WP

(b) OP + WP

(c) TP

(d) OP

Ans. a

9. Water potential in the leaf tissue is positive (+) during

(a) excessive transpiration

(b) low transpiration

(c) excessive absorption

(d) guttation

Ans. c

10. In a flaccid cell

(a) TP = OP

(b) DPD = TP

(c) OP = O

(d) DPD = OP

Ans. d

11. If turgor pressure becomes equal to the wall pressure then

(a) water leaves the cell

(b) no exchange of water takes place

(c) water enters the cell

(d) solute goes from the cell into water

Ans. b

12. Osmotic pressure is responsible for the turgidity of plant cells which

(a) causes cell elongation

(b) causes opening of stomata

(c) prevents wilting of leaves

(d) All of the above

Ans. d

13. Root pressure can be measured by means of

(a) porometer

(b) potometer

(c) auxanometer

(d) manometer

Ans. d

Nutrition in plants mcq | Multiple choice questions on transpiration in plants | MCQ on nutrition in plants

14. DPD stands for

(a) Diffusion Pressure Deficit

(b) Diffusion Pressure Demand

(c) Daily Photosynthetic Depression

(d) Daily Phosphorus Demand

Ans. a

15. A cell becomes turgid, when placed in

(a) isotonic solution

(b) hypertonic solution

(c) hypotonic solution

(d) None of these

Ans. c

16. Osmosis is

(a) diffusion of solvent

(b) diffusion of solute

(c) imbibition of solution

(d) None of these

Ans. a

17. Which of the following do not transpire?

(a) Aigae

(b) Fungi

(c) Submerged hydrophytes

(d) All of these

Ans. d

18. The diameter of stomatal pore ranges between

(a) 25-50 µ

(b) 15-25 µ

(c) 3-10 µ

(d) 1-2 µ

Ans. b

19. The rate of transpiration is affected by

(a) root-shoot ratio

(b) leaf area

(c) shape of leaf margin

(d) Both (a) and (b)

Ans. d

20. The rate of transpiration increases with the decrease  of

(a) temperature

(b) moderate wind

(c) light

(d) atmospheric pressure

Ans. d

Plant water relation and mineral nutrition mcq | Multiple choice questions on plant nutrition | Nutrition in plants multiple choice questions

21. Absorption of water by roots is increased when

(a) transpiration rate is less

(b) salt absorption is increased

(c) trarispiration rate increases

(d) photosynthetic rate increases

Ans. c

22. When stomata open in night only, they are called

(a) photoactive stomata

(b) scotoactive stomata

(c) nyctinastic stomata

(d) All of these

Ans. b

23. Such a membrane, which permits only the selected materials to pass through it termed as

(a) permeable

(b) impermeable

(c) semipermeable

(d) selectively semipermeable

Ans. d

24. Swelling of grapes in water confirms to

(a) exosmosis

(b) endosmosis

(c) diffusion

(d) imbibition

Ans. b

25. In a fully turgid cell, the values (arbitrary values are shown) of DPD, OP and TP will show the tendency as

(a) DPD 10 atm: OP 15 atm; TP 5 atm

(b) DPD 02 atm, OP 07 atm, TP 5 atm

(c) DPD 05 atm; OP 12 atm; TP 7 atm

(d) DPD 00 atm; OP 15 atm; TP 15 atm

Ans. d

26. The real force responsible for the movement of water form one cell to other cell is mainly

(a) OP

(b) TP

(c) DPD

(d) Imbibition

Ans. c

mcq on nutrition in plants and animals | transpiration mcq | mcq questions on nutrition in plants

27. Under which condition, does DPD becomes more than OP?

(a) OP < TP

(b) OP = TP

(c) TP is – ve

(d) OP > TP

Ans. c

28. When a plasmolysed cell is placed in hypotonic solution then water enter in cell due to which force

(a) DPD

(b) OP

(c) WP

(d) None of these

Ans. a

29. When roots are kept in a hypotonic solution, the process of root pressure will

(a) not be affected

(b) increase

(c) decrease

(d) stop

Ans. d

30. In a plasmolysed cell, the space between cell wall and plasma membrane is occupied by

(a) external solution

(b) water from cell sap

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Ans. b

31. Water potential in the leaf tissue is positive (+) during

(a) excessive transpiration

(b) low transpiration

(b) excessive absorption

(d) guttation

Ans. b

32. Selective permeability identifies the phenomenon of 

(a) imbibition

(b) osmosis

(c) diffusion

(d) plasmolysis

Ans. b

33. When stomata remain open throughout the day and night, they are called

(a) alfa-alfa type

(b) potato type

(c) barley type

(d) Equisetum type

Ans. d

34. Transpiration is regulated by

(a) guard cells

(b) subsidiary cells

(c) Both (a) and (b)

(d) cuticie and lenticel

Ans. a

35. Swelling of grapes in water confirms to

(a) exosmosis

(b) endosmosis

(c) imbibition

(d) diffusion

Ans. b

36. In a flaccid cell

(a) DPD = PO

(b) DPD = TP

(c) TP = OP

(d) OP = O

Ans. a

37. A cell kept in hypertonic solution then cell will be

(a) turgid

(b) flaccid

(c) plasmolysed

(d) impermeable

Ans. c

38. By which greek letter the osmotic pressure is indicated

(a) Y

(b) n

(c) 8

(d) A

Ans. a

39. If the cell wall is elastic instead of being rigid and if the cell is put in a medium of sugar solution of higher concentration that in the cell then

(a) the cytoplasm will be pulled away from the wall as water moves out

(b) cell shape and size will not change

(c) the wall will shrink along with the cytoplasm

(d) the cell wall will rupture as the cytoplasm shrinks

Ans. c

40. Initial absorption of water by root hair is through

(a) osmosis

(b) endosmosis

(c) absorption

(d) imbibition

Ans. d

For More Topic Wise Botany MCQs CLICK HERE

For Zoology MCQs CLICK HERE

For Environment and Ecology MCQs Click Here


Spread the knowledge

Related posts

2 Thoughts to “Nutrition in Plants MCQs with Answers | Plant-Water Relation & Transpiration”

Leave a Comment