MCQ on Plant Tissue Culture | Woodwork | Timber

Wood Anatomy Woodwork Timber
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Botany Topic Plant Tissue Culture, Woodwork and Timber MCQs with Answers ( Plant Tissue Culture, Woodwork and Timber Quiz ) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

MCQ on Plant Tissues | Wood Anatomy MCQs

1. The activity of the cambium ring is influenced by

(a) transpiration

(b) climatic changes

(c) respiration

(d) None of these

Ans.

2. Reactivation of cambium takes place during

(a) winter season

(b) spring season

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Ans.

3. The cambium becomes more active during spring season and forms plenty of xylem vessels with wide cavities called

(a) spring wood

(b) autumn wood

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Ans. a

4. Spring wood is called as

(a) autumn wood

(b) early wood

(c) late wood

(d) None of these

Ans. b

5. Autumn wood is formed in winter and also called as

(a) early wood

(b) late wood

(c) spring wood

(d) None of these

Ans. b

6. Concentric rings in transverse section of stem formed is autumn and winter season are called as

(a) transverse rings

(b) parallel rings

(c) growth rings

(d) All of these

Ans. c

7. Scientific study of tree rings or growth rings are called as

(a) ornithology

(b) parasitology

(c) dendrochronology

(d) cytology

Ans. c

Plant Tissue Culture MCQ with Answers pdf

8. Major part of annual rings is formed by

(a) autumn wood

(b) spring wood

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Ans. b

9. Autumn wood is present at the ……… of annual ring .

(a) beginning

(b) end

(c) middle

(d) None of these

Ans. b

10. Xylem fibres are fewer in numbers in

(a) autumn wood

(b) spring wood

(c) dark

(d) All of these

Ans.

11. Dark colour wood is found in

(a) autumn wood

(b) spring wood

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Ans. a

12. The cells of this wood get filled with resins or tannins

(a) heartwood

(b) sapwood

(c) spring wood

(d) All of these

Ans. a

13. Heartwood is also known as

(a) sapwood

(b) alburnum

(c) duramen

(d) None of these

Ans. c

14. Alburnum is the another name of

(a) sapwood

(b) duramen

(c) heartwood

(d) None of these

Ans. a

15. Functional secondary xylem is found in

(a) duramen

(b) alburnum

(c) spring wood

(d) All of these

Ans. b

Plant Tissue Culture MCQ

16. Which of the following is lighter in colour and weight ?

(a) Autumn wood

(b) Heartwood

(c) Sapwood

(d) None of these

Ans. c

17. Tracheids and vessels are not plugged by tyloses in

(a) heart wood

(b) sapwood

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Ans. b

18. Which of the following wood is durable ?

(a) Heartwood

(b) Softwood

(c) Sapwood

(d) None of these

Ans. a

19. Gymnosperm wood is

(a) hardwood

(b) softwood

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Ans. b

20. Tracheids percentage is 90-95 % in

(a) hardwood

(b) softwood

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Ans. b

21. The age of tree by counting the annual rings is called

(a) dendrochronology

(b) dendrology

(c) chronology

(d) countrology

Ans. a

22. The light coloured part in an annual ring is

(a) heartwood

(b) latewood

(c) earlywood

(d) sapwood

Ans. c

Plant tissue culture mcq | mcq on anatomy of flowering plants

23. The sapwood is converted into heartwood by

(a) the formation of tyloses

(b) deposition of resins , oils and gums

(c) degeneration of protoplast of living cells

(d) All of the above

Ans. d

24. Living cells are not present in

(a) periderm

(b) sapwood

(c) heartwood

(d) bark

Ans. c

25. Cambium is most active during

(a) winters

(b) rainy season

(c) snow areas

(d) summers

Ans. d

26. What does heartwood provides to the stems ?

(a) Mechanical support

(b) Conduction of water

(c) Transport of minerals

(d) Strength

Ans. a

27. Accumulation of organic materials like tannis resins oils and gums in the innermost layer of stem provides which colour to the secondary xylem ?

(a) Red

(b) Dark brown

(c) Brown

(d) Orange

Ans. b

28. Age of plant can be determined by

(a) potometer

(b) sphygmometer

(c) increment boreer

(d) None of these

Ans. c

Anatomy of flowering plants mcq for neet pdf | mcq on plant tissues class 9 science

30. The new xylary elements have

(a) narrow vessels

(b) wide vessels

(c) deep vessels

(d) bread vessels

Ans. a

30. Which region in heartwood is light in colour ?

(a) Innermost region

(b) Outer most region

(c) Middle region

(d) Peripheral region

Ans. d

31. Cork cambium results in the formation of cork which becomes impermeable to water due to the accumulation of

(a) resins

(b) suberin

(c) lignins

(d) tanins

Ans. b

32. One of the following undergoes decay when exposed to air

(a) sapwood

(b) hardwood

(c) heartwood

(d) light wood

Ans. a

33. In an old tree water is conducted through

(a) heartwood

(b) hardwood

(c) sapwood

(d) softwood

Ans. c

Anatomy of flowering plants neet questions | Anatomy of flowering plants neet mcq

34. Which of the following plant product is the hardest ?

(a) Lignin

(b) Cutin

(c) Suberin

(d) Sporopollenin

Ans. d

35. Which one of the following is resistant to enzyme action ?

(a) Cork

(b) Wood fibre

(c) Pollen exine

(d) Leaf cuticle

Ans. c

36. Duramen is present in

(a) inner region of secondary wood

(b) part of sapwood

(c) outer region of secondary wood

(d) region of pericycle

Ans. a

37. Growth rings are either absent or are not sharply demorcated in

(a) temperate deciduous trees

(b) tropical evergreen

(c) temperate hot regions

(d) tropical deciduous

Ans. b

38. The vascular cambial ring of a dicot stem is

(a) primary in origin

(b) secondary in origin

(c) tertiary in origin

(d) partly primary and partially secondary in origin

Ans. d

39. Closing layers of lenticels may show deposition of

(a) cutin

(b) pectin

(c) lignin

(d) suberin

Ans. d

40. Which of the following monocot shows anamalous secondary growth ?

(a) Maize

(b) Wheat

(c) Dracena

(d) Rice

Ans. c

For More Topic Wise Botany MCQs CLICK HERE

For Zoology MCQs CLICK HERE

For Environment and Ecology MCQs Click Here


Spread the knowledge

Related posts

3 Thoughts to “MCQ on Plant Tissue Culture | Woodwork | Timber”

Leave a Comment