Mendelian Genetics Questions and Answers pdf

Mendelian Genetics Questions and Answers pdf
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Botany Topic Mendelian Genetics Questions and Answers MCQs ( Mendelian Genetics Questions and Answers Quiz ) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

Mendelian Genetics Multiple Choice Questions with Answers pdf

1. How did Mendel’s studies in genetics differ from earlier studies of breeding and inheritance?

(a) Mendel worked with plants, earlier studies used animals

(b) Mendel was able to explain the ‘blending’ hypothesis

(c) Mendel’s work was more quantitative

(d) Mendel worked with wild species, not the domesticated ones

Ans. c

2. Which statement describes the work of Gregor Johnn Mendel?

(a) He developed some basic principles of heredity without having knowledge of chromosomes

(b) He developed the microscope for the study of genes in pea plants

(c) He explained the principle of dominance on the basis of the gene chromosome theory

(d) He used his knowledge of gene mutations to explain the appearance of new traits in organisms

Ans. a

3. One of the Mendel’s pure strains of pea plants had green peas. How many different kinds of eggs could such a plant produce with regard to pea colour?

(a) One

(b) Two

(c) Four

(d) Eight

Ans. b

4. A codominance cross between a homozygous red and a homozygous white snapdragons produces plants with

(a) flower with both red and white patches

(b) red flowers

(c) pink flowers

(d) sterile flowers

Ans. a

5. Mendel developed his basic principles of heredity by

(a) microscopic study of chromosomes and genes

(b) mathematical analysis of the offspring of pea plants

(c) breeding experiments with Drosophila

(d) ultracentrifugation studies of cell organelles

Ans. b

6. Mendel started his experiments with pure strains of peas which was developed by removing all

(a) female plants

(b) male plants

(c) typical plants in each generation

(d) weak plants

Ans. b

7. Why was Mendel fairly certain that he had a pure breed variety when he collected seeds from a pea plant?

(a) The flower was self-pollinating in the plants

(b) Peas bear a large number of ‘offspring’

(c) Because the varieties are so distinctive

(d) He maintained extremely accurate records

Ans. a

mendelian genetics questions and answers | genetics mcqs pdf

8. Mendel was the first biologist

(a) to study the mechanism of inheritance

(b) to discover that chromosomes that are responsible for inheritance

(c) to use statistical methods in analysing his resuits

(d) All of the above

Ans. d

9. Using the results of his experiments with pea plant crosses, Gregor Johnn Mendel discovered the

(a) principles of dominance, segregation and independers assortment

(b) intermediate inheritance and gene linkage

(c) pea plants develop mutations after exposure to radiatio

(d) DNA is involved in the inheritance of dominant traite

Ans. a

10. Alternative forms of genes for a particular characteristic are called

(a) homologous chromosomes

(b) alleles

(c) linked genes

(d) genotypes

Ans. b

11. According to Mendel’s law of segregation,

(a) there is a 50% probability that a gamete will get a dominant allele

(b) pair of genes segregates independently of other genes in the gamete formation

(c) allele pairs separate in gamete formation

(d) the laws of probability determine the gamete formation

Ans. b

12. In case of incomplete dominance, F2-generation has

(a) genatypic ratio equal to phenotypic ratio

(b) genotypic ratio is 3:1

(c) phenotypic ratio is 3:1

(d) None of the above

Ans. a

13. In Mendel garden peas, the tall allele (T) is dominant over the dwarf allele (t) and the green pod allele is dominant (Y) over the yellow pod allele (y). What is the genotype of a heterozygous tall, homozygous green pod pea plant?

(a) TtYy

(b) TTYY

(c) TtYY

(d) TTYY

Ans. c

14. Mendel made some crosses where he looked, tue characteristics, at once round yellow peas crossed wi wrinkled green peas, e.g. he did this because he wanted to find out

(a) how new characteristics originated

(b) whether different characteristics were inherited together or separately

(c) how plants and animals adapt to their environments

(d) whether the characteristics influence each other whether the colour affects degree of roundness

Ans. b

mcq on genetic engineering | mendelian genetics problems with answers pdf

15. One reason for Mendel’s success was that he

(a) repeated his experiments many times

(b) carefully used controlled experiments

(c) used plants with easily observable traits

(d) All of the above

Ans. d

16. Mendel developed his basic principles of heredity by

(a) examining chromosomes with microscope

(b) analysing large numbers of offsprings

(c) using X-rays to induce mutations

(d) observing crossing over during meiosis

Ans. b

17. Segregation of genes takes place during

(a) metaphase 

(b) anaphase

(c) prophase

(d) zygote formation

Ans. b

18. Mendel published the results of his experiments in

(a) 1568

(b) 1773

(c) 1866

(d) 1921

Ans. c

19. If Mendel had chosen more than seven traits in his plants, he might have run into some confusing results regarding the

(a) phenomenon of dominance

(b) law of segregation

(c) law of independent assortment

(d) All of the above

Ans. b

20. Number of characters used by Mendel in his experiment are

(a) 8

(b) 7

(c) 6

(d) 4

Ans. b

21. Mendel published the results of his experiments on the garden pea in the year

(a) 1856

(b) 1875

(c) 1776

(d) 1866

Ans. d

22, The trait phenotypic ratio of a haploid organism is

(a) 1:2:1

(b) 3: 1

(c) 1:1

(d) 9:3:3:1

Ans. c

23. Multiple alleles control the character of

(a) only skin colour

(b) only blood groups

(c) sickle-cell anaemia

(d) blood group and skin colour

Ans. d

24. Number of gametes produced by individuals having the genotype of AaBbCc are

(a) six

(b) four

(c) eight

(d) two

Ans. c

25. Phenomenon of controlling several phenotypic characters by a single gene is

(a) epistasis

(b) codominance

(c) muitiple allelism

(d) pleiotropy

Ans. d

26. In Mendel’s experiment, the contrasting traits

(a) showed blending at F,1stage

(b) showed blending at F2 stage

(c) did not showed any blending at either F1 or F2 stage

(d) showed blending at both F1 and F2 stage

Ans. c

27. Diagram which shows the production of gametes by the parents, the formation of zygotes, the F1 and F2-generation is

(a) Punnett square

(b) idiogram

(c) checker board

(d) pedigree

Ans. a

28. A genotype AaBbCcDd will produce gametes in a number of

(a) 4

(b) 16

(c) 32

(d) 64

Ans. b

29. Which of the following will best prove the codominance?

(a) Flower colour in snapdragon

(b) blood group in human

(c) Skin colour in humans

(d) Both (b) and (c)

Ans. b

30. The ratio of 1:2:1 with the pink flower in F-generation indicates the phenomenon of

(a) dominance

(b) codominance

(c) incomplete dominance

(d) segregation

Ans. c

31. All these obeys Mendel’s laws except

(a) linkage

(b) independent assortment

(c) dominance

(d) purity gametes

Ans. a

32. The title of Mendel’s paper while presenting at Burn Natural History Society in 1865 was

(a) law of inheritance

(b) law of heredity

(c) experiment on pea plants

(d) experiment in plant hybridisation

Ans. d

33. Both homozygosity and heterozygosity of an individual can be determined by, which of the best method?

(a) Test cross

(b) Back cross

(c) Self-fertilisation

(d) Inbreeding

Ans. b

34. Each gamete carries

(a) only recessive allele

(b) only dominant allele

(c) only one of the alleles

(d) All of the above

Ans. c

35. Cross in which parents differs in two pairs of contrastir characters is called

(a) monohybrid cross

(b) dihybrid cross

(c) trihybrid cross

(d) tetrahybrid cross

Ans. b

36. What is the pattern of inheritance called in when the phenotype is influenced by many genes?

(a) Epistasis

(b) Monohybrid cross

(c) Polygenic inheritance

(d) Dihybrid cross

Ans. c

37. In blood group typing in human being, if an allele contributed by one parent is I^ an and allele contributed by the other parent is i, the resulting blood group of the offspring will be

(a) ‘A’

(b) ‘B’

(c) ‘AB’

(d) ‘O’

Ans. a

38. Out of these given below, which one of the following is true?

(a) Factors occurs in pairs

(b) Discrete unit that controls a particular character is called a factor

(c) Out of one pair of factors, one is dominant and other one is recessive

(d) Alleles do not show any blending and both the characters recovers as such in the F2-generation

Ans. d

medical genetics mcqs with answers | mcq on genetics and evolution | mendelian genetics practice problems answers

39. Mendel’s law of independent assortment holds good for genes situated on the

(a) non-homologous chromosomes

(b) homologous chromosomes

(c) extra chromosomal DNA

(d) same chromosome

Ans. a

40. A cross between two tall plants resulted in offspring S having few dwarf plants. What would be the genotype of been the parents?

(a) TT and tt

(b) TT and TT

(c) Tt and Tt

(d) Tt and tt

Ans. c

41. Mother and father of a person with ‘O’ blood group have “A’ and ‘B’ blood group respectively. What would be the genotype of both mother and father?

(a) Mother is homozygous ‘A’ blood group and father is heterozygous for ‘B’

(b) Mother is heterozygous for ‘A’ blood group and father is homozygous for ‘B’

(c) Both mother and father are heterozygous for ‘A’ and ‘B’ blood group respectively

(d) Both mother and father are homozygous for ‘A’ and ‘B’ blood group respectively

Ans. c

42. In the F1-generation of a Mendelian dihybrid cross the number of phenotypes and genotypes a

(a) phenotypes-4, genotypes-16

(b) phenotypes -9 genotypes-4

(c) phenotypes-9, genotypes-4

(d) phenotypes-4, genotypes-9

Ans. d

43. Occasionally, a single gene may express more than one effect. The phenomenon is called

(a) pleiotropy

(b) muitiple allelism

(c) mosaicism Ne

(d) polygeny

Ans. a

44. In a dihybrid cross, it you get the ratio 9:3:1. it denote that

(a) the alleles of two genes are interacting with each other

(b) it is a multigenic inheritance

(c) it is a case of multiple allelism

(d) the alleles of two genes are segregating independently

Ans. d

45. Due to the cross between TTRR x ttrr, the resultar progenies show. What percent of tall, red flowered plants (c) 25%

(a) 50%

(b) 75%

(c) 25%

(d) 100%

Ans. a

46. On selfing a plant F- generation with genotype ‘AABBCC. the phenotypic ratio in F2-generation will be

(a) 3:1

(b) 1:1

(c) 9:3:3:1

(d) 27 :9:9:9:3:3:3:1

Ans. d

47. Two crosses between the same pair of genotypes or phenotypes in which the sources of the gamete are reversed is one cross, is known as 

(a) test cross

(b) reciprocal cross

(c) dihybrid cross

(d) reverse cross

Ans. b

48. Which one of the following traits of garden pea studied by Mendel was recessive feature?

(a) Axial flower position 

(b) Green seed colour

(c) Green pod colour

(d) Round seeds

Ans. b

49. In a plant, red fruit (R) is dominant over yellow fruit (r) and tallness (T) is dominant over shortness (t). If a plant with RR Tt genotype is crossed with a plant that is rrtt

(a) 25% will be tall with red fruit

(b) 50% will be tall with red fruit

(c) 75% will be tall with red fruit

(d) All the offspring will be tall with red fruit

Ans. b

50. The genes controlling the seven pea characters studied by Mendel are now known to be located on how many different chromosomes?

(a) seven

(b) six

(c) five

(d) four

Ans. d

For More Topic Wise Botany MCQs CLICK HERE

For Zoology MCQs CLICK HERE

For Environment and Ecology MCQs Click Here


Spread the knowledge

Related posts

5 Thoughts to “Mendelian Genetics Questions and Answers pdf”

  1. […] Basis of Genetics and Mendelian Law of Inheritance […]

  2. […] Basis of Genetics and Mendelian Law of Inheritance […]

Leave a Comment