Pest Control Multiple Choice Questions | Plant Pathology

Pest Control Plant Pathology mcqs
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Botany Topic Pest Control Multiple Choice Questions and Plant Pathology MCQs ( Pest Control Multiple Choice Questions and Plant Pathology Quiz ) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

Plant Pathology Question Bank PDF | Pest Control Multiple Choice Questions

1. Fungicides are used for checking the infection 

(a) bacteria

(b) fungi

(c) virus

(d) Both (b) and (c)

Ans. b

2. Which of the following is not a method of plant disease control?

(a) Pathogen exclusion

(b) Pathogen eradication

(c) Inoculation of pathogen

(d) Plant protection

Ans. c

3. Fungicide is a 

(a) amino acid

(b) hormone

(c) pesticide

(d) mineral

Ans. c

4. Sterilisation of soil is a part of  

(a) pathogen exclusion

(b) pathogen eradication 

(c) plant protection

(d) None

Ans.  b

5. Sanitation is a part of which of the following method of plant disease control?

(a) Plant exclusion

(b) Piant eradication

(c) Plant protection

(d) None of the above

Ans. b

Plant Pathology Mock Test | Objective Plant Pathology MCQs for Competitive Examinations

6. Use of various techniques of plant disease control under one roof is called

(a) IM 

(b) CPM

(c) TPM

(d) None of these

Ans. a

7. Use of latest pesticide is the part of

(a) pathogen exclusion

(b) pathogen eradication

(c) plant breeding

(d) integrated management

Ans. d

8. Roguing and pruning of affected plants is necessary for  

(a) hybridisation 

(b) pathogen eradication

(c) plant breeding

(d) tissue culture

Ans. b

9. The bordeaux mixture, an inorganic copper fungicide used for the treatment of plant diseases was developed by

(a) Paul Berg 

(b) Louis Pasteur

(c) Joseph Lister

(d) JH Millardet

Ans. d

10. In plant disease control, protection of the host from any pathogen is

(a) curative measure 

(b) roughing

(c) prophylactic method

(d) therapeutic method

Ans. c

Plant Pathology Objective Questions Answers PDF

11. Which of these is a fungicide? 

(a) BHC

(b) DDT

(c) Bordeaux mixture

(d) 2, 4-D

Ans. c

12. A biological control practice is   

(a) tillage

(b) crop rotation

(c) roughing

(d) hyperparasitism

Ans. d

13. Exclusion of plant disease by legislation is known as

(a) disease resistance

(b) plant quarantine

(c) biological control of plant

(d) cultural control

Ans. b

14. The chemical present in flit is

(a) malathion 

(b) DDT

(C) BHC

(d) Aldicrab

Ans. a

Plant Protection MCQs | Plant Pathology Previous question papers

15. The common mode of action of herbicide is

(a) blocking of phloem

(b) blocking of xylem

(c) blocking of photosystem-1

(d) blocking of photosystem-2

Ans. d

16. Clchineal insect has been used, in checking the growth of

(a) Opuntia 

(b) Eichhornia

(c) aphids

(d) screw worm

Ans. a

17. Which of the following is weedicide?

(a) Mala thione

(b) Carbamates 

(c) Bordeaux mixture

(d) 2, 4D

Ans. d

18. Which of the following is not matched? Malathion Carbofuran

(a) Organophosphate

(b) Carbamate

(c) Organochlorine

(d) Pyrethroid DDT Atrazine

Ans. d

19. Natural insecticide obtained from plant

(a) azadirachtin

(b) rotenone 

(c) pyrethrum and cinerin

(d) All of these

Ans. d

20. The pesticides having very low biodegradation and strong affinity for fatty tissue are

(a) Organochlorine

(b) Triazenes

(c) Organophosphate

(d) Pyrethroids

Ans. a

For More Topic Wise Botany MCQs CLICK HERE

For Zoology MCQs CLICK HERE

For Environment and Ecology MCQs Click Here

Principles of TaxonomyClassification of Living WorldStructure of Bacterial Cell and BacteriophageFungi and Lichens
CryptogamsPhanerogamsMorphology and Vegetative Organs (Root, Stem and Leaf)Morphology of Reproductive Organs (Plants)
TissueHistological Organisation of Root and Shoot ApexInternal Structure of Root, Stem and Leaf Secondary Growth in Root and Stem of Dicot (Sunflower)
Wood AnatomyDevelopment of Male GametophytesDevelopment of Female GametophytePollination
Fertilisation and Development of an EmbryoStructure, Development and Types of EndospermStructure of Dicot and Monocot SeedUltrastructure of Cell and Chromosome
Cell Cycle, Cell Division and Cell SignallingBasis of Genetics and Mendelian Law of InheritanceChromosomes and their BehaviourSex Determination, Mutation and Chromosomal Aberration
Gene ExpressionRegulation of Gene ExpressionEvolutionPlant-Water Relation and Transpiration
Mineral Nutrition and Transport of Water and Organic SolutePhotosynthesis and RespirationPlant Growth and DevelopmentRole of Microbes in Human Welfare (Part I)
Microbes in Healthcare and MedicineControl Methods of Plant DiseaseIntroduction to Ecology and EnvironmentBiogeochemical Cycles
Organism, Population and their CommunityBiodiversityEnvironmental Pollution and Global WarmingBiotechnology
Basic Concepts of Plant BreedingHybridisation and HeterosisPlant Resource UtilisationAnalytical Techniques in Plant Science
Biostatistics

Spread the knowledge

Related posts

4 Thoughts to “Pest Control Multiple Choice Questions | Plant Pathology”

Leave a Comment