Plant Growth and Development NEET Questions

Plant Growth & Development
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Botany Topic Plant Growth and Development NEET Questions MCQs ( Plant Growth and Development NEET Questions Quiz ) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

MCQs on Plant Growth and Development

1. Apical dominance means

(a) suppression of growth of apical buds by the axillary buds

(b) suppression of growth of axillary buds by the presence of apical buds

(c) stimulation of a growth of apical buds by the removal of axillary buds

(d) inhibition of growth of axillary buds by the removal of axillary buds

Ans. b

2. Which of the following made pineapple to flower in off season?

(a) Zeatin 

(b) Ethylene

(c) Temperature

(d) Short-days

Ans. d

3. Which one of the following hormone is involved in phototropism?

(a) IAA

(b) GA3

(c) Kinetin

(d) 2, 4-D

Ans. a

4. The synthetic hormone used as a weedicide is  

(a) indole 3-acetic acid

(b) gibberellic acid

(c) 2.4-dichlorophenoxyacetic acid

(d) malic hydrazide

Ans. c

5. Induction of cell division and delay in senescence is done by

(a) cytokinin

(b) kinetin

(c) gibberellin

(d) auxin

Ans. a

6. Which one of the following is an agent orange?

(a) Weedicide with dioxin

(b) Chemical used in luminous paint

(c) Biodegradable insecticide

(d) Colour used in fluorescent lamp

Ans. a

7. A hormone used for inducing morphogenesis in plant tissue culture is

(a) abscisic acid 

(b) gibberellins

(c) cytokinins

(d) ethylene

Ans. c

Plant Growth and Development class 11 NCERT

8. Highest concentration of auxin exists

(a) at the base of various plant organs

(b) in growing tips of plants

(c) in leaves

(d) in xylem and phloem cells only

Ans. b

9. Which of the following is the commercial use of auxin?

(a) Apical dominance

(b) Enhancement of RNA

(c) Root formation

(d) Protein synthesis

Ans. c

10. Which of the following is an auxin?

(a) Malic acid

(b) Abscisic acid 

(c) Pyruvic acid

(d) Indole acetic acid

Ans. d

11. The plant substances which become inhibitory on accumulation are

(a) abscisic acid 

(b) phenolic inhibitors

(c) auxins

(d) ćytokinins

Ans. b

12. Which one is the test for gibberellin?

(a) Bolting in cabbage

(b) Morphogenesis in tobacco callus

(c) Rapid divisions in carrot cells

(d) Elongation of oat coleoptile

Ans. d

Plant Growth and Development NEET Questions

13. The phenomenon of growth is immediately followed by  

(a) senescence

(b) differentiation

(c) development

(d) maturation

Ans. d

14. Vernalisation is applicable to plants like  

(a) Chrysanthemum

(b) Eucalyptus

(c) Narcissus

(d) Gladiolus

Ans. a

NEET Questions on Plant Growth and Development

15. Dwarfness can be controlled by treating plants with  

(a) cytokinin

(b) gibberellic acid

(c) auxin

(d) antigibberellin

Ans. b

16. Which one of the following growth regulator is used for rooting the leaves of Bryophyllum?

(a) IAA 

(b) Gibberellic acid

(c) Carotene

(d) Lycopene

Ans. d

17. Indole-3-acetic acid, called auxin, was first isolated from

(a) human urine

(b) corn germ oil

(c) Fusarium

(d) Rhizopus

Ans. a

18. Sprouting of potato in storage can be prevented by

(a) malic hydrazide

(b) 2,4-D 

(c) indole acetic acid

(d) naphthalene acetic acid

Ans. d

Plant Growth and Development NCERT

19. Which of the following physiological effect is caused by gibberellins in plants?

(a) Lengthening of internodes

(b) Maleness in plants

(c) Femaleness in plants

(d) Chloraphyll preservation

Ans. b

20. Growth inhibitor hormone is

(a) auxin

(b) abscisic acid

(c) gibberellin

(d) naphthalene acetic acid

Ans. b

21. Aplant hormone is

(a) an ion that alters turgor pressure

(b) a pigment that responds to environmental changes

(c) a chemical messenger that coordinates body cells

(d) a secondary metabolic compound

Ans. c

22. On the basis of excision experiments, it is concluded that the

(a) shoot gibberellins are derived from roots

(b) root gibberellins are derived from fruits

(c) root gibberellins are derived from shoot

(d) root and shoot gibberellins are derived frorm fruits

Ans. a

Objective Questions on Growth and Development

23. Abscisic acid is primarily synthesised in  

(a) lysosomes

(b) Golgi complex

(c) chloroplast

(d) ribosornes

Ans. c

24. In tissue culture differentiation of root and shoot can be controlled by

(a) modifying auxin and cytokinin ratios in the medium

(b) using tissue of right size

(c) giving ternperature shocks

(d) change in light intensity

Ans. a

25. Who first suggested the presence of growth regulatory chemicals in plants?

(a) Went 

(b) Sachs

(c) Darwin

(d) Paal

Ans. c

Plant Growth and Development NCERT pdf

26. Seed dormancy occurs due to the presence of  

(a) ethylene 

(b) abscisic acid

(c) IAA

(d) starch

Ans. b

27. Stimulation of cell division is concerned with  

(a) cytokinin

(b) gibberellin

(c) auxin

(d) florigen

Ans. a

28. 2, 4-D stands for

(a) 2, 4-dimethyl phenoxy acetic acid

(b) 2-methyl-4-chlorophenoxy acetic acid

(c) 2-chloro-4 methyl phenoxy acetic acid

(d) 2,4-dichlorophenoxy acetic acid

Ans. d

29. Gibberellins causes

(a) curvature of coleoptile

(b) elongation of internodes

(c) initiation of lateral roots

(d) cell division

Ans. b

30. Increased availability of abscisic acid stimulates

(a) lipid formation

(b) protein formation in cell

(c) starch synthesis in guard cells

(d) cellulose synthesis

Ans. c

MCQs on Plant Growth and Development

31. Negative geotropism in horizontal stems is caused by

(a) accumulation of auxins on the lower side

(b) accumulation of auxins on the upper sirde

(c) cell shrinkage on the lower side

(d) cell enlargement on the upper side

Ans. a

22. Seedless fruits can be made by treating the unpollinated ovaries with

(a) auxins

(b) colchicine

(c) sucrose solution

(d) pure lanolin

Ans. a

33. Cut or excised leaves remain green for long if induced to root or dipped in

(a) gibberellins 

(b) cytokinins

(c) auxins

(d) None of these

Ans. b

34. Which of the following phytohormone does not occur naturally in plants?

(a) 2, 4-D

(b) Gibberellic acid

(c) 6-furturyl amino purine

(d) IAA

Ans. a

Plant Growth and Development mcq pdf

35. Growth rhythms are set in a plant when it is exposed to

(a) CO, environment 

(b) light

(c) low temperature

(d) UV radiation

Ans. b

36. Etiolation of plants is caused when they 

(a) are grown in dark

(b) have mineral deficiency

(c) are grown in intense light

(d) are grown in blue light

Ans.  a

37. In short-day plants, flowering is inhibited by

(a) interruption of dark by white or red light

(b) dark interruption by far-red light

(c) dark interruption red light followed by far-red light

(d) not possible gulatory

Ans.  a

38. Bakanae disease is caused by

(a) fungus  

(b) algae

(c) bacterium

(d) virus

Ans. a

39. Growth is a

(a) irreversible increase in size

(b) reversible increase in size

(c) reversible increase in shape

(d) increase in volume germinate in

Ans. a

40. The seed which possess the ability to suitable favourable condition is called 

(a) quiescent

(b) viable

(c) dry

(d) dormant

Ans. b

For More Topic Wise Botany MCQs CLICK HERE

For Zoology MCQs CLICK HERE

For Environment and Ecology MCQs Click Here

Principles of TaxonomyClassification of Living WorldStructure of Bacterial Cell and BacteriophageFungi and Lichens
CryptogamsPhanerogamsMorphology and Vegetative Organs (Root, Stem and Leaf)Morphology of Reproductive Organs (Plants)
TissueHistological Organisation of Root and Shoot ApexInternal Structure of Root, Stem and Leaf Secondary Growth in Root and Stem of Dicot (Sunflower)
Wood AnatomyDevelopment of Male GametophytesDevelopment of Female GametophytePollination
Fertilisation and Development of an EmbryoStructure, Development and Types of EndospermStructure of Dicot and Monocot SeedUltrastructure of Cell and Chromosome
Cell Cycle, Cell Division and Cell SignallingBasis of Genetics and Mendelian Law of InheritanceChromosomes and their BehaviourSex Determination, Mutation and Chromosomal Aberration
Gene ExpressionRegulation of Gene ExpressionEvolutionPlant-Water Relation and Transpiration
Mineral Nutrition and Transport of Water and Organic SolutePhotosynthesis and RespirationPlant Growth and DevelopmentRole of Microbes in Human Welfare (Part I)
Microbes in Healthcare and MedicineControl Methods of Plant DiseaseIntroduction to Ecology and EnvironmentBiogeochemical Cycles
Organism, Population and their CommunityBiodiversityEnvironmental Pollution and Global WarmingBiotechnology
Basic Concepts of Plant BreedingHybridisation and HeterosisPlant Resource UtilisationAnalytical Techniques in Plant Science
Biostatistics

Spread the knowledge

Related posts

One Thought to “Plant Growth and Development NEET Questions”

Leave a Comment