Questions on Carbon Cycle, Nitrogen Cycle | Biogeochemical Cycles

BioGeoChemical cycle, Water, Carbon, Nitrogen, Phosphorus, and Sulfur Cycles
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Botany Topic Questions on Carbon Cycle, Nitrogen Cycle and Biogeochemical Cycles MCQs ( Questions on Carbon Cycle, Nitrogen Cycle and Biogeochemical Cycles Quiz ) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

Biogeochemical Cycles Webquest Answer Key

Important Questions of Biogeochemical Cycles including Water, Carbon, Nitrogen, Phosphorus, and Sulfur Cycles Multiple Choice Questions for NEET Examination, UPSC Examination, PPSC Examinations.

1. The phosphorus cycle is unusual in that it is entirely

(a) within the aquatic ecosystem

(b) within the terrestrial ecosystem

(c) sedimentary

(d) gaseous

Ans. c

2. Which process converts most carbon from one form to the another?

(a) Animal respiration 

(b) Decay

(c) Feeding

(d) Photosynthesis

Ans. d

3. Which of the following atoms typically cycles within the most localised area?

(a) Carbon 

(b) Water

(c) Nitrogen

(d) Phosphorus

Ans. d

4. The main nitrogen reservoir in the biosphere is

(a) atmosphere

(b) ocean

(c) organism

(d) rock

Ans. a

5. Which of the following atoms most often limits the primary productivity of an ecosystem?

(a) Carbon

(b) Nitrogen

(c) Sulphur

(d) Phosphorus

Ans. d

6. The largest reservoir of phosphorus in the biosphere is the

(a) atmosphere

(b) ocean

(c) organisms

(d) rock

Ans. d

7. Most of the earth’s water is

(a) locked up as salt water or ice

(b) stored as carbon dioxide

(c) radioactive

(d) being lost to atmospheric dehydration

Ans. a

Multiple Choice Questions on Biogeochemical Cycles with Answers

8. In the phosphorus cycle, phosphate becomes available by weathering of rock first to

(a) consumers 

(b) producers

(c) decomposers

(d) None of these

Ans. c

9. The global hydrologic cycle supports a net flow o atmospheric water vapour from

(a) the oceans to land

(b) land to the oceans 

(c) polar to tropical regions

(d) tropical to polar regions

Ans. a

10. Energy and nutrients enter a community by the way of

(a) producer 

(b) consumer

(c) scavenger

(d) detritivores

Ans. a

11. Why does after the nutrient enrichment from sewage contamination, a lake often becomes inhospitable to fishes?

(a) Nutrient input, to a lake causes the explosive growth of algal and cyanobacterial populations. This reduces the penetration of light into the lake, the water temperature falls, and eventually the fish population dies

(b) Nutrient input to a lake poisons the fish

(c) Nutrient input to a lake causes the explosive growth of algal and cyanobacterial population. Decomposition of dead algae and cyanobacteria by bacteria results in the depletion of oxygen in the water, which leads to the death of fish

(d) Nutrient input to a lake poisons the organisms that fish eats

Ans. c

12. The phosphorus cycle lacks . component.

(a) an atmospheric 

(b) an organic

(c) a mineral

(d) an aquatic

Ans. a

13. Phosphorus cycles absorbs phosphates in the form of 

(a) HPO3-

(b) P2(a gas)

(c) PO43-

(d) AIPO4

Ans. c

14. Nitrification is a part of which of the following cycle? 

(a) Oxygen cycle

(b) Nitrogen cycle

(c) Phosphorus cycle

(d) None of these

Ans. b

MCQ on Nitrogen Cycle | MCQ on Carbon Cycle | Nitrogen Cycle Questions and Answers pdf

15. Which of the following atoms typically cycles within the  most localised area?

(a) Carbon

(b) Water

(c) Nitrogen

(d) Phosphorus

Ans. d

16. What scientific term is used for the circulation of the essential nutrient?

(a) Biogeographic cycle

(b) Cycling of material

(c) Biological cycle

(d) Biogeochemical cycle

Ans. c

17. Which of the following atoms most often limits ue primary productivity of an ecosystem?

(a) Carbon

(b) Nitrogen

(c) Sulphur

(d) Phosphorus

Ans. a

18. Among the following biogeochemical cycles which one Aes not have losses due to respiration?

(a) Sulphur 

(b) Phosphorus

(c) Nitrogen

(d) All of these

Ans. d

19. The sedimentary cycle is

(a) oxygen

(b) nitrogen

(c) phosphorus

(d) carbon

Ans. c

20. Sedimentary cycle having a small gaseous component is  found in

(a) phosphorus 

(b) nitrogen

(c) carbon

(d) sulphur

Ans. d

21. Biogeochemical cycles are also known as

(a) sedimentary cycling 

(b) gaseous cycle

(c) material cycling

(d) cycles of water

Ans. c

Nitrogen Fixation MCQ | Nitrogen Metabolism

22. Which of the following organisms can fix nitrogen?

(a) Plants

(b) Fish

(c) Fungi

(d) Bacteria

Ans. d

23. Historically, how did nitrogen enter plants?  

(a) Via rocks 

(b) As liquid

(c) By bacteria

(d) By snake dung

Ans. c

24. The largest reservoir of phosphours in the biosphere the

(a) atmosphere 

(b) ocean 4

(c) organisms

(d) rock

Ans. d

Biogeochemical Cycles | Water Cycles | Carbon Cycles | Nitrogen Cycles | Phosphorus Cycles | Sulfur Cycles

25. Phosphorus cycles in the form of

(a) HPO3-

(b) P2(a gas)

(c) PO42-

(d) AIPO4

Ans. c

26. The phosphorus cycle is unusual in that it is entirely

(a) within the aquatic ecosystem

(b) within the terrestrial ecosystem

(c) sedimentary

(d) gaseous

Ans. c

27. Aquatic ecosystems cover approximately how much of the earth’s surface?  

(a) 20%

(b) 40%

(c) 75%

(d) 90%

Ans. c

28. Which of the following atoms typically cycles within the most localised area?

(a) Carbon

(b) Water

(c) Nitrogen

(d) Phosphorus

Ans. d

29. Nitrogen is a critical elements of the ecosystem because it is

(a) essential element 

(b) abundant in atmosphere

(c) labile

(d) fixed by microbes

Ans. a

30. Which one is sedimentary cycle?

(a) Oxygen cycle 

(b) Nitrogen cycle

(c) Hydrogen cycle

(d) None of these

Ans. d

For More Topic Wise Botany MCQs CLICK HERE

For Zoology MCQs CLICK HERE

For Environment and Ecology MCQs Click Here

Principles of TaxonomyClassification of Living WorldStructure of Bacterial Cell and BacteriophageFungi and Lichens
CryptogamsPhanerogamsMorphology and Vegetative Organs (Root, Stem and Leaf)Morphology of Reproductive Organs (Plants)
TissueHistological Organisation of Root and Shoot ApexInternal Structure of Root, Stem and Leaf Secondary Growth in Root and Stem of Dicot (Sunflower)
Wood AnatomyDevelopment of Male GametophytesDevelopment of Female GametophytePollination
Fertilisation and Development of an EmbryoStructure, Development and Types of EndospermStructure of Dicot and Monocot SeedUltrastructure of Cell and Chromosome
Cell Cycle, Cell Division and Cell SignallingBasis of Genetics and Mendelian Law of InheritanceChromosomes and their BehaviourSex Determination, Mutation and Chromosomal Aberration
Gene ExpressionRegulation of Gene ExpressionEvolutionPlant-Water Relation and Transpiration
Mineral Nutrition and Transport of Water and Organic SolutePhotosynthesis and RespirationPlant Growth and DevelopmentRole of Microbes in Human Welfare (Part I)
Microbes in Healthcare and MedicineControl Methods of Plant DiseaseIntroduction to Ecology and EnvironmentBiogeochemical Cycles
Organism, Population and their CommunityBiodiversityEnvironmental Pollution and Global WarmingBiotechnology
Basic Concepts of Plant BreedingHybridisation and HeterosisPlant Resource UtilisationAnalytical Techniques in Plant Science
Biostatistics

Spread the knowledge

Related posts

3 Thoughts to “Questions on Carbon Cycle, Nitrogen Cycle | Biogeochemical Cycles”

Leave a Comment