Taxonomy Multiple Choice Questions and Answers pdf

Taxonomy mcqs
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Botany Topic Taxonomy MCQs with Answers ( Taxonomy Quiz ) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

Taxonomy of Angiosperms books

1. Phylogenetic system brings out

(a) reproductive similarities

(b) grouping according to morphological characters

(c) grouping on the basis of increasing complexities

(d) grouping according to evolutionary trends

Ans. d

2. A taxon is a

(a) group of related families

(b) group of related species

(c) type of living organism

(d) taxonomic group of any ranking

Ans. d

3. Which of the following pairs is most closely related?

(a) Dog and tapeworm

(b) Tapeworm and bacteria

(c) Mushroom and tree

(d) Amoeba and bacteria

Ans. d

4. Branches of science that deals with identification, nomenclature and classification of organisms is called

(a) systematics

(b) cytology

(c) genetics

(d) nomenclature

Ans. a

5. Largest herbaria of the Asia is located at

(a) Chennai

(b) Hyderabad

(c) Sibpur

(d) Xiangshan Mountain

Ans. d

6. Numerical taxonomy also referred to as

(a) statistical taxonomy

(b) phenetics

(c) computer aided taxonomy

(d) All of the above

Ans. b

7. A group of plants or animals with similar traits of any rank is

(a) species

(b) genus

(c) order 

(d) taxon

Ans. a

8. Basic unit or smaller taxon of taxonomy is

(a) species

(b) genus

(c) family

(d) variety

Ans. a

9. Sequence of taxonomic categories is

(a) Class-Phylum-Tribe-Order-Family-Genus-Species

(b) Division-Class-Family-Tribe-Order-Genus-Species

(c)  Division-Class-Order-Family-Tribe-Genus-Species

(d) Phylum-Order-Class-Tribe-Family-Genus-Species

Ans. c

10. In which kingdom would you classify the archaean and nitrogen-fixing organisms, if the five kingdom system of classification is used?

(a) Plantae

(b) Fungi

(c) Protista

(d) Monera

Ans. d

Taxonomy of Angiosperms

11. If two organisms are in the same phylum, they must also be in the same

(a) class

(b) species

(c) family

(d) kingdom

Ans. d

12. According to current code for botanical nomenclature, the names of class must ends with

(a) -opsida

(c) -ales

(b) -idae

(d) -aceae

Ans. a

13. Put these classification terms in sequence, starting with the group with the most variation I. Class II. Genus III. Phylum IV. Species V. Family VI. Order

(a) II, I, VI, V, II, IV

(b) IV, II, V, VI, I, III

(c) III, I, V, VI, II, IV

(d) IV, II, VI, V, I, II

Ans. a

14. As we go-from a species to kingdom, in a taxonomic hierarchy, the number of common characteristics

(a) will increase

(b) will decrease

(c) remain same

(d) may increase or decrease

Ans. a

15. Which of the following suffix used for units of classification in plants indicates a taxonomic category family?

(a) -ales

(b) -onae

(c) -aceae represents

(d) -ae

Ans. c

16. Genus represents

(a) an individual plant or animal

(b) a collection of plants or animals

(c) a group of closely related species of plants or animals

(d) None of the above

Ans. c

17. The taxonomic unit ‘phylum’ is the classification of animals is equivalent to which hierarchial level in classification of plants?

(a) Class

(b) Order 

(c) Division

(d) Family

Ans. c

18. Which of the following is a defining characteristic of living organisms?

(a) Growth

(b) Ability to make sound

(c) Reproduction

(d) Response to external stimuli

Ans. c

19. Father of taxonomy is

(a) EJ Butler

(b) Theophrastus

(c) Swanson 

(d) C Linnaeus

Ans.

20. Family is placed between

(a) order and genus

(b) genus and family

(c) order and class

(d) species and genus.

Ans. d

biological classification class 11 questions and answers

21. Term ‘species’ was proposed by

(a) John Ray

(b) Linnaeus

(c) Aristotle

(d) Darwin

Ans. a

22. A system of classification in which all important characters are considered is

(a) artificial system

(b) natural system

(c) phylogenetic system

(d) None of these

Ans. b

23. Mode of arranging organism into categories is called

(a) identification

(b) nomenclature

(c) Classification

(d) taxonomy

Ans. c

24. Suffix of order ends with

(a) -ieae

(b) -ales

(c) -ae

(d) -ordae

Ans. b

25. Zoological parks are maintained by

(a) National Zoo Authority of India

(b) Central Zoo Authority of India

(c) State Government

(d) None of the above

Ans. b

26. The first ever monograph of a plant taxon was given by

(a) C Linnaeus

(b) Ernst Mayr

(c) Robert Morison

(d) Bentham

Ans. c

27. Basic unit of classification is

(a) genus

(b) class

(c) species

(d) order

Ans. c

28. Julian Huxley developed the concept of

(a) new systematics 

(b) classification

(c) old systematics

(d) taxonomic hierarchy

Ans. a

29. The scientific name when printed should be

(a) in capital letters

(b) in small letters

(c) in italics

(d) underlined

Ans. c

30. Headquarter of Botanical Survey of India (BSI) is located at

(a) New Delhi

(b) Kolkata

(c) Lucknow

(d) Dehradun

Ans. b

kingdom classification class 7 icse questions and answers

31. Modern classification is based on

(a) physiology

(b) fossils

(c) phylogeny

(d) morphology

Ans. c

32. Systema Naturae’ was written by

(a) Wallace

(b) Linnaeus

(c) Charles Darwin

(d) Aristotle

Ans. b

33. At present time, scientists have named approximately species.

(a) 100,000

(b) 500,000

(c) 1,000,000

(d) 1,500,000

Ans. d

34. Cladistics referred to

(a) natural classification

(b) artificial classification

(c) phylogenetic classification

(d) None of these

Ans. c

35. Which of the following botanist associated with phylogenetic classification

(a) Bentham and Hooker

(b) Theophrastus

(c) Linnaeus

(d) Engler and Prantl

Ans. d

36. The Indian National Harbaria is situated is

(a) Botanical garden (NOIDA)

(b) NBRI (Lucknow)

(c) Botanical Survey of India (Howrah)

(d) Zoological Survey of India (Kolkata)

Ans. c

37. Five kingdom classification is given by

(a) Ernst and Haeckel

(b) Bentham and Hooker

(c) RH Whittaker

(d) Margulis

Ans. c

38. In two kingdom system of classification Euglena is included in

(a) Plantae

(b) Protista

(c) Animalia

(d) Both (a) and (b)

Ans. c

39. The scientist who created the group Protista for both unicellular plants and animal cell was

(a) Haeckel

(b) Pasteur

(c) Bentham

(d) Linnaeus

Ans. a

40. Binomial system of nomenclature means that every organism has

(a) two names, one scientific and the other popular

(b) one name given by two scientists

(c) one scientific name consisting of generic and a specific epithet

(d) None of the above

Ans. c

For More Topic Wise Botany MCQs CLICK HERE

For Zoology MCQs CLICK HERE

For Environment and Ecology MCQs Click Here

Taxonomy Books


Spread the knowledge

Related posts