MCQ on Conservation of Natural Resources

Conservation of Natural Resources
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Botany Topic MCQ on Conservation of Natural Resources ( Conservation of Natural Resources Quiz ) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

MCQ on Conservation of Natural Resources | MCQs on Energy Resources | Renewable Energy Resources MCQ pdf Download

1. Which of the following is an example of major oil?

(a) Grape fruit oil

(b) Corn oil

(c) Almond oil

(d) None of these

Ans. b

2. Almond oil is

(a) major oil

(b) nut oil

(c) citrus oil

(d) All of these

Ans. b

3. Which of the following is an example of citrus oil?

(a) Almond oil 

(b) Peanut oil

(c) Lemon oil

(d) Rapeseed oil

Ans. c

4. Which part of melon and ground seed are used for oil extractions?

(a) Seeds 

(b) Leaves

(c) Fruits

(d) None of these

Ans. a

5. Which of the following plants are used for producing biofuels?

(a) Castor 

(b) Rapeseed

(c) Jatropha

(d) All of these

Ans. d

6. Camellia sinensis is the botanical name of

(a) pea 

(b) coffee

(c) tea

(d) None of these

Ans. c

MCQ on Natural Resources | MCQ on Natural Resources with Answers pdf | Natural Resources MCQ

7. Tea belongs to the family

(a) Malvaceae 

(b) Theaceae

(c) Rutaceae

(d) Thalamiflorae

Ans. b

8. Which of the following part of India is used for cultivation of tea?

(a) Asom 

(b) Darjeeling

(c) J &K

(d) Both (a) and (b) 

Ans. d

9. Botanical name of coffee is

(a) Coffea arabica 

(b) Camellia sinensis

(c) Pisum sativum

(d) None of these

Ans. a

10. Which of the following plant belong to family-Rubiaceae?

(a) Amaranthus

(b) Pea

(c) Coffee

(d) Banana

Ans. c

11. Which of the following part of plant is used for coffee production?  

(a) Leaves

(b) Stems 

(c) Seeds

(d) Flowers

Ans. c

12. Cotton is a

(a) hard fibre 

(b) surface fibre

(c) soft fibre

(d) None of these

Ans. b

13. Which of the following plant is used for obtaining sunnhemp fibres?

(a) Cannabis 

(b) Boehmeria

(c) Crotalaria

(d) Linum

Ans. c

14. Agave is used for obtaining

(a) coir 

(b) sisel hemp

(c) manila hemp

(d) None of these

Ans. b

15. Belladona is obtained from  

(a) Atropa

(b) Aconitum

(c) Ferula

(d) Withania

Ans. a

16. Which of the following part of holy basil is used for obtaining drugs?

(a) Root 

(b) Stem

(c) Leaves

(d) Flowers

Ans. c

17. Quinine is a drug obtained from bark of which of the following plant?

(a) Adhatoda 

(b) Crocus

(c) Cinchona

(d) None of these

Ans. c

18. Opium is obtained from

(a) Papaver 

(b) Emblica

(c) Cinchona

(d) Ocimum

Ans. a

19. Corn oil is a type of

(a) nut oil

(b) citrus oil

(c) major oil

(d) None of these

Ans. c

20. Coffee is cultivated in which part of India?

(a) Eastern area

(b) Western area  

(c) Southern area

(d) Northern area

Ans. c

21. Which of the following is not a domain of sustainable development?

(a) Economics

(b) Politics

(c) Psychology

(d) Culture

Ans. c

Natural resources multiple choice questions with answers pdf | natural resources class 9 mcq | mcq on mineral and power resources class 8 | mcq of natural vegetation and wildlife | natural vegetation and wildlife class 7 mcq | water a precious resource class 7 mcq | minerals and energy resources | land soil water natural vegetation and wildlife resources

22. Which of the following is the fundamental domain of sustainable domain?

(a) Economics 

(b) Politics

(c) Culture

(d) All of these

Ans. a

23. Politics deals with the . of good habit.

(a) proliferation 

(b) marketing

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Ans. a

24. Triticum aestivum is the botanical name of

(a) wheat 

(b) maize

(c) rice

(d) pea

Ans. a

25. Most widely cultivated crop is

(a) rice 

(b) pea

(c) wheat

(d) maize

Ans. c

26. Largest wheat producing country is

(a) China 

(b) India

(c) USA

(d) South Africa

Ans. c

27. Wheat is sown in which of the following months?

(a) May-June 

(b) April-May

(c) Oct-Nov

(d) Jan-March

Ans. c

28. The carbohydrate % in wheat is

(a) 65-74%

(b) 60-65%

(c) 90-95%

(d) 100%

Ans. a

29. Botanical name of rice is

(a) Pisum sativum 

(b) Oryza sativa

(c) Triticum aestivum

(d) None of these

Ans. b

30. Which of the following is the centre of origin of rice?

(a) India and China

(b) Australia

(c) Brazil

(d) Africa

Ans. a

31. Rice is cultivated in which of the following area of India?

(a) Himalayan region   

(b) Coastral region

(c) Plain region

(d) None of these

Ans. b

32. Pusa is a variety of

(a) wheat

(b) maize

(c) rice

(d) banana

Ans. c

33. Legumes are used for obtaining 

(a) carbohydrates

(b) oils

(c) protein

(d) fibres

Ans. c

34. Glycine max is the botanical name of

(a) pea

(b) soybean

(c) gram

(d) maize

Ans. b

35. Saccharum officinarum is the botanical name of  

(a) maize

(b) barley

(c) sugarcane

(d) banana

Ans. c

For More Topic Wise Botany MCQs CLICK HERE

For Zoology MCQs CLICK HERE

For Environment and Ecology MCQs Click Here

Principles of TaxonomyClassification of Living WorldStructure of Bacterial Cell and BacteriophageFungi and Lichens
CryptogamsPhanerogamsMorphology and Vegetative Organs (Root, Stem and Leaf)Morphology of Reproductive Organs (Plants)
TissueHistological Organisation of Root and Shoot ApexInternal Structure of Root, Stem and Leaf Secondary Growth in Root and Stem of Dicot (Sunflower)
Wood AnatomyDevelopment of Male GametophytesDevelopment of Female GametophytePollination
Fertilisation and Development of an EmbryoStructure, Development and Types of EndospermStructure of Dicot and Monocot SeedUltrastructure of Cell and Chromosome
Cell Cycle, Cell Division and Cell SignallingBasis of Genetics and Mendelian Law of InheritanceChromosomes and their BehaviourSex Determination, Mutation and Chromosomal Aberration
Gene ExpressionRegulation of Gene ExpressionEvolutionPlant-Water Relation and Transpiration
Mineral Nutrition and Transport of Water and Organic SolutePhotosynthesis and RespirationPlant Growth and DevelopmentRole of Microbes in Human Welfare (Part I)
Microbes in Healthcare and MedicineControl Methods of Plant DiseaseIntroduction to Ecology and EnvironmentBiogeochemical Cycles
Organism, Population and their CommunityBiodiversityEnvironmental Pollution and Global WarmingBiotechnology
Basic Concepts of Plant BreedingHybridisation and HeterosisPlant Resource UtilisationAnalytical Techniques in Plant Science
Biostatistics

Spread the knowledge

Related posts

4 Thoughts to “MCQ on Conservation of Natural Resources”

Leave a Comment