Reproduction in Plants Questions and Answers | Development of Female Gametophyte

Reproduction in Plants Questions and Answers Development of female Gametophyte
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Botany Topic Reproduction in Plants Questions and Answers and Development of Female Gametophyte MCQs with Answers ( Reproduction in Plants Questions and Answers and Development of Female Gametophyte Quiz ) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

Reproduction in plants questions and answers | Reproduction in flowering plants mcq pdf neet download

1. In most of the plants , the micropyle is formed due to absence of

( a ) outer integument

( b ) inner integument

( c ) Both ( a ) and ( c )

( d ) None of the above

Ans. c

2. Which of the following is a diploid ?

( a ) Egg

( b ) Synergids

( c ) Antipodals

( d ) Secondary nucleus

Ans. d

3. The type of megaspore tetrad most commonly formed in angiosperms is

( a ) tetrahedral

( b ) linear

( c ) T – shaped

( d ) decussate

Ans. b

4. Filiform apparatus is formed by

( a ) synergids

( b ) antipodals

( c ) egg cell

( d ) tapetum

Ans. a

5. Meiotic division in an ovule takes place in

( a ) nucellus

( b ) megaspore mother cell

( c ) megaspore

( d ) archesporium

Ans. b

6. The functional megaspore undergoes which of the following simultaneous divisions to form mature embryo sac ?

( a ) Three meiosis

( b ) Two meiosis

( c ) Three mitosis

( d ) One mitosis

Ans. d

7. The embryo sac occurs within the

( a ) embryonic axis

( b ) embryo

( c ) ovule

( d ) endosperm

Ans. c

Reproduction in plants question bank | Reproduction in flowering plants class 12 notes pdf download

8. The point at which funiculus touches the ovule is

( a ) chalaza

( b ) hilum

( c ) raphe

( d ) endothelium

Ans. b

9. Which of the following nucleus is unlike other nuclei in the female gametophyte of angiosperms ?

( a ) Egg nucleus

( b ) Nucleus of synergids

( c ) Secondary nucleus

( d ) Nuclei of antipodals

Ans. c

10. Opposite to micropyle , there is a basal part of ovule which is called

( a ) funicle

( b ) chalaza

( c ) hilum

( d ) None of these

Ans.  b

11. Embryo sac in angiosperms represents

( a ) megagametophyte

( b ) megaspore

( c ) megasporophyll

( d ) megagamete

Ans. b

12. At the time of fertilisation , the female gametophyte is

( a ) 5 – celled

( b ) 6 – celled

( c ) 7 – celled

( d ) 8 – celled

Ans. c

13. Ovary is divided in various ovarian cavities called

( a ) placenta

( b ) locule

( c ) embryo sac

( d ) None of these

Ans. b

14. In which of the following parts of ovule reserve food is stored ?

( a ) Integuments

( b ) Micropyle

( c ) Nucellus

( d ) All of these

Ans. c

Reproduction in plants class 7 questions and answers

15. The protective covering of ovule is

( a ) chalaza

( b ) micropyle

( c ) integuments

( d ) None of these

Ans. c

16. In atropous or orthotropous ovule , micropyle and chalaza lies

( a ) 90 ° to each other

( b ) parallel to each other

( c ) in a same verticle plane

( d ) None of these

Ans. c

17. Micropyle and funicle are parallel and very close to each other in which of the following ovule ?

( a ) Amphitropous

( b ) Anatropous

( c ) Atropous

( d ) Campylotropous

Ans. b

18. Two cells that flanked the egg cells are called

( a ) antipodal cell

( b ) synergids

( c ) secondary nucleus

( d ) micropyle

Ans. b

19. Which of the following pairs of plant parts are both haploid in nature ?

( a ) Nucellus and primary endosperm cell

( b ) Antipodal cells and egg cell

( c ) Nucellus and antipodal cells

( d ) Antipodal cells and megaspore mother cell

Ans. b

20. The endothelium is derived from

( a ) outer integument

( b ) inner integument

( c ) nucellus

( d ) funicle

Ans. b

21. Campylotropous ovules are found in

( a ) Pisum

( b ) Yucca

( c ) Abelmoschus

( d ) Dahlia

Ans. a

Reproduction in flowering plants questions and answers pdf | Sexual reproduction in flowering plants important questions

22. Ovules in the family Solanaceae are

( a ) orthotropous , bitegmic

( b ) anatropous , bitegmic

( c ) orthotropous , unitegmic

( d ) anatropous , unitegmic

Ans. d

23. In most of the plants , the micropyle is formed by

( a ) outer integument

( b ) inner integument

( c ) Both ( a ) and ( b )

( d ) None of these

Ans. b

24. When body of the ovule lies at the right angles to the funicle and the micropyle lies close to the later , it is called

( a ) anatropous

( b ) amphitropous

( c ) campylotropous

( d ) hemianatropous

Ans. a

25. The largest cell of the embryo sac is

( a ) antipodal

( b ) central cell

( c ) egg cell

( d ) synergid

Ans. b

Reproduction in plants class 12 mcq pdf

26. In angiosperms , the female gametophyte is

( a ) egg apparatus

( b ) synergid

( c ) embryo

( d ) embryo sac

Ans. d

27. The space between the outer and the inner integument in the region of micropyle is called

( a ) exostome

( b ) peristore

( c ) hypostome

( d ) endostome

Ans. a

28. Filiform apparatus is formed by

( a ) plasma cell

( b ) egg cell

( c ) synergids

( d ) antipodals

Ans. c

29. The ovule in a typical angiosperm is equals to

( a ) megasporophyll

( b ) megasporangium

( c ) megaspore mother cell

( d ) megaspore

Ans. b

30. Female gametophyte of a typical dicot plant at the time of fertilisation is

( a ) 4 – celled

( b ) 6 – celled

( c ) 7 – celled

( d ) 8 – celled

Ans. c

Reproduction in plants class 7 mcq with answers

31. In angiosperms , embryo sac represents .

( a ) female gametophyte

( b ) male gametophyte

( c ) sporophyte

( d ) None of these

Ans. a

32. Embryo sac occurs in

( a ) embryo

( b ) axis part of embryo

( c ) ovule

( d ) endosperm

Ans. c

33. The cells which are found on opposite pole to egg cells are called

( a ) synergids

( b ) antipodal cells

( c ) Both ( a ) and ( b )

( d ) None of these

Ans. b

34. Eight nucleated embryo sac is

( a ) 8 celled

( b ) 7 celled

( c ) 6 celled

( d ) 5 celled

Ans. b

35. An ovule which becomes curved so that the nucellus and embryo sac lies at the right angles to the funicle is

( a ) hemitropus

( b ) anatropus

( c ) campylotropous

( d ) orthotropus

Ans. a

36. The arrangement of nuclei in a normal embryo sac in the dicot plant is

( a ) 3 + 3 + 2

( b ) 2 + 4 + 2

( c ) 3 + 2 + 3

( d ) 2 + 3 + 3

Ans. c

37. An egg apparatus contains

( a ) an egg + two antipodals

( b ) an egg + secondary nucleus

( c ) an egg + two synergid

( d ) antipodal cell + two synergid

Ans. c

38. Embryo sac contains

( a ) 2 eggs

( b ) 3 eggs

( c ) 1 egg

( d ) 4 eggs

Ans. c

39. Out of megaspore tetrad the functional megaspore is

( a ) any megaspore

( b ) middle megaspore

( c ) micropylar megaspore

( d ) chalazal megaspore

Ans. d

40. Ovule is straight with funicules , embryo sac , chalaza and micropyle lying on a stright line . It is called

( a ) orthotropous

( b ) anatropous

( c ) campylotropous

( d ) amphitropous

Ans. a

For More Topic Wise Botany MCQs CLICK HERE

For Zoology MCQs CLICK HERE

For Environment and Ecology MCQs Click Here


Spread the knowledge

Related posts

2 Thoughts to “Reproduction in Plants Questions and Answers | Development of Female Gametophyte”

Leave a Comment