Multiple Choice Questions on Food Processing | FOOD GRAIN PROCESSING

food processing multiple choice questions and answers
Spread the knowledge

FOOD GRAIN PROCESSING, PRESERVATION AND MANAGEMENT MCQs

1. The highest value of angle of internal friction indicates the material is:

a. Cohesive

b. Easy flowing

c. Normal flowing

d. No indication of flow

Ans. a

2. To separate mustard seed from wheat, the best type of separator is:

a. Indented cylinder separator

b. Specific gravity separator

c. Centrifugal separator

d. Spiral separator

Ans. d

3. The ‘R’ pocket type disc separator is used for:

a. Flat seed from round seed

b. Broken rice from whole rice

c. Stores from grains

d. All of the above

Ans. b

4. Method of conveying granular materials with high speed of air current is called as:

a. Belt conveyor

b. Screw conveyor

c. Pneumatic conveyor

d. Bucket elevator

Ans. c

5. First cleaning operation after threshing is called as:

a. Screening

b. Scalping

c. Washing

d. Grading

Ans. b

6. The inclination of belt conveyor to carry grains is limited to:

a. 10-15

b. 15-17

c. 17-20

d. 20-25

Ans. b

7. Process of conversion of crude oil to edible oil is known as:

a. Purifying

b. Bleachind

c. Refinin

d. Filtering

Ans. c

8. Oil content of shelled groundnut is …….. %:

a. 40-45

b. 45-50

c. 50-55

d. 55-60

Ans. b

9. A separator used to separate grains, based on thin surface texture ad stickness properties of grain is known as:

a. Magnetic separator

b. Spiral separator

c. Cyclone separator

d. Pneumatic separator

Ans. a

10. Oil content in parboiled rice bran is…….. raw rice bran:

a. Very less than

b. Less than

c. Same as

d. More than

Ans. d

Food Technology Multiple Choice Questions and Answers pdf

11. Oil content of coconut (copra) is approximately:

a. 36-45%

b. 46-55%

c. 56-65%

d. 66-70%

Ans. d

12. In pulse milling process, mixing with red earth is known as:

a. Dry milllin

b. WWet milling

c. Hardening

d. Pitting

Ans. b

13. Hot pulses are tempered after each pass in tempering bin for about…….. hours:

a. 4

b. 6

c. 8

d. 10

Ans. b

14. Maize oil and gluten has the following percent of protein:

a. 50

b. 55

c. 60

d. 65

Ans. c

15. The major carbohydrate present is rich in:

a. Glucose

b. Fructose

c. Starch

d. Pectin

Ans. c

16. The fibre of rice is the hemicelluloses made up of the:

a. Pentose

b. Arabinose

c. Xylose

d. All

Ans. d

17. The rice protein is richer in:

a. Arginine

b. Lysine

c. Threonine

d. All

Ans. a

18. Lysine and threonine is absent in:

a. Rice

b. Wheat

c. Barley

d. All

Ans. a

19. The polished rice is poor in:

a. Ca and Fe

b. Ca and P

c. P and Fe

d. Fe and Mn

Ans. a

20. The pigments of colored rice are:

a. Anthocyanine

b. Carotenoid

c. Both a and b

d. None

Ans. c

Food Technology Multiple Choice Questions and Answers pdf

21. In Indian vegetarian diet, pulses are major sources of:

a. Carbohydrates

b. Protein

c. Vitamin A

d. Vitamin B

Ans. b

22. The per capita availability of oils and fats in India is about:

a. 3k

b. 4kg

c. 5kg

d. 6kg

Ans. c

23. Oil content of soyabean is:

a. 10%

b. 20%

c. 25%

d. 30%

Ans. b

24. Percentage of oil left in cake using hydraulic press comes to:

a. 10-15%

b. 8-10%

c. 7-8%

d. 4-6%

Ans. c

25. In solvent extraction technique, the percentage of oil left in cake is:

a. 2-3%

b. 1.5-2%

c. 1%

d. 0.5%

Ans. c

26. In Rubber Roll Shelter the difference in linear speed between faster and slower roller should be:

a. 2 m/s

b. 3 m/s

c. 4 m/s

d. 5 m/s

Ans. a

27. The vertical cone polisher removes the bran from brown rice based on the principle:

a. Shearing

b. Abrasion

c. Impact

d. Grinding

Ans. b

Multiple Choice Questions on Dairy Science

28. In size reduction of fine powders, which of the following law is not applicable?

a. Kick’s law

b. Rittinger’s law

c. Bonds law

d. All of the above

Ans. b

29. Stoke’s law is applied when reynold’s number is:

a. Less than two

b. More than two

c. Less than or equal to two

d. Less than 10

Ans. c

30. For size reduction following method is/are used;

a. Cutting

b. Crushng

c. Compression

d. All of the above

Ans. d

31. Parboiling of rice was originated in:

a. Pakistan

b. India

c. Bhutan

d. USA

Ans. b

32. Break rolls and reduction rolls are used in:

a. Rice milling

b. Wheat milling

c. Burr milling

d. Spice grinding

Ans. b

33. Engle berg huller removes………. from paddy:

a. Husk

b. Bran

c. Husk and bran

d. Broen

Ans. c

34. Centrifugal dehusker removes husk from paddy based on:

a. Impact

b. Frictional

c. Shear

d. Abrasion

Ans. c

Books on Food


Spread the knowledge

Related posts

Leave a Comment