Cell the Unit of Life NEET Questions and Answers pdf download

Ultrastructure of Cell & Chromosome mcqs
Spread the knowledge

MCQ on Cell Biology PDF | Cell Organelles Multiple Choice Questions and Answers

1. A cell biologist used ultrasonic method to disrupt the cell and found fragments in a cell organelle which served as site of ATP synthesis . These fragments actually are the parts of

( a ) mitochondria

( b ) lysosomes

( c ) liposomes

( d ) ribosomes

Ans. a

2. In which cell organelle nucleic acid is not present ?

( a ) Chloroplast

( b ) Mitochondria

( c ) Golgi apparatus

( d ) Ribosome

Ans. c

3. The term ‘ power house ‘ is applicable to a class of cell organelle called

( a ) Golgi apparatus

( b ) mitochondria

( c ) microsomes

( d ) peroxisomes

Ans. b

4. Elastic nature of plasma membrane is due to the presence of

( a ) lipids

( b ) proteins

( c ) carbohydrates

( d ) water

Ans. a

5. As they release hydrolase that digest old and damaged cells , the term ‘ suicidal bags ‘ is used by cells biologists for the

( a ) Golgi bodies

( b ) lysosomes

( c ) glyoxysomes

( d ) peroxisomes

Ans. b

6. Which organelle help in the synthesis of lipids , cholesterol , steroids and visual pigments in epithelial cells of retina ?

( a ) Golgi bodies 

( b ) RER

( c ) SER

( d ) All of these

Ans. c

7. Which of the following observations most strongly support the view that mitochondria contains electron transport enzymes that are aggregated into compact association ?

( a ) Mitochondria have a highly folded inner wall

( b ) Disruption of mitochondria yields membrane fragmentation which are able to synthesise ATP

( c ) Mitochondria in animal embryos have a tendency to concentrate in cells , which are able to become locomotory structures

( d ) A contractile protein capable of utilising ATP has been obtained from the mitochondria

Ans. b

8. Nucleolus was discovered by

( a ) Robert Hooke

( b ) Robert Brown

( c ) Robert Koch

( d ) Robert Dixon

Ans. b

Cell Biology mcq with answers pdf | Cell the unit of life mcq for neet pdf

9. A structure found traversing most of the cells , discovered by Porter , Claude and Fullman in 1945 is the

( a ) Golgi apparatus

( b ) mitochondria

( c ) endoplasmic reticulum

( d ) lysosomes

Ans. c

10. The organelles , which are responsible for almost all molecular oxygen uptake of the cell as well as 90 % of the ATP formed are

( a ) mitochondria

( b ) chloroplasts

( c ) lysosomes

( d ) Golgi bodies

Ans. a

11. Which cell structure , sub – structure acts as the site of oxidation – reduction reaction ?

( a ) Glyoxysomes

( b ) Mitochondrial cristae

( c ) Lysosomes

( d ) Coated vesicles in Golgi complex

Ans. b

12. Which organelle of the plant cell does not contain functional DNA ?

( a ) Nucleus

( b ) Chloroplast

( c ) Mitochondria

( d ) Peroxisome

Ans. d

13. Robert Hooke used the term cell in the year

( a ) 1665

( b ) 1885

( c ) 1865

( d ) 1960

Ans. a integral

14. The secondary structure of that portion of an  integral protein that is buried in the lipid bilayer of a cell membrane is

( a ) Beta – band

( b ) Alpha – helix

( c ) Beta – strand

( d ) random coil

Ans. b

15. A human egg is nearly a million times as large as human sperm . Most of this size difference is due to the difference in their

( a ) cytoplasmic content

( b ) nucleus

( c ) Both ( a ) and ( b )

( d ) mitochondria

Ans. a

16. Cell recognition and adhesion are facilitated by the components of plasma membrane . These components are generally

( a ) protein molecules alone

( b ) lipids alone

( c ) Both ( a ) and ( b )

( d ) glycolipids and glycoproteins

Ans. d

17. According to fluid mosaic model , plasma membrane is composed of

( a ) cellulose and hemicellulose

( b ) phospholipid , intrinsic and extrinsic protein

( c ) phospholipid and intrinsic protein

( d ) phospholipid and hemicellulose

Ans. b

Cell cycle and cell division neet questions pdf | Cell cycle and cell division mcq for neet pdf

18. Organelle which is responsible for the origin of lysosome is

( a ) ER

( b ) chloroplast

( c ) Golgi body

( d ) ribosome

Ans. c

19. Continuity of cytoplasm from cell to cell is maintained through cytoplasmic connections in plants called

( a ) ER

( b ) tight junction

( c ) gap junction

( d ) plasmodesmata

Ans. d

20. Lysosomes contain a rich repertoire of

( a ) hydrolases

( b ) isomerases

( c ) transferases

( d ) oxidoreductases

Ans. a

21. Smooth endoplasmic reticulum is well developed in the cells which synthesises

( a ) steroids

( b ) proteins

( c ) carbohydrates

( d ) All of these

Ans. a

22. The detoxification reaction occurs in which site of liver

( a ) free ribosome

( b ) RER

( c ) SER

( d ) hydrophobic interaction

Ans. c

23. Nuclear pores in the nucleus is formed by the

( a ) fusion of nuclear membranes

( b ) absence of nuclear membrane

( c ) movement of cytoplasm through nuclear membrane

( d ) breakage of nuclear membrane

Ans. a

24. A cellular component in bacteria resembling eukaryotic cell is

( a ) cell wall

( b ) plasma membrane

( c ) ribosomes

( d ) nucleus

Ans. b

cell the unit of life mcq for neet pdf download | mcq on chromosome structure | mcq on polytene chromosome

25. Cell theory is not applicable to

( a ) bacteria

( b ) fungi

( c ) algae

( d ) viruses

Ans. d

26. Membrane covering vacuoles in plant cell is

( a ) tonoplasm

( b ) cell membrane

( c ) cell wall

( d ) tonoplast

Ans. d

27. Organelle found in secretory cells in large amount is

( a ) chloroplast

( b ) lysosome

( c ) mitochondria

( d ) vacuole

Ans. a

28. Diagrammatic representation of karyotype ( morphological representation of chromosomes ) of a species is called

( a ) choloroplast

( b ) cladograrn

( c ) golgi apparatus

( d ) ecogram

Ans. c

29. At which phase , size of chromosome is measured ?

( a ) Metaphase

( b ) Anaphase

( c ) Prophase

( d ) All of these

Ans. a

30. Term chromosome was coined by

( a ) Sutton

( b ) W Flemming

( c ) W Roux

( d ) Waldeyer

Ans. d

31. Cell theory states that

( a ) all cells have nuclei

( b ) all cells are living

( c ) cells reproduces by both mitosis and meiosis

( d ) cells are fundamental structural units of plants and animals

Ans. d

32. Organelle responsible for converting food into energy is

( a ) nucleus

( b ) nucleolus

( c ) chloroplast

( d ) mitochondria

Ans. d

multiple choice questions on chromosomal aberrations | cell structure and function mcq with answers pdf | mcq on cell organelles with answers pdf

33. Plasma membrane is composed of

( a ) proteins

( b ) lipids

( c ) cellulose

( d ) Both ( a ) and ( b )

Ans. d

34. The sedimentation coefficient of ribosomes is generally 70s . It breaks up into two subunits whose sedimentation constants are

( a ) 50 S and 205

( b ) 40 S and 30 S

( c ) 60 S and 10S

( d ) 50 S and 30 S

Ans. d

35. Middle lamella of cell wall is mainly composed of

( a ) hemicellulose

( b ) protein

( c ) carbohydrate

( d ) calcium pectate action

Ans. d

36. Keeping in view about the fluid mosaic model for the structure of cell membrane , which one of the following statements is correct with respect to the movement of lipids and proteins from one lipid monolayer to the other ( described as flip flop movement ) ?

( a ) Neither lipids , nor proteins can flip flop

( b ) Both lipids and proteins can flip flop

( c ) While lipids can rarely flip flop , proteins cannot

( d ) While proteins can rarely flip flop , lipids cannot

Ans. c

37. Which of the following is not a constituent of cell membrane ?

( a ) Proline

( b ) Phospholipid

( c ) Glycolipid

( d ) Cholesterol

Ans. c

38. Cell structure that along with the micro tubule forms the mitotic spindle

( a ) cilia

( b ) centrioles

( c ) chromatin

( d ) nucleolus

Ans. b

39. Analyse the molecule that helps to add stability to the bilayer of the plasma membrane

( a ) glycoprotein

( b ) cholesterol

( c ) glycolipid

( d ) oligosaccharides

Ans. b

40. Cell structure that acts as the site of ribosomal RNA is

( a ) cilia

( b ) centrioles

( c ) chromatin

( d ) nucleolus

Ans. d

41. Which structure of a cell serves as the site of modification , packaging and preparation for the distribution of newly formed protenis ?

( a ) Golgi complex

( b ) Mitochondria

( c ) Nucleus

( d ) Ribosomes

Ans. a

42. Which of the following types of protein is synthesised in bound ribosomes ?

( a ) Enzyme

( b ) Haemoglobin

( c ) Insulin

( d ) Chromosome

Ans. c

43. Which out of these has the ability to detoxing of poisons such as amphetamines , barbiturates , morphine and some pesticides in liver ?

( a ) Rough endoplasmic reticulum

( b ) Smooth endoplasmic reticulum

( c ) Golgi apparatus

( d ) Lysosome

Ans. b

44. What is / are the functions of cell ?

( a ) It helps to provide structure to the body

( b ) It takes in nutrients from food

( c ) It helps in conversion of nutrients into energy

( d ) All of the above

Ans. d

Principles of TaxonomyClassification of Living WorldStructure of Bacterial Cell and BacteriophageFungi and Lichens
CryptogamsPhanerogamsMorphology and Vegetative Organs (Root, Stem and Leaf)Morphology of Reproductive Organs (Plants)
TissueHistological Organisation of Root and Shoot ApexInternal Structure of Root, Stem and Leaf Secondary Growth in Root and Stem of Dicot (Sunflower)
Wood AnatomyDevelopment of Male GametophytesDevelopment of Female GametophytePollination
Fertilisation and Development of an EmbryoStructure, Development and Types of EndospermStructure of Dicot and Monocot SeedUltrastructure of Cell and Chromosome
Cell Cycle, Cell Division and Cell SignallingBasis of Genetics and Mendelian Law of InheritanceChromosomes and their BehaviourSex Determination, Mutation and Chromosomal Aberration
Gene ExpressionRegulation of Gene ExpressionEvolutionPlant-Water Relation and Transpiration
Mineral Nutrition and Transport of Water and Organic SolutePhotosynthesis and RespirationPlant Growth and DevelopmentRole of Microbes in Human Welfare (Part I)
Microbes in Healthcare and MedicineControl Methods of Plant DiseaseIntroduction to Ecology and EnvironmentBiogeochemical Cycles
Organism, Population and their CommunityBiodiversityEnvironmental Pollution and Global WarmingBiotechnology
Basic Concepts of Plant BreedingHybridisation and HeterosisPlant Resource UtilisationAnalytical Techniques in Plant Science
Biostatistics

Spread the knowledge

Related posts

Leave a Comment