English Sample Paper Class10

English Sample Paper Class10

The following Model test Paper(English Sample Paper Class10) is for class 10. Practice These Questions. Class 10 english sample paper 2021 | English sample paper class 10 2021 Section A- Reading Skills (Unseen Passage Comprehension)SECTION-B (Text Books)English Main Course BookEnglish Supplementary ReaderEnglish Main Course Book : PoetrySECTION-C (Vocabulary)SECTION D (Translation)Grammar (Do as directed)Composition Part Section … Read more

Passage Reading Comprehension with Question and Answers

We are going to cover English Quiz Questions with Answers Quiz (Passage Reading Comprehension with Question and Answers) or English Grammar Test Quiz with Answers. Main Purpose to cover the English is to help those students who can’t buy mock tests for regular exams and for competitive examinations. these English questions are asked in many exams like Bank exam, UPSC exam, SSC exam, CAT, SSC, RBI, LLB, SBI, RRB, LIC, DRDO, NABARD, SEBI, many more Entrance Exams and for school exams class 1-12 also.

NOTE: Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, Be Active. All the Best

Directions : In the following questions, you have one brief passage with 3 questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Reading Comprehension Practice Test Answers | Reading Comprehension Passages with Questions and Answers pdf

Passage 1

In the evening we decided to pitch camp as the weather was not encouraging. The wind was high and gathering storm clouds predicted a wild wet night. Moreover, we had arrived at a spot which looked promising for a camp. A level expanse in the lee of a high hill afforded some shelter from the wind; fresh water was near at hand in a stream which flowed across the plain; a copse of trees provided adequate supplies of fuel, and the dry grasses which abounded on the hillside would enhance the comfort of our beds. Each member of the party was allotted a task. Some erected the tents; others prepared a scanty meal; yet others attended to the needs of the ponies that were now exhausted after a very strenuous day. As the angry sun sank, the bustle of activity was hushed into silence and each man settled down to sleep.

1. As the weather was not encouraging we decided to:

(a) Set up the camp

(c) Extend the camp

(b) Pack up the camp

(d) Shift the camp

Ans. a

2. The camp site looked encouraging because :

(a) It was sheltered by some trees

(b) The dry grass would provide fuel

(c) We had been promised that spot

(d) It was level and sheltered

Ans. d

3. The day had been very:

(a) Exciting

(c) Boring

(b) Tiring

(d) Comfortable

Ans. b

For More MCQs Please Join and Login for Membership

Read more

Cloze Passage | Cloze Passage Exercises

Cloze Passage Cloze Passage Exercises

We are going to cover English Quiz Questions with Answers Quiz (Cloze Passage | Cloze Passage Exercises) or English Grammar Test Quiz with Answers. Main Purpose to cover the English is to help those students who can’t buy mock tests for regular exams and for competitive examinations. these English questions are asked in many exams like Bank exam, UPSC exam, SSC exam, CAT, SSC, RBI, LLB, SBI, RRB, LIC, DRDO, NABARD, SEBI, many more Entrance Exams and for school exams class 1-12 also.

NOTE: Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, Be Active. All the Best

Direction : In the following passage some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blank with the help of the alternatives given.

Cloze passage worksheets pdf | Cloze passage with multiple choice answers | cloze passage with answers


There ..(1)… in the city of Ujain a poor tailor …(2).. Ramphal. As he was very poor, he ..(3)… to live and work in one little room with his wife and ….(4)…. three small children. The children fought …(5)…. each other and made so much noise.

1. (a) lived

(c) inhabited

(b) stayed

(d) existed

Ans. a

2. (a) famous

(b) named

(c) known

(d) titled

Ans. b

3. (a) wished

(c) had

(b) liked

(d) wanted

Ans. c

4. (a) few

(b) a few

(c) their

(d) some

Ans. c

5. (a) to

(c) for

(b) upon

(d) with

Ans. d

For More MCQs Please Join and Login for Membership

Read more

One Word Substitution PDF

One Word Substitution PDF

We are going to cover English Quiz Questions with Answers Quiz (One Word Substitution PDF) or English Grammar Test Quiz with Answers. Main Purpose to cover the English is to help those students who can’t buy mock tests for regular exams and for competitive examinations. these English questions are asked in many exams like Bank exam, UPSC exam, SSC exam, CAT, SSC, RBI, LLB, SBI, RRB, LIC, DRDO, NABARD, SEBI, many more Entrance Exams and for school exams class 1-12 also.

NOTE: Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, Be Active. All the Best

Directions: In each of the following questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words / sentence.

5000 one word substitution pdf | one word substitution pdf download

1. To examine one’s own thoughts and feelings

(b) Retrospection

(a) Meditation

(d) Introspection

(c) Reflection

Ans. d

2. A short, usually amusing, story about some real person or event 

(b) Antidote

(a) Anecdote

(c) Tale

(d) Allegory

Ans. a

3. Woman who offers the use of her body for sexual intercourse to any one who will pay for this

(b) Cuckold

(a) Voluptuary

(c) Prostitute

(d) Concubine

Ans. c

4. Life history of a person written by another

(a) Autobiography

(c) Bibliography 

(b) Biography

(d) Memoir

Ans. b

5. Custom of having many wives

(a) Monogamy

(c) Polygamy

(b) Bigamy

(d) Matrimony

Ans. c

6.  A person who does not believe in any religion

(a) Philatelist

(b) Rationalist

(c) Atheist

(d) Pagan

Ans. c

7. Bringing about gentle and painless death from incurable disease

(a) Suicide

(b) Euphoria

(c) Gallows

(d) Euthanasia

Ans. d

8. A man of lax moral

(a) Ruffian

(b) Licentious

(c) Pirate

(d) Vagabond

Ans. b

9. A small enclosure for cattle, sheep, poultry etc.

(a) Cellar

(c) Pen

(b) Sty

(d) Lair

Ans. c

10. To cause troops etc. to spread out in readiness for battle

(a) Align

(b) Collocate

(c) Deploy

(d) Disperse

Ans. c

For More MCQs Please Join and Login for Membership

Read more

Antonyms and Synonyms for Competitive Exams

We are going to cover English Quiz Questions with Answers Quiz (Antonyms and Synonyms for Competitive Exams) or English Grammar Test Quiz with Answers. Main Purpose to cover the English is to help those students who can’t buy mock tests for regular exams and for competitive examinations. these English questions are asked in many exams like Bank exam, UPSC exam, SSC exam, CAT, SSC, RBI, LLB, SBI, RRB, LIC, DRDO, NABARD, SEBI, many more Entrance Exams and for school exams class 1-12 also.

Note: The following are exercises in antonyms, pick out the exact word that suits the original word, from the various alternatives given under every word: AND Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, Be Active. All the Best

Antonyms for Competitive Exams | Antonyms quiz with answers

1. Abscond

(a) Surrogate

(c) Bane

(b) Surrender

(d) Pluck Abolish

Ans. b

3. Abstract

(a) Blame

(c) Matter

(b) Magical

(d) Concrete

Ans. d

4. Actual

(a) Pragmatic

(c) Factual

(b) Growl

(d) None of these

Ans. c

5. Abound

(a) Scarce

(c) Parental

(b) Intelligent

(d) Mawkish

Ans. a

6. Accordance

(a) Cover

(c) Massacre

(b) Stubborn

(d) Disharmony

Ans. d

7. Accustom

(b) Abjure

(d) Towe

(a) Assign

(c) Necessity

Ans.  b

8. Annihilate

(a) Regenerate

(b) Strange

(c) Transfer

(d) Discover Antique

Ans. a

9. Antique

(a) Modern

(c) Placement

(b) Trample

(d) Resourceful

Ans. a

10. Assign

(a) Design

(c) Suspend

(b) Strangle

(d) None of these

Ans. c

For More MCQs Please Join and Login for Membership

Read more

English Grammar Quiz Online | Quiz with Answers

We are going to cover English Quiz Questions with Answers Quiz (English Grammar Quiz Online | Quiz with Answers) or English Grammar Test Quiz with Answers. Main Purpose to cover the English is to help those students who can’t buy mock tests for regular exams and for competitive examinations. these English questions are asked in many exams like Bank exam, UPSC exam, SSC exam, CAT, SSC, RBI, LLB, SBI, RRB, LIC, DRDO, NABARD, SEBI, many more Entrance Exams and for school exams class 1-12 also. English Grammar Quiz Topic Wise Given Below.

English Grammar Questions and Answers pdf

1. Spot the Corrections Quiz

2. Fill in the Blanks with Modals Quiz

3. Improvement of Sentences Quiz

4. Active and Passive Voice

5. Narration (Direct & Indirect Speech)

6. Spelling/Detecting Mis-Spelt Words Quiz

7. Synonyms Quiz

8. Antonyms Quiz

9. One Word Substitution Quiz

10. Idioms & Phrases Quiz

11. Cloze Passage Quiz

12. Comprehension Quiz



1. Spotting Errors Quiz

Directions : Read each sentence and find out whether there is any grammatical error in it.

The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer.

If there is no error, the answer is ‘e’, i.e., No error. (Ignore the errors of punctuation, if any.)

1. (a) I have been travelling by local

(b) trains since last several years

(c) but had never experienced

(d) such a horrible situation as this

(e) No error

Ans. b

2. (a) I found this ring

(c) garden it looks very old

(d) I wonder who it belonged to

(b) as I dug in the

(e) No error

Ans. d

3. (a) India today stands at crucial

(b) crossroads with its history as

(c) an independent nation

(d) No error

Ans. d

4. (a) By April next year I will have 

(b) been working in this office

(c) for twenty years

(d) No error

Ans. a

5. (a) He was having a bath when the

(b) phone rang very unwillingly he

(c) got out of the bath and went to

(d) answer it.

(e) No error

Ans. e

For More Spotting Errors MCQs Click Here



2. Fill in the Blanks with Modals Quiz

1. She had to …… illness in order to avoid going to the party meeting.

(a) feint

(b) fain

(c) faint

(d) feign

Ans. d

2. Your ……. nature will aid you in attaining success in every venture yooou undertake.

(a) persevering

(b) catalytic

(c) rotund

(d) lackadaisical

Ans. a

3. The publisher is bringing .. a revised edition of this book.

(a) about

(b) up

(d) out

(c) round

Ans. d

4. This iss our house and that is …. 

(a) them

(b) their

(d) their’s

(c) theirs

Ans. c

For More MCQs Please Join and Login for Membership

Read more

Phrases with meanings | Idioms examples for students

We are going to cover English Quiz Questions with Answers Quiz (Phrases with meanings | Idioms examples for students) or English Grammar Test Quiz with Answers. Main Purpose to cover the English is to help those students who can’t buy mock tests for regular exams and for competitive examinations. these English questions are asked in many exams like Bank exam, UPSC exam, SSC exam, CAT, SSC, RBI, LLB, SBI, RRB, LIC, DRDO, NABARD, SEBI, many more Entrance Exams and for school exams class 1-12 also.

NOTE: Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, Be Active. All the Best

1000 English Phrases with meanings | Idioms sentences | Idiom examples

1. To take with a grain of salt

(a) to be loyal to a person

(b) to be irritated about something

(c) to be cautious about accepting a statement

(d) to be superstitious

Ans. c

2. To get into a scrape:

(a) to get into trouble

(b) to have an accident

(c) to collide with some body

(d) to be rough with others

Ans. a

3. To be born with a silver spoon in one’s mouth :

(a) to be born under an auspicious star

(b) to get rich all of a sudden

(c) to be born in a prosperous country

(d) to be born in a rich and prosperous family

Ans. b

4. To upset one’s apple cart :

(a) to impoverish a person

(b) to have an accident

(c) to upset one’s plans

(d) to spoil a person’s reputation

Ans. c

5. To add insult to injury:

(a) to add to the persons being insulted

(b) to face two dangers

(c) to give further offence to a person who is already injured

(d) to make a person dissatisfied

Ans. c

For More MCQs Please Join and Login for Membership

Read more

Synonyms Quiz with Answers PDF

Synonyms Quiz with Answers PDF

We are going to cover English Quiz Questions with Answers Quiz (Synonyms Quiz with Answers PDF) or English Grammar Test Quiz with Answers. Main Purpose to cover the English is to help those students who can’t buy mock tests for regular exams and for competitive examinations. these English questions are asked in many exams like Bank exam, UPSC exam, SSC exam, CAT, SSC, RBI, LLB, SBI, RRB, LIC, DRDO, NABARD, SEBI, many more Entrance Exams and for school exams class 1-12 also.

NOTE: Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, Be Active. All the Best

  1. Argument synonym

Ans: Quarrel, squabble, fight, disagreement, dispute, difference of opinion, clash, feud, wrangle, dissension, altercation, contretemps, etc., are some of the argument synonyms.

  1. Greatly synonym

Ans: Significantly, very much, considerably, much, substantially, markedly, by a considerable amount, seriously, enormously, immensely, appreciably, profoundly, tremendously, abundantly, extremely, hugely, materially, mightily, signally, majorly, exceedingly, vastly, remarkably, sizeably, to a great extent, bigly, etc., are the greatly synonym.

  1. Qualified synonym

Ans: Professional, certificated, equipped, certified, trained, licensed, prepared, accomplished, knowledgeable, skilled, practised, experienced, competent, proficient, adept, skilful, capable, expert, able, etc., are the qualified synonyms.

  1. Factors synonym

Ans: Part, component, ingredient, constituent, strand, detail, feature, element, facet, point, item, characteristic, consideration, influence, thing, aspect, determinant, circumstance, representative, etc., are the factors synonyms.

  1. Clarity synonym

Ans: Lucidity, clearness, perspicuity, comprehensibility, lucidness, coherence, intelligibility, plainness, explicitness, simplicity, precision, limpidity, limpidness, translucence, purity, transparency, pellucidity, transpicuousness, glassiness, etc., are the clarity synonym.

  1. Level synonym

Ans: Extent, quantity, measure, amount, volume, magnitude, degree, intensity, size, strength, pitch, proportion, etc., are the level synonyms.

  1. Aims synonym

Ans: Goal, target, objective, grail, object, design, end, intent, holy grail, intention, desire, purpose, idea, plan, desired result, point, etc., are the aims synonyms.

  1. Outstanding Synonym?

Ans: Marvellous, excellent, wonderful, magnificent, superlative, superb, first-class, first-rate, formidable, exceptional, skilful, virtuoso, masterful, fine, etc., are the outstanding synonyms.


 

Synonyms Quiz with Answers PDF

Note: The following are exercises in synonyms. Pickout the correct word that suits the original word given in bold letters, from the various alternatives given under every word:

1. Annoy

(d) None

(a) Tease

(b) Suspect

(c) Doubt

Ans. a

2. Amnesty

(a) Peaceful

(b) Pardon

(c) Surrogate

(d) Supercede

Ans. b

3. Acme

(c) Recede

(d) Zenith

(a) Succeed

(b) Revert

Ans. d

4. Abhor

(a) Jate

(b) Blade

(d) None of these

(c) Try

Ans. a

5. Affront

(b) Send

(a) Like

(c) Distaste

(d) Provocation

Ans. d

6. Admit 

(b) Send

(a) Suppress

(c) Acknowledge

(d) Blazing

Ans. c

7. Agony

(a) Suffer

(b) Sorrow

(c) Trend

(d) Carry

Ans. b

8. Absolute  

(a) Come

(b) Confront

(c) Perfect

(d) Cover

Ans. c

9. Abuse

(a) Prude

(b) Sane

(c) Tender

(d) Curse

Ans. d

10. Abandon

(a) Serve

(b) Temporary

(c) Forsake

(d) Great

Ans. c

For More MCQs Please Join and Login for Membership

Read more

Spelling Quiz with Answers

Spelling Quiz with Answers

We are going to cover English Quiz Questions with Answers Quiz (Spelling Quiz with Answers) or English Grammar Test Quiz with Answers. Main Purpose to cover the English is to help those students who can’t buy mock tests for regular exams and for competitive examinations. these English questions are asked in many exams like Bank exam, UPSC exam, SSC exam, CAT, SSC, RBI, LLB, SBI, RRB, LIC, DRDO, NABARD, SEBI, many more Entrance Exams and for school exams class 1-12 also.

NOTE: Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, Be Active. All the Best

Correct the Misspellings in these Sentences | Spelling Quiz with Answers

Directions : In each question below FOUR words (a), (b), (c) and (d) are given, one of which MAY BE WRONGLY SPELT Find out that word, the spelling of which is WRONG The number of that word is the answer. If all the four words are are spelt correctly, the answer is (e) i.e. “All Correct”.

1. (a) rational

(b) survival

(d) release

(c) demolish

(e) All correct

Ans. e

2. (a) reproach

(c) gathering

(b) actualise

(d) clothing

(e) All correct

Ans. e

3. (b) couragious

(d) regular

(a) garbage

(c) criminal

(e) All correct

Ans. b

4. (b) cautiously

(a) competition

(c) mathematics

(d) miscelleneous

(e) All correct

Ans. d

5. (a) enthusistic

(b) surrender

(d) harmonise

(c) impression

(e) All correct.

Ans. a

6. (b) surpass

(a) prosecute

(c) accompany

(e) All correct

(d) immoveable

Ans. d

7. (a) extremely

(b) pleasant

(c) credibility

(d) assurance.

(e) All correct

Ans. e

8. (a) questionable

(c) dynamic

(e) All correct

(b) shadow

(d) intermittent

Ans. e

9. (c) luminous

(e) All correct

(a) treatment

(b) pioneer

(d) emergency

Ans. e

10. (a) perspective

(c) distinct

(e) All correct

(a) presant 

(b) licquidity

(d) companion

Ans. b

For More MCQs Please Join and Login for Membership

Read more

error: Content is protected !!