Change the Narration Exercise | Direct and Indirect Speech Worksheets with Answers pdf

Change the Narration Exercise Direct and Indirect Speech Worksheets with Answers pdf
Spread the knowledge

We are going to cover English Quiz Questions with Answers Quiz (Change the Narration Exercise | Direct and Indirect Speech Worksheets with Answers pdf) or English Grammar Test Quiz with Answers. Main Purpose to cover the English is to help those students who can’t buy mock tests for regular exams and for competitive examinations. these English questions are asked in many exams like Bank exam, UPSC exam, SSC exam, CAT, SSC, RBI, LLB, SBI, RRB, LIC, DRDO, NABARD, SEBI, many more Entrance Exams and for school exams class 1-12 also.

NOTE: Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, Be Active. All the Best

50 examples of direct and indirect speech exercises | Change the Narration Exercise | Direct and Indirect Speech Worksheets with Answers pdf

1. The reported speech for the sentence Ravi said, “I am doing B.Sc”

(a) Ravi said that I am doing B.Sc

(b) Ravi said that he was doing B.Sc

(c) Ravi said that he is doing B.Sc

(d) Ravi said I had been doing B.Sc.

Ans. b

2. The direct speech for the sentence “He advised mne not to waste money”

(a) He said to me, “not waste money

(b) “no waste money”, He said to me

(c) “Don’t waste money,” He said to me

(d) He said, “you are wasting money”

Ans. c

3. The direct speech for the sentence “They asked her where she had göne the previous day”

(a) They said to her, “where have you gone yesterday”

(b) They said. “where were you go yesterday ?”

(c) “where were you going yesterday ?” they said

(d) They said to her, “where did you go yesterday”

Ans. d

4. The Indirect speech of the following sentence “Are you a vegetarian ?” he said to her

(a) He asked her whether she was a vegetarian

(b) He asked her if she was a vegetarian

(c) He told her whether she is a vegetarian

(d) He asked her whether she is a vegetarian

Ans. a

5. “The reported Speech of the following sentence” “The SI ordered the thief to stop there”

(a) The SI said, “You stop there”

(b) The SI said to to theif, “You are stopping here”

(c) The SI said to the thief, “Stop here”

(d) The SI ordered the the thief, “stopping here”

Ans. c

6. What is the reported speech of the following sentence “I want your advice” said Krishna to Venkat

(a) Krishna said to Venkat that he will want his advice

(b) Krishna said to Venkat that he will want his advice

(c) Krishna said to Venkat that he had wanted his advice ,

(d) Krishna told Venkat that he wanted his advice

Ans. d

7. What is the direct speech of the following sentence “He asked me whether I had come there the previous day”

(a) He said to me, “Did you come here yesterday

(b) He asked me. “Have you come here yesterday”

(c) He told me, “Do you come here yesterday”

(d) He said to me. “Didn’t you come here yesterday

Ans. a

8. Choose the correct form of reported speech for the following direct speech. “Don’t disturb your friend.” said Gopal to his son

(a) Gopal asked his son don’t disturb his friend

(b) Gopal advised his son not to disturb his friend

(c) Gopal told his son that he did not disturb his friend

(d) Gopal advised his son that he did not disturb his friend

Ans. b

9. What is the correct form of direct speech for the following sentence. “He asked her whether she liked liked grapes”

(a) He asked her her, “Have you liked grapes ?”

(b) He said to her her “Did you like grapes ?”

(c) He said to her, Do you like grapes ?

(d) He asked her, “Had you liked grapes ?”

Ans. c

10. She said “How foolish of me !” ((Choose the correct reported speech))

(a) She exclaimed that how how foolish of her

(b) She said that it was was very foolish of her

(c) She told that that how foolish of me

(d) She exclaimed that is very foolish of me

Ans. b

11. “Let’s not wait for him” said Ranga (Choose the correct reported speech)

(a) Ranga said let us not wait for him

(b) Ranga suggested they could not wait for him

(c) Ranga suggested that they should not wait for hil.

(d) Ranga told that they cannot wait for me

Ans. c

12. “I shall meet Lata the day after tomorrow,” Vijay sal (Choose the correct reported speech)

(a) Vijay said that he shall meet Lata the day ofte tomorrow

(b) Vijay said that he would meet Lata two days lae

(c) Vijay told that he should meet Lata two days ago

(d) Vijay said that met Lata two days later

Ans. b

13. The shopkeeper asked the customer what he could do for him ((Choose the correct direct speech))

(a) The shopkeeper said to to the customer, “What shall I do for you ?”

(b) The shopkeeper told the customer, “What could I do for him ?”

(c) The shopkeeper asked the customer, “what can I do for you ?”

(d) The shopkeeper asked the the customer, “what I can do for you ?”

Ans. c

14. “Have you done your home work ?” The teacher said to the boys (Choose the correct reported speech)

(a) The teacher asked the boys had they done home work

(b) The teacher told the boys if they had done home work

(c) The teacher enquired the boys had you done your home work

(d) The teacher asked the boys whether they had done their home work

Ans. d

15. The owner suggested that they should close the shop (Choose the correct direct speech)

(a) The owner said, “Shall we close the shop ?”

(b) The owner said said, “Let us close the shop”

(c) The owner suggested, “Let them close the shop”

(d) The owner told told “We shall close the shop”

Ans. a

16. “I have been waiting for you here for two hours,” said Raju to Roopesh (Choose the correct reported speech)

(a) Raju said that to Roopesh been waiting for him for two hours

(b) Raju told to Roopesh that I had he been waiting for him for two hours

(c) Raju told Roopesh that had he been waiting for him there for two hours

(d) Raju said to Roopesh that he has been waiting for him there for two hours

Ans. c

17. “I my sister and I went to Delhi last last year.” Said Kumar ((Choose the correct reported speech))

(a) Kumar said that his sister and he had had gone to Delhi the previous year

(b) Kumar said that his sister and him had gone to Delhi the following year

(c) Kumar said that his sister and he went to Delhi last year

(d) Kumar said that his sister he goes to Delhi last year

Ans. a

18. She said that Titanic was an interesting film (Choose the correct direct speech)

(a) She said, “Titanic was an interesting film”

(b) She said, “Titanic is an interesting film”

(c) She said said, “Is Titanic an interesting film ?”

(d) She said, “was Titanic an interesting film” ?

Ans. a

19. What a wonderful park is Jurasic park ! (Choose the correct reported speech for the following)

(a) He said that what a wonderful film Jurrasic park was

(b) He said that Jurrasic Park was a wonderful film

(c) He exclaimed that Jurrasic Park was a wonderful film

(d) He exclaimed that Jurrasic Park how wonderful was

Ans. c

20. He said to me, “Are you meeting me tomorrow ?”

(a) He told me I was meeting him tomorrow

(b) He asked me I am meeting him the next day

(c) He asked me whether I was meeting him the next day

(d) He asked me whether I were meeting him the next day

Ans. c

For More English Grammar MCQs Topic Wise Click Here

1. Spot the Corrections Quiz2. Fill in the Blanks with Modals Quiz
3. Improvement of Sentences Quiz4. Active and Passive Voice
5. Narration (Direct & Indirect Speech)6. Spelling/Detecting Mis-Spelt Words Quiz
7. Synonyms Quiz8. Antonyms Quiz
9. One Word Substitution Quiz10. Idioms & Phrases Quiz
11. Cloze Passage Quiz12. Comprehension Quiz

Related Queries

Narration exercise with answers | narration practice exercises | narration exercise assertive sentence | narration test exercises | reported speech exercises with answers pdf | direct and indirect speech exercises with answers pdf | narration exercises with answers pdf | reported speech exercises worksheet with answers | narration exercises for class 9 with answers | direct and indirect speech paragraph exercises with answers pdf | direct and indirect speech imperative sentences exercises with answers | narration sentences for practice


Spread the knowledge

Related posts

6 Thoughts to “Change the Narration Exercise | Direct and Indirect Speech Worksheets with Answers pdf”

  1. […] Change the Narration Exercise | Direct and Indirect Speech Worksheets with Answers pdf […]

  2. Hello, I think үour blog might be having browser comρatibility issues.
    When I look at your blog in Safari, it looks fine but when opening in Internet Exрlorer, it һаs some overlapping.
    I just wanted to give you a quick heads up! Other then that,
    superb blog!

Leave a Comment