Sample Paper Class 10 Science 2021 22 with Solutions

Sample Paper Class 10 Science 2021 22 with Solutions
Spread the knowledge

The following Questions of sample paper class 10 science 2021 22 with solutions are given below.

Sample Paper Class 10 2021 | Class 10 Sample Paper 2021-22

Science Sample Paper 2

1. Fe2O3+ 2AI → Al2O3 + 2Fe

The above reaction is an example of a:

(a) Combination reaction

(b) Double displacement reaction

(c) Decomposition reaction

(d) Displacement reaction

Ans. d

2. The change in focal length of an eye lens is caused by the action of the

(a) Pupil

(c) Ciliary muscles

(b) Retina

(d) Iris

Ans. c

5. Which colour of insulation cover is used for earth wire in domestric electric circuits ?

(a) Green

(b) Black

(c) Red

(d) None of the above

Ans. a

6. Which one of the following statements is not correct about the trends in the properties of the elements of a period on going from left to right ?

(a) The oxides become more acidic

(b) The elements become less metallic

(c) There is an increase in the number of valence electrons

(d) The atoms lose their electrons more easily

Ans. d

7. A 10 mm long paper pin is placed vertically in front of a concave mirror. A 5 mm long image of the pin is formed at 30 cm in front of the mirror. The focal length of this mirror is :

(a) – 30 cm

(b)-20 cm

(c) – 40 cm

(d) -60

Ans. b

8. A good source of energy :

(a) Does a large amount of work per unit volume or mass

(b) Is easily accessible

(c) Is easy to store and transport it and is economical

(d) All of the above

Ans. d

9. A person went for a medical check-up and found that the curvature of his eye lens is increasing. Which defects he likely to suffer from ?

(a) Myopia

(b) Cataract

(c) Presbyopia

(d) Hypermetropia

Ans. a

10. Calcium oxide is called :

(a) Bleaching powder

(b) Slaked lime

(c) Lime or quick lime

(d) None of these

Ans. c

11. What is the maximum resistance which can be obtained by using five resistors, each of resistance 1/5 2 omega

(a) 1/5 omega

(b) 10 omega

(c) 5 omega

(d) 1 omega

Ans. d

12. A student inserts a bar magnet in the coil. He observes deflection in the galvanometer connected to the coil. What will happen if the magnet is continuously getting in and out of the coil ?

(a) the current induced in the coil will increase

(b) the current will change its direction continuously

(c) the magnetic field will create a motion in the coil

(d) None of these

Ans. b

13. Which of the following is the ultimate source of energy

(a) Wind

(b) Sun

(c) Fossil fuels

(d) Wood

Ans. b

14. The atom of an element has electronic configuration 2, 8, 7. To which of the following elements would it be chemically similar ?

(a) N(7)

(b) P(15)

(c) Na(11)

(d) F (9)

Ans. d

15. Choose the prominent ecologist who is responsible for Chipko Moveme

(a) Shri Sunderlal Bahuguna HCI+

(b) Amrita Devi Bishnoi

(c) M.C. Mehta

(d) None of the above 

Ans.  a

16.The heating clement of an electric iron is made up of :

(a) Copper

(c) Aluminium

(b) Nichrome

(d) Iron

Ans.  b

17. Which option justifies that the Sun appears red at sunrise and sunset ?

(a) Red colour is scattered the most by the  atmosphere

(b) The distance between the sun and earth reduces

(c) Near the horizon, most of the blue light and shorter wavelengths are scattered away by the particles

(d) None of these

Ans. c

18. Bio-gas is an excellent fuel because it

(a) Contains upto 75% methane

(b) It burns without smoke

(c) It leaves no residue i.e ash

(d) All of the above

Ans. d

19. Magnification produced by a rear view mirror fitted in vehicles :

(a) Is less than one

(b) Is more than one

(c) Is equal to one

(d) None of these

Ans. a

20. Which of the following is a natural ecosystem ?

(a) Forest

(b) Pond

(c) Lake

(d) Aquarium

Ans. a

22. Electronegativity depends upon:

(a) Size of the given atom

(b) Nuclear charge of the given atom

(c) Atomic number

(d) All of the above.

Ans. d

23. Human intervention:

(a) Affects the availability of water in various regions

(b) Pollutes water bodies

(c) Both (a) as well as (b)

(d) None of these

Ans. c

24. The pattern of the magnetic field produced by a straight current carrying conducting wire is:

(a) In direction opposite to the current

(b) In a direction parallel to the wire

(c) Circular around the wire

(d) In the direction of current

Ans. c

25. Myopia and hypermetropia can corrected by :

(a) Concave lens

(b) Concave and convex lens

(c) Convex lens

(d) None of these natural resource

Ans. a

26. Which of the following is an inexhaustible natural resources?

(a) Coal

(b) Petroleum

(c) water

(d) Forests

Ans. b

27. In a food chain, the second trophic level is always occupied by:

(a) Herbivores

(b) Producers

(c) Carnivores

(d) Decomposers

Ans. a

28. If n resistors, each of resistance R, are connected in parallel, then their equivalent resistance will be :

(a) R/n2 

(b) n2/R

(c) n/R

(d)R/n

Ans. d

29. The formula of the oxide of a metal M belonging to the first group of the periodic table will be :

(a) MO

(b) M20

(c) M2O3

(d) MO2

Ans. b

30. The image formed by a convex lens can be :

(a) Virtual and magnified

(b) Virtual and diminished

(c) Virtual and of same size

(d) None of these

Ans. a

31. The age-old concept of “Ahars” and “Pynes” is found in:

(a) Himachal Pradesh

(b) Bihar

(c) Tamil Nadu

(d) Uttar Pradesh

Ans.  b

32. Which of the following is the main characteristics of fuse wire ?

(a) High conductivity

(b) Low melting point

(c) Both (a) as well as (b)

(d) None of these

Ans. c

33. Which of the following are exothermic processes ?

(i) Reaction of water with quick lime

(ii) Dilution of an acid

(iii) Evaporation of water

(iv) Sublimation of camphor (crystals)

(a) (i) and (ii)

(b) (ii) and (iii)

(c) (i) and (iv)

(d) (ii) and (iv)

Ans. a

34. Which of the following is/are the principal advantage/advantages associated with solar cells :

(a) They have no moving parts

(b) They require little maintenance

(c) They can be set up in remote and inaccessible areas.

(d) All of the above

Ans. d

35. Light of wavelength 6000 A has a frequency :

(a) 5 x sq. 10,17 Hz

(b) 5 x sq. 10,16 Hz

(c) 5 x sq. 10,15 Hz

(d) 5 x sq. 10,14 Hz

Ans. d

36. When carbon dioxide is passed through lime water :

(a) Calcium hydroxide is formed

(b) White precipitate of CaO is formed

(c) Lime water turns milky

(d) Colour of lime water disappear

Ans. c

37. The resistances of two electric bulbs in the ratio 1:2. If they are connected consumed in them is :

(a) 2:1

(b) 1: 2

(c) 4: 1

(d) 1: 1

Ans. b

38. Universal producers in an ecosystem are :

(a) Green plants

(b) Animals

(c) Fungi

(d) Algae

Ans. a

39. The various appliances used in domestic .circuits are connected in :

(a) Series

(b) Parallel

(c) Mixed grouping

(d) None of the above

Ans.  b

40. The energy that is captured by autotrophs :

(a) Can revert back to the solar input

(b) Does not revert back to the solar input

(c) May or may not revert back to the solr input

(d) None of these

Ans. b

Science Sample Paper 1 Class 10
Science Sample Paper 2 Class 10
Science Sample Paper 3 Class 10
Science Sample Paper 4 Class 10
Science Sample Paper 5 Class 10

Related Queries:

sample paper class 10 2021 | science question paper class 10 2021 | class 10 sample paper 2021 science pdf download | arihant sample paper class 10 2021 science pdf download | class 10 cbse sample paper 2021 science | educart question bank 2022 science | class 10 science question paper 2020 pdf | sample paper class 10 science 2020 with solutions | class 10 science sample paper solution | class 10 science sample paper 2021 22 | class 10 science sample paper 2022 | science sample paper class 10 2022


Spread the knowledge

Related posts

One Thought to “Sample Paper Class 10 Science 2021 22 with Solutions”

  1. […] Sample Paper Class 10 Science 2021 22 with Solutions […]

Leave a Comment