Class 10 Science Question Paper 2022 pdf

Class 10 Science Question Paper 2022 pdf

The following Questions of Class 10 Science Question Paper 2022 pdf are given below.

Model Question Paper 2021 class 10 | Sample Paper Class 10th 2021 2022

Science Sample Paper 3

1. If a substance loses oxygen or gains hydrogen during a reaction, it is said to be

(a) Reduced

(b) Oxidised

(c) Both (a) as well as (b)

(d) None of these

Ans. a

2. In case of a hypermetropic eye, image of the near object is formed

(a) In front of the retina

(b) Behind the retina

(c) On the retina

(d) None of the above

Ans. b

3. In reflection, velocity of light :

(a) Increases

(b) Decreases

(c) Remains the same

(d) None of above

Ans. c

4. Resistance of a conductor depends on :

(a) Its length

(b) Its area of cross-section

(c) Nature of its material

(d) All of the above

Ans. d

5. Inside the magnet, the field lines move :

(a) From north to south pole

(b) From south to north pole

(c) Come out from south pole

(d) None of these

Ans. b

6. Which option describes the achievements of the Mendeleev’s Periodic Table ?

(a) Prediction of noble gases

(b) It eliminated the let gaps in the table

(c) Predicting that the elements can be arranged based on their properties

(d) None of these

Ans. a

7. Rekha placed a juice bottle at a distance of 20 cm in front of a convex mirror which has a focal length of 20 cm. Where is the image likely to be formed ?

(a) At focus behind the mirror

(b) At focus in front of the mirror

(c) At a distance of 10 cm behind the mirer

(d) At a distance of 10 cm in front of the mirror

Ans. c

8. The fuel selected by us should:

(a) Release a large amount of heat on burning

(b) Be easily available

(c) Not produce much of smoke

(d) All of the above

Ans. d

9. A person is seeing an object closer to his eyes. What change in his eyes will take place ?

(a) The pupil size will expand

(b) The ciliary muscles will contract

(c) The focal length of eve lens will increase

(d) The light entering in the eye will be more

Ans. b

10. A student learns that some products are formed as a result of combining two compounds while some compounds are formed as a result of dissociation of compound.

The equations given below show two reactions :

Reaction P: CaO + SO2 -> CaSO3

Reaction Q: ZnCO3 -> Zn0 + CO2

Which reaction is an example of a combination reaction and a decomposition reaction ?

(a) Both the reactions are examples of combination reactions

(b) Both the reactions are examples of decomposition reactions

(c) Reaction P is an example of a combination reaction while reaction Q is an example of a decomposition reaction

(d) Reaction P is an example of a decom- position reaction while reaction Q is an example of a combination reaction

Ans. c

Sample Papers 2021-22

11. A conducting wire carries 10 electrons in 4 minutes. What is the current flowing through the wire ?

(a) 40 A

(b) 7 A

(c) 4 A

(d) 0.7 A

Ans.  d

12. We can induce the current in a coil by :

(a) Moving the coil in a magnetic field

(b) Changing the magnetic field around it

(c) Changing the orientation of the coil in the magnetic field

(d) All of the above 

Ans. d

13. Fuel used in a thermal power plant is

(a) Wood

(b) Bio-mass

(c) Coal

(d) None of these

Ans. c

14. At the time of Mendeleev, the number of elements known was :

(a) 63

(b) 65

(c)62

(d) 64

Ans. a

15. Which of the following human activity/ activities are causing Ganga’s pollution 7

(a) Bathing

(b) Washing of clothes

(c) Immersion of ashes and unburnt corpses

(d) All of the above

Ans.  d

16. An electric toaster has a power rating of 200 W, It operates for I hour in the morning and 1 hour in the evening, How much does it cost to operate the toaster for 10 days at Rs. 5 per kWh ?

(a) Rs 20

(b) Rs 400

(c) Rs 5000

(d) Rs 10000

Ans.  a

17. Bi-focal lens is required to correct :

(a) Cataract

(b) Hypermetropia

(c) Myopia

(d) Presbyopia

Ans. d

18. Establishment of wind energy farms have the following limitation/limitations:

(a) They require a large area of land

(b) The initial cost is quite high

(c) They need a high level of maintenance

(d) All of the above

Ans. d

19. The speed of light in air is 3 x 10 ms and that in water is 2.26 x 10 ms, What is the refractive index of water with respect to air ?

(b) 0.75

(a) 1

(d) 2.64

(c) 1.32

Ans. c

20. Which of the following forms the fourth trophic level of a food chain ?

(a) Herbivores

(b) Secondary consumers

(c) Tertiary consumers

(d) None of the above

Ans. c

21. Electrolysis of water is a decomposition reaction. The mole ratio of hydrogen and liberated during oxygen gases electrolysis of water is :

(a) 1:1

(c) 4:1

(b) 2:1

(d) 1:2

Ans. b

22. A metal ‘M’ is in the second group of the Periodic Table. What will be the formula of its oxide? 

(a) MO

(b) M20

(c) M2O3

(d) MO2

Ans. a

23. The purpose of water harvesting is to :

(a) Culture fishes

(b) Use it for irrigation

(c) Recharge ground water

(d) Use it for washing clothes

Ans. c

24. The strength of magnetic field inside a long current carrying straight solenoid is :

(a) More at the ends than at the centre

(b) Minimum in the middle

(c) Same at all points

(d) Found to increase from one end to the other

Ans. c

25. Which of the following colours is least scattered by fog, dust or smoke ?

(a) Violet

(b) Blue

(c) Red

(d) Yellow

Ans. c

26. Sardar Sarovar Dam is constructed on the river :

(a) Ganga

(b) Yamuna

(c) Narmada

(d) Kaveri

Ans. c

27. In an ecosystem, the 10% of energy available for transfer from one trophic level to the next is in the form of.

(a) Light energy

(b) Mechanical energy

(c) Heat energy

(d) Chemical energy

Ans. d

29. Out of fluorine and chlorine, which has higher electron affinity ?

(a) Chlorine

(b) Fluorine

(c) Both have the same electron affinity

(d) None of these

Ans. a

30. A divergent lens will produce :

(a) Always real image

(b) Always virtual image

(c) Both real and virtual image

(d) None of these

Ans. b

31. Conservation of natural resource means :

(a) To use them wisely and economically

(b) To overuse them

(c) Both (a) as well as (b)

(d) None of these

Ans. a

32. The working of an electromagnet is based upon :

(a) Heating effect of electric current

(b) Magnetic effect of electric current

(c) Chemical effect of electric current

(d) None of the above

Ans. b

33. Respiration is :

(a) An exothermic reaction

(b) An endothermic reaction

(e) Neither exothermic nor endothermic reaction

(d) None of the above

Ans. a

34. Which of the following factor/factors makes/make large scale use of nuclear energy prohibitive ?

(a) Limited availability of uranium

(b) High cost of installation of a nuclear power plant

(c) Accidental leakage of nuclear radiation

(d) All of the above

Ans. d

35. Two thin lenses of focal lengths + 60 cm and – 20 cm are placed in contact with each other. Their combined focal length is :

(a) – 30 cm

(b) + 30 cm

(c) – 15 cm

(d) + 15 cm

Ans. a

36. 2H2 + 02 → 2H20 is an example of …….reaction :

(a) Displacement

(b) Combination

(c) Double displacement

(d) Decomposition

Ans. b

38. The phenomenon of global warming is related to :

(a) Ecological balance

(b) Evaporation

(c) Greenhouse effect

(d) None of these

Ans. c

39. The insulation colour of Live wire is :

(a) Blue

(b) Red

(c) Green

(d) Black

Ans. b

40. Which of the following is a primary consumer ?

(b) Lion

(a) Tiger

(d) Cow

(c) Snakes

Ans. d

Science Sample Paper 1 Class 10
Science Sample Paper 2 Class 10
Science Sample Paper 3 Class 10
Science Sample Paper 4 Class 10
Science Sample Paper 5 Class 10

Related Queries:

Sample Papers 2021-22 | science question paper class 10 2021 | class 10 sample paper 2021 science pdf download | arihant sample paper class 10 2021 science pdf download | class 10 cbse sample paper 2021 science | educart question bank 2022 science | class 10 science question paper 2020 pdf | sample paper class 10 science 2020 with solutions | class 10 science sample paper solution | class 10 science sample paper 2021 22 | class 10 science sample paper 2022 | science sample paper class 10 2022

Related posts

Leave a Comment