Science Sample Paper Class 10 2021-22

Science Sample Paper Class 10 2021-22
Spread the knowledge

The following Questions of Science Sample Paper Class 10 2021-22 are given below.

Sample Paper Class 10th 2021 2022 | Model Question Paper 2021 class 10

Science Sample Paper 1

1. CaCO3(s) →(heat)Cao + CO2 is an example of :

(a) Displacement reaction

(b) Double displacement reaction

(c) Decomposition reaction

(d) Combination reaction

Ans. c

2. Myopia is also known as:

(a) Near sightedness

(b) Far sightedness

(c) Cataract

(d) None of the above

Ans. a

3. When light enters from rarer to denser medium, it bends :

(a) Away from the normal

(b) Towards the normal

(c) Remains straight

(d) None of above

Ans. b

4. Ammeter is connected in :

(a) Series in the given circuit

(b) Parallel with the given circuit

(c) Either in series or in parallel

(d) None of above

Ans.  a

5. An electric generator converts :

(a) Mechanical energy into electrical energy

(b) Mechanical energy into chemical energy

(c) Electrical energy into mechanical energy

(d) none of these

Ans. a

6. Modern periodic table is based upon:

(a) Mass number

(b) Atomic number

(c) Atomic mass

(d) None of above.

Ans. b

7. A student conducts an activity using flask of height 15 cm and a concave mirror. He finds that the image formed is 45 cm in height. What is magnification of the image ?

(a)-3 times

(b) -1/ 3 times

(c) 1/3 times

(d) 3 times

Ans. d

8. The device which converts solar energy into electric energy is called :

(a) Solar cell

(b) Solar cooker

(c) Wind mill

(d) None of the above

Ans. a

9. Why do stars appear to twinkle at night?

(a) Because the light of stars travels im different media

(b) Because the distance of stars varies when earth rotates

(c) Because the star changes its position relative to the earth

(d) Because the atmosphere reflects the light at different angles

Ans. a

10. A student makes a list of some activities he observes one day:

1. Baking a cake in an oven

2. Cutting an apple pie into slices

3. Crushing the can after drinking a soda

4. Carving a wooden log to make a stand

Which activity can the student classify as a chemical change ?

(a) Activity 1, as the properties of the substances in the mixture change.

(b) Activity 2, as the physical state of the apple pie changes when cut into slices.

(c) Activity 3, as the shape of the can changes.

(d) Activity 4, as the shape and size of wooden log changes.

Ans. a

sample paper class 10 science 2021 22 with solutions

11. Work of J is done to move 2 C charge between two points on a conducting wire. What is the potential difference between two points ?

(a) 28 V

(b) 14 V

(c) 7 V

(d) 3.5 V

Ans. c

12. Magnetic effect of electric current discovered by:

(a) Oersted

(b) Faraday

(c) Bohr

(d) Ampere

Ans. a

13. If a substance gains oxygen or hydrogen during a reaction, it is said be

(a) Reduced

(b) Oxidised

(c) Both (a) as well as (b)

(d) None of these

Ans. b

15. The management of all natural resources should be :

(a) Short term

(b) Long term

(c) Either (a) or (b)

(d) None of the above

Ans. b

17. Near and far points of a normal eve respectively are :

(a) 0 and infinity

(c) 25 cm and infinity

(b) 0 and 25 cm

(d) 25 cm and 150 cm.

Ans. c

18. Bio-gas is also known as :

(a) Gobar gas

(b) Liquid petroleum gas

(c) Natural gas

(d) None of the above

Ans. a

19. Rahul conducts an experiment using an object of height 10 cm and a concave lens with focal length 20 cm. The object is placed at a distance of 25 cm from the lens. Can the image be formed on a screen ?

(a) Yes, as the image formed will be real

(b) Yes, as the image formed will be erect

(c) No, as the image formed will be virtual

(d) No, as the image formed will be inverted

Ans. c

20. All green plants and certain blue-green algae which can produce food by the photosynthesis process are called…

(a) Producers

(b) Consumers.

(c) Decomposers

(d) None of the above

Ans. a

21. Magnesium ribbon is rubbed before burning because it has a coating of :

(a) basic magnesium carbonate

(b) basic magnesium oxide

(c) basic magnesium sulphide

(d) basic magnesium chloride

Ans. a

22. A student learns that the atomic size depends on the atomic radius of the elements. How does the atomic radius of elements in the third-period change as one goes from sodium to argon ?

(a) atomic radius increases from sodium to argon

(b) atomic radius decreases from sodium to argon

(c) There is no change in it

(d) None of these

Ans. b

23. Khejrali Village is situated in :

(a) Madhya Pradesh

(b) Karnataka

(c) Rajasthan

(d) Haryana

Ans. c

24. A soft iron bar is introduced inside current carrying solenoid. The magnetic field inside the solenoid :

(a) will decrease

(b) will remain the same

(c) will increase

(d) will become zero

Ans. c

25. The air layer of atmosphere whose temperature is less than the hot laver behaves as optically :

(a) denser medium

(b) rarer medium

(c) inactive medium

(d) None of these

Ans. a

26. Our known coal resources will last for about . years :

(a) 100

(b) 200

(c) 300

(d) 400

Ans. b

27. Which of the following is biodegradable ?

(a) Plastic mugs

(b) Leather belts

(c) Silver foil

(d) Iron nails

Ans.  b

29. Upto which element the Law of Octaves Upto was found applicable?

(a) Oxygen

(b) Calcium

(c) Cobalt

(d) Potassium

Ans. b

30. For a real object, which of the following can produce a real image?

(a) Plane mirror

(b) Concave mirror

(c) Concave lens

(d) Convex mirror

Ans. b

31. Which of the following is a green-house gas ?

(a) Hydrogen

(b) Nitrogen

(c) Carbon dioxide

(d) None of these

Ans. c

32. Overloading is due to :

(a) damage of insulation of wires

(b) fault in the appliances

(c) accidental hike in supply voltage

(d) All of the above

Ans. d

33. The gas used to prevent oxidation of chips is :

(a) Oxygen

(b) Hydrogen

(c) Nitrogen

(d) Helium

Ans. c

34. A solar cell converts solar energy into:

(a) Chemical energy

(b) Electrical energy

(c) Kinetic energy

(d) Potential energy

Ans. b

35. As light travels from a rarer to a denser medium it will have :

(a) increased velocity

(b) decreased velocity

(c) decreased wavelength

(d) both (b) and (c)

Ans. d

36. When copper powder is heated in a china dish, the surface of copper powder becomes :

(a) Black

(b) Brown

(c) Yellow

(d) White

Ans. a

37. A coil in the heater consumes power P on passing electric current through it. If it is cut into two halves and these two halves are joined in parallel, then it will consume power :

(a) P

(b) P/2

(c) 2P

(d) 4P

Ans.  d

38. First link in any food chain is usually green plants because :

(a) They are widely distributed

(b) They are fixed at one place in the soil

(c) They alone have the capacity to synthesise food using sunlight

(d) None of these

Ans. c

39. What should be the core of an electromagnet ?

(a) soft iron

(b) hard iron

(c) rusted iron

(d) none of above

Ans. a

40. In a food chain, the third trophic level is always occupied by:

(a) Carnivores

(b) Herbivores

(c) Omnivores

(d) Decomposers

Ans. a

Science Sample Paper 1 Class 10
Science Sample Paper 2 Class 10
Science Sample Paper 3 Class 10
Science Sample Paper 4 Class 10
Science Sample Paper 5 Class 10

Related Queries:

science question paper class 10 2021 | class 10 sample paper 2021 science pdf download | arihant sample paper class 10 2021 science pdf download | class 10 cbse sample paper 2021 science | educart question bank 2022 science | class 10 science question paper 2020 pdf | sample paper class 10 science 2020 with solutions | class 10 science sample paper solution | class 10 science sample paper 2021 22 | class 10 science sample paper 2022 | science sample paper class 10 2022


Spread the knowledge

Related posts

3 Thoughts to “Science Sample Paper Class 10 2021-22”

Leave a Comment