Passage Reading Comprehension with Question and Answers

We are going to cover English Quiz Questions with Answers Quiz (Passage Reading Comprehension with Question and Answers) or English Grammar Test Quiz with Answers. Main Purpose to cover the English is to help those students who can’t buy mock tests for regular exams and for competitive examinations. these English questions are asked in many exams like Bank exam, UPSC exam, SSC exam, CAT, SSC, RBI, LLB, SBI, RRB, LIC, DRDO, NABARD, SEBI, many more Entrance Exams and for school exams class 1-12 also.

NOTE: Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, Be Active. All the Best

Directions : In the following questions, you have one brief passage with 3 questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Reading Comprehension Practice Test Answers | Reading Comprehension Passages with Questions and Answers pdf

Passage 1

In the evening we decided to pitch camp as the weather was not encouraging. The wind was high and gathering storm clouds predicted a wild wet night. Moreover, we had arrived at a spot which looked promising for a camp. A level expanse in the lee of a high hill afforded some shelter from the wind; fresh water was near at hand in a stream which flowed across the plain; a copse of trees provided adequate supplies of fuel, and the dry grasses which abounded on the hillside would enhance the comfort of our beds. Each member of the party was allotted a task. Some erected the tents; others prepared a scanty meal; yet others attended to the needs of the ponies that were now exhausted after a very strenuous day. As the angry sun sank, the bustle of activity was hushed into silence and each man settled down to sleep.

1. As the weather was not encouraging we decided to:

(a) Set up the camp

(c) Extend the camp

(b) Pack up the camp

(d) Shift the camp

Ans. a

2. The camp site looked encouraging because :

(a) It was sheltered by some trees

(b) The dry grass would provide fuel

(c) We had been promised that spot

(d) It was level and sheltered

Ans. d

3. The day had been very:

(a) Exciting

(c) Boring

(b) Tiring

(d) Comfortable

Ans. b

Reading comprehension passages with questions and answers pdf | Comprehension passages with questions and answers | Passage reading comprehension with question and answers


Passage 2

Once there lived an old man who had a bag of gold. He was foolish. He dug a hole in the ground and put the bag of gold into the hole. Then he covered the hole with a stone. He used to visit the place nearly every day. He would take away the stone and put his fingers into the hole. Then he would touch the gold and feel very happy. One day he took the stone away and put his fingers into the hole. How angry and sad he was when he discovered that his treasure was not there. The old man went to a friend and sadly told him the story. His friend said. There is no reason for you to be sad. Your gold was useless to you. You still have the hole. You can visit it whenever you like. All you have to do is to imagine that your treasure is still there.

1. The old man hid the gold

(a) in a secret chamber

(b) in a bank locker

(c) underground

(d) in an unknown place

Ans. c

2. The old man was pleased when he

(a) used the gold

(c) added to the gold

(d) gave away the gold

(b) touched the gold

Ans. b

3. The old man visited the place where he had kept the gold  hidden

(b) once a week

(d) as often as possible

(a) everyday

(c) almost everyday

Ans. c

4. The friend’s words possibly made the old man

(a) happy

(c) relieved

(b) angry

(d) excited

Ans. c

5. The friend told the old man that

(a) he had not lost anything

(b) he would get back his gold

(c) he should complain to the police 

(d) he should not have hidden it in a hole

Ans. a

Reading Comprehension Practice PDF | Reading Comprehension Practice Online | Reading Comprehension Exercises with Answers


Passage 3

Although Indians spend less money on allopathic medicines than people in most Asian countries, more than 40,000 drug formulations are available here. All manufactures are required by law to provide information about their product either on the packaging or in a pamphlet inside. But, in many cases, this information is very meagre and hard to understand. Many doctors, too, do not tell their patients anything about the drugs they prescribe. What should we be concerned about when we take drugs ? There are two areas: (1) Side effects: Many people taking a drug will notice an undesirable reaction, usually minor. But even the mildest drugs can do harm if taken improperly, long enough or in excessive doses. Any everyone responds to a drug differently. (2) Failure to follow directions; Many of us disobey prescription instructions on how much to take and when. If is easy to fall into thinking that more of the drug will speed up the healing. It is more common, however, for people to stop taking a drug when they begin to feel better. This, too, can be dangerous. What are the steps to be taken for safety ? (1) Take a drug only as recommended on the label or by the doctor. (2) If you feel ill after taking a drug, check it with doctor. (3) Do not mix drugs. (4) Check whether any food or activities are to avoided.

1. Which one of the following statements is true ?

(a) Indians use more than 40,000 allopathic drugs.

(b) Indians hate allopathic medicines

(c) Other Asian countries do not have allopathic medicines

(d) Indians cannot afford allopathic drugs.

Ans.

2. How are drug users to be instructed by the manufactures ?

(a) Doctors should give a manual of instruction.

(b) The chemist should issue an instruction manual

(c) Information should be printed on the carton or in a pamphlet kept inside it.

(d) Patients should keep in touch with drug manufactures.

Ans.

3. Only one of the following sentences is right. Identify it.

(a) All medicines produce reactions of various degrees in their users

(b) Even mild drugs are not always safe

(c) Medicines should be discontinued as soon as we feel better

(d) More than the prescribed dose brings quicker recovery.

Ans.

4. Drug manufactures

(a) do not give instructions

(b) give all instructions necessary

(c) give very little and unintelligible information

(d) give information only when asked

Ans.

5. Which one of the following is true ?

(a) Throw away the drug that produces side effects and try another

(b) Drugs may be taken with all kinds of foods

(c) Drugs do not inhibit our normal life style

(d) Drugs should be used only according to prescription.

Ans.

Reading Comprehension Practice for Bank Exams | Reading Comprehension Practice Test | Reading Comprehension Practice for CAT


Passage 4

This is the thorny side of the prevailing examination system. Most examiners have perfected their skill in making it a veritable nightmare for majority f the students. Quite unwittingly we have increased the enrolment. In schools alarmingly. Most of the students have neither the requistie aptitude to learn nor any clear-cut goat in life. The destiny of students would be decided in the final examination of written nature to test bookish, rote memory. All laudable objectives of kindling originality and problem solving ability are trumpeted only in educational seminars and workshops. Ultimately all these are gone with the wind. No wonder examination hangs like a Damocles sword. Compare this with a related discipline such as music and dance. None would venture to seek entry into such centres of excellence unless one has proven apptitude to profit from training. Hence the students have excellent rapport with their teachers who evaluate their performance on a day-to-day basis and provide constant feedback. Students enjoy practising at home what they are taught in class. As they realise their progress by constant reinforcement they welcome and enjoy examination in class. Under the watchful guidance of committed teachers, students grow and blossom out as well-trained artistes. This is possible and feasible because the teacher-pupil ratio is ideal and the attitude of the learner is based on devotion and dedication.

1. The writer is dissatisfied with the examiners because they test students:

(b) originality

(d) creativity

(a) memory

(c) aptitude

Ans.

2. The writer’s intention to compare the topic of discussion with that of dance and music is to:

(a) show how students of dance and music enjoy not only learning but also examinations

(b) popularise dance and music among all children

(c) congratulate teachers who take good care of their students

(d) prove that dance and music alone can bring peace to us.

Ans.

3. According to the passage, the objectives of education should be-

(a) to teach dance, music and drama to students in schools and colleges.

(b) to reduce teacher-pupil ratio

(c) not to test bookish, rote memory

(d) to encourage originality and problem solving ability.

Ans.

4. “Ultimately all these are gone with the wind.” The above sentence shows that the writer :

(a) enjoys the prevailing situation

(b) regrets our ignoring the aims of true education

(c) is quite satisfactory about the syllabus

(d) makes fun of teachers and their students.

Ans.

5. The passage emphasises the need for:

(a) making dance and music compulsory in schools

(b) making examinations an enjoyable experience

(c) seeking easy questions in the examinations

(d) warning examiners who harass students in the examinations.

Ans.

Reading Comprehension Test with Answers | Short Reading Comprehension Passages with Questions and Answers pdf | Reading Comprehension Test with Answers pdf


Passage 5

Lumbini is a beautiful place in the southern part of Nepal. About 2,500 years ago, a baby boy was born to the king and queen. The baby was named Siddharth. His mother, died when he was five days old. The baby boy grew into a handsome prince. His father tried to keep him happy. The little prince had everything he needed – fine clothes, the best food and good toys. But he was not interested in them. He wanted to be alone and was always found in deep thought. Later, he was married to a beautiful princess. She was called Yashodhara. They had a son and named him Rahul. The king hoped that Siddharth would become a great ruler. One day Siddharth was driving through the street in his chariot, He saw an old man and then a sick man. The oldman could hardly walk. The sick man groaned in pain. Then he saw some people carrying a dead body, others were wailing and weeping at the loss of a dear one. Siddharth was very upset to. see so much suffering and unhappiness. He was shocked. Then he saw an entirely different sight. A man in yellow robes was walking along the street. There was no trace of sadness on his radient face, instead it shone with peace. He was a monk who had given up the world to escape the misery of life. Siddharth wanted to find out why there was so much suffering in the world. He wanted to find out how men could be free of misery. He could find neither peace nor happiness in the life he was leading at the palace. One night Siddharth left his home, his wife and his little son. He went into the forest. He wanted to search for a way out of suffering and sorrow for all mankind. He meditated and got englightenment. He became Lord Buddha, the enlightened one. Truth was revealed to him and the learnt all the secrets of life and the world. He found out that the world was full of sorrow and unhappiness. The reason for it was greed and selfishness. To be free from suffering, we must be free from greed and desire. Desire is the root cause of all human suffering. He advocated the Middle Path and asked his followers to avoid the two extremes.

1. Which of the following sentences is true according to the passage ?

(a) Lord Buddha was born in Lumbini.

(b) The little boy was very happy with fine clothes, good food and toys.

(c) Siddharth divorced his first wife.

(d) Siddharth and Yashodhara has no children and so they were very unhappy.

(e) None of these

Ans. a

2. What was Siddharth interested in as a child ?

(a) He was interested in making new friends as he did not have any siblings.

(b) His interests were largely in studying and reading books.

(c) He was interested in the best of clothes and good toys.

(d) In spending time alone in deep thought.

(e) In spending time with nature.

Ans. d

3. Which of the following can be inferred about Siddharth ? 1. Siddharth was different from other princes his age. 2. Siddharth was a spoilt child. 3. Siddharth was lonely because he did not have a mother.

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Only 3

(e) All 1, 2 and 3

(d) Only 2 and 3

Ans. a

4. What did the King wish for his son, Siddharth ?

(a) He wanted Siddharth to become a great ruler.

(b) He wished that Siddharth would not marry Yashodhara.

(c) He wished that Siddharth son would take over his kingdom.

(d) He wished that Siddharth would behave like the other princes.

(e) He wished that Siddharth would find the answer to all the suffering in the world.

Ans. a

5. What incident changed Siddharth’s life forever

(a) His mother’s death?

(b) The incident where he saw a monk free from the misery  of life.

(c) The birth of his son

(d) His marriage to Yashodhara.

(e) The time he met Lord Buddha.

Ans. b

6. Why did Siddharth leave his home ?

(a) He wanted to run away from his wife and son.

(b) He did not want to become heir to his father’s throne He was in search of a bigger kingdom.

(d) He wanted to see the world.

(e) He wanted to search for a way out of suffering and spend time in meditation.

Ans. e

7. According to Siddharth what was the reason for suffering and unhappiness in the world ?

(a) The increased number of deaths.

(b) The advocacy of the Middle Path.

(c) Human greed and selfishness.

(d) People were anaware of the benefits of meditation.

(e) None of these.

Ans. c

8. What according to passage is the root cause for all human suffering ? 1. Desire 2. Happiness 3. Mediation

(a) Only 1

(c) Only 2

(b) Only 2 and 3

(d) Only 3

(e) All 1, 2 and 3

Ans. a

9. Why was Siddharth called the enlightened one?

(a) He was smarter than all the princes of his age.

(b) He was the King’s son.

(c) Truth was revealed to him through meditation.

(d) He had a great ability to resist temptation.

(e) He always wanted to be left alone

Ans. c

10. Why did Lord Buddha advocate the Middle Path?

(a) He believed that it was the only way to eliminate poverty.

(b) He believed that it was the only way of obtaining true happiness.

(c) He was a staunch believer of living an extreme life.

(d) He did not have a happy life being a prince.

(e) He was a not a risk-taker.

Ans.  b

For More English Grammar MCQs Topic Wise Click Here

1. Spot the Corrections Quiz2. Fill in the Blanks with Modals Quiz
3. Improvement of Sentences Quiz4. Active and Passive Voice
5. Narration (Direct & Indirect Speech)6. Spelling/Detecting Mis-Spelt Words Quiz
7. Synonyms Quiz8. Antonyms Quiz
9. One Word Substitution Quiz10. Idioms & Phrases Quiz
11. Cloze Passage Quiz12. Comprehension Quiz

Related Queries:

reading comprehension test with answer key | gre reading comprehension practice | reading comprehension quiz | toefl reading comprehension | reading comprehension online test | passage for reading practice | toefl reading passages | english passage for reading practice | lsat reading comprehension practice

Related posts

Comments are closed.