One Word Substitution PDF

One Word Substitution PDF
Spread the knowledge

We are going to cover English Quiz Questions with Answers Quiz (One Word Substitution PDF) or English Grammar Test Quiz with Answers. Main Purpose to cover the English is to help those students who can’t buy mock tests for regular exams and for competitive examinations. these English questions are asked in many exams like Bank exam, UPSC exam, SSC exam, CAT, SSC, RBI, LLB, SBI, RRB, LIC, DRDO, NABARD, SEBI, many more Entrance Exams and for school exams class 1-12 also.

NOTE: Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, Be Active. All the Best

Directions: In each of the following questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words / sentence.

5000 one word substitution pdf | one word substitution pdf download

1. To examine one’s own thoughts and feelings

(b) Retrospection

(a) Meditation

(d) Introspection

(c) Reflection

Ans. d

2. A short, usually amusing, story about some real person or event 

(b) Antidote

(a) Anecdote

(c) Tale

(d) Allegory

Ans. a

3. Woman who offers the use of her body for sexual intercourse to any one who will pay for this

(b) Cuckold

(a) Voluptuary

(c) Prostitute

(d) Concubine

Ans. c

4. Life history of a person written by another

(a) Autobiography

(c) Bibliography 

(b) Biography

(d) Memoir

Ans. b

5. Custom of having many wives

(a) Monogamy

(c) Polygamy

(b) Bigamy

(d) Matrimony

Ans. c

6.  A person who does not believe in any religion

(a) Philatelist

(b) Rationalist

(c) Atheist

(d) Pagan

Ans. c

7. Bringing about gentle and painless death from incurable disease

(a) Suicide

(b) Euphoria

(c) Gallows

(d) Euthanasia

Ans. d

8. A man of lax moral

(a) Ruffian

(b) Licentious

(c) Pirate

(d) Vagabond

Ans. b

9. A small enclosure for cattle, sheep, poultry etc.

(a) Cellar

(c) Pen

(b) Sty

(d) Lair

Ans. c

10. To cause troops etc. to spread out in readiness for battle

(a) Align

(b) Collocate

(c) Deploy

(d) Disperse

Ans. c

One word substitution for ssc cgl | 10000 one word substitution pdf | one word substitution in english pdf

11. One who forcibly seizes control of a bus or an aircraft

(a) Pirate 

(b) Swindler

(c) Hijacker

(d) Pilferer

Ans.  c

12. The act of killing one’s wife

(a) Genocide Canicide

(b) Uxoricide

(d) Avicide

Ans.  b

13. Music sung or played at night below a person’s window

(a) Serenade

(b) Sonnet

(d) Primo

(c) Lyric

Ans. a

14. A government by the nobles

(a) Democracy

(c) Autocracy

(b) Bureaucracy

Ans. d

15. Anything written in a letter after it is signed

(a) Posterity

(c) Postscript 

(d) Aristocracy

(b) Postdiction

(d) Corrigendum

Ans.  c

16. Strong and settled dislike between two persons

(a) Apathy

(b) Hatred

(d) Animosity

(c) Antipathy

Ans. c

17. A person who has no money to pay off is debts

(a) Debtor

(b) Pauper

(d) Insolvent

(c)Beggar

Ans. d

18.  An entertainer who performs difficult physical actions

(a) Clown

(b) Gymnast

(c) Magician

(d) Acrobat

Ans. d

19. A small house with all rooms on one floor

(a) Bungalow

(b) Cottage

(c) Flat

(d) Castle

Ans.  a

20. A song embodying religious and sacred emotions

(a) Lyric

(c) Hymn

(b) Ode

(d) Ballad

Ans.  c

21. The policy of extending a country’s empire and influence 

(a) Imperialism

(c) Internationalism

(b) Capitalism

(d) Communism

Ans. a

22. Government by a single person

(a) Monarchy

(c) Plutocracy

(b) Autocracy

(d) Aristorcracy

Ans. b

23. Practice of married woman having extra marital relationship

(a) Polygamy

(c) Lechery

(b) Puberty

(d) Adultery

Ans. d

24. A workman who fits and repairs pipes 

(a) Machanic

(c) Plumber

(b)Blacksmith

(d) Technocrat

Ans. c

25. Part of a church in which bells hang

(a) Minaret

(c) Belfry

(b) Chapel

(d) Spire

Ans. c

26. Mania for balking

(a) Logomania

(b) Pyromania

(c) Biblomania

(d) Dleptomania

Ans. a

27. The custom of having more than one husband at the same time

(a) Polygamy

(b) Polyandry

(d) Bigamy

(c) Debauchery

Ans. b

28. An extremely deep crack or opening in the ground

(a) Chasm

(b) Aperture

(d) Pit

(c) Ditch

Ans. a

29. The study of ancient societies

(a) History

(c) Ethnology

(b) Anthropology

(d) Archacology

Ans. d

30. The foolish belief that one is God 

(a) Blasphemy

(c) Paranoia

(b) Theocracy

(d) Theomania

Ans. d

one word substitution exercise with answers | important one word substitution pdf download

31. List of headings of the business to be transacted at a meeting 

(a) Schedule

(b) Agenda

(d) Excerpts

(c) Proceedings

Ans. b

32. A process involving too much official formality

(a) Nepotism

(c) Red-tapism

(b) Diplomacy

(d) Bureaucracy

Ans. c

33. Person who brings an action at law

(a) Plaintiff

(b) Litigant

(d) Defendant

(c) Deponent

Ans. a

34. The short remaining end of a cigarette

(a) Stump

(b) Stub

(d) Scrap

(c) Rag

Ans. b

35. The place where public, government or historical records kept

(a) Coffer

(b) Pantry

(d) Archives

(c) Scullery

Ans. d

36. A post without remuneration

(b) Sinecure

(a) Voluntary

(d) Involuntary

(c) Honorary

Ans. c

37. Large scale departure of people

(a) Magration

(c) Immigration

(b) Emigration

(d) Exodus

Ans.  d

38. Lottery in which an article is assigned by lot to one of those buying tickets

(a) Auction

(c) Audit 

(b) Raffle

(d) Transit

Ans.  b

39.To send an unwanted person out of the country

(b) Ostracise

(a) Exclude

(d) Expatriate

(a) exclude

Ans.  c

40. Voluntarily giving up throne by king in favour of his son

(a) Resurrection

(a) Abdication

(d) Renunciation

(c) Accession

Ans. a

41. Child bereaved of one or both the parents

(b) Destitute

(a) Desolate

(d) Lout

(c) Orphan

Ans. c

42. Gift left by will

(a) Alimony

(b) Parimony

(d) Property

(c) Legacy

Ans. c

43. A government run by a dictator

(a) Democracy

(b) Autocracy

(c) Oligarchy

(d) Theocracy

Ans. b

44. One who always runs away from danger

(a) Escapist 

(b) Timid

(c) Coward

(d) Shirker

Ans. b

45. A poem written on the death of someone loved and lost

(b) Epic

(a) Ode

(c) Sonnet

(d) Elegy

Ans.  d

46. One who despises persons of lower social position

(b) Snob

(a) Prim

(c) Prig

(d) Aristocrat

Ans. b

47. Gradual recovery from illness

(a) Hysteria

(c) Superannuation

(c) Amnesia

(d) Convalescence

Ans. d

48. One who is determined to exact full vengeance for wrongs done to him 

(a) Vindicator

(b) Usurer

(c) Vindictive

(d) Virulent

Ans. c

49. A person who believes that pleasure is the chief good

(b) Hedonist

(a) Stoic

(d) Sensual

(c) Epicure

Ans. b

50. Commencement of words with the same letter

(a) Rhyme

(b)Alliteration

(c) Pun

(d)Oxymoron

Ans. b

Quiz Questions with one letter answers | One word answer quiz

51. An office or post with no work but high pay

(b) Sinecure

(a) Honorary

(c) Gratis

(d) Ex-officio

Ans. b

52. One who is well-versed in any subject; a critical judge of any art, particularly fine arts

(a) Veteran

(b) Philistine

(c) Dilettante

(d) Connoisseur

Ans.  d

53. Person who is indifferent to both pleasure and pain 

(a) Saint

(b) Ascetic

(c) Stoic

(d) Hermit

Ans. c

54. A person who is against the standards of ordinary society especially in dressing

(a) Joker

(b) Hippy

(c) Scapegoat

(d) Butt

Ans.  b

55. Murder of a brother 

(a) Patricide

(b) Regicide

(c) Homicide

(d) Fratricide

Ans. d

56. Mania for stealing articles

(b) Nymphomania

(d) Hypomania

(a) Logomania

(c) Kleptomania

Ans. c

57. Mental weariness for want of occupation

(a) Fatigue

(c) Languor

(b) Ennui

(d) Debility

Ans.  b

58. One who loves all and sundry

(a) Optimist

(b) Humanist

(c) Altruist

(d) Philanthropist

Ans. c

59. Mania for travel

(a) Dromomania

(b) Pyromania

(d) Logomania

Ans.  a

60. A person living permanently in a certain place

(c) Biblomania

(a) Native

(b) Resident

(c) Domicile

(d) Subject

Ans. c

pdf one word substitution | one word substitution for ssc cgl pdf | single letter quiz questions and answers

61. Paying back injury with injury

(a) Vendetta

(b) Repression

(d) Reprisal

(c) Subjugation

Ans.  d

62. Acutely affected by external impressions

(b) Impressionable

(d) Sensitive 

(a) Ingenious

(c) Credulous

Ans. d

63. To slap with a flat object

(a) Hew

(b) Swat

(d) Gnaw

(c) Chop

Ans. b

64. An assembly of hearers

(a) Audience

(b) Crowd

(c) Congregation

(d) Assemblage

Ans. a

65. An associate in an office or institution

(b) Ally

(a) Companion

(d) Accomplice

(c) Colleague

Ans. c

66. One who is unrelenting and cannot be moved by entreaties

(b) Infallible

(a) Inexorable

(d) Inexplicable

(c) Impregnable

Ans.  a

67. Regard for others as a principle of action

(a) Cynicism

(c) Philanthropy

(b) Nepotism

(d) Altruism

Ans. d

68. Person who claims to have great love for and understanding of what is beautiful in nature, art etc.

(b) Aesthets

(a) Critic

(d) Artist

(c) Connoisseur

Ans. b

69. Adisease which spreads by contact

(a) Infectious

(b) Contagious

(d) Contextual

(c) Contiguous

Ans. b

70. An animal story with a moral

(a) Fable

(b) Tale

(c) Anecdote

(d) Parable

Ans. a

important one word substitution pdf download | ssc one word substitution pdf

71. To change shape, nature or substance of

(b) Substitute

(a) Modulate

(c) Remodel

(d) Transmute

Ans. d

72. Person who believes that God is every thing and everything is God 

(b) Theist

(a) Agnostic

(d) Pantechnicon

(c) Pantheist

Ans. c

73. Person who pilots or travels in a balloon, airship or other aircraft 

(b) Astronaut

(a) Aeronaut

(d) Acrobat

(c) Aerobat

Ans.  a

74. Witty, clever retort

(b) Repartee

(a) Sarcasm

(d) Invective

(c) Platitude

Ans. b

75. Words different in meaning but similar in sound

(a) Homonym

(b) Synonym

(d) Antonym

(c) Acronym

Ans. a

76. Simplest and smallest form of plant life, present in air, water and soil; essential to life but may cause disease

(b) Amoeba

(a) Virus

(d) Toxin

(c) Becteria

Ans. c

77. A girl or woman who flirts, that is, tries to attract people and make advances in love simply to satisfy her vanity

(b) Coquette

(a) Prostitute

(d) Concubine

(c) Spinster

Ans.  b

78. A person who regards the whole world as his country

(a) Patriot

(b) Nationalist

(c) Cosmopolitan

(d) Metropoltan

Ans. c

79. Relationship by blood or birth

(a) Parentage

(c) Consanguinity

(b) Affiliation

(d) Nepotism

Ans.  c

80. A story in which ideas are symbolised as people

(a) Allegory

(c) Legend  

(b) Fable

(d) Parable

Ans. a

For More English Grammar MCQs Topic Wise Click Here

1. Spot the Corrections Quiz2. Fill in the Blanks with Modals Quiz
3. Improvement of Sentences Quiz4. Active and Passive Voice
5. Narration (Direct & Indirect Speech)6. Spelling/Detecting Mis-Spelt Words Quiz
7. Synonyms Quiz8. Antonyms Quiz
9. One Word Substitution Quiz10. Idioms & Phrases Quiz
11. Cloze Passage Quiz12. Comprehension Quiz

Related Queries:

Arabic word translator | common idioms | english korean words | what idiom | korean words translated to english | most common idioms | idioms in english language | meaning of slang in english | english idioms in use | most common idioms in english | prepositional phrase definition | verb phrase meaning | english idioms | common english idioms | prepositional phrase meaning | preposition phrase meaning | popular idioms in english | phrases with meaning in english



Spread the knowledge

Related posts

2 Thoughts to “One Word Substitution PDF”

  1. Greetings! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers andstarting a new project in a community in the same niche.Your blog provided us useful information to work on. Youhave done a extraordinary job!

Leave a Comment