Change the Narration Exercise | Direct and Indirect Speech Worksheets with Answers pdf

Change the Narration Exercise Direct and Indirect Speech Worksheets with Answers pdf

We are going to cover English Quiz Questions with Answers Quiz (Change the Narration Exercise | Direct and Indirect Speech Worksheets with Answers pdf) or English Grammar Test Quiz with Answers. Main Purpose to cover the English is to help those students who can’t buy mock tests for regular exams and for competitive examinations. these English questions are asked in many exams like Bank exam, UPSC exam, SSC exam, CAT, SSC, RBI, LLB, SBI, RRB, LIC, DRDO, NABARD, SEBI, many more Entrance Exams and for school exams class 1-12 also.

NOTE: Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, Be Active. All the Best

50 examples of direct and indirect speech exercises | Change the Narration Exercise | Direct and Indirect Speech Worksheets with Answers pdf

1. The reported speech for the sentence Ravi said, “I am doing B.Sc”

(a) Ravi said that I am doing B.Sc

(b) Ravi said that he was doing B.Sc

(c) Ravi said that he is doing B.Sc

(d) Ravi said I had been doing B.Sc.

Ans. b

2. The direct speech for the sentence “He advised mne not to waste money”

(a) He said to me, “not waste money

(b) “no waste money”, He said to me

(c) “Don’t waste money,” He said to me

(d) He said, “you are wasting money”

Ans. c

3. The direct speech for the sentence “They asked her where she had göne the previous day”

(a) They said to her, “where have you gone yesterday”

(b) They said. “where were you go yesterday ?”

(c) “where were you going yesterday ?” they said

(d) They said to her, “where did you go yesterday”

Ans. d

4. The Indirect speech of the following sentence “Are you a vegetarian ?” he said to her

(a) He asked her whether she was a vegetarian

(b) He asked her if she was a vegetarian

(c) He told her whether she is a vegetarian

(d) He asked her whether she is a vegetarian

Ans. a

5. “The reported Speech of the following sentence” “The SI ordered the thief to stop there”

(a) The SI said, “You stop there”

(b) The SI said to to theif, “You are stopping here”

(c) The SI said to the thief, “Stop here”

(d) The SI ordered the the thief, “stopping here”

Ans. c

6. What is the reported speech of the following sentence “I want your advice” said Krishna to Venkat

(a) Krishna said to Venkat that he will want his advice

(b) Krishna said to Venkat that he will want his advice

(c) Krishna said to Venkat that he had wanted his advice ,

(d) Krishna told Venkat that he wanted his advice

Ans. d

7. What is the direct speech of the following sentence “He asked me whether I had come there the previous day”

(a) He said to me, “Did you come here yesterday

(b) He asked me. “Have you come here yesterday”

(c) He told me, “Do you come here yesterday”

(d) He said to me. “Didn’t you come here yesterday

Ans. a

8. Choose the correct form of reported speech for the following direct speech. “Don’t disturb your friend.” said Gopal to his son

(a) Gopal asked his son don’t disturb his friend

(b) Gopal advised his son not to disturb his friend

(c) Gopal told his son that he did not disturb his friend

(d) Gopal advised his son that he did not disturb his friend

Ans. b

9. What is the correct form of direct speech for the following sentence. “He asked her whether she liked liked grapes”

(a) He asked her her, “Have you liked grapes ?”

(b) He said to her her “Did you like grapes ?”

(c) He said to her, Do you like grapes ?

(d) He asked her, “Had you liked grapes ?”

Ans. c

10. She said “How foolish of me !” ((Choose the correct reported speech))

(a) She exclaimed that how how foolish of her

(b) She said that it was was very foolish of her

(c) She told that that how foolish of me

(d) She exclaimed that is very foolish of me

Ans. b

For More MCQs Please Join and Login for Membership

Read more

Passive Voice Exercises | The Passive Exercises

Passive Voice Exercises The Passive Exercises

We are going to cover English Quiz Questions with Answers Quiz(Passive Voice Exercises | The Passive Exercises) or English Grammar Test Quiz with Answers. Main Purpose to cover the English is to help those students who can’t buy mock tests for regular exams and for competitive examinations. these English questions are asked in many exams like Bank exam, UPSC exam, SSC exam, CAT, SSC, RBI, LLB, SBI, RRB, LIC, DRDO, NABARD, SEBI, many more Entrance Exams and for school exams class 1-12 also.

NOTE: Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, Be Active. All the Best

Active and Passive Voice Exercises | The Passive Exercises | Passive Voice Exercises

Question Directions :- In the following questions, the sentences have been given in Active/Passive voice. From the given alternative choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active Voice

1. Have the box broken.

(a) Get some one to break the box

(b) Break the box.

(d) They have broken the box.

(c) Have the broken box

Ans. a

2. . They objected to my proposal.

(a) My proposal objected them.

(c) My proposal was objected to by them.

(b) My proposal was objected by them.

(d) Their proposal were objected by me.

Ans. c

3. Do you know her? know

(a) Are you known to her ?

(b) Is she known by you ?

(c) Is she known to you ?

(d) Has she has been known by you ?

Ans. c

4. The teacher punished the boys who had not done their homework,

(a) The boys who have not done their homework were punished by the teacher.

(b) The boys who had not done their homework were punished by the teacher

(c) The I had not done their homework.

(d) The been punished by their teacher

Ans. b

5. People believe him to be innocent.

(a) Him ware believed to be innocent by the people.

(b) He is believed to be innocent.

(c) He is believed innocent by the people.

(d) Him to been innocent is believed by the people.

Ans. c

6. You should open thee wine about three hours before you use it.

(a) Wine should be openedd about three hours before use.

(b) Wine should be openedd by you three hours before use.

(c) Wine should be opened about three hourss before you use it.

(d) Wine should be opened about three hours before it is used.

(e) The wine should be opened about Three hours before it is used by you.

Ans. d

7. You need to clean your shoes properly

(a) Your shoes are needed to clean properly.

(b) You were needed to clean your shoes properly.

(c) Your shoes need to be cleaned properly.

(d) Your shoes were needed by you to clean properly.

Ans. c

8. The invigilator was reading instructions.

(a) The instructions was read by the invigilator.

(b) The instructions were being read out by the invigilator.

(c) The instructions had beeen read out by the invigilator.

(d) The instructions had beeen read by the invigilator.

Ans. b

9. He is said to be very rich

(a) He said he is very rich.

(b) People say he is very rich.

(c) He said it is very rich.

(d) People say he is very rich.

Ans. d

10. Could you buy some stamps for me ?

(a) Stamps should be bought for me.

(b) You are requested to buy some stamps for me.

(c) You are ordered to buy some stamps for me.

(d) Could some stamp be bought for me by you.

Ans. b

For More MCQs Please Join and Login for Membership

Read more

Improve Sentences Online | Improve Sentence

Improve Sentences Online Improve Sentence

We are going to cover English Quiz Questions with Answers (Improve Sentences Online | Improve Sentence) or English Grammar Test Quiz with Answers. Main Purpose to cover the English is to help those students who can’t buy mock tests for regular exams and for competitive examinations. these English questions are asked in many exams like … Read more

Fill in the Blanks with Appropriate Modals with Answers

Fill in the Blanks with Appropriate Modals with Answers

We are going to cover English Quiz Questions with Answers (Fill in the Blanks with Appropriate Modals with Answers) or English Grammar Test Quiz with Answers. Main Purpose to cover the English is to help those students who can’t buy mock tests for regular exams and for competitive examinations. these English questions are asked in many exams like Bank exam, UPSC exam, SSC exam, CAT, SSC, RBI, LLB, SBI, RRB, LIC, DRDO, NABARD, SEBI, many more Entrance Exams and for school exams class 1-12 also.

NOTE: Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, Be Active. All the Best

Modals class 10 MCQ | Fill in the Blanks with Appropriate Modals with Answers

Directions (Qs. 1- 10) : Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.

1. She had to …… illness in order to avoid going to the party meeting.

(a) feint

(b) fain

(c) faint

(d) feign

Ans. d

2. Your ……. nature will aid you in attaining success in every venture yooou undertake.

(a) persevering

(b) catalytic

(c) rotund

(d) lackadaisical

Ans. a

3. The publisher is bringing .. a revised edition of this book.

(a) about

(b) up

(d) out

(c) round

Ans. d

4. This iss our house and that is …. 

(a) them

(b) their

(d) their’s

(c) theirs

Ans. c

5. Arun has ….. his work.

(a) Completely

(c) Complete

(b) Completing

(d) Completed

Ans. d

6. Rather than other, why don’t you look for your own mistakes ?

(a) Helping

(c) Blaming

(b) Pointing

(d) Watching

Ans. c

7. We have been living inn this house ……  1965.

(a) When

(b) For

(d) Since

(c) Before

Ans. d

8. Since Amit was an . . photographerr, he did not charge any money for taking our picture.

(a) Amateur

(b) Professional

(d) Unknown

(c) Useless

Ans. a

9. I haven’t ……. butter but I have a lot of bread.

(a) a lot of

(b) little

(c) much

(d) some

Ans. c

10. People from……..  and near came to see thee final match of the tournament yesterday

(a) distance

(b) long

(c) above

(d) far

Ans. d

For More MCQs Please Join and Login for Membership

Read more

Spotting Errors in English

We are going to cover English Quiz Questions with Answers Quiz (Spotting Errors in English) or English Grammar Test Quiz with Answers. Main Purpose to cover the English is to help those students who can’t buy mock tests for regular exams and for competitive examinations. these English questions are asked in many exams like Bank exam, … Read more

Stock Market Questions and Answers pdf

Stock Market Questions and Answers pdf

Multiple choice questions of Subject Commerce Stock Market Questions and Answers pdf ( Stock Market Questions and Answers pdf Quiz ) for Entrances (Entrance Exam) Conducted by different Central and State Universities are given below.

NOTE: Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, Be Active. All the Best

Stock Market Questions and Answers pdf | Stock Market MCQ pdf

1. Stock exchange

(a) helps in the fixation of stock prices

(b) ensures safe and fair dealing

(c) induces good performance by the company

(d) All of the above

Ans. d

2. In BSE, shares are divided into

(a) two categories

(c) four categories

(b) three categories

(d) five categories

Ans. d

3. The first stock exchange was set-up in India in 

(a) 1905

(b) 1887

(c) 1923

(d) 1908

Ans. b

4. Mumbai stock exchange was recognised on a permanent basis in

(a) 1956

(b) 1957

(c) 1958

(d) 1960

Ans. b

5. Who can trade in the stock exchange?

(a) Any body

(b) Stock exchange member

(c) Any Indian person

(d) Only member of the company

Ans. b

6. Book building is managed mainly by

(a) registrar

(b) lead manager

(c) registrar and book runner

(d) lead manager and book owner

Ans. d

7. According to SEBI guidelines,

(a) all the new issues should be in the depository mode

(b) all the A group shares should be traded through NSDL

(c) all the B group shares should be traded through NSDL

(d) All of the above

Ans. a

8. Inter-connected stock exchange is to interlink

(a) the BSE, NSE, OTCEI

(b) all the stock exchanges

(c) fifty regional stock exchanges

(d) forty regional stock exchanges

Ans. c

9. The accounting period cycle of NSE is

(a) Wednesday to next Tuesday

(b) Tuesday to next Wednesday

(c) Monday to next Friday

(d) Wednesday to next Wednesday

Ans. a

10. The SENSEX has

(a) 40 stocks

(c) 55 stocks

(b) 30 stocks

(d) 60 stocks

Ans. b

For More MCQs Please Join and Login for Membership

Read more

Company Secretary MCQ with Answers PDF

Company Secretary MCQ with Answers PDF

Multiple choice questions of Subject Commerce Company Secretary MCQ with Answers PDF ( Company Secretary MCQ with Answers PDF Quiz ) for Entrances (Entrance Exam) Conducted by different Central and State Universities are given below.

NOTE: Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, Be Active. All the Best

Company Secretary MCQ with Answers PDF | a Company Secretary has to be

1. Acompany secretary should have thorough kowledge of provisions of

(a) income tax

(b) Companies Act

(c) labour law

(d) All of the above

Ans. d

2. Minimum number of directors in a private company is

(a) 1

(c) 3

(b) 2

(d) 4

Ans. b

3 What is not included in the remuneration of director under Companies Act?

(a) Salary

(b) incentive in profit

(c) Fee paid as managing director

(d) Fees of attending the meeting

Ans. d

4. If a director fails to attend three consecutive meetings, without seeking permission of the Board of Directors, then what may be the consequences in this case?

(a) He will not become director of any company further

(b) He has to vacant his office

(c) He will have to pay a tine of rs. 50000

(d) Any one of the above

Ans. b

5. Qualification share is related with

(a) auditor of the company

(b) officer of the company

(c) director of the company

(d) None of these

Ans. c

6. Minimum number of directors in a public company is

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

Ans. c

7. A person who is company secretary and director of company is

(a) employee director

(c) executive director

(b) non-executive director

(d) independent director

Ans. c

8. The appointment of a statutory auditor under Section 224A is with reference to 25% of

(a) paid-up capital

(b) issued capital

(c) subscribed capital

(d) only equity capital

Ans. c

9. A special notice is required for

(a) removal of a member

(b) removal of the company secretary

(c) removal of a nominee director

(d) None of the above

Ans. d

10. Age limit of a director in a public company is

(a) 50

(c) 65

(b) 60

(d) no limit

Ans. c

For More MCQs Please Join and Login for Membership

Read more

Income Tax MCQ with Answers pdf

Income Tax MCQ with Answers pdf

Multiple choice questions of Subject Commerce Income Tax MCQ with Answers pdf ( Income Tax MCQ with Answers pdf Quiz ) for Entrances (Entrance Exam) Conducted by different Central and State Universities are given below.

NOTE: Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, Be Active. All the Best

Income Tax MCQ with Answers pdf | income tax multiple choice questions pdf

1. Residential status is to be determined for

(a) previous year

(c) accounting year

(b) assessment year

(d) Any one of them

Ans. a

2. Incomes which accrue or arise outside India but are received directly into India are taxable in the hands of

(a) resident only

(b) both ordinarily resident and NOR

(c) non-resident

(d) all the assesses

Ans. d

3. Income deemed to accrue or arise in India is taxable in case of

(a) resident only

(b) both ordinarily resident and NOR

(c) non-resident

(d) all the assesses

Ans. d

4. Income which accrue outside India from a business head office of which is situated in India is taxable in case of

(a) resident only

(b) not ordinarily resident only

(c) both ordinarily resident and NOR

(d) non-resident

Ans. c

5. Income which accrue or arise outside India and also received outside India taxable in case of

(a) resident only

(b) not ordinarily resident

(c) Both ordinarily resident and NOR

(d) None of the above

Ans. a

6. How many heads of income are there?

(a) Five

(b) Eight

(c) Seven

(d) Six

Ans. a

7. Agricultural income is

(a) fully exempt

(b) partially exempt

(d) partially taxable

(c) fully taxable

Ans. a

8. The partial integration of agricultural income is done to compute tax on

(a) agricultural income

(c) Both ‘a’ and ‘b’

(b) non- agricultural income

(d) None of the above

Ans. b

9. Tl of a person is determined on the basis of his

(a) residential status in India

(b) citizenship in India

(c) Both ‘a’ and b’

(d) None of these

Ans. a

10. Once a person is a resident in a previous year, he shall be deemed to be resident for subsequent previous year

(a) True

(b) False

(c) Partly true

(d) None of these

Ans. b

For More MCQs Please Join and Login for Membership

Read more

International Business MCQ with Answers pdf download

International Business MCQ with Answers pdf download

Multiple choice questions of Subject Commerce Solved International Business MCQ with Answers pdf download ( International Business MCQ with Answers pdf download Quiz ) for Entrances (Entrance Exam) Conducted by different Central and State Universities are given below. NOTE: Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, Be … Read more

Insurance MCQ Questions with Answers

Insurance MCQ Questions with Answers

Multiple choice questions of Subject Commerce Solved Insurance MCQ Questions with Answers ( Insurance MCQ Questions with Answers Quiz ) for Entrances (Entrance Exam) Conducted by different Central and State Universities are given below. NOTE: Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, Be Active. All the Best … Read more

error: Content is protected !!