Stock Market Questions and Answers pdf

Stock Market Questions and Answers pdf
Spread the knowledge

Multiple choice questions of Subject Commerce Stock Market Questions and Answers pdf ( Stock Market Questions and Answers pdf Quiz ) for Entrances (Entrance Exam) Conducted by different Central and State Universities are given below.

NOTE: Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, Be Active. All the Best

Stock Market Questions and Answers pdf | Stock Market MCQ pdf

1. Stock exchange

(a) helps in the fixation of stock prices

(b) ensures safe and fair dealing

(c) induces good performance by the company

(d) All of the above

Ans. d

2. In BSE, shares are divided into

(a) two categories

(c) four categories

(b) three categories

(d) five categories

Ans. d

3. The first stock exchange was set-up in India in 

(a) 1905

(b) 1887

(c) 1923

(d) 1908

Ans. b

4. Mumbai stock exchange was recognised on a permanent basis in

(a) 1956

(b) 1957

(c) 1958

(d) 1960

Ans. b

5. Who can trade in the stock exchange?

(a) Any body

(b) Stock exchange member

(c) Any Indian person

(d) Only member of the company

Ans. b

6. Book building is managed mainly by

(a) registrar

(b) lead manager

(c) registrar and book runner

(d) lead manager and book owner

Ans. d

7. According to SEBI guidelines,

(a) all the new issues should be in the depository mode

(b) all the A group shares should be traded through NSDL

(c) all the B group shares should be traded through NSDL

(d) All of the above

Ans. a

8. Inter-connected stock exchange is to interlink

(a) the BSE, NSE, OTCEI

(b) all the stock exchanges

(c) fifty regional stock exchanges

(d) forty regional stock exchanges

Ans. c

9. The accounting period cycle of NSE is

(a) Wednesday to next Tuesday

(b) Tuesday to next Wednesday

(c) Monday to next Friday

(d) Wednesday to next Wednesday

Ans. a

10. The SENSEX has

(a) 40 stocks

(c) 55 stocks

(b) 30 stocks

(d) 60 stocks

Ans. b

Money Market MCQ PDF | MCQ on Financial Markets pdf | Multiple Choice Questions on Financial Markets and Institutions PDF

11. The NSE (Nifty Base Period) is

(a) 1992

(c) 1995

(b) 1993

(d) 1998

Ans. c

12. FIls are permitted

(a) to invest in the listed companies only

(b) to invest in the listed and unlisted companies

(c) not to invest in the debentures

(d) to invest in shares of listed, unlisted companies and debentures

Ans. d

13. Listing of securities in a stock exchange for the purposes of trading indicates that

(a) at the time of listing, the company is legally organised

(b) at the time of listing, the company is financially sound

(c) the stock exchanges guarantee about the financial soundness of the company

(d) All of the above

Ans. a

14. Mutual fund can make investment

(a) in any company listed or unlisted

(b) in privately placed securities of associated company

(c) upto 40 % of the listed or unlisted securities of group companies

(d) should not be exceed 10% of the funds in securities of a single company

Ans. d

15. Over the Counter Exchange of India was started after the role model of

(a) NASDAQ

(b) JASDAQ

(c) NASDAQ and JASDAQ

(d) NSE

Ans. c

16. Which of the speculators expects the price of securities to rise in the near future?

(a) Bull

(b) Bear

(c) Stag

(d) Lane duck

Ans. a

17. Which of the following speculative activities is based on disparity in quote prices in different markets?

(a) Option dealing

(b) Arbitrage

(d) Blank transfers

(c) Margin trading

Ans. b

18. The minimum size of issued capital to be listed on BSE is

(a) rs. 20 crore

(b) rs. 10 crore

(c) rs. 15 crore

(d) rs. 100 crore

Ans. b

19. The market maker has to

(a) buy the shares

(c) buy and sell shares

(b) sell the shares

(d) None of these

Ans. c

20. Customer’s production fund is set-up

(a) to protect the investors against price fluctuations

(b) to protect the broker in case of non-payment of money by investors

(c) to provide insurance to investors in case of default by the members

(d) to protect the members and the investors

Ans. c

For More Commerce MCQs Topic Wise Click Here


Spread the knowledge

Related posts

One Thought to “Stock Market Questions and Answers pdf”

Leave a Comment