Business Communication MCQ

Business Communication MCQ
Spread the knowledge

Multiple choice questions of Subject Commerce MCQs Topic Business Communication MCQ with Answers pdf ( Business Communication MCQ with Answers Quiz ) for Entrances (Entrance Exam) Conducted by different Central and State Universities are given below.

NOTE: Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, Be Active. All the Best

Business Communication mcq with answers pdf | Business Communication Quiz questions answers | Business Communication quiz chapter 1

1. The sender converts the message into communication symbols by

(a) encoding

(c) feedback

(b) decoding

(d) media

Ans. a

2. The communication network in which all subordinates under a superior communicate rough him is known as

(a) single chain network

(c) free flow network

(b) wheel network

(d) gossip chain

Ans. b

3. Status comes under which type of barrier?

(a) Semantic barrier

(c) Psychological barrier

(b) Organisational barrier

(d) Personal barrier

Ans. b

4. Consider the following statements.

1. Formal communication facilitates clear and definite flow.

2. Good decisiveness is not necessary for a good leader.

3. Pay and allowances are a non-financial incentive.

Which of the statements given above is/are incorrect?

(a) Only 1

(c) 2 and 3

(b) 1 and 3

(d) All of these

Ans.  c

5. Assertion (A) Technical jargon cannot be a barrier in communication.

Reason (R) Faulty translation also leads to wrong communication.

Codes (a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A

(c) A is correct but R is incorrect

(d) A is incorrect but R is correct

Ans. d

6. Which of the following is not an element of the communication process?

(a) Decoding

(c) Channel

(b) Cormmunication

(d) Receiver

Ans. b

7. Effective communication does not require

(a) simplicity

(c) ambiguity

(b) clarity

(d) All of these

Ans. c

Business Communication MCQ pdf | Sybcom Business Communication mcq pdf | MCQ on Business Communication pdf

8. Example of downward communication is

(a) progress report

(c) instructions

(b) application for grant of leave

(d) None of the above

Ans. c

9. Which of the following pair is incorrectly matched?

(a) Clean and definite flow : Advantages of formal communication

(b) Wheel communication network : It can flow from top to bottom or from bottom to top

(c) Lack of attention : Psychological barriers

(d) Proper feedback to management : Informal communication

Ans. b

10. Which of the following statement is correct?

(a) Gestural communication has slower effect on the communication

(b) Transmission of written communication is time consuming

(c) Job analysis cannot assist in developing objectives

(d) None of the above

Ans. b

11. Assertion (A) Written communication is used as a means to supplement verbal communication.

Reason (R) Written communication generally moves downward.

Codes (a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A

(c) A is correct but R is incorrect

(d) A is incorrect but R is correct

Ans. d

12. Consider the following statements.

1. Semantic barriers are concerned with problems and obstructions in the process of encoding and decoding the messages.

2. Complexity in organisation structure is a psychological barrier.

3. Lack of proper incentives is an organisational barrier.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1

(c) 1 and 3

(b) Only 2

(d) 2 and 3

Ans. a

13. Assertion (A) Grapevine leads to great rumours.

Reason (R) Grapevine/informal communication spreads slowly.

Codes (a) Both A and R are correct and Reason the correct explanation of A

(b) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A

(c) A is correct but R is incorrect

(d) A is incorrect but R is correct

Ans. c

14. Assertion (A) Workers can chitchat in a canteen about the behaviour of the superior.

Reason (R) Informal communication takes place without following the formal chain of command.

Codes (a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A

(c) A is correct but R is incorrect

(d) A is incorrect but R is correct

Ans. a

15. Which of the following pair is correctly matched?

(a) The message flows in a vertical line along the scalar chain of command : Wheel network

(b) There is no restriction on the flow of communication Free flow network

(c) Each person can communicate with his two neighbourhood colleagues Chain network

(d) None of the above

Ans. b

16. Assertion (A) Written communication can be verified afterwards.

Reason (R) Written communication is more effective than oral communication.

Codes (a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A

(c) A is correct but R is incorrect

(d) A is incorrect but R is correct

Ans. c

17. Importance of communication include

(a) smooth working of enterprise

(b) helps in guiding and inspiring employees

(c) increases managerial efficiency

(d) Both a’ and ‘c’

Ans. d

18. The type of formal communication in which the persons of two departments one at a higher position and another atalower position, communicate with each other is called

(a) downward communication

(b) horizontal communication

(c) diagonal communication

(d) None of these

Ans. c

19. Mohan and Sohan are friends working in Varun Limited as production and sales manager respectively. In an inter-departmental meeting, Mohan informed Sohan about a change in the marketing policy of the company. Type of communication used in this situation is

(a) formal communication

(b) informal communication

(d) None of these

(c) written communication

Ans. a

20. Consider the following statements.

1. Sending notice to employees to attend a meeting is downward communication.

2. Application for grant of leave is upward communication.

3. A production manager may contact marketing manager to discuss about quality is diagonal communication.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1

(c) 1 and 2

(b) Only 2

(d) None of these a barrier to effective communication because

Ans. c

Business Communication MCQs solved pdf | Business Communication Chapter 1 Multiple Choice Questions | business communication multiple choice questions and answers pdf

21. Selective perception is

(a) a receiver does not understand the message

(b) a receiver does not get the complete message

(c) a receiver does not hear or read the words with which he disagrees

(d) None of the above

Ans. c

22. Communication of a subordinate with his immediate superior and superior’s superior is called

(a) single chain network

(b) inverted network

(c) wheel network

(d) none of these

Ans. b

23. The type of formal communication in which communication flows from a superior to a subordinate and vice versa is called

(b) horizontal communication

(d) None of these

(a) vertical communication

(c) diagonal communication

Ans. a

24. Which of the following relates to interpersonal communication?

(a) Johari window

(c) Body language

(b) Formal communication

(d) All of the above

Ans. c

25. According to Keith Davis, which orie is not a barrier of communication?

(a) Physical barriers

(c) Personal barriers

(b) Technological barriers

(d) Linguistic barriers

Ans. b

26. Grapevine is term used in relation to

(a) formal communication

(b) informal communication

(c) both formal and informal communication

(d) this term is not used in relation to communication

Ans. b

27. Sumit is working at the middle level of a management. His superior, a top management personnel, sent him a message, which he received and understood. Here, communication process is not complete because of the element

(a) noise

(b) receiver

(c) media

(d) feedback

Ans. d

For More Commerce MCQs Topic Wise Click Here

Business Communication books


Spread the knowledge

Related posts

Leave a Comment