MCQ on Marketing Management

MCQ on Marketing Management
Spread the knowledge

Multiple choice questions of Subject Commerce MCQs Topic mcq on marketing management ( mcq on marketing management Quiz ) for Entrances (Entrance Exam) Conducted by different Central and State Universities are given below.

NOTE: Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, Be Active. All the Best

Marketing Management MCQ pdf | MCQ on Marketing Management | Marketing management mcq for bba

1. ….. is the very essence of marketing

(a) Research

(c) Demand

(b) Customer focus

(d) None of these

Ans. b

2. Which concept of marketing is/are customer oriented?

(a) Old concept of marketing

(b) Modern concept of marketing

(c) Entity concept of business

(d) All of the above

Ans. b

3. Modern concept of marketing consists of

(a) responsibility

(b) decision

(c) coordination

(d) All of these

Ans. d

4. Marketing is often considered synonymous with

(a) selling

(c) sales promotion

(b) advertising

(d) All of these

Ans. a

5. Marketing is  

(a) Qualitative process 

(c) mathematical process

(b) logical process

(d) managerial process

Ans. d

6. The price of a product must be relevant to the

(a) utility or satistaction it delivers to buyers

(b)armount of profit the seliers can obtain

(c) availability of substitutes

(d) None of the above

Ans. a

8. …. occurs when a marketer is excessively preoccupied with product development, manufacturing or selling and ignores customer needs, wants and interests.

(a) Customisation

(b) Target marketing

(c) Marketing myopia

(d) None of these

Ans. c

Marketing management multiple choice questions and answers doc | principles of marketing mcq | marketing management multiple choice questions and answers pdf | principles of marketing multiple choice questions and answers pdf | principles of marketing multiple choice questions kotler pdf

9. A product can be a/an

(a) good

(b) service

(c) idea

(d) All of these

Ans. d

10. Goods purchased by individuals for their own personal use rather than for business or industrial use is called

(a) convenience goods

(c) consumer goods

(b) capital goods

(d) None of these

Ans. c

11. State which one is not a function of marketing

(a) Identification of customer needs and wants

(b) Product planning and development

(c) Guiding the funding agencies

(d) Communicating

Ans. c

12. Convenience goods are those which are

(a) consumed easily

(c) purchased frequently

(b) distributed easily

(d) None of these

Ans. c

13. Grading is an important process in the function of

(a) standardisation

(b) specialisation

(c) Both ‘a’ and b

(d) Neither ‘a’ nor b’

Ans. a

14. What is a product line?

(a) Group of different products

(b) More than one product

(c) Different brands

(d) All of these

Ans. a

15. Which one of the following is not a controllable variable of marketing management?

(a) Environment

(c) Consumer

(b) Competition

(d) All of these

Ans. d

16. Who coined the expression ‘marketing mix’?

(a) Henri Fayol

(c) Peter Drucker

(b) James Culiton

(d) Abraham Maslow

Ans. b

17. The third stage in buyer decision process for new products is

(a) awareness

(c) interest

(b) evaluation

(d) trial

Ans. c

18. The customer groups who adopt the new product at the end are called

(a) laggards

(c) strivers

(b) seekers

(d) None of these

Ans. a

19. Methods used by marketers to study the attitudes of customers is referred to as

(a) observation

(c) close-ended questionnaire

(d) All of these

(b) personal interview

Ans. d

20. . . is the process of dividing a potential market into distinct sub-markets of consumers with common needs and characteristics.

(a) Target marketing

(c) Market segmentation

(b) Differentiation

(d) None of these

Ans. c

Advertising management mcq pdf | marketing management mcq pdf mba | sales management multiple choice questions and answers pdf | brand management mcq pdf | brand management mcq with answers pdf | marketing management mcq questions | marketing management mcq questions and answers pdf |

21. . . are consumers who buy one brand all the time.

(a) Shifting loyals

(c) Hand-core loyals

(b) Switchers

(d) None of these

Ans. c

22. …….. are those customers who are not brand specific.

(a) Switchers

(c) Both ‘a’ and ‘b’

(b) Split loyals

(d) Neither ‘a’ nor ‘b’

Ans. a

23. In . segmentation, buyers are divided into different groups on the basis of life style or personality and values.

(b) psychographic

(d) None of these

(a) demographic

(c) behavioural

Ans. b

24. The Times of India publishes local editions for different regions such as The Hyderabad Times for its Hyderabad readers. Here, consumer market is segmented on the basis of

(a) geographic features

(b) psychographic features

(c) demographic features

(d) None of these

Ans. a

25. Under which method, product is launched in a particular area of market?

(a) Test method

(c) Market test method

(b) Product test method

(d) Trend analysis

Ans. c

26. Brand mark is

(a) a name, term, symbol or design which is intended to identify the goods and services of a seller

(b) a brand that has been given legal protection

(c) giving protection to the product and adding to its aesthetics and sales appeal

(d) providing written information about the product

Ans. a

27. A product line strategy wherein a company adds a higher priced product to a line in order to attract a broader market which helps the sale of its existing lower priced product is called

(a) trading up

(c) life cycle extension

(b) trading down

(d) product line extension

Ans. d

28. Which out of the following is not a type of non-store retailing?

(a) Limited line stores

(b) Automatic vending

(d) Telemarketing

(c) Direct selling

Ans. a

29. Which one of the following is not the mode of direct distribution system?

(a) Multiple shops

(c) Broking agent

(b) Door-to-door selling

(d) Direct mail order

Ans. c

Brand management solved mcqs | product and brand management mcq pdf download | mcq on marketing management for ugc net pdf

30. Which of the following is not one of the stages of the product life cycle?

(a) Introduction

(c) Decline

(b) Revive

(d) Growth

Ans. b

31. According to the concept of product life cycle, profits are likely to be highest during the period of

(b) growth

(d) decline

(a) introduction

(c) maturity

Ans. a

32. When a product is in the growth stage of its life cycle, a firm should most likely expect

(a) competition entering the market

(b) decrease in the cost of production

(c) increase in the cost of production

(d) None of the above

Ans. a

33. One key factor to be considered for the management of product life cycle is to

(a) try to control the length of a product life cycle

(b) constantly search for new products and product improvements

(c) eliminate advertising in the decline stage

(d) All of the above

Ans. b

34. In stage, a product is well established in the market.

(a) decline

(c) maturity

(b) growth

(d) None of these

Ans. c

35. The number of versions offered for each product in the line is known as

(b) product line length

(d) None of these

(a) product line depth

(c) product line width

Ans. a

36. In which stage of product life cycle, the company takes decision, whether to maintain, harvest or drop the product?

(b) Growth

(d) Decline

(a) Introduction

(c) Maturity

Ans. d

37. Under. ., marketers launch the product at a higher price and higher promotional level to skim the market rapidly.

(a) slow skimming

(b) rapid skimming

(c) maturity

(d) None of these

Ans. b

For More Commerce MCQs Topic Wise Click Here

Marketing Management books


Spread the knowledge

Related posts

Leave a Comment