Multiple Choice Questions on Industrial Policy | Five Year Plan MCQ pdf

Multiple Choice Questions on Industrial Policy Five Year Plan MCQ pdf
Spread the knowledge

Multiple choice questions of Subject Commerce Multiple Choice Questions on Industrial Policy | Five Year Plan MCQ pdf ( Multiple Choice Questions on Industrial Policy | Five Year Plan MCQ pdf Quiz ) for Entrances (Entrance Exam) Conducted by different Central and State Universities are given below.

NOTE: Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, Be Active. All the Best

Multiple Choice Questions on Industrial Policy | Describe the industrial policy 1991 towards the public sector

1. Which one among the following Five Year Plans of Indian economy diversified the planning shifting focus from heavy and basic industries to new sunrise industries like telecommunication, computers, electronics?

(a) 2nd Five Year Plan

(b) 4th Five Year Plan

(d) 9th Five Year Plan

(c) 7th Five Year Plan

Ans. c

2. In which of the following industries, enterprise’s investment in plant and machinery is upto ? 25 lakh?

(a) Small-scale industries

(b) Ancillary industry

(c) Tiny enterprises

(d) Small-scale service enterprises

Ans. c

3. Statement I Exports from SEZ have grown more than 2000% from 2003-04 to 2010-11.

Statement II FDI is allowed in SEZ under automatic route.

Codes (a) Statement I is true but statement II is false

(b) Statement Il is true but statement I is false

(c) Both statements are true

(d) Both statements are false

Ans. a

4. What do you mean by DGTD?

(a) Director General of Trade Development

(b) Director General of Total Development

(c) Director General of Technical Development

(d) None of the above

Ans. c

5. Assertion (A) NIMZS are integrated industrial townships with world class social and physical infrastructure.

Reason (R) National Investments and Manufacturing Zones (NIMZS) will be established on lands which are degraded and uncultivable.

Codes (a) Both A and

(b) A is false but R is true

(c) Both A and R are true are false

(d) A is true but R is false

Ans. c

6. The national development council committee on backward areas was constituted in September

(a) 1963

(c) 1968

(b) 1964

(d) 1969

Ans. d

7. Which one of the following economists proposed the LPG model of economic development in India?

(a) Dr C Rangarajan

(b) Dr Montek Singh Ahluwalia

(c) Dr Amartya Sen

(d) Dr Manmohan Singh

Ans. d

8. In the context of India’s Five Year Plans, a shift in pattern of industrialisation with lower emphasis on the heavy industry and move on infrastructure begins in

(a) 4th Plan

(c) 8th Plan

(b) 6th Plan

(d) 10th Plan

Ans. b

9. The headquarter of ILO is at

(a) Washington

(c) The Hague

(b) Geneva

(d) Manila

Ans. b

10. Which one of following is not an immediate indicator of industrial sickness?

(a) Drop in profitability

(b) Labour unrest

(c) Shrinking of market credit

(d) Decline in market share

Ans. d

11. Statement I The Shipping Corporation of India Limited (SCIL) is a Navratna public sector company.

Statement II The status of SCIL has changed from private limited company to public limited company.

Codes (a) Statement I is true but statement Il is false

(b) Statement Il is true but staterment Il is false

(c) Both statements are true

(d) Both statements are false

Ans. c

12. Small-scale and food processing industries were given in which Five Year Plan?

(a) 3rd

(b) 1st

(c) 11th

(d) 8th

Ans. c

13. The general methods used to solve industrial disputes in India are

1. collective bargaining

2. compulsory arbitration

4. decision by trade unions

3. adjudication

Which of the methods given above are correct?

(a) 1 and 2

(c) 2 arid 4

(b) 2 and 3

(d) 1 and 3

Ans. d

14. Assertion (A) The electricity generated from nuclear power plant in India is more than 25% of the total power generation.

Reason (R) In the 11th Plan, the capacity addition of electricity generation in power sector is more than the target set in the plan.

Codes (a) A is true but R is false

(b) R is true but A is false

(d) Both A and R are false

(c) Both A and R are true

Ans. b

16. 6th Economic Census was scheduled to be conducted during

(a) April-November. 2012

(b) April-November, 2013

(c) April-November, 2011

(d) April-December, 2010

Ans. a

17. Consider the following statements about the LPG model of economic development process in India.

1. Disinvestment of profit making public sector enterprises.

2. Permitting private sector to establish industrial units without taking a license.

3. Chronically sick units were referred to BIFR for the formulation of revival or rehabilitations plan.

Which of the processes given above is/are taken after the adoption of LPG model?

(a) 1,2 and 3

(b) 1 and 3

(c) 2 and 3

(d) Only 2

Ans. a

18. Assertion (A) NIP, 1991 was focused on liberalisation, privatisation and globalisation.

Reason (R) The policy was necessitated because of crisis situation in the economy in 1991.

Codes (a) Both A and R are true

(b) A is true but Ris faise

(b) Ris true but A is false

(c) Both A and Rare false

Ans. a

19. Assertion (A) International monetary fund was set-up in 1944.

Reason (R) To promote international monetary cooperation through a permanent institution which provides machinery for consultation and collaboration on inter-national monetary problems.

Codes (a) Both A and R are false

(b) Both A and R are true

(c) A is true but R is false

(d) Ris true but A is false

Ans. b

22. Which of the first export processing zones declared as free trade zone in India?

(a) Santacrz

(c) Falta

(b) Kandla

(d) Noida

Ans. a

23. Consider the following statements.

1. Sick company is defined as one, whose accumulated losses in any financial year are equal to or more than 50% of its average net worth during previous four financial years.

2. The government set-up Board of Industrial and Financial Reconstruction in 1987.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1

(c) Both 1 and 2

(b) Only 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans. c

24. The present industrial policy of the government of India has defined a small-scale industrial unit as a unit having investment upto .. in plant and machinery.

(a) ? 50 lakh

(c) ? 15 crore

(b) ? 1 crore

(d) ? 5 crore

Ans. d

Describe the Industrial Policy 1991 Towards the Public Sector

25. With reference of India, consider the following statements.

1. WPI in India is available on a monthly basis only.

2. As compared to the consumer price index for industrial workers, the WPI gives less weightage to food articles.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1

(c) Both 1 and 2

(b) Only 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans. c

26. Consider the following functions.

1. Refinance loans and advances extended by primary lending institutions to Small-Scale Industries (SSIS).

2. Provides services like learning, factoring to SSIS.

3. Discounts and re-discounts the bills arising from sale of machinery to SSIS.

Which of the functions given above is/are correct with respect to SIDBI?

(a) 1 and 2

(c) 2 and 3

(b) Only 2

(d) All of these

Ans. d

27. Assertion (A) Board for Reconstruction of Public Sector Enterprises (BRPSE) was set-up on 6th December, 2004.

Reason (R) The function of BRPSE is to advise the government on ways and means for strengthening PSUS in general and to make them more autonomous and professional.

Codes and R are true and R is the correct explanation of

(a) Both

(b) Both A and R are true but Ris not the correct explanation of

(d) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Ans. a

28. Assertion (A) Competition Act, 2002 came into force and MRTP Act was repealed.

Reason (R) MRTP Act was too restrictive and curtailed fair competition in the market.

Codes (a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and Rare true but R is not the correct explanation of A

(c) A is false but R is true

(d) A is true but R is false

Ans. a

29. Assertion (A) Employment growth in the organised sector (both public and private combined) has increased during the period 1994-2008.

Reason (R) There has been relatively faster employment growth in the private sector.

Codes (a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and Rare true but R is not the correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Ans. a

30. What is/are the recent policy initiatives of the Government of India to promote the growth of manufacturing sector?

1. Setting up of national investment and manufacturing zones.

2. Providing the benefit of ‘single window clearance’.

3. Establishing the technology acquisition and development fund.

Select the correct answer using the codes given below.

Codes (a) Only 1

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) All of the above

Ans. d

31. Which one of the following matching of village clusters of the PURA model is correct?

(a) Type -A: Situated for inferior with no infrastructure facilities at all

(b) Type-B : Located close to urban area but with sparsely spread infrastructure and connectivity

(c) Type-C: Located very close to urban area with highly developed infrastructure facilities

(d) None of the above

Ans. b

33. Which of the following statements is incorrect?

(a) India is the 2nd largest manufacturer of cement in the world

(b) India ranks 4th in the world in terms of production of ceramic tiles

(c) India holds 3rd position in the production of salt in the world after China and USA

(d) India is the 2nd largest producer of cotton in the world, after China

Ans. b

How many sez in india 2021 | SEZ rules provide for

34. Assertion (A) The SEZ Act, 2005 came into effect in February, 2006.

Reason (R) The objective of SEZ Act was promotion of investment from foreign sources.

Codes (a) Both A and Rare true and Ris the correct explanation of A

(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Ans. a

35. Assertion (A) Globalisation means the integration of the various economies of the world leading towards emergence of a cohesive global economy.

Reason (R) For globalisation, the important ingredient is to facilitate migration of human resources.

Codes (a) A is true and R is the correct explanation of A

(b) A is false but R is true

(c) Both A and R are false

(d) A is true but R is not the correct explanation of A

Ans. b

Five Year Plan mcq pdf | five year plan questions and answers pdf

36. Statement I The 2nd Five Year Plan emphasis on the establishment of heavy industries.

Statement II The 3rd Five Year Plan introduced the concept of import substitution as industrialisation. a strategy of

Codes (a) Statement I is true but statement II is false

(b) Statement Il is true but statement I is false

(c) Both statements are true

(d) Both statements are false

Ans. c

37. Which one of the following statements about globalisation is not correct?

(a) Advocates of the globalisation argue that it will result in greater economic growth

(b) Critics of the globalisation argue that it will result in greater economic disparity

(c) Advocates of globalisation argue that it will result in culture homogenisation

(d) Critics of globalisation argue that it will result in culture homogenisation

Ans. c

38. Which of the statements are correct?

1. The NTPC was incorporated in November, 1975 and in a Navratna company.

2. NTPC limited is the single largest power generator in India.

3. NTPC accounts for enters 28.60% of the electricity generated in the country.

4. The current operating capacity of NTPC is 30644 MW (25209 MW coal based and 5435 MW gas based).

Select the correct answer using the codes given below.

Codes (a) 1.2 and 3

(b) 2, 3 and 4

(c) 1.3 and 4

(d) All of the above

Ans. d

39. In which one of the following places was the Asia 1st Export Processing Zone (EPZ) set-up?

(a) Santa cruz

(c) Cochin

(b) Kandla

(d) Surat

Ans. b

40. Assertion (A) Information Technology (IT) industry is a high knowledge based industry that has developed rapidly, mainly on its own merits in India.

Reason (R) Industry that is based on high knowledge does not need any significant support from the government nor there is much scope for outside interference.

Codes (a) A is true but R is false

(b) Both A andR are true

(c) A is false but R is true

(d) Both A and R are false

Ans. b

41. Consider the following statements.

1. NTPC is the largest power utility in India.

2. ONGC accounts for half of the LPG production in India.

3. 1OC operations all the refinaries in India.

4. The India ordinance factory is the largest departmentally non-industrial undertaking in the country.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 4

(b) 1, 2 and 3

(c) 2 and 4

(d) All of the above

Ans. d

42. Statement I Sixth Economic Census was conducted in 2012.

Statement II According to 5th Economic Census, rural India is far more enterprising than urban areas as it accounts for 61.3% of the country’s industrial units compared to just 38.7% in town and cities.

Codes (a) Statement I is true but statement Il is false

(b) Statement Il is true but statement I is false

(c) Both statements are true

(d) Both statements are false

Ans. c

44. Why is Government of India disinvesting its equity in the central public sector enterprises?

1. The government intends to use the revenue earned from the disinvestment mainly to pay back the external debt.

2. The government no longer interacts to retain the management control of the CPSES.

Select the correct answer using the codes given below.

(b) Only 2

(d) Neither 1 nor 2

(a) Only 1

(C) Both 1 and 2

Ans. d

45. Post 1991, economic reform started with

(a) implementing the market exchange rate system

(b) substantial changes in the industrial licensing policy

(c) phasing out deficit financing

(d) attracting FDI

Ans. b

46. Statement I In the last decade, the share of industry in total employment is increased.

Statement II In the last decade, the share of employment in construction sub-sectors of Indian industries is more than the other sub-sectors of the Indian industry sector.

Coder Codes (a) Statement l is true but statement Il is false

(b) Statement Il is true but statement I is false

(C) Both statements are true

(d) Both statements are false

Ans. c

47. In India, in the overall index of industrial production, the indices of eight core industries have a combined weight of 37-90%. Which of the following are among the eight core industries?

1. Cement

3. National gas

5. Textiles

2. Fertilisers

4. Refinery product

Select the correct answer using the codes given below.

(a) 1 and 5

(c) 1. 2.3 and 4

(b) 2, 3 and 4

(d) All of these

Ans. c

48. Arrange the following in chronological order events is the Indian economy.

1. 1st phase of nationalisation of 16 banks.

2. Establishment of Narshimhan Committee on banking system.

3. Enactment of FEMA Act.

4. Establishment of EXIM Bank of India.

Codes (a) 1, 3, 4, 2

(c) 1, 3, 2, 4

(b) 1,4, 2, 3

(d) 1,4, 3, 2

Ans. b

49. Among the following statements, which one of the following was the purpose for which Deepak Parekh Committee was constituted?

(a) To study the socio-economic conditions of certain minority community

(b) To suggest the measures for financing the development of infrastructure

(c) To trame the policies on genetically modified organisms

(d) To suggest measures to reduce the fiscal deficit in the union budget

Ans. b

50. Assertion (A) India’s public sector helped in the development of a sound industrial base.

Reason (R) Public sector is under state control. The role of state in formulating appropriate policies and providing financial and other support has helped the public sector.

Codes (a) A is true but R is false

(b) Both A and R are true

(c) A is false but R is true

(d) Both A and R are false

Ans. b

51. What is the full form of BIFR?

(a) Board of Investigator for Rural Industry

(b) Board for Industrial and Financial Reconstruction

(c) Board for Industry and Foreign Regulation

(d) None of the above

Ans. b

54. Assertion (A) Mega food park was launched in 9th Plan.

Reason (R) Mega food park was established for developing state of the art processing facilities with support infrastructure and well-defined supply chain.

Codes (a) A is true but R is false

(c) Both A and R are true

(b) R in true but A is false

(d) Both A and R are false

Ans. c

55. The 2nd national commission on labour was on 15th October, 1999 under the chairmanship Ravindra Verma and the report was submitted on 7th September, 2002.

Which of the following is not a recommendation of the report?

(a) To check multiplicity of trade unions

(b) Prior permission is necessary before lay off or retrenchment

(c) Go slow and work to rule’ steps taken by trade unions should be considered misconduct

(d) Organisation should set-up a grievance redressal committee for organisations employing 50 or more

Ans. d

57. Which Five Year Plan objective of rapid industrialisation with particular emphasis development of basic and heavy industries? on

(a) 1st

(b) 2nd

(c) 3rd

(d) 4th

Ans. b

58. Statement I India has attained self-sufficiency in almost all consumer goods.

Statement II For capital goods, India still depends on imports.

Codes (a) Statement lis true but statement Ii is false

(b) Statement Il is true but statement I is false

(c) Both statements are true

(d) Both statements are false

Ans. a

59. National renewal fund was constituted for the purposeut

(a) providing pension of retiring employees

(b) social security

(c) rural reconstruction

(d) reconstruction and modernisation of indlustries

Ans. d

60. Under the post 1991 economic policies, the Government of India supports

(a) private manutacturing sector

(b) export induatries

(c) small industnes

(d) All of these

Ans. d

61. Which one of the following is the main objective of Uni Trust of India?

(a) To mobilise the savings of high income groups

(b) To mobilise the savings of low and highi income groups

(c) To mobilise the savings of corporate

(d) To mobilise the savings of low and middie income groups

Ans. d

MCQ on economic reforms in india | economic reforms since 1991 questions and answers | economic liberalisation in india started with mcq

62. In the post independence period, economic reforms were first introduced in India under

(a) Janta Party Government (1977)

(b) Indira Gandhi Government (1980)

(c) Rajiv Gandhi Government (1985)

(d) PV Narsimha Rao Government (1990)

Ans. d

63. Token privatisation or deficit privatisation of public sector unit occur when the government sells

(a) 5% of shares

(c) 49% of shares

(b) 10% of shares

(d) 51% of shares

Ans. a

64. Meena Seth Committee is related to

(a) development of hand looms

(b) sex differentiation in employment

(c) abolition of child labour

(d) wellare of working women

Ans. a

65. Which of the following is a obstacle to globalisation?

(a) Wicle bare

(b) Niche markets

(c) Obsolescense

(d) Competition

Ans. c

66. Statement 1 Trade Union Aet was amended on 9th January, 2000 and now known as Trade Union (Amendment) Act, 2001.

Statement II It also incorporated recommendations Remanujan Committee.

Codes (a) Statement ll s true but statement Il is false

(b) Statement ll is true but statement I is false

(c) Both statements are true

(d) Both statements are false

Ans. a

67. Arrange the following concepts/Acts in the order in which they came into force.

1. Competition Act

2. Foreign Exchange Management Act

3. Consumer Protection Act

4. The Factories Act

Codes (a) 2, 1, 4, 3

(b) 4, 2, 3, 1

(c) 4,3, 2, 1

(d)3, 4,2,1

Ans. c

68. Consider the following criterias necessary to be included in the Maharatna of Indian industries

(a) An average annual tumover of more than rs. 20000 crore during the last 3 years

(b) An average annual net profit after tax of more than rs. 2,500 crore during the last 3 years

(c) An average annual net protit not worth of more than rs. 10,000 crore during the last 3 years

(d) Having the Navratna status

Ans. a

70. In which of the industrial policies were the major changes introduced?

1. Liberalisation of licensed capacity.

2. Relaxation of industrial licensing

3. Industrialisation of backward areas.

Select the correct answer using the codes given below.

(a) Industrial Policy Resolution. 1956

(b) Industrial Policy Statement, 1977

(c) Industrial Policy of 1980

(d) Industrial Policy of 1991

Ans. d

71. Consider the following statements.

1. Privatisation of public sector units occurs, when government sells 5% of its shares.

2. Aabid Hussain Committee recommended the abolition of reservation of items of small-scale sector in industry.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1

(c) Only 2

(b) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans. c

72. The term ‘industrial policy refers to

(a) the rules and regulations relating to the establishment of industrial undertakings and their expansion

(b) remove the structure, financial, fiscal, administrative, infrastructure related impediments to the efficient functioning of a market oriented economy

(c) the culmination of liberalisation programme

(d) increase the efficiency of public sector undertaking

Ans. b

73. Industrial Relation (IR) refers to all types of relationships between all parties concerned with industry, Significance of good industrial relation cannot be attributed to which one of these?

(a) Higher productivity

(c) Shared decision-making

(d) Power to management

(b) Industrial peace

Ans. d

75. Statement I Labour always get a major share of productivity gains.

Statement lI Partial stoppage of work by workers amounts to strike.

(a) Statement is true but statement Il is false

(b) Statement Il is true but statement I is false

(c) Both statement are true

(d) Both statements are false

Ans. b

76. A SEZ is

(a) a regional area within which trade with foreign nations is allowed

(b) a free trade agreement among several nations

(c) designed to limit exports of manutactured goods by placing export taxes on goods made within the zone

(d) designed to promote exports by deferring import duties on intermediate inputs and waving such duties of the final product is re-exported rather than sold domestically

Ans. d

77. Consider the following statements.

1. SIDO is related to the development of small industries.

2. Iron and steal industry was the first modern industry developed in India.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1

(c) Both 1 and 2

(b) Only 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans. c

78. Assertion (A) Disinvestment tends to arouse opposition from employees.

Reason (R) It may increase the cost of production.

Codes (b) A is true, but R is false

(d) A is false. but R is true

(a) Both A and R are true

(c) Both A and R are false

Ans. b

79. Which of the following is the correct sequence of contribution to gross domestic product in India by the various sectors of the economy in last 10 years?

(a) Agriculture-industry service

(b) Agnoulture-service industry

(c) Service-agriculture-industry

(d) Service-industry-agriculture

Ans. d

80. IFCI provides finance to

(a) small-scale industries

(b) unregistered companies

(c) registered companies especially where nomal banking lacilities are in appropriate or resources to capital issue method is impracticable

(d) Both b and ‘c

Ans. c

81. Arrange the following banks in order in which they were established.

1. IDBI

3. SIDBI

2. IFCI

4. IIBI

Codes (a) 2, 1, 3, 4

(c) 1,2,3, 4

(b) 2, 1, 4, 3

(d) 1, 3, 4,2

Ans. b

82. Which of the following pairs is not correctly matched?

(a) The smal-scale Industrial Board 1954

(b) The All India Handicraft Board 1952

(c) The Centrai Silk Board: 1950

(d) The Coir Board 1953

Ans. c

83. NABARD has been established on the recommendation of

(a) Talwar Committee

(c) Narsingham Committee

(d) A Shivaraman Committee

(b) Tandon Committee

Ans. d

84. The process whereby activities that were once performed or operated by the government and its employees are now performed, managed or owned by private business and individuals is known as

(a) privatisation

(c) globalisation

(b) localisation

(d) None of these

Ans. a

85. Which one of the following is the objective of 12th Five Year Plan of India?

(a) Faster and inclusive growth

(b) Faster, quick and reliable inclusive growth

(c) Faster, reliable and more inclusive growth

(d) Faster, sustainable and more inclusive growth

Ans. d

86. The concept of Small-Scale Industries (SSIS) was brought to force by the

(a) Industrial Policy Resolution, 1948

(b) Industrial Policy Resolution, 1956

(c) Industrial Policy Statement, 1977

(d) None of the above

Ans. c

87. Match ‘labour force’ with the appropriate item from amongst the following.

(a) Workforce

(c) Employed + unemployed

(d) All rural workers

(b) All educated

Ans. c

88. Which one of the following sub-groups of the induste and infrastructure attracted the highest percentage of Foreign Direct Investment (FDI) in the last decade in the Indian economy?

(a) Machinery and equipments

(b) Chemicals

(c) Paper

(d) Leather

Ans. a

89. Mixed economy means an economy where

(a) both agriculture and industry are equally promoted by the state

(b) there is co-existence of private sector along with the public sector

(c) there is importance of small-scale industries along with heavy industries

(d) economy is controlled by military as well as civilian ruler

Ans. b

90. SIDBI was set-up in….. as a wholly owned subsidiary of ………..

(a) 1985, EXIM

(c) 1975, IFCI

(b) 1969, RRBS

(d) 1990, IDBI

Ans. d

92. Which one of the following industrial policies has abolished (with a few exceptions) the industrial licensing?

(a) Industrial policy, 1970

(c) Industrial policy, 1991

(b) Industrial policy, 1980

(d) Industrial policy, 1985

Ans. c

93. Which of the following is not a component of Bharat Nirman?

(a) Rural housing

(b) Rural electrification

(d) Rural telephony

(c) Agro-based industries

Ans. c

94. Which of the following institutions provides long-term finance to industries?

(a) UTI

(c) GIC

(b) LIC

(d) All of these

Ans. d

95. Which one among the following is the target set in National Manufacturing Policy (NMP) to achieve the sustained growth rate in the manufacturing sector in Indian economy?

(a) 10-12%

(c) 15-16%

(b) 12-14%

(d) 18-20%

Ans. b

96. Under the revised Index of Industrial Production (IIP) series, with 2004-05 as the base, the total number of items covered has increased from 538 to

(a) 682

(b) 662

(c) 652

(d) 642

Ans. a

97. Special Economic Zones (SEZS) have been created first time in the

(a) EXIM policy, 2000

(c) industrial policy, 1956

(b) EXIM policy, 2005

(d) industrial policy, 1991

Ans. a

98. Which one of the following is not a Central Trade Union in India?

(a) BMS

(c) INTUC

(b) ILO

(d) AITUC

Ans. b

99. The Board of Industrial and Financial Reconstruction (BIFR) came into existence in

(a) 1980

(c) 1991

(b) 1986

(d) 1997

Ans. b

100. What is the industrial production growth rate during 1951-1965?

(a) 7.2% per annum

(b) 6% per annum

(c) 8% per annum

(d) 7% per annum

Ans. a

101. What would be the new investment ceiling rate for Maharatna public sector enterprises?

(a) 2,000 crore

(c) ? 7,000 crore

(b) 5,000 crore

(d) rs 10,000 crore

Ans. b

102. Public enterprises in India have developed only in

(a) consumer goods industries

(b) key and basic industries

(c) service industries

(d) All types of industries

Ans. d

103. In the initial years of planning, industrial development was largely based on

(a) export substitution

(c) transportation

(b) import substitution

(d) None of these

Ans. b

104. At which one of the following budget session, did the Navratna status of the Indian industries evolve?

(a) 1991-1992

(c) 2001-2002

(b) 1997-1998

(d) 2006-2007

Ans. b

105. In which year, the new industrial policy was announced?

(b) 1951

(d) 1998

(a) 1997

(c) 1991

Ans. c

106. Assertion (A) Privatisation process leads to change in management with change in ownership.

Reason (R) Change in management is not a necessary condition for the process of privatisation.

Codes (b) A is true but R is false

(d) Both A and R are false

(a) Both A and R are true

(c) A is false but R is true

Ans. b

107. Which of the following denote the structural changes in Indian economy?

(a) Primary sector contribution has gone down

(b) Service sector contribution has gone up

(c) Secondary sector has not changed much

(d) All of the above

Ans. d

108. Foreign exchange and foreign currencies in India are governed by

(a) RBI

(c) FEMA Act

(b) Banking Regulation Act

(d) SEBI Act

Ans. a

109. The Unorganised Workers Social Security Act came in existence in the year

(a) 2001

(b) 2005

(c) 2008

(d) 2012

Ans. c

110. When the first industrial policy introduced?

(b) 1854

(c) 1850

(d) 1851

(a) 1955

Ans. b

For More Commerce MCQs Topic Wise Click Here


Spread the knowledge

Related posts

One Thought to “Multiple Choice Questions on Industrial Policy | Five Year Plan MCQ pdf”

Leave a Comment