HRM Multiple Choice Questions and Answers PDF

HRM Multiple Choice Questions and Answers PDF
Spread the knowledge

Multiple choice questions of Subject Commerce MCQs Topic HRM Multiple Choice Questions and Answers PDF ( HRM Multiple Choice Questions and Answers PDF Quiz ) for Entrances (Entrance Exam) Conducted by different Central and State Universities are given below.

NOTE: Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, Be Active. All the Best

HRM Multiple Choice Questions and Answers PDF | Human Resource Management Multiple Choice Questions and Answers Doc

1. Assertion (A) Human resource manager helps organisation to reach its goals.

Reason (R) Human resource manager needs to get the right people into right place at the right time.

Codes (a) Both A and R are correct

(b) Both A and R are incorrect

(c) Bothi A and R are correct and Ris the correct explanation of A

(d) A is correct but R is incorrect

Ans. c

2. Objectives of HRM include

(a) to help organisation to reach its goals

(b) to employ the skills and abilities of the workforce efficiently

(c) to develop and maintain a quality of work life

(d) All of the above

Ans. d

3. Human relations approach to management was originated by

(a) Henry Fayol

(b) FW Taylor

(c) Elton Mayo

(d) Peter F Drucker

Ans. d

4. Which of the following statements is/are correct?

1. Human resource management is a strategic management function.

2. Under human resource management employee is treated as a resource.

3. Human resource management is the management of employee’s skills, talents and abilities.

Select the correct answer using the codes given below.

(a) Only 2

(b) 1 and 2

(c) All of the above

(d) None of the above

Ans. a

5. Which one of the following does not include under the function of human resource management?

(a) Planning

(b) Organising

(d) Profitability

Ans. d

HRM Multiple Choice Questions and Answers PDF

6. Consider the following statements.

1. HRM views people as an important asset to be used for the benefit of the organisation.

2. HRM helps to communicate HR policies to all employees.

3. HRM is forward looking. Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1

(b) 1 and 3

(c) Only 3

(d) All of these

Ans. b

Human resource management multiple choice questions and answers pdf | human resource management mcq pdf download | hrm mcq pdf | human resource management mcq pdf

7. Arrange the following steps involved in recruitment and selection procedure in correct order.

1. Application blank

3. Requisition

5. On the job test and selection

6 Paychological tost

8. Trade test

2 Interviewing

4 Medical test

7. Recruitment Codes

(a) 3, 1, 4, 2. 8, 5, 7,6

(b) 2,4,6,8,1,3,5,7

(c) 3,7,1,8,6,2,4,5

(d) 3, 2, 7, 8, 6, 1, 4, 5

Ans. c

8. Arrange the following steps involved in training programmes irn correct order.

1. Presentation of operations and knowledge

2. Getting ready for the job

3. Follow up

4. Performance try out

5. Preparation of the learner

6. Discovering training needs

Code: (a) 6, 2, 5, 1, 4, 3

(c) 6, 1, 5. 2, 3, 4

Ans. a

9. Off-the-job training is given.

1, Outside the factory

2. In the class room

4. On week days

3. At the shop floor

5. Inside the office of a builder

Select the correct answer using the codes given below.

(a) 1 and 2

(c) 3 and 4

(b) Only 1

(d) 5 and 4

Ans. b

10. Apprenticeship programme is one of the widely used training method of:

(a) off-the-job

(b) on-the-job

(d) None of these

(c) Both ‘a’ and ‘b

Ans. b

11. Features of training include

(a) the knowledge gained relates to the job orily

(b) it is short-term in nature

(c) the scope of learning is limited to the job only

(d) All of the above

Ans. d

MCQ on Human Resource management | international human resource management mcq pdf | hrm mcq solved pdf | human resource management emphasis mcq

12. . a continuous flow of instructions, comments and suggestions from the manager to the subordinate.

(a) Coaching

(c) Behaviour modeling

(b) Understudy

(d) None of the above

Ans. a

13. … is employed to develop a situation that is close to reality where people learn by doing things.

(a) Simulation method

(b) Understudy method

(c) in basket method

(d) None of the above

Ans. a

14. Objective of training is

(a) tavouratle reaction to change

(b) increased productivity

(c) increased morale

(d) All of the above

Ans. d

15. The human resource system covered under training and development is

(b) job design and evaluation

(d) All of these

(a) recnuit and select

(c) train and develop

Ans. d

Human Resource Development mcqs with answers pdf | the scope of human resource management includes mcq | hrm mcq solved pdf download | hrm mcqs with answers pdf |

16. “HRM is a managerial perspective which argues the need to establish an integrated series of personnel policies to support organisational strategy”, Who said this?

(a) Bratton and Gold

(b) Buchanan and Huczynski

(c) Storey

Ans.b

18. Which of the following are true regarding internal sources of recruitment?

1. Economical.

2. Suitable for picking the right candidate having requisite skill,

3. Wide cholce.

4. Discourages entry of talented people.

Select the correct answer using the codes given below,

(a) 1 and 2

(c) Only 3

(b) 1,2 and 4

(d) All of these

Ans. d

19. A negative aspect of promotion from within is

(a) idea stagnation

(c) low morale

(b) employee turnover

(d) employee dissatisfaction

Ans. a

20. The most reliable type of interview is

(b) structured

(d) panel

(a) behavioural

(c) stress

Ans. b

21. Ultimately, selection decisions are based on

(a) turnover potential

(c) performance issues

(b) human resource plans

(d) None of these

Ans. c

22. The most reliable and valid tests are generally

(b) intelligence tests

(a) attitude tests

(c) pertormance tests

(d) None of these

Ans. c

23. Input to the selection process include all, except

(b) job application

(c) human resource planning

(d) supervision

(a) job analysis

Ans. d

24. Recruitment is the process of

(a) settling disputes

(b) giving promotions

(c) searching prospective candidates

(d) None of the above

Ans. c

Strategic Human Resource Management multiple choice questions and answers pdf | hrm mcq questions and answers pdf | mcq on strategic human resource management

25. Mechanism of human resource development includes

(a) job redesign

(b) rewards

(c) human resource information system

(d) All of the above

Ans. a

26. What are the benefits of human resource planning?

(a) Expand the personnel management information base to assist other personal activities and other organisational units

(b) Make major demands on local labour markets successfully

(c) Coordinate different personnel management programmes such as affirmative action plans and living needs

(d) All of the above

Ans. d

28. Objective(s) of HR planning is/are

(a) forecast personnel requirement

(b) lope with changes

(c) use existing manpower productively and promote employees in a systematic manner

(d) All of the above

Ans. d

29. The Delphi technique uses

(a) mathematical model as input to the decision-making process

(b) a panel of experts makinga series of independer decisions

(c) a ‘top down’ approach.

(d) None of the above

Ans. b

30. Aptitude tests measure

(a) an applicant’s capacity and his potential for development

(b) the individual’s learning ability

(c) the skills already acquired by the individuals

(d) None of the above

Ans. a

31. Internal sources of recruitment include

(a) direct recruitment

(b) re-employment of ex-employees

(c) casual callers

(d) All of the above

Ans. b

32. A chart showing future employment needs for each type of job is called

(a) staffing table

(b) replacement chart

(c) skill inventories

(d) None of the above

Ans. a

33. An executive inventory report showing which individuals are ready to move into higher positions in the company is called

(a) succession planning

(b) human resource planning

(c) replacement planning

(d) None of the above

Ans. a

35. Which of the following statements is/are incorrect?

(a) Interest tests are used to know the involvement of a person for the job

(b) Aptitude test measures the actual skills possessed

(c) Both ‘a’ and b’

(d) All of the above

Ans. b

37. Arrange the following steps of human resource planning in correct order.

1. Action plan for recruitment, development, etc.

2. Action plan for redeployment, redundance and retrenchment.

3. Modify the organisational plan.

4. Forecast future supply from all the sources.

Codes (a) 3, 2, 1, 4

(c) 4, 3, 2, 1

(b) 2, 4, 1,3

(d) 3, 1, 4, 2

Ans. b

38. Arrange the following steps of selection process correct sequence.

1. Preliminary screening and interview

2. Job offer and contract of employment

3. Selection test and employment interview

4. Selection decision and medical examination

Çodes (a) 1, 2, 3, 4

(c) 1, 3, 2, 4

(b) 1,3, 4, 2

(d) 1, 4, 3, 2

Ans. c

39. On-the-job method of training are:

1. induction training

2. vestibule training

3. programmed introduction

4. apprenticeship training

Codes (a) 1 and 4

(b) 2 and 3

(c) 1, 2 and 3

(d) 2, 3 and 4

Ans. a

40. The external sources of recruitment are

1. Lay-off

3. Recommendations

2. Casual callers

4. Campus recruitment

Codes (a) 1 and 2

(b) 1, 2 and 3

(c) 1 and 4

(d) 2, 3 and 4

Ans. d

41. HRM is amalgam of

(a) job analysis, recruitment and selection

(b) social behaviour and business ethics

(c) organisational behaviour, personnel management and industrial relation

(d) employers and employees

Ans. c

42. Recruitment is concerned with the process of

(a) selection of right candidate

(b) developing a pool of potential ermployees

(c) inviting applications for jobs

(d) None of the above

Ans. b

43. An interview conducted at the time of an employee leaving the organisation is called

(a) exit interview

(b) teedback interview

(c) convincing interview

(d) directed interview

Ans. a

44. Induction is an integral part of

(a) training

(c) recruitment

(b) selection

(d) None af these

Ans. a

45. Selection means

(a) elimination

(c) recruitment

(b) testing

(d) None of these

Ans. a

46. Consider the following statements.

1. Training is required at different levels, namely, for unskilled workers, semi-skilled workers, skilled workers, office staff, supervisory staff and managerial.

2. Semi-skilled workers are selected amongst the unskilled workers who have made themselves convergent with the handling of the machine.

3. Management training has become an essential activity of every firm. should be periodically

4. Training evaluated to determine its effectiveness. programmes

Which of the following statements given above are correct?

(a) 1 and 2

(c) All of these

(b) 1,2 and 3

(d) None of these

Ans. c

47. A process by which participants provide their ideas on a stated problem during a free group discussion is called

(a) brain storming

(c) business game

(b) coaching

(d) behaviour modelling

Ans. a

48. Which of the following statements is/are incorrect?

(a) Job ratation facilitates easy promotions, replacements or  transfers

(b) Selection seeks to attract suitable applicants to apply for available jobs

(c) Training is job-oriented process

(d) All of the above

Ans. b

50. Which of the following are considered as development function of human resource development?

1. Training

2. Executive development

3. Career planning and development

4. Pay and allowance

Select the correct answer using the codes given below.

(a) 1, 2 and 3

(c) 2, 3 and 4

(b) 1, 3 and 4

(d) 2 and 3

Ans. a

For More Commerce MCQs Topic Wise Click Here

Human Resource Management MCQ Book pdf | HRM Books


Spread the knowledge

Related posts

Leave a Comment