Sample Paper Class 10 2022 Science

Sample Paper Class 10 2022 Science

The following Questions of Sample Paper Class 10 2022 Science are given below.

class 10 science sample paper 2022| Model Question Paper 2021 class 10

Science Sample Paper 5

1. What type of chemical reaction takes place when electricity is passed through water ?

(a) Displacement

(c) Decomposition

(d) Double displacement 

(b) Combination

Ans. c

2. The image formed on the retina of the human eye is :

(a) Virtual & inverted

(b) Real & inverted

(c) Real & erect

(d) Virtual & erect

Ans. b

3. The focal-length of a concave lens is : 

(a) Positive

(c) Either positive or negative

(b) Negative

(d) None of the above

Ans. b

4. An electric bulb is rated 220 V and 100 W. When it is operated on 110V, the power consumed will be :

(a) 100 W

(b) 75 W

(c) 50 W

(d) 25 W

Ans. d

5. At the time of short circuit, the current in the circuit :

(a) Reduces substantially

(b) Does not change

(c) Increases heavily

(d) Varies continuously

Ans. c

6. What is the trend of valency along a period in the modern periodic table ?

(a) It increases from left to right

(b) It decreases from left to right

(c) It first increases and then decreases

(d) It first decreases and then increases

Ans. c

7. A concave lens has a focal length of 20 cm. What is the power of the lens?

(a)-5 dioptre

(b) 0.05 dioptre

(c) 0.05 dioptre

(d) 5 dioptre

Ans. a

8. What is raw material in biogas plant :

(a) Fodder

(b) Rice husk

(c) Cow dung & water

(d) Leaves

Ans. c

9. Refraction of light by the earth’s atmosphere due to variation in air density is called :

(a) Atmospheric reflection

(b) Atmospheric dispersion

(c) Atmöspheric scattering

(d) Atmospheric refraction

Ans. d

10. Magnesium ribbon burns with a dazzling ……. flame :

(b) Blue

(a) Black

(d) Grey

(c) White

Ans. c

Sample Paper Class 10 2022

11. A piece of wire is measured to have resistivity in the order of 10 omega m. What should its material be classified into ?

(b) Insulators

(a) Alloys

(c) Good conductors

(d) None of these

Ans. b

12. Which of the following factors affect the strength of the force experienced by a current carrying conductor in a uniform magnetic field?

(a) Magnetic field strength

(b) Magnitude of current flowing in the conductor

(c) Length of the conductor within the magnetic field

(d) All of the above

Ans. d

13. One atomic mass unit (amu) .. MeV

(a) 800

(b) 931

(c) 731

(d) 831

Ans. b

14. Where would you locate the element with electronic configuration 2, 8 in the Modern Periodic Table ?

(a) Group 8

(c) Group 18

(b) Group 2

(d) Group 10

Ans. c

15. Which of the following is/are obtained from forests ?

(a) Firewood

(b) Timber

(c) Fruits & medicines

(d) All of the above

Ans. d

16. A wire of length /, made of a material of resistivity p is cut into two equal parts. The resistivity of each part will be :

(a) ñ

(b) ñ/2

(c) 2 ñ

(d) 4 ñ

Ans. a

17. When light rays enter the eye, most of the refraction occurs at the :

(a) Crystalline lens

(b) Outer surface of the cornea

(c) Iris

(d) Pupil

Ans. b

18. The slurry left behind in a bio-gas plant is an excellent manure because it is rich in :

(a) Nitrogen

(b) Phosphorous

(c) Both (a) as well as (b)

(d) None of these

Ans. c

19. An object at a distance of 30 cm from a concave mirror gets its image at the same point. The focal length of the mirror is :

(a) – 30 cm

(b) 30 cm

(c)- 15 cm

(d) +15 cm

Ans. c

20.   Which of the two in the following sets belong to the same trophic level ?

(a) Grass; Grasshopper

(b) Goat; Spider

(c) Hawk ; Rat

(d) Frog ; Lizard

Ans. d

21. The chemical formula of magnesium Population oxide is :

(a) MgO2

(b) Mg20

(d) Mg(OH)2

(c) MgO

Ans. c

22. Which one of the following statements is not correct about the trends in properties of the elements on going down in a group ?

(a) The chemical reactivity of the elements increases.

(b) The metallic character of elements increases.

(c) The size of the atom increases.

(d) The valence electrons increase.

Ans. d

23. Our known petroleum resources will last for about ….. years :

(a) 40

(b) 60

(c) 80

(d) 100

Ans. a

24. Commercial electric motors use : 

(a) An electromagnet to rotate the armature

(b) Large number of turns of conducting wire in the current carrying coil

(c) A soft iron core on which the coil is wound

(d) All of the above

Ans. d

25. The eye lens contains a liquid called:

(a) Aqueous humour

(b) Peroxide

(c) Vitreous humour

(d) None of these

Ans. a

26. Which of the following are called “biodiversity hot spots” ?

(a) Forests

(b) Rivers

(c) Deserts

(d) Oceans

Ans. a

27. Problem of solid waste disposal can be reduced by:

(a)Lesser pollution

(b) Recycling

(c) Population control

(d) None of these

Ans. b

29. Isotopes have:

(a) Same number of protons

(b) Same number of neutrons

(c) Same mass number

(d) None of these

Ans. a

30. If a man’s face is 25 cm in front of concave shaving mirror producing erect image 1.5 times the size of the face, then the focal length of the mirror would be

(a) 75 cm

(b) 25 cm

(c) 15 cm

(d) 60 cm

Ans. a

31. The stakeholders of forest produce are :

(a) Local people

(b) Forest department

(c) Industrialists

(d) All of the above

Ans. d

32. An electric motor coverts:

(a) Mechanical energy into electrical energy

(b) Electrical energy into mechanical

(c) Chemical energy into electrical energy

(d) None of the above energy

Ans. b

33. Rancidity can be prevented by:

(a) Adding antioxidants

(b) Storing food away from light

(c) Keeping food in refrigerator

(d) All of the above

Ans. d

34. Which of the following countries is called “country of winds’.

(a) India

(b) USA

(c) Denmark

(d) Sweden

Ans. c

35. When the object is placed between f and 2f of a convex lens, the image is formed:

(a) At f

(b) At 2f

(c) Beyond 2f

Ans. c

36. 2Mg + 02 -> 2MgO is an example of ……. reaction

(d) None of these

(a) Displacement

(c) Double displacement

(d) Decomposition

Ans. b

37. Which of the following gases are filled

(b) Combination in electric bulbs?

(a) Helium and Neon

(b) Neon & Argon

(c) Argon & Hydrogen

(d)Argon & Nitrogen

Ans. d

38. Which of the following is biodegradable waste ?

(a) Plastic bag

(b) Cow dung

(c) DDT

(d) None of these

Ans. b

39. Select the incorrect statement :

(a) Magnetic field lines are closed curves

(b) Magnetic field lines can cross each other

(c) No two magnetic field lines can cross each other

(d) None of the above

Ans. b

40. Which of the following is not a natural resource ?

(b) Soil

(a) Air

(d) Water

(c) Electricity

Ans. c

Science Sample Paper 1 Class 10
Science Sample Paper 2 Class 10
Science Sample Paper 3 Class 10
Science Sample Paper 4 Class 10
Science Sample Paper 5 Class 10

Related Queries:

science sample paper class 10 2022 | sample paper cbse class 10 2022 | class 10 sample paper 2021 science pdf download | arihant sample paper class 10 2021 science pdf download | class 10 cbse sample paper 2021 science | educart question bank 2022 science | class 10 science question paper 2020 pdf | sample paper class 10 science 2020 with solutions | class 10 science sample paper solution | class 10 science sample paper 2021 22 | class 10 science sample paper 2022

Related posts

Leave a Comment