Class 10 Science Sample Paper Solution

Class 10 Science Sample Paper Solution

The following Questions of Class 10 Science Sample Paper Solution are given below.

Model Question Paper 2021 class 10 | Class 10 Science Sample Paper Solution

Science Sample Paper 4

1. Iron nails are dipped in CuSO4, solution for some time. What will be the effect on iron nail’s colour ?

(a) No effect

(b) Becomes green

(c) Becomes white

(d) Becomes brownish

Ans. d

2. The lens used to correct myopia is :

(a) Convex lens

(c) Cylindrical lens

(d) Bifocal lens

(b) Concave lens

Ans. b

3. If magnification produced by a spherical mirror is positive, then the image is : 

(a) Diminshed

(b) Real

(c) Virtual

(d) Inverted

Ans. c

4. What will be the resistance of 100 W-220 V  lamp, when not in use?

(b) 400 Ω

(a) 48 Ω

(c) 484 Ω

(d) 48.4 Ω

Ans. c

5. A Solar cell converts :

(a) Electric energy into mechanical energy

(b) Solar energy into electrical energy

(c) Solar energy into chemical energy

(d) None of the above

Ans. b

6. The metallic character down a group

(b) Increases

(a) Decreases

(c) Does not change

(d) None of these

Ans.  b

7. Sunil conducts an activity using an object of height 10 cm and a convex mirror of focal length 20 cm. He placed the object at a distance of 20 cm in front of the mirror. What is the height of the image produced ?

(a) I cm

(b) 5 cm

(c) 10 cm

(d) 20 cm

Ans. b

8. Which of the following is not ultimately derived from the Sun’s energy?

(a) Geothermal energy

(b) Wind energy

(c) Fossil fuels

(d) Bio-mass

Ans. a

9. The twinkling of stars is due to:

(a) Reflection

(b) Atmospheric refraction

(c) Dispersion

(d) None of these

Ans. b

10. Oxidation is a process which involves:

(a) Addition of oxygen

(b) Addition of hydrogen

(c) Removal of oxygen

(d) None of these

Ans. a

sample paper 2021 class 10 term 1

11. What is the commercial unit of electrical energy ?

(b) Kilojoule

(a) Joule

(c) Kilowatt-hour

(d) Watt-hour

Ans. c

12. Appliances that have metal body are generally connected to the earthing wire. What is the reason to earth these wires ?

(a) To prevent excess of current

(b) To avoid severe electric shock

(c) To provide extra current to the appliance

(d) None of these

Ans. b

13. Charcoal is a good fuel because it:

(a) Burns without flames

(b) Is almost smokeless

(c) Has a higher heat generation efficiency

(d) All of the above

Ans. d

14. Carbon belongs to the second period and Group 14. Silicon belongs to the third period and Group 14. If atomic number of carbon is 6, the atomic number of silicon is :

(b) 14

(d) 16

(a) 7

(c) 24

Ans. b

15. We need to use our resources carefully because :

(a) These are not unlimited

(b) Their demand is increasing

(c) Both (a) as well as (b)

(d) None of the above

Ans. c

17. A person uses a convex lens of focal- length 20 cm in his spectacles. The power of the lens is:

(a) – 5D

(b) +5D

(c) +2D

(d) – 2D

Ans. b

18. A typical solar cell develops a voltage of about :

(a) 0.5 to 1 volt

(b) 2 to 3 volt

(c) 1.5 to 2.5 volt

(d) 3 to 4 volt

Ans. a

19. The size of the image of an object produced on a screen using a convex lens is 36cm. The image produced is about 3 times the size of the object. What is the size of the object ?

(a) 12 cm

(b) 33 cm

(c) 39 cm

(d) 108 cm

Ans. a

20. Which of the following constitute a food- chain ?

(a) Grass, wheat and mango

(b) Grass, goat and human beings

(c) Goat, cow and elephant

(d) Grass, fish and goat

Ans. b

21. MnO2 + 4HCI ->MnCl2+2H20+Cl2 Identify the substance oxidized in the above equation :

(b) HCI

(a) MnCl2

(c) H2O

(d) MnO2

Ans. b

22. An element X from group 2 of the Periodic Table reacts with an element Y from group 17 to form a compound. Give the formula of the compound. 

(a) XY2

(b) XY

(c) X2Y

(d) (XY)2

Ans. a

23. Water harvesting is ..  concept in India :

(a) New

(b) Age-old

(c) Both (a) as well as (b)

(d) None of these

Ans. b

24. A current through a horizontal power line flows from South to North direction. The direction of magnetic field line 0.5m above it is :

(a) North

(b) South

(c) West

(d) east

Ans. d

25. The wavelength of red colour is about  … times that of blue colour :

(b) 1.4

(d) 1.8

(a) 1.2

(c) 1.6

Ans. d

26. Which of the following is not a fossil  fuel ?

(a) Coal

(b) Wood

(c) Petroleum

(d) None of these

Ans.  b

27. Which one of the following will undergo fastest bio-degradation?

(a) Mango seed

(c) Mango peel

(b) Wood

(d) Mango pulp

Ans. d

29. The atomic size….. down the group :

(a) Increases

(b) Remains the same down the

(c) Decreases

(d) None of the above

Ans.  a

30. You are given three media A, B and C of refractive indices 1.33, 1.65 and 1.46. The medium in which the light will travel slowest is :

(a) A

(b) B

(c) C

(d) equal in all three media 

Ans. b

31. Which of the following is/are natural resource / resources ?

(a) Water

(b) Forests

(d) All of the above

(c) Coal

Ans. d

32. A D.C generator works on the principle of :

(a) Ohm’s law

(b) Joule’s law of heating

(c) Faraday’s law of electromagnetic induction.

(d) None of the above

Ans. c

33. Chemical formula of ferric oxide is :

(a) FeO2

(c) Fe2O3

(b) Fe3O2

(d) Fe3O4

Ans. c

34. Which of the following source/sources  can be used to generate electricity ?

(a) Tidal energy

(c) Solar Energy

(b) Wave energy

(d) All of the above

Ans. d

35. A full length image of a distant tall building can definitely be seen by using :

(a) a concave mirror

(b) a convex mirror

(c) a plane mirror

(d) both (a) as well as (c)

Ans. b

36. When silver (Ag) is exposed to air, it gets  a black coating of :

(a) AgNO3

(b) Ag2S

(c) Ag2O

(d) Ag2CO3

Ans. b

38. An ecosystem includes :

(a) All living organisms

(b) Non-living objects

(c) Both living organisms as well as non- living objects

(d) None of these

Ans.  c

39. Who gave the Right Hand Thumb Rule ? 

(b) Fleming

(d) Maxwell

(a) Orsted

(c) Einstein

Ans. d

40.The chemical formula of ozone is :

(a) O2

(c) O4

(b) 03

(d) O5

Ans. b

Science Sample Paper 1 Class 10
Science Sample Paper 2 Class 10
Science Sample Paper 3 Class 10
Science Sample Paper 4 Class 10
Science Sample Paper 5 Class 10

Related Queries:

Class 10 Science Sample Paper Solution | science sample paper class 10 2022 | science question paper class 10 2021 | class 10 sample paper 2021 science pdf download | arihant sample paper class 10 2021 science pdf download | class 10 cbse sample paper 2021 science | educart question bank 2022 science | class 10 science question paper 2020 pdf | sample paper class 10 science 2020 with solutions | class 10 science sample paper solution | class 10 science sample paper 2021 22 | class 10 science sample paper 2022

Related posts

Leave a Comment