Psychology Objective Questions and Answers pdf

psychology mcq questions with answers

We are going to cover Psychology objective Questions and Answers pdf.

Psychology Multiple Choice Questions and Answers Pdf | 

Psychology Objective Questions and Answers pdf in hindi

1. The word ‘Psychology’ was first used by-

(a) Watson

(b) Rudolf Geockle

(c) Sigmend Freud

(d) Allport

Ans. b

2. The word Psychology’ is derived from words-

(a Psyche and logos

(b) Psyche and logus

(c) Psycho and logos

(d) Psycho and logus

Ans. a

3 Psychology is defined as-

(a) Study of soul

(b) Study of mental diseases

(c) Seientific study of behaviour and mental processes

(d) Study of mechanism of brain functioning

Ans. c

4. Which of the following is a branch of Psychology-

(a) Developmental psychology

(b) Abnormal psychology

(c) Clinical psychology

(d) All of the above

Ans. d

5. The branch of psychology which is related with diagnosis and treatment of mental disease-

(a) Educational psychology

(b) Comparative psychology

(c) Clinical psychology

(d) Applied psychology

Ans.  c

6. Importance of Psychology is-

(a) In the field of education

(b) In the field of guidance and counselling

(c) In the field of industry and business management

(d) All of the above

Ans. d

7. The study of psychology is of great importance to a student nurse, as-

(a) Psychology will help her to understand herself and other people

(b) Psychology will help her to understand human relationships and in rapport formation

(c) Psychology will help her to shaping attitude and behaviour of a patient

(d) All of the above

Ans. d

8. Which of the following method is used in Psychology-

(a) Introspective method

(b) Observational method

(c) Clinical and case study method

(d) All of the above

Ans. d

9. Simplest form (method) of thinking is –

(a) Abstract thinking

(b) Logical thinking

(c) Creative thinking

(d) Perceptual thinking

Ans. d

To View Rest of the Content (MCQs) Please Join and Login for Membership

Read more

Multiple Choice Questions in Obstetrics and Gynaecology

Multiple Choice Questions in Obstetrics and Gynaecology

we are going to cover Multiple Choice Questions in Obstetrics and Gynaecology .

Gynecology Questions and Answers |

Obstetrics and Gynaecology Question Bank | obs and gynae

1. Physical changes occure during puberty include-

(a) Breast development

(b) Growth of pubic and axillary hair

(c) Menstruation

(d) All

Ans. d

2. The first menstruation in a female is called as-

(a) Menarche

(b) Menopause

(c) Dysmenorrhea

(d) Amenorrhea

Ans. a

3. In a female, age of menarche is-

(a) 10 years

(b) 13 years

(c) 16 years

(d) 20 years

Ans. b

4. Which hormone plays an important role in significant proliferation of fat around the breast-

(a) Oestrogen

(b) Progesterone

(c) FSH

(d) Testosterone

Ans. a

5. Starting of menstrual cycle before the age of ten years, is termed as-

(a) Postcocious

(b) Precocious

(c) Amenorrhea

(d) Dysmenorrhea

Ans. b

6. Permanent cessation of menstruation is termed as-

(a) Menarche

(b) Dysmenorrhea

(c) Amenorrhea

(d) Menopause

Ans. d

7. Endocrinological changes occure during menopause include except-

(a) Fall in serum oestradiol level

(b) Fall in FSH level

(c) Increase in LH level

(d) Increase level of androgens

Ans. b

8. After menopause increased facial hair growth occures due to-

(a) Fall in FSH level

(b) Increase in LH level

(c) Decrease estrogen androgen ratio

(d) Decrease androgen level

Ans. c

9. After puberty obese patients have less chances of occurance of oste oporosis, because of

(a) Fall in FSH level

(b) Fall in LH level

(c) Conversion of more androgens into oestrogen

(d) Conversion of more oestrogen into androgen

Ans. c

10. In a female, changes occure after menopause include-

(a) Uterus becomes smaller

(b) The vagina become narrower

(c) Ovaries shrink in size

(d) All

Ans. d

To View Rest of the Content (MCQs) Please Join and Login for Membership

Read more

Food Laws and Regulations in India | Food Safety Standards MCQs

Food Safety Standards

Food Safety Regulations in India 1. HACCP defined as codex : (a) identifies and evaluates the hazards (b) identifies and controls hazards (c) identifies, evaluates, and controls hazards (d) identifies and controls hazards after verification Ans. c 2. Risk assessment, risk management, risk communication are part of ? (a) Hazard analysis (b) Risk analysis (c) … Read more

General Pharmacology MCQ | Pharmacy | Pharma mcqs

General Pharmacology MCQ | Pharmacy | Pharma mcqs

The Pharmacology Quiz General Pharmacology MCQ | Pharmacy | Pharma mcqs are given below.

Pharmacology MCQ Online |Pharmacology mcq Bank

1. The science which deals with the drug and their action on human body is called-

(a) Physiology

(b) Pathology

(c) Pharmacology

(d) Microbiology

Ans. c

2. The study of absorption, distribution, metabolism and excretion of drug is known as-

(a) Pharmacy

(b) Pharmacokinetics

(c) Pharmacodynamics

(d) Pharmacopoeia

Ans. b

3. The science which is concerned with the study of mechanism of action of drug and  pharmacological effects produced on the human body is known as-

(a) Pharmacokinetics

(b) Toxicology

(c) Pharmacology

(d) Pharmacodynamics

Ans. d

4. The substances produced by or derived from living organisms that are used to kill bacteria or prevent their multiplication is called-

(a) Antibiotics

(b) Antidotes

(c) Hormones

(d) Enzymes

Ans. a

5. Drugs are excreted from the body through-

(a) Kidney

(b) Breast milk, saliva, sweat & bile.

(c) Intestine

(d) All of the above.

Ans. d

6. Which of the following is a source for obtaining drugs-

(a) Animals and plants

(b) Micro-organisms

(c) Synthetic origin

(d) All of the above

Ans. d

7. The rate of absorption of a drug is affected by

(a) Route of drug administration

(b) Solubility of the drug

(c) Site of administration

(d) All of the above

Ans.  d

8. Putting a drug in liquid form into a body cavity or body orifice, is known as-

(a) Inhalation

(b) Instillation

(c) Insertion

(d) Insufflation

Ans. b

9. Application of the drug to the skin usually by a friction is known as-

(a) Insertion

(b) Insufflation

(c) Instillation

(d) Inunction

Ans. d

10. Nitroglycerine is administered by which route

(a) By sublingual route

(b) By inhalation

(c) By parenteral route

(d) By insertion

Ans. a

1200 Multiple Choice Questions in Pharmacology pdf

11. When the drug is introduced in the bone h- marrow, this route is called-

(a) Intra peritoneal

(b) Intrathecal

(c) Intramedullary

(d) Intra arterial

Ans. c

To View Rest of the Content (MCQs) Please Join and Login for Membership

Read more

Food Technology Multiple Choice Questions and Answers pdf | Food Legislation and Quality Control

Food Technology Food Legislation and Quality control

We are going to cover Food Technology Multiple Choice Questions and Answers pdf | Food Legislation and Quality Control and food safety questions and answers pdf. MCQs on Food Adulteration | MCQ on HACCP| ISO MCQs |FSSAI General Awareness 1. HACCP defined as codex : (a) identifies and evaluates the hazards (b) identifies and controls … Read more

Heritage Quiz on India | Historical Places | Historical Monuments in India

Heritage Quiz on India Historical Places Historical Monuments in India

MCQ on Famous Places in India 1. Siachen is a(a) Frontier zone between China and India(b) Frontier zone between India and Myanmar(c) Glacier frontier zone between India and Pakistan(d) Desert frontier between Pakistan and IndiaAns. c 2. The ‘Charminar’ is in(a) Ahmednagar(b) Fatehpur Sikri(c) Ahmedabad(d) HyderabadAns. d3. National Archieves is located at(a) Mumbai(b) New Delhi(c) … Read more

What is Computer? | Computer Science Quiz

What is Computer Computer Science Quiz

What is Computer? | Computer Science Quiz: In the modern world, computers of all shapes and sizes are all around us. With a mouse click, we can utilize them to send or receive data from anywhere in the world. Today, we may use our computers to send emails, watch television, play games, work on business data, listen to music, view video lectures, and perform a plethora of other tasks. Today’s computers come in a variety of sizes and designs, including desktop, palmtop, laptop, PDA, and more.    

What is Computer?

A computer accepts information (in the form of digitalized data) and manipulates it in accordance with a program or set of instructions that specify how the information should be processed. The person who enters the data into the computer to produce the desired outcome is known as a programmer.

Our lives now revolve mostly around computers. You can use a computer to find out information on the booking of tickets (for aircraft, trains, and movie theatres), a person’s medical history, books in a library, a location on a map, or the definition of a word. You might be shown the information in the form of pictures, text, video, etc.

Benefits of Computer

There are many benefits of computer which are mentioned below:

Benefits of Computer Science Degree (Education)

The use of computers as a tool and an assistance is widespread for the purpose of teaching. Computers are used by teachers to create notes and displays of their talks, etc. Development is done using computers using computer-based training programs to offer remote learning e-learning software is used, as well as online tests. Computers are used by researchers to easily access conferences and access to the study materials on a worldwide scale and journal information.

Entertainment 

Computers have significantly changed the entertainment sector. The user can download and watch movies, chat, play games, reserve movie tickets, utilize multimedia to create movies, use computers to add visual and audio effects, and more.

Sports

A computer can be used to develop games, play games (such as chess), enhance games, and watch games. They are employed in player training as well.

Advertising

Computers are effective marketing tools. A product review by a different consumer can be uploaded, along with advertisements that can be seen on many websites and emails. Additionally, commercials with both visual and audio effects are created using computers. Computers are a medium that gives advertisers access to global ad viewing. Almost all businesses now consider web advertising to be a key component of their marketing strategies. In actuality, web advertising is the main source of income for Google’s business strategy.

Medicine

Computers are used by medical professionals and researchers to retrieve information on new medical discoveries or to consult with specialists throughout the world. Computers are used to store patient medical histories. Computers are a necessary component of many types of high-tech medical devices, including MRI, CAT, and ultrasound scanners. Medical surgeons can also get help from computers during complicated surgical procedures like laparoscopic procedures, etc.

Engineering and Science

Computers are used by scientists and engineers to execute difficult scientific calculations, to design and create drawings (CAD/CAM programs), as well as to simulate and test designs. Computers are used to visualize three-dimensional objects, store complicated data, and execute sophisticated calculations. Without computers, intricate scientific applications such as space exploration, rocket launch, etc. would not be possible.

Government

Computers are used by the government for both e-governance and the management of internal operations. Users can get information on the websites of the various government agencies. Computers are utilized to pay taxes, file tax returns, submit online water and power bills, access land record information, and more. Computers are used by the police department to look for criminals using fingerprint matching and other methods.

The Basic Computer Science Questions and Answers Multiple Choice are given below.

Basic Computer Skills Quiz

1. Where (place name) does computers added and compare data (Data comparison)?

(a) Hard disk
(b) Floppy disk
(c) Memory chip
(d) CPU chip
Ans. d

2. Which generation (from 1st to 5th) of computers are covered by the period 1964-1977 ?

(a) First

(b) Second

(c) Third

(d) Fourth

Ans. c

The word “computer” usually refered to the Central Processing Unit plus

(a) External memory
(b) Internal memory
(c) Input devices
(d) Output devices
Ans. b

Which of the following belongss to the first generation of computer ?

(a) ENIAC
(b) IBM 1401
(c) IBM 8090
(d) UNIVAC L Valves
Ans. d

What hardwares was usedd by first (1st) generation computers ?


(a) Transistors
(b) Valves
(c) VLSI
(d) ICs.
Ans. b

Computer Quiz Questions

A typical modern computer uses


(a) LSI chips
(b) Vacuum tubes
(c) Valves
(d) All of the above
Ans. a

A computer program consists of :


(a) System flowchart
(b) Program flowchart
(c) Algorithm’ s written in any computer language
(d) Discrete logic step
Ans. c

Which device can (could) produced the final product (output) of machine of machine processing(computer processing) into a form usable by humans ?


(a) Storage
(b) Input device
(c) Output device
(d) Control
Ans. c

Which could read data and convert them to a form that computers can use ?


(a) Logic
(b) Storage
(c) Control
(d) Input device
Ans. d

To View Rest of the Content (MCQs) Please Join and Login for Membership

Read more

How To Develop Discipline | Tips For 2021

How-To-Develop-Discipline-Tips-For-2021-discipline

How To Develop Discipline | Tips For 2021 It is definitely easier to set your routine and plan good habits, but it is not easy to follow them. If you want to complete the work with good lifestyle and time, then you can prepare a tracker for it. This will keep an eye on your … Read more

error: Content is protected !!