Heritage Quiz on India | Historical Places | Historical Monuments in India

Heritage Quiz on India Historical Places Historical Monuments in India
Spread the knowledge

MCQ on Famous Places in India

1. Siachen is a
(a) Frontier zone between China and India
(b) Frontier zone between India and Myanmar
(c) Glacier frontier zone between India and Pakistan
(d) Desert frontier between Pakistan and India
Ans. c

2. The ‘Charminar’ is in
(a) Ahmednagar
(b) Fatehpur Sikri
(c) Ahmedabad
(d) Hyderabad
Ans. d
3. National Archieves is located at
(a) Mumbai
(b) New Delhi
(c) Kolkata
(d) Dehradun
Ans. b
4. Puanar Ashram of Archarya Vinoba Bhave is in
(a) Madhya Pradesh
(b) Gujarat
(c) Bihar
(d) Maharashtra
Ans. c
5. Where is the prestigious Bharat Bhavan which is associated with art situated?
(a) Delhi
(b) Chennai
(c) Bhopal
(d) Hyderabad
Ans. c
6. ‘Tin Bigha’ lease by India to Bangladesh, was a part of
(a) West Bengal
(b) Meghalaya
(c) Tripura
(d) Assam
Ans. a
7. Jawaharlal Nehru Pattan is located in which of the following states ?
(a) Gujarat
(b) Karnataka
(c) Goa
(d) Maharashtra
Ans. d
8. National Gallery of Modern Art and Museum is in
(a) New Delhi
(b) Kolkata
(c) Hyderabad
(d) Lucknow
Ans. a
9. Which of the following is known as ‘Garden City of India’ ?
(a) Trivandrum
(b) Bengaluru
(c) Imphal
(d) Shimla
Ans. b
10. ‘Mandi House’ is
(a) The office of the P.M.
(b) The office of NFDC
(c) The Doordarshan CPC
(d) The office of Director General of Doordarshan
Ans. d
11. Headquarters of the South-Western Railway Zone is located at
(a) Jabalpur
(b) Hubli
(c) Bengaluru
(d) Bhopal
Ans. b

GK Questions on Famous Places in World

12. Which of the following cities is known as ‘Electronic City of India’ ?
(a) Mumbai
(b) Hyderabad
(c) Bengaluru
(d) Gurgaon
Ans. c
13. The ‘satellite freight city’ is being developed near which of the following cities ?
(a) Kolkata
(b) Gurgaon
(c) Mumbai
(d) Kandla
Ans. b
14. Dalal Street is known for which of the following ?
(a) Grain market in Delhi
(b) Bullion market in Kolkata
(c) Stock exchange in Jaipur
(d) Stock exchange in Bombay
Ans. d
15. The famous Rock Garden is located in which city?
(a) Shimla
(b) Lucknow
(c) Chandigarh
(d) Jaipur
Ans. c
16. “Vijay Stambha” is situated in
(a) Delhi
(b) Chittor
(c) Jaipur
(d) Agra
Ans. b
17. The Uday Shankar Academy of Dance and Music is proposed to be set up in Uttarakhand in
(a) Almora
(b) Nainital
(c) Chamoli
(d) Uttarakhand
Ans. a
18. ‘Hawa Mahal’ is in which of the following cities ?
(a) Bhopal
(b) Jaipur
(c) Lucknow
(d) Indore
Ans. b
19. ‘Bagh’, a village in Gwalior is famous for
(a) Cave painting
(b) Architecture
(c) Sculpture
(d) All of the above
Ans. a
20. The official residence of the Pope is at
(a) Vatican
(b) America
(c) England
(d) Rome
Ans. a

Questions on Travel and Tourism in India with Answers

21. Where is ‘Elysee Palace’ ?
(a) Italy
(b) Germany
(c) France
(d) Spain
Ans. c
22. The famous Eiffel Tower is in
(a) Paris
(b) Italy
(c) Germany
(d) France
Ans. a
23. ‘Niagara Falls’ are in
(a) U.S.A.
(b) S. Africa
(c) U.K.
(d) Australia
Ans. a
24. Khyber Pass is in
(a) India
(b) Nepal
(c) Pakistan
(d) Bangladesh
Ans. c
25. Waterloo is located in
(a) Belgium
(b) France
(c) Switzerland
(d) England
Ans. a
26. Where is the Learning Tower of Pisa ?
(a) Switzerland
(b) America
(c) France
(d) Italy
Ans. d
27. The Yellow Stone National Park is in
(a) U.S.A.
(b) France
(c) Maldives
(d) China
Ans. a
28. “Tinanmen Square” is located in which of the following countries ?
(a) Japan
(b) Korea
(c) China
(d) Indonesia
Ans. c
29. ‘Statue of Liberty’ is near to which of the following cities ?
(a) New York
(b) Rome
(c) England
(d) Ottawa
Ans. a

Indian Monuments Quiz Questions and Answers

30. Bethlehem is associated with
(a) Jesus Christ
(b) Martin Luthar King
(c) St. Mary
(d) St. Antony
Ans. a
31. Where is the famous Buddhist Temple of Borobudur ?
(a) Philippines
(b) Java
(c) Borneo
(d) Sumatra
Ans. b
32. The famous sphinx is located at
(a) Saudi Arabia
(b) Egypt
(c) Thailand
(d) Germany
Ans. b
33. Where is Mecca ?
(a) Iran
(b) Saudi Arabia
(c) Syria
(d) Iraq
Ans. b
34. Wimbeldon known for lawn tennis courts, is in
(a) London
(b) Washington D.C.
(c) New York
(d) Rome
Ans. a
35. Largest mint in India is located at
(a) Kolkata
(b) Mumbai
(c) Hyderabad
(d) Nasik
Ans. a
36. In which of the following places is India’s first Open University located
(a) New Delhi
(b) Chennai
(c) Mysore
(d) Hyderabad
Ans. d
37. The first Indian university opened in 1857 was in
(a) Bombay
(b) Calcutta
(c) Banaras
(d) Madras
Ans. b
38. Which of the following monuments is the oldest ?
(a) Khajurah
(b) Ajanta Caves
(c) Mahal
(d) Qutub Minar
Ans. b
39. India’s first satellite launching station is located at
(a) Chennai
(b) Ahmedabad
(c) Thumba
(d) Sriharikota
Ans. c
40. The largest and the oldest museum of India is located in the state/union territory of
(a) Andhra Pradesh
(b) Uttar Pradesh
(c) West Bengal
(d) New Delhi
Ans. c
41. The first ‘Financial Service Park’ for industry is being set up at
(a) Pune
(b) Surat
(c) Gurgaon
(d) Bangalore
Ans. c
42. The longest railway line is
(a) Canadian-Pacific Railway
(b) Trans-Siberian Railway
(c) Indian Railway
(d) London Railway
Ans. b
43. Who built Eiffel Tower ?
(a) Newton
(b) Gustav Castle
(c) Morris Eiffel
(d) Gustav Eiffel
Ans. d
44. Where is Red Square situated ?
(a) Kashmir
(b) Moscow
(c) China
(d) New York
Ans. b
45. Which street is famous for Stock Exchange Market ?
(a) Fleet street, London
(b) Downing street, London
(c) Wall street, New York
(d) Broadway, New York
Ans. c
46. The Gateway of India is situated at
(a) Mumbai
(b) Delhi
(c) Kochi
(d) Bangalore
Ans. a
47. In which of the following places Pakistan’s Nuclear Plant is located ?
(a) Lahore
(b) Rawalpindi
(c) Kahuta
(d) None of these
Ans. c
48. The New York version of Statue of Liberty was engineered by
(a) A.G Eiffel
(b) American Sculptor Henry Smith
(c) Sir Edwin Lutyens
(d) None of these
Ans. a
49. Purana Qila in Delhi was built by
(a) Sher Shah
(b) Islaw Shah
(c) Hemu
(d) Babur
Ans. a

Identify Indian Monuments Quiz

50. The largest Mughal period bridge in India was built in Akbar’s time at
(a) Delhi (Barapula)
(b) Jaunpur
(c) Agra
(d) Dacca
Ans. a
51. Evidence of Roman trade with South India is available from the excavations at
(a) Arikamedu and Kanyakumari
(b) Alagangulam Arikamedu and Kodungallur
(c) Arikamedu and Alagangulam
(d) Kanyakumari and Kodungallur
Ans. c
52. Pava or Pavapuri where Mahavira took his last breath is situated on the bank of the river
(a) Ganga
(b) Gandak
(c) Saryu
(d) Punpun
Ans. b
53. During Asoka’s period which place was the seat of provincial headquarters and people were generally in revolt against its governor.
(a) Taxila
(b) Tosali
(c) Dhauli
(d) Jaugadh
Ans. a
54. Kundagrama, where Mahavira was born, was a suburb of which of the following place ?
(a) Kusinagar
(b) Vaishali
(c) Sarnath
(d) Kannauj
Ans. b
55. The famous Meenakshi Temple is situated at
(a) Madhurai
(b) Madras
(c) Sravana Belagola
(d) Mahabalipuram
Ans. a
56. Which of the following places is famous for Chikankari work, which is a traditional art of embroidery?
(a) Hyderabad
(b) Jaipur
(c) Lucknow
(d) Mysore
Ans. b


Spread the knowledge

Related posts

Leave a Comment