Class 10 Social Science Question Paper

Class 10 Social Science Question Paper
Spread the knowledge

The following Questions of Class 10 Social Science Question Paper are given below.

Sample Paper of Social Science for Class 10 with Answers 2021-22

Social Studies Sample Paper 3

Part-A

1. When did India get freedom ?

(a) 15 August 1947

(b) 26 January 1950

(c) 15 August 1950

(d) 26 January 1948

Ans. a

2. The name of the gulf separating India from Sri Lanka is ……..

(a) Gulf of Manar

(b) Gulf of Bengal

(c) Gulf of Hudson

(d) All of these

Ans. a

3. How many member countries are SAARC organisation ?

(a) 7

(b) 8

(c) 9

(d) 10

Ans. b

4. Which of the following are the main Doon Valleys of India ?

(a) Dehradoon

(b) Showkhamba

(c) Kotli

(d) All of these

Ans. d

5. What are Amindivi, Lakadip and Minikoy ?

(a) Islands of the Arabian Ocean

(b) Islands of the Bay of Bengal

(c) Coastal Islands

(d) Coastal Plains

Ans. a

6. Where are the rift valleys situated India ?

(a) In the Himalayan mountain

(b) In the Arabian Ocean

(c) In the Peninsular plateau

(d) In the group of islands

Ans. c

7. From the word of Mausam’ of which language the word monsoon has originated ?

(a) Persian

(c) Latin

(b) Arabian

(d) Punjabi

Ans. b

8. Ravi lives in Punjab but he is to go to Mumbai the month of January. There he will not need the woollen clothes. What is its reason ?

(a) Hot elimate

(c) Cold climate

(d) Very harsh climate

(b) Equi climate

Ans. b

10. The bushes, plants, grasses ete. that grow at a place under a particular environment are known as ………..

(a) Forests

(b) Natural Vegetation

(c) Vegetation

(d) Vegetation Species

Ans. c

CBSE Sample Paper Social Science | Social Class 10 Sample Paper 2021 22

11. Which delta is called the Sunderban delta ?

(a) The delta of Ganga and Brahamputra

(b) The delta of Missispi

(c) The delta of Nile

(d) All of these

Ans. a

12. .. . soil is also called ossar, reh, kalar, thoorh, rakkar, karal and shoppa soil in different parts of India.

(a) Desert

(b) Saline

(c) Red

(d) Black

Ans. b

Part-B

13. Suppose an economy has an income of rupees 2000 crore, out of which rupees 1500 crore are spent on buying goods and services. Which of the following statement is wrong ?

(a) Consumption 1000 crore rupees

(b) Income 2000 crore rupees-

(c) Saving 500 crore rupees

(d) Consumption 1500 crore rupees

Ans. a

14. Suppose Sakshi’s income increases from 100 crore to 200 crore and as a result of which her saving increases from 20 crore to 80 crore. What will be her marginal propensity to save ?

(a) 40%

(c) 80%

(b) 20%

(d) 60%

Ans. d

15. The increase in capital is called

(a) Capital formation

(b) Depreciation

(c) Expenditure

(d) Consumption

Ans. a

16. What is currency and bank deposits

(a) Money

(c) Deposit currency

(d) Money supply

(b) Inflation

Ans. d

17. Basic infrastructure is the initial stage of….

(a) Social development

(b) Moral development

(c) Political development

(d) Economic development

Ans. d

18. In India on 16 April, 1853 the first with the people called ?  of …..  railway line was made from where where ?

(a) Bombay to Thana

(b) Bombay to Punjab

(c) Haryana to Thana

(d) Bihar to Karnataka

Ans. a

19. To protect exploitation, the method of .. consumers from been started. ****……… has

(a) Consumer protection

(b) Consumer exploitation

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Ans. a

20. Keeping the stock of essential goods by the government is called…..

(a) capital stock

(c) stock exchange

(d) all of these

(b) buffer stock

Ans. b

Part-C

21. In the Vedic period, how many rivers flowed in the land of Punjab ?

(a) five

(c) seven

(b) six

(d) eight

Ans. c

22. When did Viceroy Lord Harding make Delhi the capital of India ?

(a) 1857 A.D.

(c) 1911 A.D.

(b) 1901 A.D.

(d) 1947 A.D.

Ans. c

23. Who is regarded as the most famous   emperor of the Lodhi dynasty ?

(a) Behlol Khan Lodhi

(b) Sikander Lodhi

(c) Ibrahim Lodhi

(d) All of these

Ans. b

24. According to which system of Hindu Nociety, a woman was burnt alive on the pyre of her husband ?

(a) Sati system

(c) Caste system

(d) Child marriage system

(b) Polygany system

Ans. a

25. What was the name of the mother of Sri Guru Nanak Dev Ji ?

(a) Nanaki Ji

(c) Amro Ji

(b) Tripta Ji

(d) Gujari Ji

Ans. b

Class 10 Social Science Sample Paper 2021 with Solution

26. Where did Sri Guru Nanak Dev Ji get the true knowledge ?

(a) Kartarpur

(c) Kurukshetra

(b) Goindwal

(d) Sultanpur Lodhi

Ans. d

27. Which Guru created the Banis of Var Malhar, Var Majh, Var Asa, Japuji, Onkar, Patti, Baramah etc. ?   

(a) Sri Guru Nanak Dev Ji

(b) Sri Guru Ramdas Ji

(c) Sri Guru Arjan Dev Ji

(d) Sri Guru Tegh Bahadur Ji

Ans. a

28. Which Guru Ji put on the swords of Miri and Piri ?

(a) Sri Guru Arjan Dev Ji

(b) Sri Guru Hargobind Ji

(c) Sri Guru Ramdas Ji

(d) Sri Guru Tegh Bahadur Ji

Ans. b

29. Who was the first granth of Sri Harmandir Sahib ?

(a) Bhai Gurdas Ji

(b) Baba Buddha Ji

(c) Bhai Mani Singh

(d) Bhai Daya Singh

Ans. b

30. For not adopting which religion Sri Guru Tegh Bahadur Ji was martyred at Chandni Chowk in Delhi ?

(a) Islam religion

(b) Christian religion

(c) Hindu religion

(d) Jain religion

Ans. a

31. What was the number of Singhs writing the Bedawa ?

(a) 40

(b) 45

(d) 55

(c) 50

Ans. a

32. Which of the following are the battles of the Pre-Khalsa period ?

(a) Battle of Nirmoh

(b) Battle of Bhangani

(c) Battle of Basoli

(d) Battle of Khidrana

Ans. b

Part-D

33. In a democratic state who has the supreme power of governance ?

(a) Government

(b) People

(c) Court

(d) All of these

Ans. b

34. Which of the following characteristic is not found in the Indian Constitution ?

(a) Parliamentary government

(b) Federal government.

(c) Dictatorship government

(d) Democratic government

Ans. c

35. When was the Indian Constitution implemented ?

(a) 26 January, 1950

(b) 15 August, 1947

(c) 9 December, 1946

(d) 26 November, 1949

Ans. a

36. Who presides the activities of Rajya Sabha ?

(a) President

(b) Prime Minister

(c) Speaker

(d) Vice-President

Ans. d

37. ………… acts as a link between the President and the cabinet.

(a) Prime Minister

(b) Governor

(c) Speaker

(d) Vice-President

Ans. a

38. The bill which is concerned with the  government expenditure, tax imposition or rectifying or abolishing them or to borrow money, is called

(a) Money/Finance Bill

(b) Ordinary Bill

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Ans. a

39. The constitutional Head of the State is :

(a) President

(c) Governor

(b) Chief Minister

(d) Speaker

Ans. c

40. At the district level, the court of sessions judge is the biggest court whose head is … . 

(a) Sessions Judge

(b) Chief Judge

(c) High Court Judge

(d) All of these

Ans. a

Social Science Sample Paper 1 Class 10
Social Science Sample Paper 2 Class 10
Social Science Sample Paper 3 Class 10
Social Science Sample Paper 4 Class 10
Social Science Sample Paper 5 Class 10

Related Queries:

Social Science Model Papers Class 10 | sst sample paper class 10 2020 2021 | arihant sample papers class 10 social science pdf | oswaal sst class 10 pdf | cbse sample paper 2021 class 10 sst with solution | cbse sample paper of sst | cbse social science class 10 question paper 2021 with answers | oswaal sample paper class 10 sst | Sample Paper Class 10th 2021 2022 | Model Question Paper 2021 class 10


Spread the knowledge

Related posts

Leave a Comment